Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Kapusta z kiełbasą
©lilechka75/Fotolia
Styl życia

Przepis na ciapkapustę, czyli tradycyjne danie kuchni śląskiej z kapusty kiszonej i ziemniaków

Ciapkapusta, inaczej, ciaprówa lub pańczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Podawana jest z karminadlami czyli kotletami mielonymi, kiełbasą lub żeberkami. Śląską ciapkapustę można przygotować w niecałą godzinę. Wystarczy odrobina ziemniaków, kapusty i mięsa.

Ciapkapusta, inaczej, ciaprówa lub pańczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Podawana jest z karminadlami czyli kotletami mielonymi, kiełbasą lub żeberkami. Śląską ciapkapustę można przygotować w niecałą godzinę. Wystarczy odrobina ziemniaków, kapusty i mięsa.

 

Według gospodyń śląskich tajemnica idealnej ciapkapusty tkwi w czasie potrzebnym do „przegryzienia się” wszystkich składników. Niektóre z nich, by podać danie na stół, czekały nawet po kilka godzin od przygotowania.

Ciapkapusta

Ciapkapusta idealnie smakuje podana z żeberkami lub kotletami mielonymi. Jest świetnym pomysłem na zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • patelni,
  • tarki.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku (ew. kiełbasy),
  • 1 cebula,
  • sól (do smaku),
  • smalec (do smażenia),
  • kminek (do smaku),
  • pół marchewki,
  • pieprz (do smaku).

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Jeśli zalewy z kapusty jest za mało, można dodać do niej trochę wody.

 

Sposób przygotowania:

  • Odcedź z zalewy kapustę kiszoną (zachowaj zalewę).
  • Posiekaj kapustę.
  • Włóż ją z powrotem do zalewy.
  • Dopraw kminkiem.
  • Zetrzyj na tarce pół marchewki.
  • Dodaj do kapusty.
  • Całość gotuj w zalewie przez pół godziny.
  • Obierz ziemniaki.
  • Ugotuj je w osolonej wodzie.
  • Cebulę obierz i posiekaj.
  • Boczek wędzony pokrój w centymetrową kostkę.
  • Na patelni rozpuść trochę smalcu.
  • Wrzuć na nią boczek i cebulę.
  • Smaż do momentu, aż cebula się zarumieni.
  • Ugotowane ziemniaki ugnieć na puree.
  • Odcedź kapustę.
  • Dodaj ją do ziemniaków.
  • Boczek z cebulą wymieszaj z ziemniakami i kapustą.
  • Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.

 

Smacznego!

 

puree z ziemniaków i kapusty
©Monkey Business/Fotolia
Styl życia
Puree ziemniaczane z kapustą oraz ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem, czyli przepisy na łatwe tradycyjne dania irla
Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.

Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.   Puree z kapustą i ziemniakami nazywa się colcannon. Jest to tradycyjna potrawa w Irlandii, przygotowywana w Dniu Świętego Patryka. Podobnie dublin coddle, czyli ziemniaki pieczone z kiełbasą, cebulą i boczkiem w piekarniku. Puree ziemniaczane z kapustą (colcannon), krok po kroku Potrzebujesz: garnka, patelni, ubijaka do ziemniaków.   Składniki (na 4 porcje): 1 kilogram ziemniaków, 3 łyżki masła, 3 łyżki śmietany 18 procentowej (lub mleka), 250 gramów liści białej kapusty , 1 pęczek szczypioru , 1 cebula, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu.   Czas przygotowania: około 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka. Dolej wody (tak, aby zakryła ziemniaki) i dodaj 1 łyżeczkę soli. Gotuj 10 minut na średnim ogniu. Kapustę posiekaj w paski i dodaj do ziemniaków. Gotuj całość 20 minut, aż składniki będą miękkie. Odlej wodę z garnka. Dodaj śmietanę, 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz. Ubijakiem rozgnieć ziemniaki z dodatkami i ubij na gładką masę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni. Smaż cebulę i szczypior 4 minuty. Dodaj do puree i wymieszaj. Podawaj z mięsem mielonym albo piersią z kurczaka. Ziemniaki z kapustą możesz posypać szczyptą posiekanego koperku dla ozdoby. Ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem (dublin coddle), krok po kroku Potrzebujesz: patelni, naczynia żaroodpornego folii aluminiowej.   Składniki (na 4 porcje): 1 kilogram ziemniaków,...

Kasza jęczmienna
©Lilyana Vynogradova/Fotolia
Styl życia
Przepis na dania z kaszy jęczmiennej zapiekankę, gulasz i zrazy
Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.

Kasza jęczmienna jest sycąca i pomaga na dolegliwości układu pokarmowego. Można przy jej użyciu przygotować pyszną zapiekankę, zrazy lub podawać ją jako dodatek do mięs z sosem.   Kasza jęczmienna jest bogata w błonnik, dlatego jest polecana osobom cierpiącym na zaparcia . Zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego. Polecana jest osobom dbającym o linię i przebywającym na diecie. Dodatkowo błonnik zwarty w kaszy jęczmiennej zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Zapiekanka z kaszy jęczmiennej Przepis na pyszną zapiekankę z kaszy jęczmiennej, kiełbasy śląskiej, sera, boczku i cebuli . Najlepiej smakuje z surówką z kapusty.   Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, patelni.   Składniki na 4 porcje: 1 l bulionu, szklanka kaszy jęczmiennej, 200 g boczku, 1 cebula, 100 g białego sera, 4 łyżki śmietany 18%, 100 g kiełbasy np. śląskiej, pieprz (do smaku), sól (do smaku), bazylia (do smaku), masło (do smarowania naczynia żaroodpornego), bułka tarta (do posypania naczynia żaroodpornego).   Czas przygotowania: 80 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj litr bulionu. Wsyp kaszę do bulionu. Gotuj przez pół godziny pod przykryciem Boczek pokrój w paski. Podsmaż go na patelni. Obierz cebulę i posiekaj. Wrzuć cebulę na patelnię. Piecz, aż się zarumieni. Gotową kaszę wymieszaj z boczkiem, serem i śmietaną. Dopraw według uznania przyprawami. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Do naczynia nałóż kaszę. Kiełbasę pokrój w paski. Dodaj kiełbasę do naczynia. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz zapiekankę przez 20 minut. Gotowe. Smacznego! Zrazy z kaszy Pomysł na przepyszne zrazy z kaszy jęczmiennej. Idealnie...

© joanna wnuk/Fotolia.com
Styl życia
Dwa proste przepisy na postną, wigilijną kapustę – z grochem lub śliwkami
Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.

Kapusta postna jest łatwa w przygotowaniu i wymaga tylko kilku składników (m.in. kapusty kiszonej i grzybów). By ją przyrządzić, wystarczy kilkadziesiąt minut. Wcześniej jednak trzeba namoczyć grzyby i groch - jeśli robimy danie z tymi dodatkiem.   Kapusta postna to danie podawane najczęściej na wieczerzy wigilijnej. Jej podstawą jest kiszona kapusta, suszone grzyby i cebula. Można do niej dodać również suszone śliwki, groch lub marchewkę. Kapustę postną przyprawia się tradycyjnie liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem. Kapusta postna z grochem Postną kapustę można podawać z rybą lub chlebem. Świetnie nadaje się na wigilijny stół.   Potrzebujesz: dwóch garnków, patelni.   Składniki na 8 porcji: 500 ml bulionu, 1 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 200 g grochu łuskanego , 50 g grzybów suszonych , 100 ml oleju roślinnego, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz (do smaku), cukier (do smaku).   Czas przygotowania: 200 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zalej groch litrem gorącej wody. Odstaw do napęcznienia na około dwie godziny. Umyj grzyby i zalej je dwiema szklankami zimnej wody. Gdy zmiękną, gotuj je przez pół godziny w tej samej wodzie. Odsącz namoczony groch i zalej go świeżą, gorącą wodą. Gotuj go pod przykryciem na małym ogniu. Ugotowane grzyby pokrój w paski. Kapustę posiekaj i wrzuć razem z grzybami i przyprawami do garnka. Zalej wszystko bulionem i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Cebulę umyj, obierz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj ją do kapusty razem z olejem i miękkim grochem. Wymieszaj i duś przez...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner