pieczarki do sałatki
©deviddo/Fotolia
Styl życia

3 przepisy na smaczne i ciekawe dania z pieczarkami

Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.

Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.

 

Pieczarki zawierają witaminy grupy B (odpowiedzialne za układ krwionośny, układ nerwowy, stan skóry, paznokci, jamy ustnej i języka) i D (wpływające na kondycję kości i odporność). Są też bogatym źródłem kwasu foliowego zwiększającego odporność organizmu na bakterie i wirusy.

Masz ochotę na przepyszną zupę pieczarkową? Pobierz Carrefour kod rabatowy i już teraz zrób potrzebne zakupy!

Sałatka z mandarynką i pieczarkami

Doskonałym, a zarazem nietypowym dodatkiem do obiadu dla całej rodziny jest sałatka z mandarynką i pieczarkami.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 15 minut

 

Składniki:

  • sałata roszponka (1 garść),
  • cebula (pół sztuki),
  • jabłko (pół sztuki),
  • kukurydza (pół puszki),
  • pieczarka (1 duża sztuka),
  • mandarynka (1 duża sztuka),
  • sól,
  • pieprz,
  • ocet balsamiczny (1 łyżka kuchenna),
  • cukier (1 łyżka kuchenna),
  • musztarda (1 łyżka kuchenna),
  • olej (4 łyżki kuchenna).

 

Sposób przygotowania:

  • Sałatę oczyść, umyj i osusz.
  • Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę.
  • Cebulę umyj, obierz i pokrój również w kostkę.
  • Odsącz kukurydzę.
  • Pieczarkę umyj, obierz i pokrój.
  • Do sałaty dodaj jabłko, cebulę, kukurydzę i pieczarkę.
  • Obierz mandarynkę i dodaj jej kawałki do sałatki.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Olej przelej do kubeczka i dodaj do niego ocet, cukier i musztardę.
  • Wymieszaj aż otrzymasz gładki sos.
  • Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Gotowe.

Leczo z pieczarkami

Leczo to węgierska specjalność. Jej składnikami są pomidory, papryka i cebulka z mięsem. Świetnie komponuje się z pieczarkami.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 45 minut

 

Składniki:

  • cebula (1 sztuka),
  • olej (3 łyżki kuchenne),
  • pieczarki (500 g),
  • papryka (2 sztuki),
  • koncentrat pomidorowy (2 łyżki kuchenne),
  • kiełbasa (opcjonalnie),
  • bazylia,
  • oregano,
  • papryka ostra,
  • sól,
  • pieprz.

 

Sposób przygotowania:

  • Wyczyść, umyj i pokrój cebulę.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Wrzuć cebulę na patelnię i zeszklij.
  • Pieczarki oczyść, umyj i pokrój w plastry.
  • Paprykę pokrój w kostkę.
  • Pieczarki i paprykę dodaj do cebuli.
  • Smaż przez 10 minut.
  • Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, ostrą paprykę, sól i pieprz do smaku.
  • Według uznania dodaj kawałki kiełbasy. Gotowe.

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Idealne na romantyczną kolację, syte, a zarazem lekkie – takie jest risotto z kurczakiem i pieczarkami.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 30 minut

 

Składniki:

  • cebula (1 sztuka),
  • pieczarki (300 g),
  • pietruszka,
  • filety z kurczaka (2 sztuki),
  • olej (2 łyżki kuchenne),
  • białe, wytrawne wino (50 ml),
  • ryż arborio (200 g),
  • bulion (500 ml),
  • sól,
  • pieprz,
  • parmezan (40 g),
  • masło (2 łyżki kuchenne).

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj pół litra bulionu.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Wrzuć na patelnię pokrojonego w kostkę kurczaka.
  • Smaż aż się zarumieni.
  • Zdejmij patelnię z palnika, a kurczaka odstaw na bok.
  • Wyczyść, umyj i pokrój pieczarki.
  • Na patelnię połóż masło i pokrojone pieczarki.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Duś aż wyparuje cały płyn.
  • Pokrój cebulę w kostkę.
  • Zeszklij cebulę na rozgrzanym oleju.
  • Wsyp na patelnię ryż i mieszaj.
  • Do ryżu wlej białe, wytrawne wino i poczekaj aż się wchłonie.
  • Stopniowo wlewaj na patelnię rosół mieszając.
  • Gdy ryż stanie się lekko twardy, dodaj ser, masło, pieczarki i kurczaka.
  • Smaż przez parę minut by składniki się połączyły ze sobą.
  • Posyp risotto serem i natką pietruszki. Gotowe.
 

Gulasz wegetariański
© larik_malasha/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na gulasz wegetariański: warzywny, z pieczarkami i meksykański
Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.

Do wegetariańskiego gulaszu warto dodać cebulę i ulubione warzywa. Sprawdzą się: papryka, cukinia oraz marchewka. Aby danie nabrało smaku, należy go przyprawić solą i pieprzem i oregano oraz rozmarynem. W wersji meksykańskiej można wykorzystać garam masalę oraz kmin rzymski.   Wegetariański gulasz to pomysł na pożywny i rozgrzewający obiad. Można go podawać z ryżem , kaszą oraz surówką, np. z pora. Sekretem potrawy jest doprawienie go różnymi przyprawami, w zależności od efektu, jaki chce się uzyskać. Wegetariański gulasz warzywny Składniki:  1 puszka czerwonej fasoli, cebula, średnia cukinia, czerwona papryka , marchew, 250 g pieczarek, puszka krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, rozmaryn, oregano, ostra papryka, sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania:  Obierz i pokrój cebulę w piórka. Umyj i obierz marchew, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Obierz pieczarki i pokrój je w plasterki. Umyj paprykę i cukinię, po czym pokrój paprykę w paseczki, a cukinię w kostkę. Podsmaż powyższe składniki na łyżce masła. Na patelnię włóż paprykę oraz cukinię.  Podsmażaj całość przez 2-3 minuty.  Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj pomidory i czosnek.  Duś składniki gulaszu do miękkości. Jeśli danie zacznie się przypalać, podlej je wodą.  Pod koniec gotowania dodaj fasolę odsączoną z zalewy i przypraw do smaku. Gulasz wegetariański meksykański Składniki:  mała cukinia, średnia cebula, 1/2 czerwonej papryki, 10 pieczarek, 1,5 puszki krojonych pomidorów, 1/2 puszki...

Risotto
Pixabay/mquadrelli0/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Włoskie smaki w polskiej kuchni – risotto z pieczarkami
Risotto to jedna z tradycyjnych włoskich potraw. Przyjmuje się, że przywędrowała z Chin w trakcie wyprawy Marco Polo, obecnie jest popularna nie tylko we Włoszech, ale w kuchniach całego świata.

Risotto to jedna z tradycyjnych włoskich potraw. Przyjmuje się, że przywędrowała z Chin w trakcie wyprawy Marco Polo, obecnie jest popularna nie tylko we Włoszech, ale w kuchniach całego świata.   Risotto przyrządza się z ryżu podsmażonego na tłuszczu wraz z cebulą i czosnkiem, a następnie gotowanego z dodatkiem wina i bulionu. Można je podawać na wiele sposobów – z mięsem, warzywami, rybami i grzybami. Każdy dodatek wzbogaca smak potrawy i nadaje wyjątkowy charakter. Jedną z popularniejszych odmian tego dania w Polsce jest risotto z pieczarkami, które są dostępne cały rok. Risotto z pieczarkami i borowikami Składniki: 25 dag pieczarek, 5 dag suszonych borowików, 30 dag ryżu do risotto, 175 ml białego wina, 25 g masła, kostka rosołowa, 1 cebula, 50 g parmezanu, 25 g masła, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, natka pietruszki.   Czas przygotowania : 50 minut Stopień trudności : średnie   Sposób przygotowania: 1. Suszone grzyby zalej litrem wrzątku i mocz około 20 minut. Odcedź je, ale pozostaw około szklanki wody na dnie (przyda się do kostki rosołowej). Odsączone grzyby pokrój na drobne kawałki. 2. W pozostałej wodzie rozgnieć kostkę rosołową. 3. Na patelni rozgrzej olej, przysmaż pokrojoną w talarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek przez około 5 minut. Nie dopuść do przypalenia czosnku, ponieważ stanie się gorzki. 4. Wymieszaj cebulę i czosnek z suszonymi grzybami i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Dodaj sól, pieprz i smaż około 10 minut, dopóki grzyby nie będą miękkie. 5. Dosyp ryż i podsmaż go około 4 minut. 6. Dolej białe wino i gotuj, dopóki alkohol nie wyparuje. 7. Dolej 0,25 l bulionu z kostki rosołowej i mieszaj, dopóki ryż go nie wchłonie....

Worek ryżu.
©peangdao/Fotolia
Styl życia
3 dania obiadowe z ryżem na słodko i słono: z owocami, z warzywami i z kurczakiem
Obiad z ryżem jest sycący i szybki w przygotowaniu. Ryż możesz przyrządzić z mieszanką owoców, na przykład truskawkami, jabłkami, borówkami i bananami. Ziarna świetnie smakują również z kurczakiem oraz dowolnymi warzywami, na przykład cukinią, marchewką i papryką.

Obiad z ryżem jest sycący i szybki w przygotowaniu. Ryż możesz przyrządzić z mieszanką owoców, na przykład truskawkami, jabłkami, borówkami i bananami. Ziarna świetnie smakują również z kurczakiem oraz dowolnymi warzywami, na przykład cukinią, marchewką i papryką.   Na świecie istnieje około 25 gatunków ryżu. Wśród nich jest ryż biały, brązowy, czarny, czerwony i paraboliczny. Zboże rośnie w klimacie bardzo ciepłym. Ryż na słodko z jogurtem, truskawkami, jabłkami, borówkami i banami Ryż z owocami świetnie sprawdzi się jako lekki obiad . Danie jest słodkie i szybkie w przygotowaniu. Ryż z owocami dobrze zastępuje słodycze .   Składniki (na 3 porcje): 100 gramów ryżu białego, 200 mililitrów jogurtu naturalnego, 200 gramów truskawek, 100 gramów borówek , 1 banan, 1 jabłko, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka cynamonu.   Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Rodzynki zalej wodą i odstaw na 20 minut. Owoce umyj, obierz, pokrój w kostkę (oprócz borówek) i odstaw na godzinę. Ryż opłucz, wrzuć na gotujący się wrzątek (woda musi przykrywać ziarna na 2 centymetry) i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Do ryżu dodaj rodzynki, owoce, jogurt, miód oraz cynamon. Gotuj przez 5 minut. Podawaj na ciepło lub zimno.   Dobra rada: Jeśli jesteś na diecie, nie musisz dosładzać owoców miodem . Jak przygotować brązowy ryż z warzywami w wersji wegetariańskiej? Brązowy ryż możesz komponować z dowolnymi warzywami. W połączeniu z cukinią, cebulą, marchewką, kukurydzą i papryką dobrze sprawdzi się dla wegetarian .   Składniki (na trzy porcje):...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner