Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
przecięte na pół i wydrążone awokado
©MSPhotographic/Fotolia
Styl życia

Tabela z indeksem glikemicznym wybranych owoców

Owoce o niskim indeksie glikemicznym to m.in. owoce cytrusowe, które bogate są w witaminę C, beta -karoten i antyoksydanty.

Owoce o niskim indeksie glikemicznym to m.in. owoce cytrusowe, które bogate są w witaminę C, beta -karoten i antyoksydanty.

 

Szukasz produktów z niskim indeksem glikemicznym? Koniecznie sprawdź Bonito kod rabatowy.

 

W poniższej tabeli wybrane owoce ułożone są wraz z rosnącym indeksem glikemicznym.

 

Niski IG

Owoc

Składniki odżywcze

10

Awokado

Kwas oleinowy, potas, witamina C, E i A

15

Agrest złoty

Witamina P, witaminy z grupy B, kwasy organiczne

15

Czarna porzeczka

Witamina C, potas, wapń, fosfor, antyoksydanty

20

Czereśnie

Potas, witamina A i C, witaminy z grupy B, antyoksydanty

25

Truskawki

Beta-karoten, witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo

25

Maliny

Witaminy C i E, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo, kwasy organiczne

25

Czerwona porzeczka

Witaminy C i PP, żelazo, potas

25

Wiśnie

Antocyjany, witamina C, potas, błonnik

25

Jeżyny

Witamina C, błonnik, antocyjany, antyoksydanty

30

Grejpfrut

Witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas

30

Mandarynki

Witaminy C i A, potas, wapń, fosfor

30

Gruszki

Jod, bor, potas, witamina C

30

Morele

Beta-karoten, żelazo, wapń, fosfor, witaminy P i C, witaminy z grupy B

35

Pomarańcze

Witamina C, witaminy z grupy B, beta-karoten

35

Jabłka

Witamina C, potas, wapń, błonnik

35

Nektarynka

Witamina A, C, E i PP, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, fosfor

35

Brzoskwinie

Witamina A, C i PP, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, bor, fosfor, potas, wapń

35

Granat

Fitohormony, antyoksydanty

36

Poziomki

Witamina C, potas, antyoksydanty

 

Średni i wysoki IG

Owoc

Składniki

45

Ananas

Witaminy C i A, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas

45

Winogrona

Witamina A i C, antyoksydanty, polifenole

50

Kiwi

Witamina C, potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo

50

Mango

Polifenole, witamina C, potas

60

Melon

Błonnik, witaminy A, C, D, E i P oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, fosfor

60

Banan dojrzały

Potas, błonnik, witamina C

75

Arbuz

Antyoksydanty, witamina A i C, potas, magnez

 

Osoby chore na cukrzycę powinny zwracać szczególną uwagę na indeks glikemiczny poszczególnych owoców i dobierać ich rodzaj i ilość w sposób bezpieczny dla swojego zdrowia.

 

jabłko i pomarańcza na kamiennym stole
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Kaloryczność owoców i ich właściwości: tabela
Owoce mają niewiele kalorii, a dzięki swoim cennym wartościom odżywczym pomagają dbać o zdrowie i urodę, zatem powinny znaleźć się w codziennej diecie.

Owoce mają niewiele kalorii, a dzięki swoim cennym wartościom odżywczym pomagają dbać o zdrowie i urodę, zatem powinny znaleźć się w codziennej diecie.   W tabeli poniżej owoce zostały ułożone od najmniej kalorycznych do zawierających coraz więcej kalorii w 100 gramach.   Kcal Owoc Wartości odżywcze 18 Arbuz Antyoksydanty, witamina A i C, potas, magnez 18 Melon Błonnik, witaminy A, C, D, E i P oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez, fosfor 22 Grejpfrut Witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas 26 Truskawki Beta-karoten, witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo 28 Maliny Witaminy C i E, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo, kwasy organiczne 31 Pomarańcze Witamina C, 33 Ananas Witaminy C i A, kwas foliowy, wapń, fosfor, potas 33 Mandarynki Witaminy C i A, potas, wapń, fosfor 33 Czerwona porzeczka Witaminy C i PP, żelazo, potas 35 Jabłka Witamina C, potas, wapń, błonnik 41 Agrest Witamina P, witaminy z grupy B, kwasy organiczne 41 Poziomki Witamina C, potas, antyoksydanty 42 Gruszki Jod, bor, potas, witamina C 46 Cytryna Witamina C i E,...

Różne rodzaje ryżu
© gitusik/Fotolia.com
Styl życia
Ryż jest źródłem węglowodanów złożonych i wielu składników odżywczych
Ryż jest nie tylko źródłem węglowodanów dostarczających energii, ale również błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia i odchudzania. Pozwala utrzymać wysoki poziom energii lub zregenerować ją po wysiłku fizycznym

Ryż jest nie tylko źródłem węglowodanów dostarczających energii, ale również błonnika, który korzystnie wpływa na proces trawienia i odchudzania. Pozwala utrzymać wysoki poziom energii lub zregenerować ją po wysiłku fizycznym. Składniki odżywcze ryżu Ilość witamin i minerałów zawartych w ryżu uzależniona jest od jego rodzaju . Ryż jest m.in. źródłem błonnika niezbędnego do utrzymania prawidłowej pracy jelit, zawiera również magnez , który usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Potas zawarty w ryżu pomaga w regulacji ciśnienia krwi a witamina E, dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom, sprzyja utrzymaniu młodości .   Kaloryczność i składniki odżywcze wybranych rodzajów ryżu (w 100 gramach) Ryż biały. Najbardziej uniwersalny rodzaj ryżu. Jego ziarna są oczyszczon e w procesie produkcji, dlatego zawiera najmniej składników odżywczych, ale jest za to lekkostrawny. Kcal: 365 Białko: 7,15 g Węglowodany: 79,95 g Błonnik: 1,3 g Witamina E: 0,11 mg Witamina B3: 1,600 mg Kwas foliowy: 8 µg Wapń: 28 mg Żelazo: 0,80 mg Magnez: 25 mg Fosfor: 115 mg Potas: 115 mg   Ryż brązowy. W przeciwieństwie do białego ryżu, ten brązowy jest nieoczyszczony . Zawiera zdecydowanie więcej błonnika i ma niższy indeks glikemiczny. Kcal: 370 Białko: 7,94 g Węglowodany: 77,24 g Błonnik: 3,5 g Witamina E: 0,59 mg Witamina B3: 5,091 mg Kwas foliowy: 20 µg Wapń: 23 mg Żelazo: 1,47 mg Magnez: 143 mg Fosfor: 333 mg Potas: 223 mg   Ryż parboiled. Poddawany termicznej obróbce przy działaniu pary wodnej . Niejako pośredni rodzaj ryżu pomiędzy białym a brązowym. Kcal: 374 Białko: 7,51 g Węglowodany: 80,89 g Błonnik: 1,8 g Witamina E: 2,44 mg Witamina B3: 5,048 mg Kwas foliowy: 8 µg Wapń: 71...

Koszyk brzoskwiń
© Nitr/Fotolia.com
Styl życia
Brzoskwinia – królowa owoców – dlaczego warto ją jeść?
Brzoskwinia to owoc dietetyczny. Jedna sztuka ważąca około 85 gramów ma zaledwie 38 kcal. Ponadto ten smaczny i soczysty owoc jest bombą witaminową, przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, tonizuje i odświeżą skórę oraz przyspiesza procesy trawienne.

Brzoskwinia to owoc dietetyczny. Jedna sztuka ważąca około 85 gramów ma zaledwie 38 kcal. Ponadto ten smaczny i soczysty owoc jest bombą witaminową, przyspiesza wydalanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii, tonizuje i odświeżą skórę oraz przyspiesza procesy trawienne. Brzoskwinia to smaczny, bezpieczny i dietetyczny owoc Brzoskwinia jest lubiana i uprawiana na całym świecie. Pochodzi z Chin, gdzie znana była już 4 tys. lat temu. Zależnie od odmiany może mieć kolor pomarańczowy, zielony lub żółty. Ponadto znajdziemy w niej sporo działających dobroczynnie na organizm składników odżywczych. Brzoskwinie nawet jedzone w dużych ilościach nie powodują zaburzeń trawienia. Ze względu na małą kaloryczność oraz bardzo niski indeks glikemiczny są zalecane osobom podczas diet odchudzających oraz diabetykom. Mogą je również jeść osoby starsze i dzieci. Brzoskwinia zawiera witaminy z grupy B, witaminę PP, A, C, magnez, fosfor, żelazo, kwas foliowy, potas, beta karoten, wapń oraz bor. Brzoskwinia – działanie zdrowotne Dzięki bogactwu składników odżywczych, działaniu zasadotwórczemu i moczopędnemu brzoskwinie są szczególnie zalecane w rekonwalescencji po chorobie. Również osoby cierpiące na schorzenia układu moczowego i reumatyzm powinny często sięgać po ten smaczny owoc. Zawarte w nim witaminy z grupy B poprawiają nastrój oraz chronią przed stresem, anemią i pobudzają procesy krwiotwórcze. Dzięki temu, że zawierają śladowe ilości tłuszczu i brak w nich sodu są szczególnie polecane osobom z nadciśnieniem i wysokim stężeniem cholesterolu. Regularne jedzenie brzoskwiń powoduje, że organizm szybciej pozbywa się toksyn , zachowana jest równowaga kwasowo-zasadowa, procesy trawienne przebiegają sprawniej, poprawia się koloryt skóry oraz stan włosów i paznokci. Zawarty w tych owocach bor działa pozytywnie na gęstość kości przez co...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner