pieczarki do sałatki
©deviddo/Fotolia
Styl życia

3 przepisy na smaczne i ciekawe dania z pieczarkami

Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.

Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.

 

Pieczarki zawierają witaminy grupy B (odpowiedzialne za układ krwionośny, układ nerwowy, stan skóry, paznokci, jamy ustnej i języka) i D (wpływające na kondycję kości i odporność). Są też bogatym źródłem kwasu foliowego zwiększającego odporność organizmu na bakterie i wirusy.

Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczne tartinki z łososiem

Masz ochotę na przepyszną zupę pieczarkową? Pobierz Carrefour kod rabatowy i już teraz zrób potrzebne zakupy!

Sałatka z mandarynką i pieczarkami

Doskonałym, a zarazem nietypowym dodatkiem do obiadu dla całej rodziny jest sałatka z mandarynką i pieczarkami.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • sałata roszponka (1 garść),
  • cebula (pół sztuki),
  • jabłko (pół sztuki),
  • kukurydza (pół puszki),
  • pieczarka (1 duża sztuka),
  • mandarynka (1 duża sztuka),
  • sól,
  • pieprz,
  • ocet balsamiczny (1 łyżka kuchenna),
  • cukier (1 łyżka kuchenna),
  • musztarda (1 łyżka kuchenna),
  • olej (4 łyżki kuchenna).

 

Sposób przygotowania:

  • Sałatę oczyść, umyj i osusz.
  • Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę.
  • Cebulę umyj, obierz i pokrój również w kostkę.
  • Odsącz kukurydzę.
  • Pieczarkę umyj, obierz i pokrój.
  • Do sałaty dodaj jabłko, cebulę, kukurydzę i pieczarkę.
  • Obierz mandarynkę i dodaj jej kawałki do sałatki.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Olej przelej do kubeczka i dodaj do niego ocet, cukier i musztardę.
  • Wymieszaj aż otrzymasz gładki sos.
  • Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Gotowe.

Leczo z pieczarkami

Leczo to węgierska specjalność. Jej składnikami są pomidory, papryka i cebulka z mięsem. Świetnie komponuje się z pieczarkami.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

  • cebula (1 sztuka),
  • olej (3 łyżki kuchenne),
  • pieczarki (500 g),
  • papryka (2 sztuki),
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżki kuchenne),
  • kiełbasa (opcjonalnie),
  • bazylia,
  • oregano,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Wyczyść, umyj i pokrój cebulę.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Wrzuć cebulę na patelnię i zeszklij.
  • Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plastry.
  • Paprykę pokrój w kostkę.
  • Pieczarki i paprykę dodaj do cebuli.
  • Smaż przez 10 minut.
  • Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku.
  • Według uznania dodaj kawałki kiełbasy. Gotowe.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Idealne na romantyczną kolację, syte, a zarazem lekkie – takie jest risotto z kurczakiem i pieczarkami.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • cebula (1 sztuka),
  • pieczarki (300 g),
  • pietruszka,
  • filety z kurczaka (2 sztuki),
  • olej (2 łyżki kuchenne),
  • białe, wytrawne wino (50 ml),
  • ryż arborio (200 g),
  • bulion (500 ml),
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan (40 g),
  • masło (2 łyżki kuchenne).

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj pół litra bulionu.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Wrzuć na patelnię pokrojonego w kostkę kurczaka.
  • Smaż aż się zarumieni.
  • Zdejmij patelnię z palnika, a kurczaka odstaw na bok.
  • Wyczyść, umyj i pokrój pieczarki.
  • Na patelnię połóż masło i pokrojone pieczarki.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Duś aż wyparuje cały płyn.
  • Pokrój cebulę w kostkę.
  • Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju.
  • Wsyp na patelnię ryż i mieszaj.
  • Do ryżu wlej białe, wytrawne wino i poczekaj aż się wchłonie.
  • Stopniowo wlewaj na patelnię rosół mieszając.
  • Gdy ryż stanie się lekko twardy, dodaj ser, masło, pieczarki i kurczaka.
  • Smaż przez parę minut by składniki się połączyły ze sobą.
  • Posyp risotto serem i natką pietruszki. Gotowe.
 

Gulasz wegetariański
© larik_malasha/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gulasz wegetariański: warzywny, z pieczarkami i meksykański
Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.

Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.   Wegetariański gulasz to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Można go podawać z ryżem , kaszą oraz surówką, np. z pora. Sekretem potrawy jest doprawienie go różnymi przyprawami, w zależności od efektu, jaki chce się uzyskać. Wegetariański gulasz warzywny Składniki:  1 puszka czerwonej fasoli, cebula, średnia cukinia, czerwona papryka , marchew, 250 g pieczarek, puszka krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, rozmaryn, oregano, ostra papryka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania:  Obierz i pokrój cebulę w piórka. Umyj i obierz marchew, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Obierz pieczarki i pokrój je w plasterki. Umyj paprykę i cukinię, po czym pokrój paprykę w paseczki, a cukinię w kostkę. Podsmaż powyższe składniki na łyżce masła. Na patelnię włóż paprykę oraz cukinię.  Podsmażaj całość przez 2-3 minuty.  Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj pomidory i czosnek.  Duś składniki gulaszu do miękkości. Jeśli danie zacznie się przypalać, podlej je wodą.  Pod koniec gotowania dodaj fasolę odsączoną z zalewy i przypraw do smaku. Gulasz wegetariański meksykański Składniki:  mała cukinia, średnia cebula, 1/2 czerwonej papryki, 10 pieczarek, 1,5 puszki krojonych pomidorów, 1/2 puszki...

Zapiekanka warzywna w półmisku ze sztućcami.
©photocrew/fotolia
Styl życia
3 przepisy na pyszne i aromatyczne zapiekanki warzywne – z ryżem, ziemniakami lub papryką i cukinią
Zapiekanka warzywna idealnie komponuje się z mięsami drobiowymi, grzybami i makaronami. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca.

Zapiekanka warzywna idealnie komponuje się z mięsami drobiowymi, grzybami i makaronami. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca.   Zapiekanki doskonale komponują się z serami i sosami warzywnymi . Są sycące i łatwe w przygotowaniu. Można je przyrządzić w zasadzie ze wszystkich składników, jakie są dostępne w domu, w zależności od gustów rodziny. Zapiekanka warzywna z ryżem Trochę soczystego kurczaka , odrobina ryżu i mnóstwo przepysznych warzyw – tylko tyle potrzeba, by przygotować pożywną i smaczną zapiekankę warzywną.   Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, blendera, patelni.   Składniki: 200 ml bulionu, 1 szklanka ryżu, 2 filety z kurczaka, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 1 papryka, 1 brokuł, 1 łyżka masła, 1 jajko, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 100 g sera żółtego, 2 ząbki czosnku, sól (do smaku), pieprz (do smaku), zioła prowansalskie (do smaku). Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ugotuj ryż w proporcjach 2 szklanki wrzątku + 1 szklanka ryżu, dopraw do smaku solą. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż kurczaka. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Umyj cebulę i paprykę, i pokrój je w kostkę. Dodaj warzywa do mięsa. Smaż, aż cebula się zeszkli. Wlej bulion do warzyw. Duś wszystko przez 5 minut. Dodaj ryż i wymieszaj. Całość przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Obierz czosnek i go rozgnieć. Jajko połącz z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem. Zblenduj całość i wylej na zapiekankę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez pół godziny. Gotowe....

Risotto
Pixabay/mquadrelli0/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Włoskie smaki w polskiej kuchni – risotto z pieczarkami
Risotto to jedna z tradycyjnych włoskich potraw. Przyjmuje się, że przywędrowała z Chin w trakcie wyprawy Marco Polo, obecnie jest popularna nie tylko we Włoszech, ale w kuchniach całego świata.

Risotto to jedna z tradycyjnych włoskich potraw. Przyjmuje się, że przywędrowała z Chin w trakcie wyprawy Marco Polo, obecnie jest popularna nie tylko we Włoszech, ale w kuchniach całego świata.   Risotto przyrządza się z ryżu podsmażonego na tłuszczu wraz z cebulą i czosnkiem, a następnie gotowanego z dodatkiem wina i bulionu. Można je podawać na wiele sposobów – z mięsem, warzywami, rybami i grzybami. Każdy dodatek wzbogaca smak potrawy i nadaje wyjątkowy charakter. Jedną z popularniejszych odmian tego dania w Polsce jest risotto z pieczarkami, które są dostępne cały rok. Risotto z pieczarkami i borowikami Składniki: 25 dag pieczarek, 5 dag suszonych borowików, 30 dag ryżu do risotto, 175 ml białego wina, 25 g masła, kostka rosołowa, 1 cebula, 50 g parmezanu, 25 g masła, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, natka pietruszki.   Czas przygotowania : 50 minut Stopień trudności : średnie   Sposób przygotowania: 1. Suszone grzyby zalej litrem wrzątku i mocz około 20 minut. Odcedź je, ale pozostaw około szklanki wody na dnie (przyda się do kostki rosołowej). Odsączone grzyby pokrój na drobne kawałki. 2. W pozostałej wodzie rozgnieć kostkę rosołową. 3. Na patelni rozgrzej olej, przysmaż pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 5 minut. Nie dopuść do przypalenia czosnku, ponieważ stanie się gorzki. 4. Wymieszaj cebulę i czosnek z suszonymi grzybami i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodaj sól, pieprz i smaż około 10 minut, dopóki grzyby nie będą miękkie. 5. Dosyp ryż i podsmaż go około 4 minut. 6. Dolej białe wino i gotuj, dopóki alkohol nie wyparuje. 7. Dolej 0,25 l bulionu z kostki rosołowej i mieszaj, dopóki ryż go nie wchłonie....

Nasze akcje
Douglas
Styl życia
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik