Zwinięte naleśniki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Nadzienie do naleśników z warzywami i pieczarkami

Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Farsz do 4 naleśników

Składniki:

  • 500 gramów pieczarek,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 3 łyżki masła,
  • 150 gramów tartego sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki pokrój w kostkę.

2. Obierz marchwie i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

3. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę.

5. Podgrzej masło na patelni.

6. Wrzuć na patelnię pieczarki i wszystkie warzywa.

7. Składniki duś na patelni 8-10 minut.

8. Tuż przed końcem duszenia dodaj szczyptę soli, pieprzu i pozostałe przyprawy.

9. Nałóż farsz na naleśniki.

10. Zawiń ciasto w rulon.

11. Naleśniki posyp tartym serem.

12. Ustaw piekarnik na 180°C.

13. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wstaw naczynie żaroodporne.

14. Włóż naleśniki do piekarnika.

15. Piecz 20 minut.

 

Smacznego!

 

Pieczona wieprzowina
Flickrstu_spivack/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Pieczona karkówka z pieczarkami – przepis
Karkówka z pieczarkami to połączenie idealne – jedno z najbardziej soczystych mięs świetnie komponuje się z miękkimi grzybami o wysokiej zawartości wody. Danie nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest też bardzo aromatyczne. Tak przygotowaną karkówkę można podawać z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, świetnie pasuje także do wszystkich rodzajów kasz.

Karkówka z pieczarkami to połączenie idealne – jedno z najbardziej soczystych mięs świetnie komponuje się z miękkimi grzybami o wysokiej zawartości wody. Danie nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest też bardzo aromatyczne. Tak przygotowaną karkówkę można podawać z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, świetnie pasuje także do wszystkich rodzajów kasz.   Składniki: 1 kg karkówki, 0,5 kg pieczarek, 1 duża cebula, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki octu, 3 łyżki cukru, 3 łyżki maggi, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka masła, szczypta soli i czarnego pieprzu. Czas przygotowania: 130 minut Stopień trudności: trudne   Sposób przygotowania: 1. Mięso umyj i osusz (możesz to zrobić ręcznikiem papierowym), a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. 2. Podzieloną karkówkę posyp z obydwu stron solą i pieprzem. Możesz też wykorzystać inne przyprawy – jeśli lubisz intensywny smak, wetrzyj w mięso trochę posiekanego czosnku lub natrzyj je świeżym majerankiem. Przyprawione kotlety przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Im dłużej będą się marynować, tym więcej wchłoną smaku z przypraw i ziół. 3. Obierz i oczyść pieczarki, a potem pokrój je na ćwiartki lub ósemki. 4. Rozgrzej na patelni olej, a następnie obsmaż kotlety z obu stron. Wystarczą 2 min, by ścięła się skórka. 5. Obsmażone kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia. 6. Rozpuść na patelni masło i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodaj pieczarki, poczekaj aż puszczą sok i dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, maggi i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj jeszcze przez 2 min. 7. Całą zawartość patelni przełóż na...

sosjerka z sosem pieczarkowym
©ivanmateev/Fotolia
Styl życia
Dietetyczny sos pieczarkowy – idealny przy każdej diecie!
Dietetyczny sos pieczarkowy można zastosować do wielu dań. Wystarczy, że zamiast śmietany użyjesz do niego jogurt grecki lub naturalny, który ma trzy razy mniej tłuszczu.

Dietetyczny sos pieczarkowy można zastosować do wielu dań. Wystarczy, że zamiast śmietany użyjesz do niego jogurt grecki lub naturalny, który ma trzy razy mniej tłuszczu.   Składniki: 0,5 kg pieczarek; 1 duża cebula lub dwie małe; 1 duży pojemnik jogurtu naturalnego lub greckiego; 2 łyżki mąki pełnoziarnistej; 1 łyżeczka oleju; pęczek kopru; sól, pieprz. Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut   Sposób przygotowania: Obierz pieczarki, pokrój je w półksiężyce, a cebulę w małą kostkę. Warzywa połącz ze sobą i wrzuć na rozgrzaną oliwę na patelni. Kiedy pieczarki już będą miękkie, zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej jogurt grecki bądź naturalny, energicznie przy tym mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dosyp do sosu przyprawy i ponownie postaw na ogień. Do całości dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj tak jeszcze przez około 5-10 minut. Po tym czasie posyp cienko pokrojonym koprem . Smacznego!   Chcesz zrobić naleśniki z nadzieniem? Zobacz,  jaki farsz do naleśników zrobić: naleśniki z warzywami i pieczarkami . Wypróbuj nasz przepis na obiad z karkówką. Dowiedz się, jak smakuje  karkówka z pieczarkami - przepis na wykwintny obiad . Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź  3 najciekawsze przepisy na dania z pieczarkami .

Porcja naleśników z pieczarkami podana na talerzu.
©gekachka/Fotolia.com
Styl życia
3 przepisy na farsz do naleśników z ciecierzycą, z pieczarkami i cukinią
Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.

Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.   Naleśniki przygotowane w wersji na słono warto posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie smaczniejsze i bardziej sycące. Farsz z pieczarek i szpinaku Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz : noża, deski do krojenia, durszlaka, patelni, praski do czosnku, tarki. Składniki: 500 g świeżego szpinaku baby , 200 g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 150 g żółtego sera (w kawałku), 12 ml oleju, szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Sposób wykonania: Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w krostkę. Olej rozgrzej na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Smaż około 5 minut. Szpinak umyj, osusz na durszlaku i dodaj do usmażonych pieczarek. Całość oprósz przyprawami, wymieszaj i duś przez 4-5 minut. Farsz zostaw do wystygnięcia. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na naleśniku ułóż dwie łyżki farszu i odrobinę żółtego sera. Smacznego! Farsz z cukinii i suszonych pomidorów Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: tarki, noża, łyżki, deski do krojenia, praski, drewnianej łyżki, patelni. Składniki: 1 cukinia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 70 g sera pleśniowego, 12 ml oliwy, szczypta soli i pieprzu, 6 suszonych pomidorów . Sposób wykonania: Cukinię umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na cztery części. Weź łyżkę stołową i przesuwając nią po miąższu w kierunku góra-dół, usuń pestki. Cukinię zetrzyj na tarce o...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner