Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Surówka z kapusty
© yuliiaholovchenko/Fotolia.com
Styl życia

Czerwona kapusta ze śliwkami, surówka z czerwonej kapusty i modro kapusta – sprawdzone przepisy

Czerwona kapusta jest szczególnie znana i lubiana jest na śląsku i w Wielkopolsce, gdzie stanowi regionalny przysmak. Surówka z czerwonej kapusty może być podawana na ciepło i na zimno.

Czerwona kapusta jest szczególnie znana i lubiana jest na śląsku i w Wielkopolsce, gdzie stanowi regionalny przysmak. Surówka z czerwonej kapusty może być podawana na ciepło i na zimno.

 

Czerwona kapusta najlepiej smakuje lekko obgotowana i w towarzystwie kwaśnych dodatków takich jak ocet, antonówki, sok z cytryny lub limonki.

Najprostsza surówka z czerwonej kapusty – przepis

Składniki na 3-4 porcje:

  • pół główki, średniej wielkości kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 2 litry wrzątku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz i cukier.

 

Czas przygotowania: około 30 minut + studzenie: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Z kapusty usuń sczerniałe i zwiędnięte liście. Poszatkuj ją drobno nożem lub na szatkownicy. Przepłucz w zimnej wodzie.

2. Ugotuj kapustę pod przykryciem w lekko osolonym wrzątku, przez około 10 minut, ważne, żeby była al dente.

3. Obierz i bardzo drobno pokrój cebulę, umieść ją na sitku przez które będziesz przecedzać kapustę, dzięki temu cebula się sparzy.

4. Przecedź kapustę, zostaw kilka minut na sicie do odcieknięcia.

5. Przełóż kapustę i cebulę do dużej miski. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wystudź surówkę. Spróbuj, czy nie wymaga doprawienia po ostudzeniu.

Jeśli nie lubisz szatkować kapusty nożem pomyśl o zakupie urządzenia, które ci w tym pomoże.

Surówka z czerwonej kapusty przygotowana w ten sposób najlepiej smakuje jako dodatek do kotletów ziemniaczanych i dań z grilla.

Czerwona kapusta ze śliwkami i winem – przepis

Składniki na 4-8 porcji:

  • 1 średniej wielkości główka kapusty,
  • 2 małe czerwone cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g wędzonych śliwek,
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz, cukier do smaku,
  • olej do smażenia.

 

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce czosnek, sól, pokrojone drobno śliwki, miód i smaż przez około 5 minut.

2. Wlej wino i zredukuj miksturę o połowę. Dodaj masło, pieprz, szczyptę cukru, sok z cytryny i poszatkowaną drobno kapustę. Duś całość pod przykryciem przez około 20 minut – do czasu, gdy kapusta uzyska pożądaną miękkość.

 

Przygotowaną w ten niecodzienny sposób kapustę podawaj na ciepło. Wyśmienicie sprawdza się jako dodatek do smażonych i gotowanych ryb.

Modra kapusta – czyli kapusta po wielkopolsku – przepis

Składniki na 6-8 porcji:

  • 1 niewielka główka czerwonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 kwaśne jabłko, np. antonówka,
  • 1-2 łyżki octu np. jabłkowego,
  • sól, cukier i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 75 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Z kapusty usuń sczerniałe i zwiędnięte liście. Poszatkuj ją drobno nożem lub na szatkownicy. Przepłucz w zimnej wodzie.

2. Włóż kapustę do dużego garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości, czyli przez około 30 minut.

3. Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na oleju, dodaj starte na tarce jabłko i duś pod przykryciem przez około 5-7 minut, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.

4. Odcedź kapustę, wymieszaj z cebulką i jabłkiem, Dodaj cukier i ocet. Dopraw pieprzem. Podawaj na ciepło.

 

Poznańska modro kapusta serwowana jest ziemniakami lub z tzw. pampuchami – czyli kluskami na parze np. z sosem grzybowym. Śląska modro kapusta zawiera dodatkowo boczek i smalec i towarzyszy najczęściej potrawom takim jak kluski śląskie i rolada.

Smacznego!

 

Bez zastanowienia pobierz kod rabatowy Abra Meble i kup sobie wymarzony, czerwony narożnik bez obaw o koszty.

 


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Surówka do ryby
Pixabay/domeckopol/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Najlepsze propozycje surówek do dań z ryby
Surówka do ryby powinna być wyrazista w smaku i odświeżająca. Jako nieodłączny element posiłku surówka jest jego smakowym dopełnieniem i zastrzykiem witaminowym na cały dzień.

Surówka do ryby powinna być wyrazista w smaku i odświeżająca. Jako nieodłączny element posiłku surówka jest jego smakowym dopełnieniem i zastrzykiem witaminowym na cały dzień. Surówka do ryby – Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Składniki: 200 g kiszonej kapusty, 1 papryka czerwona, 1 mała czerwona cebula lub cebula cukrowa, garść siekanego świeżego koperku, 1 mała marchewka, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, 5 łyżek oleju rzepakowego.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania 1. Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna przepłucz ją delikatnie pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. 2. Cebulę obierz, umyj i pokrój w cienkie piórka. 3. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w cienkie słupki. 4. Marchew obierz i zetrzyj na drobnej tarce. 6. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj koper, sól, pieprz, cukier i olej. Odstaw na chwilę w chłodne miejsce, żeby smaki się połączyły.   Ta wersja surówki do ryby doskonale sprawdza się jako dodatek do ryby smażonej lub paluszków rybnych. Surówka do ryby – Przepis na surówkę z białej kapusty Składniki: pół małej główki kapusty, 2 duże pomidory, 1 średnia cebula, pół puszki kukurydzy konserwowej, 10 małych ogórków konserwowych, 5 łyżek majonezu, pół pęczka świeżego szczypiorku, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania 1. Umyj kapustę i przekrój ją w taki sposób, aby usunąć kłącze. Poszatkuj w cienkie paseczki. Wsyp do miski,...

Słoik z czerwoną kapustą.
©Dar1930/Fotolia
Styl życia
2 szybkie przepisy na sałatkę z czerwonej kapusty do słoików na zimę. Jak zrobić kiszoną modrą kapustę?
Modra kapusta, zwana też czerwoną, świetnie nadaje się do robienia zimowych przetworów. Warzywo możesz przygotować z antonówkami i cebulą lub kapustą białą, marchewką i kukurydzą. Czerwona kapusta jest też odpowiednia do kiszenia.

Modra kapusta, zwana też czerwoną, świetnie nadaje się do robienia zimowych przetworów. Warzywo możesz przygotować z antonówkami i cebulą lub kapustą białą, marchewką i kukurydzą. Czerwona kapusta jest też odpowiednia do kiszenia.   Czerwona kapusta pochodzi z terenów dzisiejszej Turcji. Warzywo swoją barwę zawdzięcza antocyjanom, czyli naturalnym barwnikom roślinnym. Kapusta modra z antonówkami i cebulą Sałatka z modrej kapusty, antonówek i cebuli to świetny dodatek do obiadu. Ma delikatnie kwaśny i ostry smak.   Składniki: 5 kilogramów czerwonej kapusty , 2 kilogramy jabłek antonówek, 1 kilogram czerwonej cebuli, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki wody, pół szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 4 łyżki soli, 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego, 10 liści laurowych, 10 ziarenek ziela angielskiego.   Czas przygotowania: 1 godzina Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Umyj, obierz i poszatkuj kapustę i cebulę oraz zetrzyj jabłka na tarce. Całość posól, wymieszaj i pozostaw na 2 godziny. W garnku zagotuj ocet, wodę, olej, cukier i przyprawy. Do wrzącej zalewy wrzuć kapustę, cebulę oraz jabłka i gotuj przez 20 minut (mieszając co kilka minut). Gorącą sałatkę przełóż do słoików. Pasteryzuj przez 20 minut.   Dobra rada: Posoloną kapustę i cebulę możesz pozostawić na całą noc. Dzięki temu warzywa puszczą więcej soku, a smaki się wymieszają. Jak przygotować sałatkę z czerwonej i białej kapusty oraz kukurydzy? Sałatka z dwóch kolorów kapusty oraz kukurydzy jest lekko słodka . Warto jeść ją samą lub z pieczywem.   Składniki: 1 kilogram kapusty czerwonej, 1 kilogram kapusty...

©yuliiaholovchenko/Fotolia
Styl życia
3 szybkie dania z czerwonej kapusty: zasmażana na boczku, na ciepło z rodzynkami oraz surówka z jabłkiem i cebulą
Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Warzywo zasmażane z boczkiem pasuje do klusek, natomiast surówka sprawdzi się w przypadku mięs. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do pieczywa.

Modra kapusta dobrze smakuje zarówno gotowana, jak i surowa. Warzywo zasmażane z boczkiem pasuje do klusek, natomiast surówka sprawdzi się w przypadku mięs. Czerwona kapusta na ciepło z rodzynkami może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do pieczywa.   Kapusta modra, zwana również czerwoną, ma szczególne miejsce w kuchni śląskiej i wielkopolskiej. Warzywo zawiera witaminy C, E, K i z grupy B oraz sód, potas, magnez, żelazo i wapń. Jak przyrządzić zasmażoną na boczku modrą kapustę? Kapustę modrą zasmażaną na boczku możesz zjeść do obiadu. Świetnie smakuje w połączeniu z kluskami śląskimi , pyzami i kopytkami.   Składniki (na 4 porcje): pół główki kapusty modrej, pół szklanki wody, 100 gramów boczku pokrojonego w kostkę , 1 cebula, 1 łyżka mąki, 2 łyżki octu winnego , po szczypcie soli, pieprzu i cukru.   Czas przygotowania: 45 minut   Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kapustę poszatkuj, przełóż do garnka i duś przez 15 minut na małym ogniu, podlewając wodą. Na patelni podsmaż boczek oraz cebulę, dodaj mąkę , a następnie przełóż całość do kapusty. Kapustę wymieszaj, wlej ocet, dopraw przyprawami i gotuj przez kolejnych 20 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.   Dobra rada: Boczek możesz zastąpić smalcem lub masłem klarowanym. Czerwona kapusta gotowana z rodzynkami, czyli pyszna przekąska Gotowana kapusta z rodzynkami to danie kuchni wielkopolskiej . Potrawa świetnie się sprawdzi z pieczywem lub jako samodzielne danie.   Składniki (na 4 porcje): pół główki czerwonej kapusty, pół szklanki wody, 4 łyżki rodzynek , łyżka masła, pół...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner