Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Pieczona wieprzowina
Flickrstu_spivack/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Pieczona karkówka z pieczarkami – przepis

Karkówka z pieczarkami to połączenie idealne – jedno z najbardziej soczystych mięs świetnie komponuje się z miękkimi grzybami o wysokiej zawartości wody. Danie nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest też bardzo aromatyczne. Tak przygotowaną karkówkę można podawać z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, świetnie pasuje także do wszystkich rodzajów kasz.

Karkówka z pieczarkami to połączenie idealne – jedno z najbardziej soczystych mięs świetnie komponuje się z miękkimi grzybami o wysokiej zawartości wody. Danie nie tylko rozpływa się w ustach, ale jest też bardzo aromatyczne. Tak przygotowaną karkówkę można podawać z ziemniakami pieczonymi lub gotowanymi, świetnie pasuje także do wszystkich rodzajów kasz.

 

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki maggi,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli i czarnego pieprzu.

Czas przygotowania: 130 minut

Stopień trudności: trudne

 

Sposób przygotowania:
1. Mięso umyj i osusz (możesz to zrobić ręcznikiem papierowym), a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm.
2. Podzieloną karkówkę posyp z obydwu stron solą i pieprzem. Możesz też wykorzystać inne przyprawy – jeśli lubisz intensywny smak, wetrzyj w mięso trochę posiekanego czosnku lub natrzyj je świeżym majerankiem. Przyprawione kotlety przykryj folią aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Im dłużej będą się marynować, tym więcej wchłoną smaku z przypraw i ziół.
3. Obierz i oczyść pieczarki, a potem pokrój je na ćwiartki lub ósemki.
4. Rozgrzej na patelni olej, a następnie obsmaż kotlety z obu stron. Wystarczą 2 min, by ścięła się skórka.
5. Obsmażone kotlety ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia.
6. Rozpuść na patelni masło i zeszklij na nim drobno pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodaj pieczarki, poczekaj aż puszczą sok i dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, maggi i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki i gotuj jeszcze przez 2 min.
7. Całą zawartość patelni przełóż na karkówkę i włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 1,5 h. Jeśli pieczesz na blasze, przykryj ją szczelnie od góry folią aluminiową. Na ostatnie pół godziny pieczenia zdejmij przykrycie.

Podawaj na gorąco z ziemniakami, kaszą, ryżem lub chlebem. Warzywa do obiadu możesz ugotować na parze – do dania najbardziej będą pasowały marchew i zielona fasolka.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Zwinięte naleśniki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Nadzienie do naleśników z warzywami i pieczarkami
Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli.

Nadzienie do naleśników nie powinno być mdłe. Czosnek, pieczarki i warzywa tworzą niezapomniany w smaku farsz. Naleśniki z pieczarkami i warzywami to aromatyczna i pożywna porcja witamin. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Farsz do 4 naleśników Składniki: 500 gramów pieczarek, 1 papryka, 1 cebula, 1 marchew, 3 łyżki masła, 150 gramów tartego sera żółtego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ulubione przyprawy. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Pieczarki pokrój w kostkę. 2. Obierz marchwie i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. 3. Pokrój paprykę i cebulę w kostkę. 4. Czosnek przeciśnij przez praskę. 5. Podgrzej masło na patelni. 6. Wrzuć na patelnię pieczarki i wszystkie warzywa. 7. Składniki duś na patelni 8-10 minut. 8. Tuż przed końcem duszenia dodaj szczyptę soli, pieprzu i pozostałe przyprawy. 9. Nałóż farsz na naleśniki. 10. Zawiń ciasto w rulon. 11. Naleśniki posyp tartym serem. 12. Ustaw piekarnik na 180°C. 13. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wstaw naczynie żaroodporne. 14. Włóż naleśniki do piekarnika. 15. Piecz 20 minut.   Smacznego!   Wypróbuj nasz przepis na obiad z karkówką. Dowiedz się, jak smakuje  karkówka z pieczarkami - przepis na wykwintny obiad . Nie masz pomysłu na obiad? Sprawdź  3 najciekawsze przepisy na dania z pieczarkami . Lubisz pieczarki? Sprawdź  dietetyczny przepis na sos pieczarkowy .

Kotlet schabowy z ananasem
Pixabay/solucionindividual/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Dwa przepisy na schabowe inaczej
Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy.

Gotowanie może być prawdziwą sztuką. Eksperymenty kulinarne tworzą dania o niebanalnym, intrygującym smaku Jeśli trochę zmodernizujesz staropolski przepis na kotlety, otrzymasz danie, które zachwyci podniebienia smakoszy. Przepis na kotlet schabowy z sokiem z pomarańczy i winem – około 6-7 sztuk Rady: Mięso będzie bardziej aromatyczne, jeśli zostawisz je w zaprawie na noc w lodówce. Danie doskonale komponuje się z sałatką szparagową i młodymi ziemniakami. Jeśli lubisz aromat czosnkowy, zamiast zwykłego masła możesz użyć masła czosnkowego.   Składniki: 500 gramów schabu bez kości, 1 jajko, 2,5 łyżki mąki, 2,5 łyżki bułki tartej, 2,5 łyżki płatków kukurydzianych, 2 łyżki startego żółtego sera, sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy, skórka z pomarańczy pocięta na cienkie paski, 0,25 szklanki białego wina, olej rzepakowy / oliwa z oliwek, 4 goździki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku. Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przyrządzenia: 1. Umyj dokładnie mięso. 2. Podziel mięso na 6-7 porcji. 3. Wszystkie kawałki schabu rozbij tłuczkiem. 4. Natrzyj mięso solą i pieprzem. 5. Czosnek przepuść przez praskę. 6. Zmiażdżonym czosnkiem natrzyj mięso. 7. Mięso przełóż do miski i zalej sokiem z pomarańczy. 8. Odstaw do lodówki na minimum 60 minut. 9. Do miski wsyp mąkę. 10. Do drugiej miski wsyp płatki kukurydziane, bułkę tartą i żółty ser. 11. W talerzu roztrzep jajko. 12. Kotlety z dwóch stron namocz w mące i włóż do miski z płatkami, bułką i serem – obtocz je. 13. Na patelni rozgrzej olej/oliwę z oliwek. 14. Po około 3-4 minutach ułóż na patelni...

pieczarki do sałatki
©deviddo/Fotolia
Styl życia
3 przepisy na smaczne i ciekawe dania z pieczarkami
Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.

Pieczarki świetnie współgrają zarówno z warzywami, mięsem drobiowym, wołowym, a nawet wieprzowym. Można z nich stworzyć dania na każdą okazję.   Pieczarki zawierają witaminy grupy B (odpowiedzialne za układ krwionośny, układ nerwowy, stan skóry, paznokci, jamy ustnej i języka) i D (wpływające na kondycję kości i odporność). Są też bogatym źródłem kwasu foliowego zwiększającego odporność organizmu na bakterie i wirusy. Masz ochotę na przepyszną zupę pieczarkową? Pobierz Carrefour kod rabatowy i już teraz zrób potrzebne zakupy! Sałatka z mandarynką i pieczarkami Doskonałym, a zarazem nietypowym dodatkiem do obiadu dla całej rodziny jest sałatka z mandarynką i pieczarkami.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 15 minut   Składniki: sałata roszponka (1 garść), cebula (pół sztuki), jabłko (pół sztuki), kukurydza (pół puszki), pieczarka (1 duża sztuka), mandarynka (1 duża sztuka), sól, pieprz, ocet balsamiczny (1 łyżka kuchenna), cukier (1 łyżka kuchenna), musztarda (1 łyżka kuchenna), olej (4 łyżki kuchenna).   Sposób przygotowania: Sałatę oczyść, umyj i osusz. Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę. Cebulę umyj, obierz i pokrój również w kostkę. Odsącz kukurydzę. Pieczarkę umyj, obierz i pokrój. Do sałaty dodaj jabłko, cebulę, kukurydzę i pieczarkę. Obierz mandarynkę i dodaj jej kawałki do sałatki. Dopraw solą i pieprzem. Olej przelej do kubeczka i dodaj do niego ocet, cukier i musztardę. Wymieszaj aż otrzymasz gładki sos. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Gotowe. Leczo z pieczarkami Leczo to węgierska specjalność. Jej składnikami są pomidory, papryka i cebulka z...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner