Party Stories
Dawid Kwiatkowski w redakcji Party.pl
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
miseczka z jogurtem
©sebra/Fotolia
Styl życia

Czy na kolację warto zjeść jogurt?

W zbilansowanej diecie kolacja powinna być lekkostrawna i składać się z produktów zawierających białko. Jogurt może być dobrym pomysłem.

W zbilansowanej diecie kolacja powinna być lekkostrawna i składać się z produktów zawierających białko. Jogurt może być dobrym pomysłem.

Jakie jogurty można jeść na kolację?

Kolacja powinna być lekkostrawna, dlatego dietetycy polecają, aby zrezygnować z tłustych potraw oraz z produktów zawierających dużo cukru. Na kolację świetnie sprawdzi się na przykład jogurt naturalny. Ma on mniejszą zawartość tłuszczu niż na przykład jogurt grecki i mniejszą zawartość cukru niż jogurty owocowe. Jogurt naturalny będzie źródłem wapnia oraz witaminy D, a także korzystnie wpłynie na pracę jelit. Ponadto jest lekkostrawny.

Jogurt – przed czy po treningu i co z jogurtem owocowym na kolację?

Przed treningiem właściwsze będą posiłki złożone z węglowodanów, po treningu lepiej sprawdzą się witaminy i białka. Jogurt naturalny może być dodatkiem do jednych i drugich. Osoby, które są na etapie redukcji, częściej powinny sięgać po jogurt naturalny niż grecki (co nie znaczy, że mają zupełnie zrezygnować z tego drugiego). Jogurty owocowe cieszą się wciąż dużą popularnością, choć ich skład wzbuda spore wątpliwości. Zawierają zwykle około 5% owoców, a niestety długą listę barwników i aromatów. Poza tym bardzo często zawierają dużo substancji słodzących (cukru, aspartanu lub syropu glukozowo-fruktozowego). Zatem zwłaszcza na kolację, która powinna być białkowa, jogurty owocowe nie są dobrym pomysłem.

Jak czytać etykietę jogurtu?

Ważne, aby jogurt wybierany czy to na kolację, czy jako dodatek do innego posiłku, był produktem zdrowym (naturalnym, a nie przesyconym chemią i sztucznymi dodatkami), a wbrew pozorom nie każdy jogurt może się poszczycić takim mianem. Dlatego sprawdzenie składu na etykiecie pozwoli wybrać wartościowy produkt.

 

Zasada jest prosta – im mniej w jogurcie składników, tym lepiej. Dobry jogurt naturalny to ten, który składa się z mleka i szczepów bakterii. Im dłuższa lista składników, tym dalej jogurtowi do miana zdrowego. Substancje zagęszczające, takie jak mleko w proszku lub mączka chleba świętojańskiego nie są naturalnymi składnikami jogurtu, ale nie mają negatywnego wpływu na zdrowie. Natomiast zniechęcić powinien dodatek: cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy aspartanu – te substancje w jogurcie powodują, że przestaje być dobrym produktem. Również z ostrożnością można podejść do dodatku skrobi modyfikowanej, gdyż pochodzi ona z upraw kukurydzy modyfikowanej genetycznie.  


miseczka z jogurtem greckim
©Yeko Photo Studio/Fotolia
Styl życia
Czym się różni jogurt grecki od naturalnego?
Jogurt grecki ma wyższą zawartość białka, ale też tłuszczu. Jogurt naturalny z kolei ma więcej wapnia i lepiej sprawdzi się do ciepłych potraw.

Jogurt grecki ma wyższą zawartość białka, ale też tłuszczu. Jogurt naturalny z kolei ma więcej wapnia i lepiej sprawdzi się do ciepłych potraw.   Jogurt naturalny i jogurt grecki wytwarzane są na bazie mleka krowiego . Obydwa sprawdzają się jako samodzielne przekąski lub jako dodatek do potraw, są zdrowszym zamiennikiem śmietany. Pomiędzy jogurtem greckim i naturalnym są też pewne różnice. Zawartość białka w jogurcie greckim i naturalnym Pomimo, iż zarówno jogurt grecki, jak i naturalny, mają tę samą podstawę – krowie mleko, to różnica tkwi w procesie produkcji. Proces fermentacji jogurtu greckiego odbywa się już w opakowaniu finalnym . I to przez różnice na etapie produkcji, w jogurcie greckim będzie więcej białka, niż w jogurcie naturalnym. Do produkcji jogurtu greckiego wykorzystywane jest także więcej mleka niż do produkcji jogurtu naturalnego . Jogurty różnych producentów będą różniły się zawartością białka, zatem przed zakupem dobrze sprawdzić na etykiecie tabelę wartości odżywczych. Zawartość tłuszczu, wapnia i sodu w jogurcie greckim i naturalnym Osoby na diecie, przed wybraniem pomiędzy jogurtem greckim a naturalnym, powinny zwrócić też uwagę na zawartość tłuszczu w obu produktach. Często to jogurt grecki ma wyższą jego zawartość. Można przypuszczać, iż skoro jogurt grecki ma nawet dwukrotnie więcej białka , będzie też lepszym źródłem wapnia, ale tak nie jest. To jogurt naturaln wygrywa w tej kategorii. Natomiast jeśli chodzi o zawartość sodu, to korzystniej wybrać jogurt grecki, który cechuje się jego niższą zawartością. Konsystencja jogurtu greckiego i naturalnego Proces odsączania serwatki jest dłuższy w przypadku jogurtu greckiego i to powoduje, że jest gęstszy i bardzie kremowy od jogurty naturalnego. Do ciepłych potraw lepszym wyborem może okazać się jogurt naturalny, gdyż z kolei jego...

winogrona czerwone i białe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Cukier z owoców, czyli fruktoza – czy na pewno jest zdrowy?
Fruktoza to cukier prosty znajdujący się w owocach i miodzie. Jest dwa razy słodsza od sacharozy, czyli zwykłego cukru, a ma niższy od niego indeks glikemiczny. Produkty, w których fruktoza występuje naturalnie, uznawane za zdrowe, jednak coraz częściej mówi się, że spożycie tego cukru może nadmiernie obciążać wątrobę, prowadzić do otyłości i tzw. zespołu metabolicznego.

Fruktoza to cukier prosty znajdujący się w owocach i miodzie. Jest dwa razy słodsza od sacharozy, czyli zwykłego cukru, a ma niższy od niego indeks glikemiczny. Produkty, w których fruktoza występuje naturalnie, uznawane za zdrowe, jednak coraz częściej mówi się, że spożycie tego cukru może nadmiernie obciążać wątrobę, prowadzić do otyłości i tzw. zespołu metabolicznego. W jakich produktach spożywczych znajduje się fruktoza? Fruktoza w takiej ilości, w jakiej naturalnie występuje w owocach i warzywach, nie jest szkodliwa. Może szkodzić dopiero wtedy, kiedy dostarcza się jej organizmowi w przetworzonych produktach spożywczych, np. sokach owocowych, lub tych, do których jest dodawana. Szczególnie niewskazane jest spożywanie produktów dostarczających fruktozy w postaci syropu glukozowo-fruktozowego . Syropem glukozowo-fruktozowym, tańszym w produkcji od sacharozy, słodzi się m.in. napoje, dżemy i inne przetwory, jogurty, desery mleczne, sałatki rybne, lody, sosy i keczup. Fruktoza może obciążać wątrobę Fruktoza metabolizowana jest przede wszystkim w wątrobie, podczas gdy glukoza trafia też do innych narządów, np. mięśni. Taka „bomba fruktozowa”, którą dostaje jednorazowo wątroba, zmusza ten organ do wzmożonej pracy, powstają przy tym toksyny takie jak np. kwas moczowy. Fruktoza może powodować otłuszczenie wątroby i uszkadzać ją tak, jak nadmiar alkoholu. Nadmiar fruktozy przyczyną otyłości Fruktoza nie aktywuje wzrostu stężenia hormonu sytości. Kiedy więc jemy produkty zawierające fruktozę, mózg nie otrzymuje sygnału o sytości, przez co możemy zjeść więcej węglowodanów, niż gdybyśmy jedli produkty zawierające cukier w innej postaci. Fruktoza może zwiększać ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego Podwyższone stężenie kwasu moczowego, który jest produktem ubocznym metabolizmu fruktozy, może zwiększać ryzyko...

Dziecko z brudną buzią w trakcie jedzenia.
©BigDreamStudio/Fotolia
Styl życia
Leczenie nietolerancji laktozy
Leczenie nietolerancji laktozy niekiedy wymaga rezygnacji z produktów mlecznych. Usunięcie z diety produktów zawierających laktozę pociąga za sobą konieczność zastąpienia ich innymi pełnowartościowymi produktami, które dostarczą wapń do organizmu dziecka.

Leczenie nietolerancji laktozy niekiedy wymaga rezygnacji z produktów mlecznych. Usunięcie z diety produktów zawierających laktozę pociąga za sobą konieczność zastąpienia ich innymi pełnowartościowymi produktami, które dostarczą wapń do organizmu dziecka. Co zamiast pokarmów zawierających laktozę jogurty i kefiry . Mleko w czystej postaci można zastąpić kefirem lub jogurtem. Zawierają one mniej laktozy (100 g mleka ma ok. 4,3 g laktozy, a 100 g jogurtu 2,9 g). Zawarte w jogurcie i kefirze żywe kultury bakterii wspomagają trawienie i produkują enzym, który rozkłada laktozę. Wykazano, że tolerowane są także sery dojrzewające, ponieważ zawierają mniejszą ilość laktozy .   niskolaktozowe mieszanki mleczne . Są to produkty przypominające mleko w proszku. Zawierają niezbędne składniki, w tym także białko, ale nie ma w ich składzie dużej ilości laktozy. W 100 g niskolaktozowej mieszanki mlecznej znajduje się około 1,3 g laktozy. Inne mleka, które nie zawierają cukru mlecznego to zwykle mleka sojowe i ryżowe. Ścisła dieta bezlaktozowa w leczeniu objawów nietolerancji laktozy Osoby, które cierpią na wrodzoną nietolerancję laktozy muszą stosować ścisłą dietę bezlaktozową . Ścisła dieta bezlaktozowa polega na całkowitym usunięciu produktów mlecznych z codziennej diety. W takim wypadku należy zwracać uwagę także na niektóre leki, ponieważ laktoza często znajduje się w otoczce leku. Laktoza obecna jest także w produktach takich jak: pieczywo, gotowe sosy sałatkowe, słodycze i przekąski, margaryna. W diecie bezlaktozowej powinny pojawić się np. ryby, orzechy, warzywa strączkowe.   Wyeliminowanie produktów mlecznych z diety spowoduje ustąpienie objawów . Dieta bezlaktozowa nie dostarcza niezbędnej ilości wapnia do organizmu, jednak nie ma jednoznacznych danych, które określiłyby jak wpływa stosowanie takiej diety u dziecka...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner