Party Stories
Gęś pieczona w całości.
©FomaA
Styl życia

Przepis na dobrą gęś faszerowaną grzybami i kaszą gryczaną, pieczoną w piekarniku w marynacie czosnkowej

Gęś w piekarniku piecze się około czterech godzin. Farsz z grzybów i kaszy gryczanej nakłada się po natarciu skóry gęsi czosnkową marynatą. Danie można podawać z ciepłymi buraczkami albo ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Gęś w piekarniku piecze się około czterech godzin. Farsz z grzybów i kaszy gryczanej nakłada się po natarciu skóry gęsi czosnkową marynatą. Danie można podawać z ciepłymi buraczkami albo ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

 

Przed pieczeniem gęś oczyszcza się z pozostałości po piórach. Można to robić rękami albo pęsetą. Następnie usuwa się wnętrze ptaka, aby pozostało puste. Wyjęte podroby można wykorzystać np. do ugotowania rosołu (podlinkuj https://party.pl/porady/dom/kuchnia/przepis-na-rosol-z-gesi-104672-r1/).

Jak zrobić gęś faszerowaną grzybami i kaszą krok po kroku

Pamiętaj, aby przygotowania do pieczenia gęsi zacząć już dzień wcześniej. Suszone grzyby są gotowe do obróbki dopiero po 24 godzinach moczenia w wodzie z masłem.

 

Potrzebujesz:

  • papieru do pieczenia,
  • wykałaczek (około 10 sztuk),
  • grubej igły i nitki.

 

Składniki (na 10 porcji):

  • 1 cała gęś (około 4 kilogramowa),
  • 50 gramów suszonych grzybów,
  • 500 mililitrów wody (2 szklanki),
  • 1 torebka kaszy gryczanej,
  • 3 cebule,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

 

Składniki na marynatę do gęsi:

  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka soli.

 

Czas przygotowania: 4 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Grzyby włóż do garnka, zalej wodą, dodaj masło i odstaw na 24 godziny.
  • Czosnek drobno posiekaj, posyp łyżeczką soli i 4 łyżkami majeranku.
  • Wymieszaj dokładnie składniki.
  • Natrzyj gęś marynatą z każdej strony.
  • Przełóż mięso do naczynia z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 godzinę.
  • Grzyby gotuj około 20 minut na wolnym ogniu z wodą, w której się moczyły.
  • Odcedź je na sitku i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu.
  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  • Rozgrzej oliwę na patelni.
  • Dodaj cebulę i smaż około 4 minuty.
  • Grzyby pokrój w kostkę i przełóż na patelnię.
  • Smaż z cebulą około 3 minuty.
  • Dodaj kaszę gryczaną i wymieszaj.
  • Przypraw gałką muszkatołową, łyżeczką soli i pieprzu.
  • Wbij jajko i wymieszaj.
  • Skórę w okolicach szyi gęsi zepnij ciasno wykałaczkami.
  • Włóż farsz do wnętrza drobiu.
  • Zaszyj otwór igłą i nitką (by farsz nie wypłynął w czasie pieczenia).
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej gęś.
  • Posyp mięso odrobiną majeranku.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz gęś pół godziny.
  • Zmniejsz temperaturę pieczenia do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 3 godziny.
  • Podawaj z buraczkami na ciepło lub ziemniakami.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Gęś pieczona z jabłkami.
©ruslan_100/Fotolia
Styl życia
Gęś pieczona z jabłkami i gęś po staropolsku: smaczne i łatwe przepisy
Gęś, zanim włoży się do piekarniki dobrze jest natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. W czasie pieczenia raz na pół godziny oblewa się mięso piwem lub tłuszczem skapującym z gęsi. Farsz przyrządza się z jabłek lub kapusty kiszonej duszonej z cebulką i boczkiem.

Gęś, zanim włoży się do piekarniki dobrze jest natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem oraz majerankiem. W czasie pieczenia raz na pół godziny oblewa się mięso piwem lub tłuszczem skapującym z gęsi. Farsz przyrządza się z jabłek lub kapusty kiszonej duszonej z cebulką i boczkiem.   Gęś przed przyrządzaniem myje się pod bieżącą wodą na zewnątrz oraz w środku. Resztki piór najlepiej usuwać palcami, a potem delikatnie opalić nad palnikiem gazowym. Jak przyrządzić gęś z jabłkami, krok po kroku Składniki (na 10 osób): cała gęś (około 5 kilogramowa), 5 jabłek, 6 łyżek suszonego majeranku , 3 ząbki czosnku, 4 łyżki soli, 2 łyżka pieprzu.   Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Gęś mocz w wodzie z 2 łyżkami soli przez całą noc. Przeciśnij czosnek przez praskę do małej miski. Dodaj 1 łyżkę soli, 5 łyżek majeranku, 1 łyżkę pieprzu i wymieszaj. Natrzyj przyprawą gęś, zaczynając od jej środka, a kończąc na grzbiecie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Piecz mięso przez godzinę. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 2 godziny. Z gęsi będzie ściekał tłuszcz w czasie pieczenia, którym co pół godziny oblej mięso. Wyjmij gęś z piekarnika. Wydrąż pestki z jabłek. Pokrój owoce na mniejsze kawałki np. półksiężyce. Obsyp jabłka 1 łyżką majeranku, 1 łyżką soli,1 łyżką pieprzu i wymieszaj. Włóż owoce do środka gęsi, a mięso wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę.   Smacznego! Gęś pieczona po staropolsku faszerowana cebulą i kapustą kiszoną, krok po kroku Będziesz potrzebować dużej igły i grubej nici. Po włożeniu farszu do gęsi będzie trzeba ją zaszyć, aby...

Danie z pieczoną gęsią.
©Witold Krasowski/Fotolia
Styl życia
Pierś z gęsi – przepis na soczyste danie. Jak upiec gęś?
Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.

Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.   Gęsina, przez niektórych określana jako „arystokracja wśród drobiu”, jest gatunkiem mięsa, który wymaga umiejętności przyrządzenia. Nieprawidłowy sposób pieczenia czy użycie nieodpowiednich przypraw sprawia, iż potrawa zatraca swój wyjątkowy smak i aromat. Jak przyprawić gęsinę Podstawowymi przyprawami, które nadadzą mięsu z gęsi pożądany aromat i wyeksponują jej smak są sól i majeranek . Drugim sposobem przyprawienia gęsiny jest zamarynowanie jej w zalewie. Należy zagotować wodę z solą, a następnie dodać koper, liść laurowy, gorczycę, estragon  i czosnek . Gęś w zalewie odstawia się na 24 godziny, a następnie piecze. Zasada obowiązująca przy pieczeniu gęsi W większości przepisów zaleca się by pieczenie gęsi rozpocząć od bardzo wysokiej temperatury, rozgrzewając piekarnik do 250-220 stopni Celsjusza. Następnie, po około godzinie pieczenia, należy zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni Celsjusza. Przygotowane w taki sposób mięso zyskuje delikatność i soczystość. Przepis na piersi z gęsi pieczone w majeranku i jabłkach Składniki: 1 kilogram piersi gęsi, 4 – 5 łyżek majeranku, 0,5 kilograma jabłek winnych, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: trudne Sposób przygotowania: Umyj piersi z gęsi i namocz w solance (do 5 litrów wody dodaj 2 łyżki soli) przez całą noc. Następnie wyjmij mięso i osusz. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wyciśnięty czosnek, wymieszaj i starannie natrzyj nimi mięso. Przyprawione mięso wstaw na około...

Upieczona w całości gęś z dodatkami- ziemniakami, brukselką i czerwoną kapustą.
©karepa/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na pieczoną gęś owsianą nadziewaną jabłkami i suszoną żurawiną pieczoną w cydrze
Gęsi wywodzące się z Polski w głównej mierze trafiają na rynek zagraniczny. Konsumenci szczególnie doceniają gęś owsianą. Nazwa nie jest związana ze specjalnym gatunkiem, a jedynie ze sposobem karmienia ptactwa.

Gęsi wywodzące się z Polski w głównej mierze trafiają na rynek zagraniczny. Konsumenci szczególnie doceniają gęś owsianą. Nazwa nie jest związana ze specjalnym gatunkiem, a jedynie ze sposobem karmienia ptactwa. Obecnie potrawy z gęsi pojawiają się na polskich stołach dosyć rzadko. Niegdyś żadne świąteczne menu, szczególnie w dzień Świętego Marcina – 11 listopada, nie mogło być pozbawione potrawy z gęsiny. Gęś owsiana Polska gęsina trafia przede wszystkim na rynek niemiecki, ale również znana jest w Anglii, Danii i Szwajcarii. Cechuje się wysoką jakością mięsa, dlatego jest doceniana przez zagranicznych smakoszy. Aktualnie w produkcji gęsiny wykorzystuje się głównie Gęś Białą Kołudzką wywodzącą się z Kołudy Wielkiej. Nazwa „gęś owsiana” nie odnosi się do rasy gęsi, a jedynie do techniki tuczu, czyli sposobu karmienia. W tym przypadku gęsi karmione są paszami zielonym, a przez ostatnie trzy tygodnie pokarmem jest wyłącznie owies. Przepis na gęś owsianą nadziewaną jabłkami i suszoną żurawiną pieczona w cydrze Składniki: świeża, młoda gęś owsiana o wadze około 4 kilogramy (sprawiona, bez podrobów i szyjki), 6 ziaren ziela angielskiego, 6 owoców jałowca, 2 liście laurowe, 1,5 łyżki suszonego majeranku , 4 ząbki czosnku, sól. Farsz: około 6 dużych kwaśnych jabłek, 1 szklanka suszonej żurawiny , 1 szklanka cydru, 0,5 łyżki majeranku. Czas przygotowania: 5 godzin Stopień trudności: trudne Sposób przygotowania: Świeżą sprawioną gęś pozbawioną podrobów i szyjki umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz. W przypadku grubej warstwy tłuszczu wewnątrz gęsi należy go wyciąć. Osuszoną gęś natrzyj obficie solą – zewnątrz i wewnątrz. Utłucz starannie ziele angielskie i owoce jałowca w moździerzu, dodaj drobno pokruszone liście...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner