Kiszona kapusta
© Dani Vincek/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na domową kapustę kiszoną w słoikach

Kiszona kapusta jest niezastąpiona jako dodatek do obiadu, smaczna przekąska lub składnik bigosu, kapuśniaku, farszów i surówek. Wartości odżywcze tego przysmaku są ogromne. Zawiera witaminy (C, K, A i E), kwas foliowy, wapń, potas oraz cynk. Jedzenie kapusty kiszonej reguluje przemianę materii, wzmacnia odporność i działa detoksykująco. Oprócz tego jest niskokaloryczna: 100 g kapusty kiszonej zawiera około 15-20 kcal.

Kiszona kapusta jest niezastąpiona jako dodatek do obiadu, smaczna przekąska lub składnik bigosu, kapuśniaku, farszów i surówek. Wartości odżywcze tego przysmaku są ogromne. Zawiera witaminy (C, K, A i E), kwas foliowy, wapń, potas oraz cynk. Jedzenie kapusty kiszonej reguluje przemianę materii, wzmacnia odporność i działa detoksykująco. Oprócz tego jest niskokaloryczna: 100 g kapusty kiszonej zawiera około 15-20 kcal.

 

Kiszenie kapusty w domowych warunkach nie jest trudne, ale wymaga odpowiedniego przygotowania. Bardzo ważne jest, by zaopatrzyć się w bardzo duże naczynie (np. wiadro lub plastikową miskę), w którym zostaną wymieszane wszystkie składniki.

Przepis na domową kapustę kiszoną do słoików – bez dodatków

Wskazówki:

  • Sok wytwarzający się w czasie kiszenia może wypływać i jest to naturalny proces. Najlepiej wtedy ustawić słoiki na ściereczkach lub papierowych ręcznikach.
  • Jeżeli nakrętki są metalowe, na czas fermentacji warto podłożyć pod nie folię spożywczą – dzięki temu nie zardzewieją.
  • W czasie kiszenia kapusty konieczne jest bezwzględne przestrzeganie higieny. Wszelkie zanieczyszczenia mogą doprowadzić do powstawania pleśni lub rozpoczęcia procesów gnilnych.
  • Może się zdarzyć, że kapusta nie wydzieli wystarczająco dużo soku. Należy wówczas przygotować zalewę: 2 łyżki soli rozpuścić w 1 litrze zimnej wody i wlać do kapusty.

 

Składniki na około 4 litrowe słoiki:

  • 2 średniej wielkości główki białej kapusty,
  • 2 duże lub 4 małe marchewki,
  • 1 garść soli kamiennej – nie jodowanej.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 60 minut + 7 dni oczekiwania + 2 tygodnie kiszenia

 

Sposób przygotowania:

1. Usuń z kapusty zewnętrzne liście. Przetnij główki na ćwiartki, wytnij i wyrzuć głąby. Kapustę poszatkuj drobno ostrym, długi nożem lub na szatkownicy.

2. Przełóż kapustę do wyparzonej, suchej i bardzo dużej miski, wymieszaj z solą, mocno ugnieć dłońmi i odstaw na noc.

3. Następnego dnia na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewki i wymieszaj z kapustą. Ugnieć całość, odciśnij i wylej większość powstałego przez noc soku. Kapusta powinna pozostać lekko wilgotna.

4. Zdezynfekuj słoiki. Możesz to zrobić wstawiając je do piekarnika – bez przykrywek (na 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza) lub wyparzając wrzątkiem.

5. Do suchych słoików wkładaj kapustę, mocno ugniatając, najlepiej drewnianą łyżką lub tłuczkiem. Pozostaw około 2 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem. Słoiki zakręć bardzo delikatnie. W czasie fermentacji będzie wydzielał się gaz, który musi się ulatniać.

6. Odstaw słoiki w ciepłe miejsce na 7 dni.

7. W tym czasie kapusta zacznie wydzielać gaz, dlatego codziennie nakłuwaj ją patyczkiem do szaszłyków, a potem dokładnie ubijaj.

6. Po tygodniu słoiki z kapustą, dokładnie wytrzyj, zakręć mocniej, odstaw w suche i chłodne miejsce na 2 tygodnie.

7. Po 2 tygodniach kapusta nadaje się już do jedzenia.

 

Przygotowana w ten sposób kapusta kiszona może być przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu nawet przez 4-6 miesięcy. 


Kiszona kapusta w pojemniku drewnianym
©Maciej Czekajewski/Fotolia
Styl życia
Sok z kiszonej kapusty – właściwości zdrowotne i sposób przygotowania
Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji po wcześniejszym zasoleniu. Sok z kiszonej kapusty zawiera bakteriocyny – naturalne antybiotyki, pomaga przy dolegliwościach pokarmowych, bólach stawów i bezsenności.

Kapusta kiszona powstaje w procesie fermentacji po wcześniejszym zasoleniu. Sok z kiszonej kapusty zawiera bakteriocyny – naturalne antybiotyki, pomaga przy dolegliwościach pokarmowych, bólach stawów i bezsenności.   Intensywny, kwaśny smak kapusta kiszona zawdzięcza kwasowi mlekowemu. Fitoncydy – naturalne substancje obecne w kapuście kiszonej – działają grzybo- i bakteriobójczo. Sok z kiszonej kapusty – właściwości zdrowotne W porównaniu z sokiem z surowej kapusty , sok z kiszonego warzywa ma więcej witaminy C , zawiera dodatkowo dużo witamin z grupy B oraz stymuluje wydzielanie kwasu mlekowego, octowego i propionowego (naturalnego produktu przemiany metabolicznej). Sok pozwala odbudować jelita (wyposażyć je w tzw. dobre bakterie) zniszczone przez używki (kawę, alkohol), leki, żywność wysoko przetworzoną. Sok z kiszonej kapusty to lek na schorzenia układu pokarmowego, bóle stawów i bezsenność. Sok z kiszonej kapusty – przygotowanie w blenderze Do przygotowania soku z kiszonej kapusty najlepiej wybrać warzywo o twardej, zwartej główce . Dwukilogramowa kapusta wystarczy na około trzy szklanki soku.   Sok z kapusty kiszonej – krok po kroku   1. Usuń głąb. 2. Pokrój kapustę na małe kawałki. 3. Zalej pokrojoną kapustę wodą (2 szklanki wody na pół kilo kapusty). 4. Dodaj łyżeczkę soli. 5. Włącz blender na około 2 minuty. 6. Wyłącz urządzenie, kiedy kapusta będzie rozdrobniona (będą widoczne kawałki warzywa). 7. Przelej zawartość do słoika. 8. Zakręć słoik i odstaw na minimum 72 godziny. 9. Przez sitko odsącz sok.   Sok z kiszonej kapusty można wypić od razu lub przelać do szklanego pojemnika i włożyć do lodówki. Sok można również dolać do kapuśniaku .   Szklankę soku z kiszonej kapusty warto pić codziennie. W przypadku leczenia chorób najlepiej...

Poszatkowana kapusta
Pixabay/Pavlofox/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Właściwości lecznicze kiszonej kapusty
Kiszona kapusta przechodzi proces fermentacji, dzięki któremu jest zdrowsza niż świeża. W główce kapusty jest tyle samo witaminy C, co w cytrynie, a fermentacja sprawia, że wytwarza się jej jeszcze więcej. Kapusta jest też źródłem witamin z grupy A, D, E, K, błonnika i rutyny. Oprócz tego zawiera siarkę, wapń, fosfor, magnez i potas. W kapuście kiszonej dodatkowo występują kwas askorbinowy i mlekowy, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego antybiotyku.

Kiszona kapusta przechodzi proces fermentacji, dzięki któremu jest zdrowsza niż świeża. W główce kapusty jest tyle samo witaminy C, co w cytrynie, a fermentacja sprawia, że wytwarza się jej jeszcze więcej. Kapusta jest też źródłem witamin z grupy A, D, E, K, błonnika i rutyny. Oprócz tego zawiera siarkę, wapń, fosfor, magnez i potas. W kapuście kiszonej dodatkowo występują kwas askorbinowy i mlekowy, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego antybiotyku. Jak jeść kiszoną kapustę? W Niemczech odbywa się festiwal kiszonej kapusty, który co roku gromadzi aż 40 tys. osób. Kiszoną kapustę warto jeść jak najczęściej, przed podaniem trzeba jednak pamiętać, by nie pozbawić jej cennych kwasów i enzymów ułatwiających trawienie tłuszczów. Powszechnym błędem jest płukanie, które sprawia, że kapusta kiszona traci właściwości nabyte podczas fermentacji. Najlepiej więc jeść ją prosto z beczki. Wpływ kapusty kiszonej na układ odpornościowy Naturalne enzymy i bakterie zawarte w kiszonej kapuście sprawiają, że działa ona jak antybiotyk , co zauważono już w XVII wieku, kiedy to załoga żadnego statku nie mogła się obyć bez beczki wypełnionej poszatkowanymi, zasypanymi solą liśćmi. Szkorbut, owrzodzenia , bóle rematyczne i odmrożenia dzięki niej występowały znacznie rzadziej. Przyczyna tkwi w fakcie, że kiszona kapusta wzmacnia układ odpornościowy. Wpływ kapusty kiszonej na układ pokarmowy Zawarty w kiszonej kapuście wapń i potas regulują procesy trawienia. Natomiast kwas mlekowy oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii gnilnych, co stwarza warunki do rozwoju dobroczynnych bakterii jelitowych. Skuteczną kuracją oczyszczającą jest picie pół szklanki soku z kiszonej kapusty trzy razy dziennie (rano na czczo, a wieczorem – pół godziny po kolacji). Poza tym...

kapusta kiszona
©Sunny Forest/Fotolia
Styl życia
Właściwości kapusty kiszonej – naturalny sposób na zdrowie
Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej warto docenić zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy B12, B6, C i PP, a także cynku, żelaza, potasu i magnezu. Swoje menu o kiszoną kapustę powinny koniecznie wzbogacić osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest to naturalne źródło błonnika. Kiszona kapusta zawiera fitoncydy i bakteriocyny, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Zdrowotne właściwości kapusty kiszonej warto docenić zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy brakuje świeżych, regionalnych warzyw. Kiszona kapusta to bogactwo witaminy B12, B6, C i PP, a także cynku, żelaza, potasu i magnezu. Swoje menu o kiszoną kapustę powinny koniecznie wzbogacić osoby na diecie odchudzającej, ponieważ jest to naturalne źródło błonnika. Kiszona kapusta zawiera fitoncydy i bakteriocyny, które działają przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Powody, dla których warto jeść kapustę kiszoną Kapusta kiszona to warzywo bardzo niskokaloryczne – w 100 gramach ma tylko 16 kalorii . Oprócz niskiej wartości kalorycznej, kapustę kiszoną warto włączyć do diety z wielu innych powodów, mianowicie: jest bogata w witaminy i składniki mineralne; zwiększa odporność organizmu ; działa przeciwgrzybiczo, -bakteryjnie i -pasożytniczo; przyspiesza przemianę materii ; obniża poziom złego cholesterolu; ma działanie przeciwzapalne; dzięki zawartości siarki i witaminie E, wpływa korzystnie na stan włosów , cery i paznokci; chroni przed nowotworami. Kiszona kapusta – składnik tradycyjnych polskich dań Kiszona kapusta jest niezbędna, żeby wykonać tradycyjne polskie dania, takie jak bigos , krokiety , pierogi z nadzieniem z kapusty i grzybów czy kapuśniak. Kapustę można jeść jako surówkę do ziemniaków. Bardzo zdrowy jest sok z kiszonej kapusty , który warto pić regularnie, aby wzmocnić odporność, oczyścić organizm z toksyn, pozbyć się kaszlu czy wyleczyć kaca.   Kapusta kiszona, oprócz walorów zdrowotnych i smakowych, ma również inne zalety, m. in. jest produktem regionalnym oraz długoterminowym (nie psuje się szybko i nie wymaga dodatku konserwantów).   Kapusty kiszonej nie powinny jeść osoby z problemami żołądkowymi.   Sok z kiszonej kapusty zawiera bakteriocyny, które pomagają przy...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak