sosjerka z sosem pieczarkowym
©ivanmateev/Fotolia
Styl życia

Dietetyczny sos pieczarkowy – idealny przy każdej diecie!

Dietetyczny sos pieczarkowy można zastosować do wielu dań. Wystarczy, że zamiast śmietany użyjesz do niego jogurt grecki lub naturalny, który ma trzy razy mniej tłuszczu.

Dietetyczny sos pieczarkowy można zastosować do wielu dań. Wystarczy, że zamiast śmietany użyjesz do niego jogurt grecki lub naturalny, który ma trzy razy mniej tłuszczu.

 

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek;
  • 1 duża cebula lub dwie małe;
  • 1 duży pojemnik jogurtu naturalnego lub greckiego;
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej;
  • 1 łyżeczka oleju;
  • pęczek kopru;
  • sól, pieprz.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 minut

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz pieczarki, pokrój je w półksiężyce, a cebulę w małą kostkę.
  • Warzywa połącz ze sobą i wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni.
  • Kiedy pieczarki już będą miękkie, zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej jogurt grecki bądź naturalny, energicznie przy tym mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Następnie dosyp do sosu przyprawy i ponownie postaw na ogień.
  • Do całości dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  • Gotuj tak jeszcze przez około 5-10 minut.
  • Po tym czasie posyp cienko pokrojonym koprem.

Smacznego!

 

Zwinięte naleśniki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Nadzienie do naleśników z warzywami i pieczarkami
Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Farsz do 4 naleśników Składniki: 500 gramów pieczarek, 1 papryka, 1 cebula, 1 marchew, 3 łyżki masła, 150 gramów tartego sera żółtego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ulubione przyprawy. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Pieczarki pokrój w kostkę. 2. Obierz marchwie i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. 3. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę. 4. Czosnek przeciśnij przez praskę. 5. Podgrzej masło na patelni. 6. Wrzuć na patelnię pieczarki i wszystkie warzywa. 7. Składniki duś na patelni 8-10 minut. 8. Tuż przed końcem duszenia dodaj szczyptę soli, pieprzu i pozostałe przyprawy. 9. Nałóż farsz na naleśniki. 10. Zawiń ciasto w rulon. 11. Naleśniki posyp tartym serem. 12. Ustaw piekarnik na 180°C. 13. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wstaw naczynie żaroodporne. 14. Włóż naleśniki do piekarnika. 15. Piecz 20 minut.   Smacznego!   Wypróbuj nasz przepis na obiad z karkówką. Dowiedz się, jak smakuje  karkówka z pieczarkami - przepis na wykwintny obiad . Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź  3 najciekawsze przepisy na dania z pieczarkami . Lubisz pieczarki? Sprawdź  dietetyczny przepis na sos pieczarkowy .

kurczak z warzywami
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Fit obiad – przepis na kurczaka w ziołach prowansalskich
Fit obiad może być wykonany z kurczaka, ciemnego ryżu i mieszanki warzyw. Dodatkowo do kurczaka można przygotować sos jogurtowy, który nada potrawie oryginalnego smaku.

Fit obiad może być wykonany z kurczaka, ciemnego ryżu i mieszanki warzyw. Dodatkowo do kurczaka można przygotować sos jogurtowy, który nada potrawie oryginalnego smaku. Fit obiad – kurczak w ziołach prowansalskich Kurczak w polewie jogurtowej jest świetnym pomysłem na szybki, lekki i sycący obiad. Do pieczonego lub grillowanego mięsa warto dodać odpowiednio przyprawione warzywa.   Składniki: jedna duża pierś z kurczaka lub dwie małe, zioła prowansalskie, czosnek (1-2 ząbki), jogurt naturalny lub grecki (duży pojemnik), ciemny ryż, 2 cebule, 3-4 pomidory, 0,5 kg pieczarek, koperek, sól, pieprz, curry , oliwa z oliwek.   Sposób przygotowania: Filet z kurczaka Kurczaka pokrój w paseczki lub większą kostkę i przełóż do głębokiego naczynia. Następnie przypraw ziołami prowansalskimi i zalej odrobiną oliwy z oliwek. Całość wstaw do lodówki na mniej więcej 60 minut. Po tym czasie przełóż posiekany filet na patelnię grillową. Grilluj 7 minut po czym dodaj do niego przyprawę curry. Gdy kurczak nabierze złocistego koloru, jest gotowy. Jeśli nie chcesz smażyć kurczaka możesz upiec go w piekarniku (20 minut) w temperaturze 200 stopni.   W międzyczasie ugotuj torebkę ciemnego ryżu według zaleceń na opakowaniu.   Warzywa na patelnię Cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż na rozgrzaną oliwę z oliwek. Następnie umyj i pokrój pieczarki i dołóż do smażącej się cebuli. Na sam koniec posiekaj w kostkę pomidory i połącz je z warzywami. Całość przypraw i duś pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas delikatnie mieszając.   Sos jogurtowy Jogurt naturalny lub grecki przelej do głębokiej misy i dodaj 1-2 ząbki posiekanego drobniutko czosnku....

Talerz naleśników z fetą i szpinakiem.
©teressa/Fotolia
Styl życia
Przepisy na farsz do naleśników ze szpinaku: z serem fetą i pieczarkami
Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.

Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.   Naleśniki na słono ze szpinakiem dobrze smakują z sosem czosnkowym. Dressing można zrobić w domu, wystarczy połączyć ze sobą: jogurt naturalny, czosnek, odrobinę majonezu, koperek, sól i pieprz. Farsz ze szpinaku z serem feta, krok po kroku Mrożony szpinak wyjmij z zamrażarki na około 15 minut przed tym, jak zaczniesz robić farsz.   Składniki: opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 gramów), 200 gramów sera fety (około 3/4 opakowania), 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cukru.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż około minuty. Dodaj szpinak i obsmażaj go przez około 5-6 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Farsz ze szpinakiem nałóż na rozłożone naleśniki i posyp pokrojonym w kostkę serem. Naleśnik złóż na pół lub zwiń w rulonik. Smaż na maśle około 2 minuty (po jednej minucie na każdą stronę). Nadzienie ze szpinaku i pieczarek, krok po kroku Składniki: około 300 gramów pieczarek, około 350 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku (niecałe opakowanie), 3 ząbki czosnku , 0,5 cebuli, 8 plastrów żółtego sera, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku, szczypta gałki muszkatołowej.   Czas przygotowania: około 15 minut...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner