Udko gęsi nacina się nożem i smaży na patelni z tłuszczem. Po zarumienieniu się mięsa dodaje się białe wino, bulion drobiowy i pieczarki. Na koniec całość zalewa się śmietaną. Okrasę można zrobić z udka albo piersi gęsi. Mięso mieli się w maszynce i dodaje przyprawy. Pastę z gęsi najlepiej przechowywać w lodówce.

Reklama

Okrasę czyli mielone mięso z gęsi najlepiej podawać na chlebie. Na pastę można położyć plasterek kiszonego ogórka. Duszone udko będzie dobrze smakować z gotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Duszona gęś w białym winie i śmietanie, krok po kroku

Składniki (na 1 porcję):

  • udko gęsi (około 300 gramów),
  • 250 mililitrów białego wytrawnego wina (1 szklanka),
  • 250 mililitrów bulionu drobiowego z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 10 pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 mililitrów śmietany 30 procentowej,
  • 3 liście szczypiorku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Zobacz także

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Udo gęsi ponacinaj nożem (mniej więcej w 2 centymetrowych odstępach).
  • Mięso natrzyj solą i pieprzem.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj udko.
  • Smaż około 3 minuty i przełóż na drugą stronę.
  • Dodaj białe wino i bulion drobiowy.
  • Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
  • Cebulę obierz, zetrzyj na tarce w małymi oczkami i dodaj do mięsa.
  • Pieczarki włóż do patelni w całości, a jeśli są większe możesz je przekroić na pół.
  • Duś całość godzinę.
  • Pokrój paprykę w cienkie paski i dodaj do mięsa razem ze śmietaną.
  • Sos duś jeszcze przez 10 minut.
  • Udko gęsi razem z dressingiem wyłóż na talerz.
  • Mięso posyp poszatkowanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Okrasa z gęsi czyli zmielone mięso z piersi drobiowej, krok po kroku

Do przygotowania okrasy będzie potrzebny smalec z gęsi. Można go kupić w sklepie spożywczym. Słoiczek (300 mililitrów) tłuszczu gęsiego kosztuje około 12 złotych. W kuchni przyda się także maszynka do mielenia mięsa.

Składniki (na około 10 porcji):

  • pierś gęsi (około 350 gramów),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki smalcu gęsiego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pierś gęsi umyj pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  • Posiekaj drób na kawałki i umieść je w maszynce do mielenia mięsa.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Do zmielonego mięsa dodaj majeranek, sól, pieprz, czosnek i smalec.
  • Wymieszaj na gładką masę.
  • Okrasę przechowuj w lodówce np. w słoiku lub glinianej miseczce.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama