cukierki w misce
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Powody, dla których słodycze są niezdrowe

Listę powodów, dla których słodycze nie należą do zdrowych produktów, można by długo uzupełniać. Wysoko przetworzone słodycze pełne są substancji, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej, jak i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Listę powodów, dla których słodycze nie należą do zdrowych produktów, można by długo uzupełniać. Wysoko przetworzone słodycze pełne są substancji, które przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej, jak i rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Przykłady niezdrowych słodyczy i powody, dla których są niezdrowe

Słodycze, które w procesie przemysłowym zostają wysoko przetworzone i produkowane są na dużą skalę, do zdrowych nie należą. Wymienić tu należy wszelkiego rodzaju słodkie przekąski (cukierki, batony, wafelki, ciastka, nadziewane czekolady), jak również ciasta przemysłowe czy drożdżówki, o których obecność w sklepikach szkolnych toczyła się burzliwa dyskusja. Poniżej przynajmniej dwa powody, dla których można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że nie są to zdrowe produkty:

  • Zawierają cukier i/lub syrop glukozowo-fruktozowy. Cukier i inne substancje słodzące wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu. Syrop glukozowo-fruktozowy uważany jest obecnie za jeden z głównych winowajców epidemii otyłości i cukrzycy. Producenci chętnie korzystają z niego nie tylko przy produkcji słodyczy, ale również soków, płatków śniadaniowych, jogurtów i wielu innych.
  • Zawierają utwardzone tłuszcze roślinne. A tłuszcze w takiej formie nie tylko nie mają żadnych zalet, ale powoduje szereg niekorzystnych konsekwencji, w tym odkładanie tkanki tłuszczowej. Podnoszą poziom cholesterolu LDL (złego cholesterolu), a obniżają stężenie cholesterolu HDL (dobrego cholesterolu). Tym samym przyczyniają się do rozwoju zmian miażdżycowych i zaburzeń układu sercowo-naczyniowego.

Przykłady zdrowych przekąsek – czemu warto po nie sięgać

Za zdrowy, albo przynajmniej mniej szkodliwy słodycz można uznać taką przekąskę, która oprócz kalorii dostarcza wartościowych składników odżywczych. Jeśli zatem wybór padnie na przetworzony smakołyk, to zdrowiej będzie wybrać gorzką czekoladę, którą również należy jeść w umiarkowanych ilościach, ale dzięki wysokiej zawartości kakao ma ona dobry wpływ na organizm. W lecie lepiej niż po lody śmietankowe z polewą sięgnąć po sorbet owocowy, bo jest po pierwsze mniej kaloryczny, a po drugie zawiera witaminy i minerały z owoców. Na podgryzanie można wykorzystać orzechy, są co prawda kaloryczne, ale równocześnie są źródłem wielu cennych dla organizmu składników. Ochotę na słodycze można zaspokoić również za pomocą suszonych owoców (uwaga na środki konserwujące) – te, pomimo swojej kaloryczności, dostarczają wielu wartości. Również w domu można przyrządzić zdrowsze ciasto, gdyż wówczas jest możliwość kontroli jakości wykorzystanych do niego składników.

 

Im bardziej przetworzony słodycz, tym większe ryzyko, że organizm nie tylko nie dostanie wartościowych substancji odżywczych, ale otrzyma szereg szkodliwych dla niego składników.


landrynki i cukierki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jakich produktów nie jeść na diecie redukcyjnej, żeby schudnąć?
Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej powinna być bogata we wszelkie składniki i minerały, ale są produkty, z których należy zrezygnować i sprzyjać to będzie zarówno chudnięciu, jak i ogólnej kondycji organizmu. Produkty, które nie będą sprzyjały chudnięciu na diecie redukcyjnej, to zarówno te zawierające cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, jak i utwardzone tłuszcze roślinne.

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej powinna być bogata we wszelkie składniki i minerały, ale są produkty, z których należy zrezygnować i sprzyjać to będzie zarówno chudnięciu, jak i ogólnej kondycji organizmu. Produkty, które nie będą sprzyjały chudnięciu na diecie redukcyjnej, to zarówno te zawierające cukier i syrop glukozowo-fruktozowy, jak i utwardzone tłuszcze roślinne. Cukier i syrop glukozowo-fruktozowy O tym, że cukier sprzyja tyciu, nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Ma również niekorzystny wpływ na ogólny stan zdrowia. Szybko podnosząc poziom glukozy we krwi powoduje, że trzustka wydziela dużą ilość insuliny, aby zredukować stężenie glukozy . Jeśli cukier nie zostanie wykorzystany na bieżące wydatki energetyczne, zmagazynowany zostanie w wątrobie (w postaci glikogenu), ale gdy będzie go ponad limit – odłożony zostanie w tkance tłuszczowej. Syrop glukozowo-fruktozowy, tak chętnie wykorzystywany przez producentów żywności jako zamiennik cukru , również przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej i zmian miażdżycowych.   Wszelkiego rodzaju słodycze, ale również dosładzane sztucznie soki, jogurty czy płatki śniadaniowe powinny być wykluczone z jadłospisu podczas diety redukcyjnej. Alkohol a dieta redukcyjna Osoby chcące zredukować ilość tkanki tłuszczowej, powinny również uwzględnić fakt, że alkohol nie sprzyja odchudzaniu. Po pierwsze jest to produkt wysokokaloryczny – kieliszek wina może zawierać od 107 do 275 kcal (w zależności od tego, czy jest to wino białe, czerwone, słodkie czy wytrawne), kieliszek wódki to 110 kcal, 330 ml jasnego piwa z kolei ma 150 kcal. Są to tzw. puste kalorie, które nie dostarczają składników odżywczych. Trawienie spożytych podczas picia alkoholu cukrów i tłuszczów (pochodzących z jedzenia) jest znaczenie spowolnione , gdyż organizm poświęca energię na trawienie alkoholu, a...

domowe wypieki mamy i córki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Słodycze dla dzieci – nie warto zakazywać, warto mądrze dobierać
Zakazany owoc smakuje najlepiej, właśnie dlatego nie warto zupełnie zakazywać dzieciom jedzenia słodyczy. O ile możemy uznać, że mamy wyłączny wpływ na to, co dziecko będzie jadło do 2. roku życia, tak później sprawa się komplikuje – dziecko chce jeść to, co np. koledzy i koleżanki w przedszkolu, a także słodkie reklamowane produkty.

Zakazany owoc smakuje najlepiej, właśnie dlatego nie warto zupełnie zakazywać dzieciom jedzenia słodyczy. O ile możemy uznać, że mamy wyłączny wpływ na to, co dziecko będzie jadło do 2. roku życia, tak później sprawa się komplikuje – dziecko chce jeść to, co np. koledzy i koleżanki w przedszkolu, a także słodkie reklamowane produkty.   W ten sposób dziecko może zacząć okłamywać rodziców, podjadając słodycze bez ich wiedzy. Wszystko jest dla ludzi – dzieci mogą jeść słodycze, pod warunkiem, że zachowają umiar i zdrowy rozsądek. Rodzic powinien być konsekwentny i sam dawać dobry przykład dziecku. Słodycze dla dzieci – dozwolone Aby zaspokoić ochotę dziecka na słodkie jedzenie, można podawać mu naturalny cukier , np. ten zawarty w owocach – najlepiej wybierać świeże, sezonowe, ale te suszone też są dobrą alternatywą dla cukierków. Dobrym źródłem zarówno cukru, jak i witamin będą również świeżo wyciskane soki. Dziecku do 1. roku życia można podawać domowy kisiel, przecier owocowy i budyń zrobiony na mleku roślinnym . Później stopniowo można zacząć wprowadzać budyń na mleku krowim i domowe lody. Po 1. roku życia dziecko może spróbować biszkoptu i drożdżowego ciasta z owocami. Z wyrobami czekoladowymi należy poczekać do momentu aż dziecko ukończy 2. rok życia. Raz w tygodniu można przyrządzić domowy deser lub ciasto – ważne, żeby miało jak najwięcej wartości odżywczych i witamin, np. lepiej zrobić szarlotkę lub sernik niż ciasto z kremem. Słodycze dla dzieci, których należy unikać Słodycze, które dzieci powinny jeść jak najrzadziej, to kupowane w sklepach ciastka i batony, które w składzie mają m.in. utwardzane tłuszcze roślinne i syrop glukozowo-fruktozowy, a także napoje gazowane, do których dodaje się słodziki . Należy unikać wszystkich słodyczy, które na pierwszym miejscu w składzie mają cukier...

plecak z książkami i jabłko
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Czy istnieją zdrowe słodycze? Jakie słodycze można podawać dziecku?
Słodycze mogą być zdrowe. Nie warto zabraniać dziecku jedzenia słodkości, ale należy zadbać, aby nie były to puste kalorie i żeby produkty, które maluch spożywa były pełnowartościowe.

Słodycze mogą być zdrowe. Nie warto zabraniać dziecku jedzenia słodkości, ale należy zadbać, aby nie były to puste kalorie i żeby produkty, które maluch spożywa były pełnowartościowe.   Pierwsze „słodycze”, czyli soki i przeciery owocowe można wprowadzać do diety dziecka już ok 4-6 miesiąca życia.   Słodycze w diecie dziecka stanowią problem. Wnika to z tego, że słodki smak jest znany maleństwu od początku, a do innych musi się przyzwyczaić. Jeśli za wcześnie wprowadzimy do diety dziecka inne słodkości, może ono mieć problem z nauczeniem się akceptowania innych smaków. Czy wolno zabraniać dziecku słodyczy? Zabranianie dziecku słodyczy nie jest najlepszym rozwiązaniem. Jeśli będziemy kategorycznie odmawiać maluchowi słodkości, możemy wyrobić w nim przekonanie, że jest to coś zakazanego. A jak wiadomo – zakazany owoc najlepiej smakuje. Narażamy się więc na to, że pociecha będzie podjadać w tajemnicy przed nami. Może to także skutkować późniejszymi zaburzeniami odżywiania , bo w dziecku będzie kumulowała się ochota na słodycze i poczucie winy z tego powodu. O wiele rozsądniej jest wyznaczyć maluchowi tzw. „słodkie dni” - z góry określić, że np. raz, albo dwa razy w tygodniu będzie mogło zjeść batonik czy czekoladkę. Ważne jednak, aby konsekwentnie trzymać się ustalonych reguł. Wyrobi to w dziecku nawyk ograniczania słodyczy. Kiedy można dawać dziecku słodycze? Pierwsze słodycze można wprowadzać do diety malucha około 4-6 miesiąca życia. Jeśli zrobimy to zbyt wcześnie, możemy doprowadzić do tego, że nasza pociecha będzie miała problem z akceptowaniem innych smaków. Słodycz to smak przyjemny i znany dziecku . Zanim przyzwyczai się ono do innych wariantów smakowych pożywienia, lepiej nie wprowadzać do jego diety słodyczy, aby nie utrudniać mu „przestawienia się” na inne smaki. Jakie słodycze...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner