Na leczo z kabaczka, czyli żółtej cukinii potrzebne są: papryka, cebula, pomidory, parówki, koncentrat pomidorowy i około 700 gramowy kabaczek. Składniki kroi się w kostkę i dusi w garnku z przykrywką. Ciasto na placki powstaje ze startej cukinii, mąki, czosnku i jajka.

Reklama

Cisto na placki z cukinii można urozmaicić, dodając np. pestki dyni lub migdały. Jeżeli lubisz dania na ostro, dodaj 1 łyżeczkę ostrego chili.

Leczo z kabaczka i parówek, krok po kroku

Przygotuj wcześniej wysoką patelnię oraz duży garnek z przykrywką.

Zobacz także

Składniki (na około 6 porcji):

  • 1 duży kabaczek (około 700 gramów),
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 duże pomidory,
  • 5 parówek z indyka (całe opakowanie 215 gramów),
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka przyprawy do leczo lub gulaszu,
  • około 100 mililitrów wody,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Czas przygotowania: około 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kabaczek obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę.
  • To samo zrób z papryką, tylko bez obierania ze skóry.
  • Warzywa wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą (2 łyżki).
  • Dodaj przyprawę do leczo, koncentrat pomidorowy i smaż około 10 minut.
  • Zawartość patelni przełóż do garnka z wodą, przykryj pokrywą i duś 10 minut.
  • Cebulę pokrój w kostkę i smaż na patelni z rozgrzanym masłem około 4 minuty (aż się zeszkli).
  • Dodaj cebulę do garnka z kabaczkiem.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.
  • Dodaj pokrojone parówki w plastry (około 1 centymetrowe) i smaż około 3 minuty.
  • Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij skórę.
  • Obrane warzywa pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do parówek i wymieszaj.
  • Całość smaż około 2 minuty.
  • Pomidory z parówkami przełóż do garnka z leczo i wymieszaj.
  • Dodaj sól i pieprz.
  • Duś całość około 15 minut (aż kabaczek będzie miękki), mieszając co 5 minut.

Smacznego!

Placki z kabaczka, krok po kroku

Składniki (na około 10 placków):

  • 1 średni kabaczek (około 600 gramów),
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 jajko,
  • 5 łyżek mąki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kabaczek razem ze skórką i pestkami zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Starte warzywo umieść na sitku, posól i odstaw, aż puści sok.
  • Rękami odciśnij nadmiar wody z cukinii.
  • Miąższ umieść w wysokiej misce.
  • Wbij całe jajko.
  • Dodaj mąkę, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszaj.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Ciasto na placki nakładaj łyżką zwilżoną w wodzie.
  • Smaż na średnim ogniu 3 minuty na każą ze stron.
  • Przełóż usmażone placki na ręcznik papierowy (dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu).

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama