Party Stories
Zwinięte naleśniki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Nadzienie do naleśników z warzywami i pieczarkami

Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Farsz do 4 naleśników

Składniki:

  • 500 gramów pieczarek,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 3 łyżki masła,
  • 150 gramów tartego sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki pokrój w kostkę.

2. Obierz marchwie i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

3. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę.

5. Podgrzej masło na patelni.

6. Wrzuć na patelnię pieczarki i wszystkie warzywa.

7. Składniki duś na patelni 8-10 minut.

8. Tuż przed końcem duszenia dodaj szczyptę soli, pieprzu i pozostałe przyprawy.

9. Nałóż farsz na naleśniki.

10. Zawiń ciasto w rulon.

11. Naleśniki posyp tartym serem.

12. Ustaw piekarnik na 180°C.

13. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wstaw naczynie żaroodporne.

14. Włóż naleśniki do piekarnika.

15. Piecz 20 minut.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Pieczona wieprzowina
Flickrstu_spivack/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Pieczona karkówka z pieczarkami – przepis
Karkówka z pieczarkami to połączenie idealne – jedno z najbardziej soczystych mięs świetnie komponuje się z miękkimi grzybami o wysokiej zawartości wody. Danie nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest też bardzo aromatyczne. Tak przygotowaną karkówkę można podawać z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, świetnie pasuje także do wszystkich rodzajów kasz.

Karkówka z pieczarkami to połączenie idealne – jedno z najbardziej soczystych mięs świetnie komponuje się z miękkimi grzybami o wysokiej zawartości wody. Danie nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest też bardzo aromatyczne. Tak przygotowaną karkówkę można podawać z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, świetnie pasuje także do wszystkich rodzajów kasz.   Składniki: 1 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 1 duża cebula, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki octu, 3 łyżki cukru, 3 łyżki maggi, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka masła, szczypta soli i czarnego pieprzu. Czas przygotowania: 130 minut Stopień trudności: trudne   Sposób przygotowania: 1. Mięso umyj i osusz (możesz to zrobić ręcznikiem papierowym), a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. 2. Podzieloną karkówkę posyp z obydwu stron solą i pieprzem. Możesz też wykorzystać inne przyprawy – jeśli lubisz intensywny smak, wetrzyj w mięso trochę posiekanego czosnku lub natrzyj je świeżym majerankiem. Przyprawione kotlety przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Im dłużej będą się marynować, tym więcej wchłoną smaku z przypraw i ziół. 3. Obierz i oczyść pieczarki, a potem pokrój je na ćwiartki lub ósemki. 4. Rozgrzej na patelni olej, a następnie obsmaż kotlety z obu stron. Wystarczą 2 min, by ścięła się skórka. 5. Obsmażone kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia. 6. Rozpuść na patelni masło i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodaj pieczarki, poczekaj aż puszczą sok i dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, maggi i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj jeszcze przez 2 min. 7. Całą zawartość patelni przełóż na...

pieczarki do sałatki
©deviddo/Fotolia
Styl życia
3 przepisy na smaczne i ciekawe dania z pieczarkami
Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.

Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.   Pieczarki zawierają witaminy grupy B (odpowiedzialne za układ krwionośny, układ nerwowy, stan skóry, paznokci, jamy ustnej i języka) i D (wpływające na kondycję kości i odporność). Są też bogatym źródłem kwasu foliowego zwiększającego odporność organizmu na bakterie i wirusy. Masz ochotę na przepyszną zupę pieczarkową? Pobierz Carrefour kod rabatowy i już teraz zrób potrzebne zakupy! Sałatka z mandarynką i pieczarkami Doskonałym, a zarazem nietypowym dodatkiem do obiadu dla całej rodziny jest sałatka z mandarynką i pieczarkami.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 15 minut   Składniki: sałata roszponka (1 garść), cebula (pół sztuki), jabłko (pół sztuki), kukurydza (pół puszki), pieczarka (1 duża sztuka), mandarynka (1 duża sztuka), sól, pieprz, ocet balsamiczny (1 łyżka kuchenna), cukier (1 łyżka kuchenna), musztarda (1 łyżka kuchenna), olej (4 łyżki kuchenna).   Sposób przygotowania: Sałatę oczyść, umyj i osusz. Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę. Cebulę umyj, obierz i pokrój również w kostkę. Odsącz kukurydzę. Pieczarkę umyj, obierz i pokrój. Do sałaty dodaj jabłko, cebulę, kukurydzę i pieczarkę. Obierz mandarynkę i dodaj jej kawałki do sałatki. Dopraw solą i pieprzem. Olej przelej do kubeczka i dodaj do niego ocet, cukier i musztardę. Wymieszaj aż otrzymasz gładki sos. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Gotowe. Leczo z pieczarkami Leczo to węgierska specjalność. Jej składnikami są pomidory, papryka i cebulka z...

sosjerka z sosem pieczarkowym
©ivanmateev/Fotolia
Styl życia
Dietetyczny sos pieczarkowy – idealny przy każdej diecie!
Dietetyczny sos pieczarkowy można zastosować do wielu dań. Wystarczy, że zamiast śmietany użyjesz do niego jogurt grecki lub naturalny, który ma trzy razy mniej tłuszczu.

Dietetyczny sos pieczarkowy można zastosować do wielu dań. Wystarczy, że zamiast śmietany użyjesz do niego jogurt grecki lub naturalny, który ma trzy razy mniej tłuszczu.   Składniki: 0,5 kg pieczarek; 1 duża cebula lub dwie małe; 1 duży pojemnik jogurtu naturalnego lub greckiego; 2 łyżki mąki pełnoziarnistej; 1 łyżeczka oleju; pęczek kopru; sól, pieprz. Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut   Sposób przygotowania: Obierz pieczarki, pokrój je w półksiężyce, a cebulę w małą kostkę. Warzywa połącz ze sobą i wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni. Kiedy pieczarki już będą miękkie, zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej jogurt grecki bądź naturalny, energicznie przy tym mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dosyp do sosu przyprawy i ponownie postaw na ogień. Do całości dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj tak jeszcze przez około 5-10 minut. Po tym czasie posyp cienko pokrojonym koprem . Smacznego!   Chcesz zrobić naleśniki z nadzieniem? Zobacz,  jaki farsz do naleśników zrobić: naleśniki z warzywami i pieczarkami . Wypróbuj nasz przepis na obiad z karkówką. Dowiedz się, jak smakuje  karkówka z pieczarkami - przepis na wykwintny obiad . Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź  3 najciekawsze przepisy na dania z pieczarkami .

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner