Pieczona wieprzowina
Flickrstu_spivack/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Pieczona karkówka z pieczarkami – przepis

Karkówka z pieczarkami to połączenie idealne – jedno z najbardziej soczystych mięs świetnie komponuje się z miękkimi grzybami o wysokiej zawartości wody. Danie nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest też bardzo aromatyczne. Tak przygotowaną karkówkę można podawać z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, świetnie pasuje także do wszystkich rodzajów kasz.

Karkówka z pieczarkami to połączenie idealne – jedno z najbardziej soczystych mięs świetnie komponuje się z miękkimi grzybami o wysokiej zawartości wody. Danie nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest też bardzo aromatyczne. Tak przygotowaną karkówkę można podawać z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, świetnie pasuje także do wszystkich rodzajów kasz.

 

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki maggi,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli i czarnego pieprzu.

Czas przygotowania: 130 minut

Stopień trudności: trudne

 

Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i osusz (możesz to zrobić ręcznikiem papierowym), a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
2. Podzieloną karkówkę posyp z obydwu stron solą i pieprzem. Możesz też wykorzystać inne przyprawy – jeśli lubisz intensywny smak, wetrzyj w mięso trochę posiekanego czosnku lub natrzyj je świeżym majerankiem. Przyprawione kotlety przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Im dłużej będą się marynować, tym więcej wchłoną smaku z przypraw i ziół.
3. Obierz i oczyść pieczarki, a potem pokrój je na ćwiartki lub ósemki.
4. Rozgrzej na patelni olej, a następnie obsmaż kotlety z obu stron. Wystarczą 2 min, by ścięła się skórka.
5. Obsmażone kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia.
6. Rozpuść na patelni masło i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodaj pieczarki, poczekaj aż puszczą sok i dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, maggi i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj jeszcze przez 2 min.
7. Całą zawartość patelni przełóż na karkówkę i włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1,5 h. Jeśli pieczesz na blasze, przykryj ją szczelnie od góry folią aluminiową. Na ostatnie pół godziny pieczenia zdejmij przykrycie.

Podawaj na gorąco z ziemniakami, kaszą, ryżem lub chlebem. Warzywa do obiadu możesz ugotować na parze – do dania najbardziej będą pasowały marchew i zielona fasolka.

 

Smacznego!

 

Zwinięte naleśniki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Nadzienie do naleśników z warzywami i pieczarkami
Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Farsz do 4 naleśników Składniki: 500 gramów pieczarek, 1 papryka, 1 cebula, 1 marchew, 3 łyżki masła, 150 gramów tartego sera żółtego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ulubione przyprawy. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Pieczarki pokrój w kostkę. 2. Obierz marchwie i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. 3. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę. 4. Czosnek przeciśnij przez praskę. 5. Podgrzej masło na patelni. 6. Wrzuć na patelnię pieczarki i wszystkie warzywa. 7. Składniki duś na patelni 8-10 minut. 8. Tuż przed końcem duszenia dodaj szczyptę soli, pieprzu i pozostałe przyprawy. 9. Nałóż farsz na naleśniki. 10. Zawiń ciasto w rulon. 11. Naleśniki posyp tartym serem. 12. Ustaw piekarnik na 180°C. 13. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wstaw naczynie żaroodporne. 14. Włóż naleśniki do piekarnika. 15. Piecz 20 minut.   Smacznego!   Wypróbuj nasz przepis na obiad z karkówką. Dowiedz się, jak smakuje  karkówka z pieczarkami - przepis na wykwintny obiad . Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź  3 najciekawsze przepisy na dania z pieczarkami . Lubisz pieczarki? Sprawdź  dietetyczny przepis na sos pieczarkowy .

Kotlet schabowy z ananasem
Pixabay/solucionindividual/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Dwa przepisy na schabowe inaczej
Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy.

Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy. Przepis na kotlet schabowy z sokiem z pomarańczy i winem – około 6-7 sztuk Rady: Mięso będzie bardziej aromatyczne, jeśli zostawisz je w zaprawie na noc w lodówce. Danie doskonale komponuje się z sałatką szparagową i młodymi ziemniakami. Jeśli lubisz aromat czosnkowy, zamiast zwykłego masła możesz użyć masła czosnkowego.   Składniki: 500 gramów schabu bez kości, 1 jajko, 2,5 łyżki mąki, 2,5 łyżki bułki tartej, 2,5 łyżki płatków kukurydzianych, 2 łyżki startego żółtego sera, sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy, skórka z pomarańczy pocięta na cienkie paski, 0,25 szklanki białego wina, olej rzepakowy / oliwa z oliwek, 4 goździki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku. Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przyrządzenia: 1. Umyj dokładnie mięso. 2. Podziel mięso na 6-7 porcji. 3. Wszystkie kawałki schabu rozbij tłuczkiem. 4. Natrzyj mięso solą i pieprzem. 5. Czosnek przepuść przez praskę. 6. Zmiażdżonym czosnkiem natrzyj mięso. 7. Mięso przełóż do miski i zalej sokiem z pomarańczy. 8. Odstaw do lodówki na minimum 60 minut. 9. Do miski wsyp mąkę. 10. Do drugiej miski wsyp płatki kukurydziane, bułkę tartą i żółty ser. 11. W talerzu roztrzep jajko. 12. Kotlety z dwóch stron namocz w mące i włóż do miski z płatkami, bułką i serem – obtocz je. 13. Na patelni rozgrzej olej/oliwę z oliwek. 14. Po około 3-4 minutach ułóż na patelni...

Kotlety mielone
Pixabay/PDImage/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Przepisy na kotlety mielone na ostro i z papryką, szpinakiem i otrębami
Kotlety mielone inaczej niż tradycyjnie mogą być serwowane na różne sposoby. To danie ma ogromny potencjał, bo mięso mielone jest bardzo plastyczne i można je formować z dodatkiem dowolnych składników, a każde czynią z tradycyjnych kotletów zupełnie nowe danie. Dietetyczne warzywne mielone ze szpinakiem i ostre z chilli i papryczką jalapeno to tylko niektóre z ciekawych pomysłów na mielone. Mogą być inspiracją do własnych wariacji kuchennych na temat „mielone inaczej”.

Kotlety mielone inaczej niż tradycyjnie mogą być serwowane na różne sposoby. To danie ma ogromny potencjał, bo mięso mielone jest bardzo plastyczne i można je formować z dodatkiem dowolnych składników, a każde czynią z tradycyjnych kotletów zupełnie nowe danie. Dietetyczne warzywne mielone ze szpinakiem i ostre z chilli i papryczką jalapeno to tylko niektóre z ciekawych pomysłów na mielone. Mogą być inspiracją do własnych wariacji kuchennych na temat „mielone inaczej”. Przepis na dietetyczne kotlety mielone: z papryką, szpinakiem i otrębami Składniki: 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego (z kurczaka lub indyka), 3 jajka, 3 łyżki gęstego serka wiejskiego, 3 łyżki mielonych otrębów, 1 mała cebula, pół czerwonej papryki, kilka listków świeżego szpinaku , szczypta: soli, pieprzy, ostrej i słodkiej papryki.   Sposób przygotowania: 1. Szpinak, paprykę i cebulę dokładnie umyj i pokrój na drobne kawałki. 2. Warzywa i pozostałe składniki wymieszaj w misce, aż stworzą spójną masę. 3. Uformuj kotleciki przy pomocy dłoni lub łyżką. Wielkość i kształt są dowolne. 4. Gotowe kotlety poukładaj na blasze do pieczenia (niezbyt blisko siebie, aby się nie posklejały) i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 20 min. Przepis na kotlety mielone na ostro: z chilli i papryczką jalapeno Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego mięsa mielonego, 10 dag zielonych oliwek ze słoika, 10 dag suszonych pomidorów, 2 papryczki chilli w zalewie, 5 krążków jalapeno, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, kilka łyżek mąki, kilka łyżek oleju, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania: 1. Oliwki, pomidory suszone, chilli, jalapeno i czosnek pokrój w bardzo drobne...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner