Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Duszone udko gęsi na talerzu.
©Maksim Shebeko/Fotolia
Styl życia

Duszone udko gęsi w białym winie i okrasa z gęsiny z czosnkiem: łatwe i smaczne przepisy

Udko gęsi nacina się nożem i smaży na patelni z tłuszczem. Po zarumienieniu się mięsa dodaje się białe wino, bulion drobiowy i pieczarki. Na koniec całość zalewa się śmietaną. Okrasę można zrobić z udka albo piersi gęsi. Mięso mieli się w maszynce i dodaje przyprawy. Pastę z gęsi najlepiej przechowywać w lodówce.

Udko gęsi nacina się nożem i smaży na patelni z tłuszczem. Po zarumienieniu się mięsa dodaje się białe wino, bulion drobiowy i pieczarki. Na koniec całość zalewa się śmietaną. Okrasę można zrobić z udka albo piersi gęsi. Mięso mieli się w maszynce i dodaje przyprawy. Pastę z gęsi najlepiej przechowywać w lodówce.

 

Okrasę czyli mielone mięso z gęsi najlepiej podawać na chlebie. Na pastę można położyć plasterek kiszonego ogórka. Duszone udko będzie dobrze smakować z gotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną.

Duszona gęś w białym winie i śmietanie, krok po kroku

Składniki (na 1 porcję):

  • udko gęsi (około 300 gramów),
  • 250 mililitrów białego wytrawnego wina (1 szklanka),
  • 250 mililitrów bulionu drobiowego z rosołu,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 10 pieczarek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100 mililitrów śmietany 30 procentowej,
  • 3 liście szczypiorku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

 

Czas przygotowania: około 1,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Udo gęsi ponacinaj nożem (mniej więcej w 2 centymetrowych odstępach).
  • Mięso natrzyj solą i pieprzem.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj udko.
  • Smaż około 3 minuty i przełóż na drugą stronę.
  • Dodaj białe wino i bulion drobiowy.
  • Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką.
  • Cebulę obierz, zetrzyj na tarce w małymi oczkami i dodaj do mięsa.
  • Pieczarki włóż do patelni w całości, a jeśli są większe możesz je przekroić na pół.
  • Duś całość godzinę.
  • Pokrój paprykę w cienkie paski i dodaj do mięsa razem ze śmietaną.
  • Sos duś jeszcze przez 10 minut.
  • Udko gęsi razem z dressingiem wyłóż na talerz.
  • Mięso posyp poszatkowanym szczypiorkiem.

 

Smacznego!

Okrasa z gęsi czyli zmielone mięso z piersi drobiowej, krok po kroku

Do przygotowania okrasy będzie potrzebny smalec z gęsi. Można go kupić w sklepie spożywczym. Słoiczek (300 mililitrów) tłuszczu gęsiego kosztuje około 12 złotych. W kuchni przyda się także maszynka do mielenia mięsa.

 

Składniki (na około 10 porcji):

  • pierś gęsi (około 350 gramów),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki smalcu gęsiego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pierś gęsi umyj pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  • Posiekaj drób na kawałki i umieść je w maszynce do mielenia mięsa.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Do zmielonego mięsa dodaj majeranek, sól, pieprz, czosnek i smalec.
  • Wymieszaj na gładką masę.
  • Okrasę przechowuj w lodówce np. w słoiku lub glinianej miseczce.

 

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kawałki mięsa gęsiego.
©studioJowita/Fotolia
Styl życia
Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście i pierś z gęsiny z gruszką: 2 pyszne przepisy na gęś w kawałkach
Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.

Udko lub pierś gęsi przed pieczeniem naciera się solą i pieprzem. Smak mięsa wyostrzy sok z cytryny lub wytrawne wino. Nogi gęsi można zapiekać razem z czerwoną kapustą i cebulą. Piersi dobrze komponują się z gruszkami. Całość zalewa się sosem z miodu, białego wina i brązowego cukru.   Gęś pieczoną w kawałkach można podawać z ryżem albo ziemniakami posypanymi szczypiorkiem. Danie będzie ładnie wyglądać na talerzu, kiedy mięso posypie się kiełkami lub ziarnami słonecznika. Pieczone udko gęsi na czerwonej kapuście, krok po kroku Składniki (na 1 porcję): udko gęsi (około 300 gramów), pół główki czerwonej kapusty , 1 cebula, pół cytryny, 2 jabłka, 3 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu. Czas przygotowania: 1 godzina Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Udko gęsi natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i polej 1 łyżką oliwy z oliwek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Dodaj cebulę Posiekaj kapustę i połącz ją z cebulą. Smaż około 5 minut. Jabłka (nieobrane ze skórki) zetrzyj na tarce z dużymi oczkami i dodaj do kapusty. Przypraw cukrem, szczyptą soli, pieprzu i zamieszaj. Smaż kolejne 5 minut. Pokrop całość sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Zawartość patelni włóż do naczynia żaroodpornego, a na wierzch połóż gęsie udko. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz 1 godzinę. Smacznego! Pieczona pierś gęsi z gruszką, krok po kroku Składniki (na 1 porcję): pierś gęsi (300-350 gramów), 1 gruszka, 6 łyżek miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżeczki brązowego cukru, 1/4 szklanki białego...

©karepa/Fotolia
Styl życia
Smażona pierś z gęsi w zalewie z papryczki chili, imbiru, czosnku i miodu – pyszny i łatwy przepis na gęsinę w orientaln
Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.

Pierś z gęsi przed smażeniem nacina się w kratkę i obtacza w ostrej zalewie. Po godzinie, gdy składniki sosu „przegryzą” się, mięso smaży się około 10 minut na patelni. Następnie filet przekłada się do naczynia żaroodpornego i piecze w piekarniku około kwadransa.   Filet z gęsi bardzo dobrze smakuje z sałatką z zielonej sałaty . Mięso można także podawać z puree z ciecierzycy , ziemniakami lub ryżem. Chili można zastąpić słodką papryką w proszku. Smażony filet z gęsi na ostro, krok po kroku Przygotuj sobie wcześniej: małą miskę, naczynie żaroodporne, praskę do czosnku , tarkę z małymi oczkami.   Składniki (na 1 porcję): 1 pierś z gęsi (około 200 gramów), 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili , 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka sosu sojowego, kawałek imbiru (wielkości nasiona czerwonej fasoli), pół cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryczkę drobno posiekaj i umieść w małej misce. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir (na tarce z małymi oczkami). Wlej miód, 1 łyżkę oliwy i sos sojowy. Całość skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Pierś z gęsi natnij nożem w kratkę. Mięso obtocz w zalewie i odstaw na 1 godzinę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Smaż mięso około 10 minut (po 5 minut na każdą ze stron). Gęś przełóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj mięso resztką marynaty z miodu i papryki . Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz gęś 15 minut. Wyjmij mięso z piekarnika i pokój je w paski (około 1 centymetrowe). Gęś ułóż na talerzu i podawaj polaną...

Danie z pieczoną gęsią.
©Witold Krasowski/Fotolia
Styl życia
Pierś z gęsi – przepis na soczyste danie. Jak upiec gęś?
Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.

Przyrządzona we właściwy sposób pierś z gęsi jest mięsem bardzo delikatnym i soczystym. Przepisy na gęś są bardzo urozmaicone i można wzbogacać je o różne dodatki. Dużą popularnością cieszą się przepisy na pieczone piersi z gęsi w owocach, na przykład gruszkach lub jabłkach.   Gęsina, przez niektórych określana jako „arystokracja wśród drobiu”, jest gatunkiem mięsa, który wymaga umiejętności przyrządzenia. Nieprawidłowy sposób pieczenia czy użycie nieodpowiednich przypraw sprawia, iż potrawa zatraca swój wyjątkowy smak i aromat. Jak przyprawić gęsinę Podstawowymi przyprawami, które nadadzą mięsu z gęsi pożądany aromat i wyeksponują jej smak są sól i majeranek . Drugim sposobem przyprawienia gęsiny jest zamarynowanie jej w zalewie. Należy zagotować wodę z solą, a następnie dodać koper, liść laurowy, gorczycę, estragon  i czosnek . Gęś w zalewie odstawia się na 24 godziny, a następnie piecze. Zasada obowiązująca przy pieczeniu gęsi W większości przepisów zaleca się by pieczenie gęsi rozpocząć od bardzo wysokiej temperatury, rozgrzewając piekarnik do 250-220 stopni Celsjusza. Następnie, po około godzinie pieczenia, należy zmniejszyć temperaturę do 180-200 stopni Celsjusza. Przygotowane w taki sposób mięso zyskuje delikatność i soczystość. Przepis na piersi z gęsi pieczone w majeranku i jabłkach Składniki: 1 kilogram piersi gęsi, 4 – 5 łyżek majeranku, 0,5 kilograma jabłek winnych, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: trudne Sposób przygotowania: Umyj piersi z gęsi i namocz w solance (do 5 litrów wody dodaj 2 łyżki soli) przez całą noc. Następnie wyjmij mięso i osusz. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, wyciśnięty czosnek, wymieszaj i starannie natrzyj nimi mięso. Przyprawione mięso wstaw na około...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner