Party Stories
Talerz z plackami z kabaczka.
©Maksim Shebeko/Fotolia
Styl życia

Leczo i placki z kabaczka z czosnkiem: 2 smaczne i łatwe przepisy na kabaczka

Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.

Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.

 

Cisto na placki z cukinii można urozmaicić, dodając np. pestki dyni lub migdały. Jeżeli lubisz dania na ostro, dodaj 1 łyżeczkę ostrego chili.

Leczo z kabaczka i parówek, krok po kroku

Przygotuj wcześniej wysoką patelnię oraz duży garnek z przykrywką.

 

Składniki (na około 6 porcji):

  • 1 duży kabaczek (około 700 gramów),
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 duże pomidory,
  • 5 parówek z indyka (całe opakowanie 215 gramów),
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka przyprawy do leczo lub gulaszu,
  • około 100 mililitrów wody,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kabaczek obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę.
  • To samo zrób z papryką, tylko bez obierania ze skóry.
  • Warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą (2 łyżki).
  • Dodaj przyprawę do leczo, koncentrat pomidorowy i smaż około 10 minut.
  • Zawartość patelni przełóż do garnka z wodą, przykryj pokrywą i duś 10 minut.
  • Cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni z rozgrzanym masłem około 4 minuty (aż się zeszkli).
  • Dodaj cebulę do garnka z kabaczkiem.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Dodaj pokrojone parówki w plastry (około 1 centymetrowe) i smaż około 3 minuty.
  • Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórę.
  • Obrane warzywa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do parówek i wymieszaj.
  • Całość smaż około 2 minuty.
  • Pomidory z parówkami przełóż do garnka z leczo i wymieszaj.
  • Dodaj sól i pieprz.
  • Duś całość około 15 minut (aż kabaczek będzie miękki), mieszając co 5 minut.

Smacznego!

Placki z kabaczka, krok po kroku

Składniki (na około 10 placków):

  • 1 średni kabaczek (około 600 gramów),
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kabaczek razem ze skórką i pestkami zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Starte warzywo umieść na sitku, posól i odstaw, aż puści sok.
  • Rękami odciśnij nadmiar wody z cukinii.
  • Miąższ umieść w wysokiej misce.
  • Wbij całe jajko.
  • Dodaj mąkę, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Ciasto na placki nakładaj łyżką zwilżoną w wodzie.
  • Smaż na średnim ogniu 3 minuty na każą ze stron.
  • Przełóż usmażone placki na ręcznik papierowy (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu).

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Słoiczek z domowym leczo.
©greenazya/Fotolia
Styl życia
Przepis na łatwe i smaczne leczo z bakłażanem, papryką i cukinią
Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.

Leczo powinno zawierać odrobinę kiełbasy, bakłażana, papryki, cukinii, pomidorów, czerwonej cebuli, ogórków kiszonych i czosnku.   Cukinia jest jednym ze składników leczo. Jest delikatna w smaku i lekkostrawna. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminy grupy A (wspomagają wzrok), C (ograniczają stres i podnoszą odporność organizmu), K (regulują procesy krzepnięcia krwi) i B (wpływają pozytywnie na mózg i układ krwionośny). Cukinia odkwasza organizm człowieka, wpływa pozytywnie na procesy trawienia i jest polecana osobom przebywającym na diecie. Leczo z bakłażanem i cukinią Leczo z dodatkiem papryki, bakłażanu, cukinii i pomidorów zachwyca smakiem i aromatem . Jest idealne na lekki i pożywny obiad dla całej rodziny.   Potrzebujesz: woka, garnka.   Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka zielona, 1 papryka żółta, 1 bakłażan , 1 cukinia, 2 puszki pomidorów, 2 świeże pomidory, 1 czerwona cebula, 4 ogórki kiszone , 250 g kiełbasy śląskiej, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku), papryka chili mielona (do smaku), papryka słodka mielona (do smaku), papryka ostra mielona (do smaku), bazylia (do smaku), tymianek (do smaku).   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Leczo najlepiej smakuje podawane razem z bagietkami czosnkowymi.   Sposób przygotowania: Umyj wszystkie warzywa. Pokrój paprykę, bakłażana, cukinię i ogórki w połówki krążków. Kiełbasę pokrój w kostkę. Na woku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę. Podsmażaj aż stanie się szklista. Dodaj do cebuli kiełbasę. Gdy kiełbasa się zarumieni, dodaj paprykę. Dokładnie wymieszaj i smaż około 5 minut. Dodaj bakłażana i cukinię....

Gęś pieczona w całości.
©FomaA
Styl życia
Przepis na dobrą gęś faszerowaną grzybami i kaszą gryczaną, pieczoną w piekarniku w marynacie czosnkowej
Gęś w piekarniku piecze się około czterech godzin. Farsz z grzybów i kaszy gryczanej nakłada się po natarciu skóry gęsi czosnkową marynatą. Danie można podawać z ciepłymi buraczkami albo ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Gęś w piekarniku piecze się około czterech godzin. Farsz z grzybów i kaszy gryczanej nakłada się po natarciu skóry gęsi czosnkową marynatą. Danie można podawać z ciepłymi buraczkami albo ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.   Przed pieczeniem gęś oczyszcza się z pozostałości po piórach. Można to robić rękami albo pęsetą. Następnie usuwa się wnętrze ptaka, aby pozostało puste. Wyjęte podroby można wykorzystać np. do ugotowania rosołu (podlinkuj @http_base@porady/dom/kuchnia/przepis-na-rosol-z-gesi-104672-r1/). Jak zrobić gęś faszerowaną grzybami i kaszą krok po kroku Pamiętaj, aby przygotowania do pieczenia gęsi zacząć już dzień wcześniej. Suszone grzyby są gotowe do obróbki dopiero po 24 godzinach moczenia w wodzie z masłem.   Potrzebujesz: papieru do pieczenia, wykałaczek (około 10 sztuk), grubej igły i nitki.   Składniki (na 10 porcji): 1 cała gęś (około 4 kilogramowa), 50 gramów suszonych grzybów, 500 mililitrów wody (2 szklanki), 1 torebka kaszy gryczanej , 3 cebule, 1 jajko, 2 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.   Składniki na marynatę do gęsi: 5 ząbków czosnku, 4 łyżki majeranku , 1 łyżka soli.   Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Grzyby włóż do garnka, zalej wodą, dodaj masło i odstaw na 24 godziny. Czosnek drobno posiekaj, posyp łyżeczką soli i 4 łyżkami majeranku. Wymieszaj dokładnie składniki. Natrzyj gęś marynatą z każdej strony. Przełóż mięso do naczynia z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 godzinę. Grzyby gotuj około 20 minut na wolnym ogniu z wodą, w której się moczyły. Odcedź je na sitku i pozostaw do...

Talerz sałatki z krewetkami.
©ExQuisine/Fotolia
Styl życia
Przepisy na 2 sałatki z krewetkami koktajlowymi: z białym winem i czosnkiem oraz awokado
Owoce morza smaży się na maśle lub oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Krewetki koktajlowe dobrze smakują duszone w winie lub z dodatkiem pomarańczy. Gotową sałatkę warto pokropić sokiem z cytryny.

Owoce morza smaży się na maśle lub oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Krewetki koktajlowe dobrze smakują duszone w winie lub z dodatkiem pomarańczy. Gotową sałatkę warto pokropić sokiem z cytryny.   Krewetki można podawać z pieczywem czosnkowym lub tortillą usmażoną na patelni bez oleju. Krewetki koktajlowe z białym winem i czosnkiem, krok po kroku Składniki: opakowanie krewetek koktajlowych (250 gramów), 250 gramów sałaty lodowej, 4 ząbki czosnku, seler naciowy (2 łodygi), 2 pomarańcze , 10 pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oliwy z oliwek, 100 mililitrów białego wytrawnego lub półwytrawnego wina, pół natki pietruszki, około 1/3 łyżeczki soli, około 1/3 łyżeczka pieprzu, ziarna sezamu (około 1 łyżka).   Czas przygotowania: około 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Sałatę umyj i porwij na kawałki. Łodygi selera pokrój w drobne kawałki. Pomidorki koktajlowe przetnij na pół. Wyciśnij sok z pomarańczy. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na rozgrzany olej. Po około minucie dodaj krewetki. Smaż całość około 5-6 minut, często mieszając. Wlej białe wino i zwiększ ogień w palniku. Dodaj sok z pomarańczy. Gotuj całość około 7 minut, aż sos trochę odparuje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W misce ułóż kolejno: sałatę lodową, seler, pomidorki i krewetki. Zalej sałatkę sosem z patelni. Posyp posiekaną natką pietruszki i ziarnami sezamu. Smacznego! Sałatka z krewetkami i awokado, przepis Składniki: opakowanie krewetek koktajlowych (500 gramów), 250 gramów sałaty lodowej, 12 pomidorków koktajlowych, 4 łodyżki szczypiorku, 1 awokado, pół natki pietruszki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka przyprawy cajun (mieszanka oregano,...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner