Kuleczki daktylowo-migdałowe lub w wersji bardziej kalorycznej, ale równie pysznej – czekoladowo-czekoladowe – dwa pomysły na sylwestrowy deser.

Reklama

Kuleczki daktylowo-migdałowe

Składniki:

  • suszone daktyle (200 gramów),
  • zmielone migdały (3 łyżki),
  • ziarna sezamu (3 łyżki),
  • ziarna kardamonu (15 sztuk).

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwy

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Z ziaren kardamonu wyciągnąć nasionka i wraz z daktylami zblendować.
  • Daktylową masę przełożyć do naczynia, dodać migdały i dokładnie wymieszać.
  • Tak powstałą masę zrolować i obtoczyć w sezamie.
  • Odcinać kawałki i w dłoniach formować kulki, które należy ponownie obtoczyć w sezamie i nadać im końcowy kształt.

Smacznego!

Kuleczki czekoladowo-czekoladowe

Składniki:

  • gorzka czekolada (85 gramów),
  • mąka pszenna (170 gramów),
  • orzechy włoskie (60 gramów),
  • masło (80 gramów),
  • cukier (1 szklanka),
  • cukier puder (1 szklanka),
  • jajka (jedno całe, jedno żółtko),
  • aromat waniliowy (1/4 łyżeczki),
  • aromat migdałowy (1/4 łyżeczki),
  • mleko (3 łyżki).

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Masło (75 g) i czekoladę (55 g) roztopić w garnku na małym ogniu, często mieszając. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC.
  • Orzechy włoskie drobno posiekać.
  • Cukier połączyć z jajkiem, żółtkiem oraz aromatem migdałowym, wymieszać do uzyskania puszystej masy. Rozmieszać z rozpuszczoną czekoladą.
  • Mąkę wymieszać z posiekanymi orzechami i dodać do wcześniej połączonych produktów, wymieszać.
  • Formować kulki i ułożyć je na blasze do pieczenia.
  • Piec przez około 10 minut, aby kulki były sztywne, przełożyć na metalową podstawkę.
  • Polewa: na małym ogniu roztopić czekoladę (30 g) i masło (łyżka), mieszając. Zdjąć z kuchenki, dodać cukier puder i aromat waniliowy i dobrze wymieszać. Cały czas mieszając dodawać po łyżce mleka.
  • Wcześniej przygotowane kulki zatopić w polewie połową kulki i pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama