Indyk na półmisku w warzywach.
©k2photostudio/fotolia
Styl życia

Łatwy przepis na pieczonego indyka z farszem warzywnym

Pieczony indyk świetnie smakuje podawany z ziemniakami i warzywną surówką. Jest łatwy do przygotowania, niezwykle aromatyczny i sycący.

Pieczony indyk świetnie smakuje podawany z ziemniakami i warzywną surówką. Jest łatwy do przygotowania, niezwykle aromatyczny i sycący.

 

Mięso indyka jest niskokaloryczne, smaczne i niedrogie. Bogate w selen, cynk oraz witaminy B6 i B12, wspomaga odchudzanie i przyspiesza tempo przemiany materii. Dodatkowo indyk wpływa pozytywnie na jędrność skóry i kondycję włosów. Jest polecany nastolatkom cierpiącym na trądzik młodzieńczy, ponieważ zawarte w nim makroelementy skutecznie mogą zatrzymać jego rozwój.

Pieczony indyk z farszem warzywnym i pieprzem cayenne

Indyk pieczony w całości idealnie nada się na uroczysty obiad dla całej rodziny. Faszerowany warzywami i wysmarowany przyprawami jest aromatyczny i niesamowicie sycący.

 

Potrzebujesz:

  • brytfanny,
  • pędzelka do smarowania.

Składniki:

  • indyk w całości,
  • 500 ml bulionu
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 1 papryka.

 

Marynata:

  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku,
  • natka pietruszki (według uznania),
  • koperek (według uznania),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne.

 

Farsz:

  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne,
  • natka pietruszki (według uznania),
  • koperek (według uznania),
  • tymianek (według uznania).

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Wskazówki: Mięso indyka piecz w zależności od jego wagi. Na każdy kilogram potrzeba 40 minut pieczenia.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i osusz indyka.
  • Marchew, cebulę, paprykę pokrój w paski.
  • Na dnie brytfanny ułóż równomiernie warzywa.
  • Na warzywa wyłóż indyka.
  • Umyj jabłko i wytnij gniazdo nasienne.
  • Pokrój je w paski.
  • Usuń z papryczki pestki i pokrój w drobne paski.
  • Posiekaj cebulę i czosnek.
  • Rozpuść na patelni 25 g masła i wrzuć wszystkie składniki farszu z przyprawami.
  • Smaż przez około 5 minut.
  • Indyka nadziej przygotowanym farszem.
  • Zwiąż nogi indyka, tak by farsz nie wypadł.
  • Wszystkie przyprawy przygotowane do marynaty wymieszaj.
  • Masło rozpuść na patelni i posmaruj nim indyka.
  • Wymieszane przyprawy wetrzyj w wysmarowanego indyka.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Po 30 minutach pieczenia, polej indyka bulionem.
  • Co 20 minut przewracaj indyka i polewaj go sosem z dna brytfanny.
  • Upieczonego indyka odstaw na 20 minut.
  • Pokrój i gotowe.

Smacznego!


 
  • Meksykański kociołek z dużą ilością warzyw albo aromatyczny indyk z szałwią, czyli dwa pomysły na ciepłe wykwintne dania. Zobacz przepisy!
  • Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Sprawdź jak go ugotować!
  • Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Przepis znajdziesz tutaj!

Smażone klopsiki
Pixabay/schwelmerchen/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Przepis
Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Proces ich przygotowania trwa krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. Warto więc spróbować tej odmiany, bo wydaje się, jakby była zupełnie odrębnym daniem.

Gołąbki bez zawijania są modyfikacją przepisu znanego od lat w tradycyjnej kuchni polskiej. Składniki są te same, ale wyglądem gołąbki bez zawijania przypominają raczej kotlety. Proces ich przygotowania trwa krócej niż zrobienie gołąbków zawijanych, a smak liścia kapusty nie dominuje nad smakiem farszu. Warto więc spróbować tej odmiany, bo wydaje się, jakby była zupełnie odrębnym daniem.   Polskie gołąbki są odpowiednikiem tradycyjnego dania kuchni greckiej. Dolmadakia, czyli liście winogron faszerowane mięsem jagnięcym z koperkiem przeniosła się do innych krajów europejskich, i tak w Chorwacji pojawiła się sarma, na Ukrainie hołubci, a w kuchni żydowskiej – holiszkes. Gołąbki bez zawijania odbiegają więc od typowego sposobu przygotowania tego dania, lecz są równie pożywne, nadają się do ziemniaków i najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Przepis na gołąbki bez zawijania Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej), 1/2 główki białej kapusty, 20 dag białego ryżu, 2 jaja, 1 cebula, 2 łyżki kaszy manny, 2 łyżki oleju roślinnego, szczypta pieprzu i soli. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Kapustę posiekaj w drobne piórka, a cebulę – w kostkę. W tym samym czasie gotuj ryż w osolonej wodzie. 2. Ugotowany i przestudzony ryż wymieszaj z mięsem mielonym, cebulką i kapustą, a następnie dodaj do masy jajka i kaszę mannę. Całość dokładnie wymieszaj, a na koniec dopraw solą i pieprzem. 3. Uformuj z masy kotlety (wielkość według uznania) i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ich kolor stanie się złotobrązowy. 4. Gotowe kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej gorącym sosem pomidorowym i przykryj na 30 min. Po upływie tego...

rosół z indyka
© vvoe/Fotolia.com
Styl życia
Jak ugotować rosół z indyka: pyszna i lekka zupa również dla alergików pokarmowych
Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Tak przygotowany rosół domowy najlepiej będzie smakował z lanymi kluseczkami.

Rosół z indyka można przygotować z części goleniowej lub udowej. Aby nadać smak zupie, warto użyć kopru włoskiego, selera naciowego i czosnku. Tak przygotowany rosół domowy najlepiej będzie smakował z lanymi kluseczkami.   Rosół z indyka jest delikatniejszy i bardziej lekkostrawny niż wołowy . Jest także zdrowszy niż rosół z kurczaka .   Składniki: golonka z indyka lub 1 duży udziec , 1 szyja indycza – opcjonalnie, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 1 cebula, nieduży liść włoskiej kapusty, 3 ząbki czosnku, 1 plaster selera korzeniowego, 1/4 pora, 1/2 łodygi selera naciowego , 1/4 bulwy kopru włoskiego, 3 ziela angielskie , 2 liście laurowe, 4 ziarna pieprzu, 2 łyżeczki soli morskiej, 2 łyżeczki oliwy, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, 3 kawałki suszonych borowików, natka pietruszki.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz mięso i najlepiej zdejmij z niego skórę – zupa będzie wtedy chudsza. Dodając szyję pokrój ją na 3 kawałki. Mięso włóż do garnka, zalej zimną wodą i posól. Wody powinno być tyle, żeby indyk został w całości zakryty. Zamieszaj wywar, żeby sól się rozpuściła. Cebulę obierz z łupin, zostawiając jedną brązową warstwę. Połóż ją na palniku gazowym i opalaj kilka minut. W ten sam sposób opal czosnek przez minutę. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, podsmaż cebulę i czosnek na patelni lub opiecz je w piekarniku. Wylej wodę z mięsnego wywaru i wlej świeżą. Tym razem wody powinno być więcej: praktycznie cały garnek. Mięso zagotuj na dużym ogniu, zdejmij pianę z powierzchni zupy, zmniejsz ogień do minimum i gotuj mięso pod przykryciem przez 1,5 godziny....

Sznycle z indyka
© exclusive-design/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na potrawy z indyka: chili, kasza oraz sznycle
Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.

Indyk pysznie smakuje podany w postaci chili z czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i czosnkiem. Można go też podawać z kaszą, sosem sojowym i porem. Mięso najlepiej doprawić oregano oraz słodką i ostrą papryką w proszku.   Indyk to lekkostrawne mięso polecane dla dzieci i alergików. Zawiera więcej białka niż mięso z kurczaka. Dostarcza też kwas foliowy , niacynę, potas i magnez. Delikatny smak sprawia, że może być doprawiony zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Chili z indykiem – przepis Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka, ½ szklanki ryżu, ½ czerwonej papryki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku , ½ puszki krojonych pomidorów, 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki, 1/3 szklanki kukurydzy z puszki, 1/3 szklanki startego sera, 1 szklanka bulionu, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego , 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki soli.   Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: około 40 minut Sposób przygotowania: Obierz cebulę i czosnek, po czym pokrój je w kosteczkę. Dodaj mięso i dokładnie podsmaż. Wrzuć przyprawy i wymieszaj wszystko. Dodaj suchy ryż, wymieszaj. Umyj i pokrój paprykę w kostkę. Włóż ją na patelnię. Dodaj też kukurydzę i fasolę odsączone z zalewy, a także pomidory z puszki. Wlej bulion, wymieszaj i zagotuj całość. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i gotuj chili przez 17-18 minut. Dodaj starty ser, znów przykryj potrawę i podgrzewaj do roztopienia sera (przez około 2 minuty). Chili z indykiem można podawać z awokado skropionym sokiem z limonki, papryczką chili i pomidorkami koktajlowymi. Danie warto też posypać świeżą...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner