kuleczki czekoladowe w szulfadce
©MartaSzloser/Fotolia
Styl życia

Dwa pomysły na słodycze sylwestrowe: wersja fit i bardzo słodka

Kuleczki daktylowo-migdałowe lub w wersji bardziej kalorycznej, ale równie pysznej – czekoladowo-czekoladowe – dwa pomysły na sylwestrowy deser.

Kuleczki daktylowo-migdałowe lub w wersji bardziej kalorycznej, ale równie pysznej – czekoladowo-czekoladowe – dwa pomysły na sylwestrowy deser.

Kuleczki daktylowo-migdałowe

Składniki:

  • suszone daktyle (200 gramów),
  • zmielone migdały (3 łyżki),
  • ziarna sezamu (3 łyżki),
  • ziarna kardamonu (15 sztuk).

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Z ziaren kardamonu wyciągnąć nasionka i wraz z daktylami zblendować.
  • Daktylową masę przełożyć do naczynia, dodać migdały i dokładnie wymieszać.
  • Tak powstałą masę zrolować i obtoczyć w sezamie.
  • Odcinać kawałki i w dłoniach formować kulki, które należy ponownie obtoczyć w sezamie i nadać im końcowy kształt.

Smacznego!

Kuleczki czekoladowo-czekoladowe

Składniki:

  • gorzka czekolada (85 gramów),
  • mąka pszenna (170 gramów),
  • orzechy włoskie (60 gramów),
  • masło (80 gramów),
  • cukier (1 szklanka),
  • cukier puder (1 szklanka),
  • jajka (jedno całe, jedno żółtko),
  • aromat waniliowy (1/4 łyżeczki),
  • aromat migdałowy (1/4 łyżeczki),
  • mleko (3 łyżki).

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Masło (75 g) i czekoladę (55 g) roztopić w garnku na małym ogniu, często mieszając. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC.
  • Orzechy włoskie drobno posiekać.
  • Cukier połączyć z jajkiem, żółtkiem oraz aromatem migdałowym, wymieszać do uzyskania puszystej masy. Rozmieszać z rozpuszczoną czekoladą.
  • Mąkę wymieszać z posiekanymi orzechami i dodać do wcześniej połączonych produktów, wymieszać.
  • Formować kulki i ułożyć je na blasze do pieczenia.
  • Piec przez około 10 minut, aby kulki były sztywne, przełożyć na metalową podstawkę.
  • Polewa: na małym ogniu roztopić czekoladę (30 g) i masło (łyżka), mieszając. Zdjąć z kuchenki, dodać cukier puder i aromat waniliowy i dobrze wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po łyżce mleka.
  • Wcześniej przygotowane kulki zatopić w polewie połową kulki i pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego!  


kuleczki czekoladowe w szulfadce
©MartaSzloser/Fotolia
Styl życia
Dwa pomysły na słodycze sylwestrowe: wersja fit i bardzo słodka
Kuleczki daktylowo-migdałowe lub w wersji bardziej kalorycznej, ale równie pysznej – czekoladowo-czekoladowe – dwa pomysły na sylwestrowy deser.

Kuleczki daktylowo-migdałowe lub w wersji bardziej kalorycznej, ale równie pysznej – czekoladowo-czekoladowe – dwa pomysły na sylwestrowy deser. Kuleczki daktylowo-migdałowe Składniki: suszone daktyle (200 gramów), zmielone migdały (3 łyżki), ziarna sezamu (3 łyżki), ziarna kardamonu (15 sztuk). Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Z ziaren kardamonu wyciągnąć nasionka i wraz z daktylami zblendować. Daktylową masę przełożyć do naczynia, dodać migdały i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę zrolować i obtoczyć w sezamie. Odcinać kawałki i w dłoniach formować kulki, które należy ponownie obtoczyć w sezamie i nadać im końcowy kształt. Smacznego! Kuleczki czekoladowo-czekoladowe Składniki: gorzka czekolada (85 gramów), mąka pszenna (170 gramów), orzechy włoskie (60 gramów), masło (80 gramów), cukier (1 szklanka), cukier puder (1 szklanka), jajka (jedno całe, jedno żółtko), aromat waniliowy (1/4 łyżeczki), aromat migdałowy (1/4 łyżeczki), mleko (3 łyżki). Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Masło (75 g) i czekoladę (55 g) roztopić w garnku na małym ogniu, często mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Orzechy włoskie drobno posiekać. Cukier połączyć z jajkiem, żółtkiem oraz aromatem migdałowym, wymieszać do uzyskania puszystej masy . Rozmieszać z rozpuszczoną czekoladą. Mąkę wymieszać z posiekanymi orzechami i dodać do wcześniej połączonych produktów, wymieszać. Formować kulki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Piec przez około 10 minut, aby kulki były sztywne, przełożyć na metalową podstawkę. Polewa: na małym ogniu roztopić czekoladę (30 g)...

kolorowe,okrągłe ciastka na patykach
©rea_molko/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić ciastka na patyku? Przepis na czekoladowe i waniliowe cake pops dla dzieci – bez pieczenia
Lizaki z ciasta, czyli cake pops, to fantazyjny deser, który składa się z pokruszonego ciasta wymieszanego z kremem, np. czekoladowym albo waniliowym. Ciasto na patyku można dowolnie ozdabiać kolorowymi posypkami, zmielonymi orzechami włoskimi lub migdałami. Deser jest szczególnie uwielbiany przez najmłodszych, dlatego można go wykonać jako przekąski dla dzieci, np. na przyjęcie urodzinowe czy kinderbal

Lizaki z ciasta, czyli cake pops, to fantazyjny deser, który składa się z pokruszonego ciasta wymieszanego z kremem, np. czekoladowym albo waniliowym. Ciasto na patyku można dowolnie ozdabiać kolorowymi posypkami, zmielonymi orzechami włoskimi lub migdałami. Deser jest szczególnie uwielbiany przez najmłodszych, dlatego można go wykonać jako przekąski dla dzieci, np. na przyjęcie urodzinowe czy kinderbal .   Nadzienie do cake pops można przygotować także z masła orzechowego lub innego kremu, np. truskawkowego, kawowego lub cytrynowego. Do ozdabiania lizaków na patyku używa się także lukru plastycznego, koralików do ciast lub kolorowego, ozdobnego cukru. Czekoladowe cake pops bez pieczenia – krok po kroku Potrzebujesz: 20 drewnianych patyczków do szaszłyków, miksera, folii spożywczej, rondla.   Składniki (na około 20 sztuk lizaków z ciasta): 300 gramów pokruszonego ciasta (z biszkoptu lub kruchych ciasteczek ), 2 łyżki sera mascarpone, 3 łyżki nutelli, 1/2 opakowania mlecznej czekolady (100 gramów), 1 łyżeczka oleju roślinnego, opakowanie kolorowej posypki lub drobno pokrojone włoskie orzechy.   Czas przygotowania: 1 godzina Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ser mascarpone wymieszaj mikserem z nutellą. Dodaj do masy pokruszone ciastka. Zagnieć masę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Okrągłe ciastka włóż do zamrażarki na 15-20 minut. W rondlu rozpuść czekoladę z olejem i odrobiną wody. W schłodzone lizaki z ciasta wbij drewniane patyki. Każde ciastko maczaj w gorącej czekoladzie i udekoruj kolorową posypką lub orzechami. Przepis na waniliowe cake pops z herbatników i białej czekolady Potrzebujesz: 15 drewnianych patyków do szaszłyków,...

naleśnik z lodami śmietankowymi i truskawkami
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Jak przygotować naleśniki na słodko?
Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady.

Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady. Naleśniki czekoladowe z truskawkami Do ich przygotowania możesz w sezonie użyć świeżych owoców, a zimą mrożonych truskawek.   Potrzebujesz: patelni naleśnikowej, rondelka,  miksera. Składniki na 20 sztuk naleśników: Ciasto: 0,25 kostki masła, 50 g czekolady, szklanka mleka, łyżka cukru waniliowego, 2 jaja, łyżka kakao, 6 łyżek cukru, szklanka mąki, 0,3 szklanki wody gazowanej. Nadzienie truskawkowe: pół kg truskawek, 100 g cukru pudru, pół kg kremowego twarogu,  laska wanilii. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W rondelku roztop masło i czekoladę. Dodaj mleko, cukier waniliowy i kakao. Uważaj, aby masa za bardzo się nie podgrzała. Zdejmij rondel z ognia, dodaj jaja i cukier. Zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dodaj wodę i ponownie zmiksuj. Ciasto jest gotowe do smażenia. Smaż naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Przygotuj truskawkowe nadzienie: połowę truskawek pokrój na kawałki, a drugą część zmiksuj z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałą część cukru wymieszaj z twarogiem. Dodaj ziarenka z laski wanilii. Naleśniki posmaruj waniliowym twarogiem, posyp...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner