
W zbilansowanej diecie kolacja powinna być lekkostrawna i składać się z produktów zawierających białko. Jogurt może być dobrym pomysłem.
Jakie jogurty można jeść na kolację?
Kolacja powinna być lekkostrawna, dlatego dietetycy polecają, aby zrezygnować z tłustych potraw oraz z produktów zawierających dużo cukru. Na kolację świetnie sprawdzi się na przykład jogurt naturalny. Ma on mniejszą zawartość tłuszczu niż na przykład jogurt grecki i mniejszą zawartość cukru niż jogurty owocowe. Jogurt naturalny będzie źródłem wapnia oraz witaminy D, a także korzystnie wpłynie na pracę jelit. Ponadto jest lekkostrawny.
Jogurt – przed czy po treningu i co z jogurtem owocowym na kolację?
Przed treningiem właściwsze będą posiłki złożone z węglowodanów, po treningu lepiej sprawdzą się witaminy i białka. Jogurt naturalny może być dodatkiem do jednych i drugich. Osoby, które są na etapie redukcji, częściej powinny sięgać po jogurt naturalny niż grecki (co nie znaczy, że mają zupełnie zrezygnować z tego drugiego). Jogurty owocowe cieszą się wciąż dużą popularnością, choć ich skład wzbuda spore wątpliwości. Zawierają zwykle około 5% owoców, a niestety długą listę barwników i aromatów. Poza tym bardzo często zawierają dużo substancji słodzących (cukru, aspartanu lub syropu glukozowo-fruktozowego). Zatem zwłaszcza na kolację, która powinna być białkowa, jogurty owocowe nie są dobrym pomysłem.
Kasia gotuje z Polki.pl: sos grzybowy
Jak czytać etykietę jogurtu?
Ważne, aby jogurt wybierany czy to na kolację, czy jako dodatek do innego posiłku, był produktem zdrowym (naturalnym, a nie przesyconym chemią i sztucznymi dodatkami), a wbrew pozorom nie każdy jogurt może się poszczycić takim mianem. Dlatego sprawdzenie składu na etykiecie pozwoli wybrać wartościowy produkt.
Zasada jest prosta – im mniej w jogurcie składników, tym lepiej. Dobry jogurt naturalny to ten, który składa się z mleka i szczepów bakterii. Im dłuższa lista składników, tym dalej jogurtowi do miana zdrowego. Substancje zagęszczające, takie jak mleko w proszku lub mączka chleba świętojańskiego nie są naturalnymi składnikami jogurtu, ale nie mają negatywnego wpływu na zdrowie. Natomiast zniechęcić powinien dodatek: cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy aspartanu – te substancje w jogurcie powodują, że przestaje być dobrym produktem. Również z ostrożnością można podejść do dodatku skrobi modyfikowanej, gdyż pochodzi ona z upraw kukurydzy modyfikowanej genetycznie.
- Uwielbiasz jogurt i zależy ci na zrzuceniu kilku kilogramów? Poznaj jej efekty, zalety i wady diety jogurtowej.
- Proteiny zawarte w jajkach przyspieszają przemianę materii. Dowiedz jak wygląda jadłospis w odchudzającej diecie jajecznej.
- W czasie odchudzania bardzo ważne jest zdrowe odżywianie. Podpowiadamy, jak liczyć kalorie, żeby schudnąć.