Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Kardamon - nasiona
©bit24/Fotolia
Styl życia

Gdzie kupić i jak stosować aromatyczny i rozgrzewający kardamon?

Kardamon jest aromatyczną przyprawą, która wzbogaca smak potraw i ma właściwości zdrowotne. Kardamon wspomaga trawienie, rozgrzewa, zabija bakterie i odświeża oddech. Niektóre badania wskazują na to, że ma on też właściwości przeciwnowotworowe. Kardamon coraz częściej można kupić w supermarketach, a nawet małych osiedlowych sklepikach.

Kardamon jest aromatyczną przyprawą, która wzbogaca smak potraw i ma właściwości zdrowotne. Kardamon wspomaga trawienie, rozgrzewa, zabija bakterie i odświeża oddech. Niektóre badania wskazują na to, że ma on też właściwości przeciwnowotworowe. Kardamon coraz częściej można kupić w supermarketach, a nawet małych osiedlowych sklepikach.

Kulinarne zastosowanie kardamonu

Kardamon jest przyprawą stosowaną do przyrządzania wielu dań kuchni indyjskiej oraz kuchni Bliskiego Wschodu. Przyprawia się nim dania z ryżu, a także mięsa i ryby.

 

Kardamon dzięki swojemu korzennemu aromatowi z cytrynową nutą bywa dodawany do deserów i słodkich wypieków, np. pierników, ciast orzechowych, ciasteczek, lodów, placuszków, naleśników oraz słodkich pierogów.

 

Kardamon dodaje się też do kawy i herbata. Dzięki temu nie tylko zyskują one dodatkowe walory smakowe, ale też lepiej rozgrzewają. Co jest szczególnie ważne jesienią i w zimie.

 

Kardamon jest również jednym z głównych składników kompozycji ziołowej, która nadaje smak i zapach wódce „akvavit”, produkowanej w Danii, Norwegii, Finlandii i Szwecji.

Lecznicze zastosowanie kardamonu

Kardamon zapobiega niestrawnościom i wzdęciom. Z tego względu warto dodawać go zwłaszcza do potraw mięsnych i ciężkostrawnych. Kardamon poprawia przemianę materii, działa też jak afrodyzjak. Wyniki badań pokazują też, że kardamon zmniejsza namnażanie się komórek rakowych.

 

W celach leczniczych można przyrządzić napar z kardamonu do picia lub płukania gardła. Płukanie gardła naparem z kardamonu zlikwiduje bakterie, które odpowiadają za stany zapalne jamy ustnej oraz nieświeży oddech. Nasiona kardamonu można również żuć.

Jak przygotować napar z kardamonu?

3-4 ziarenka kardamonu należy zmielić, zalać szklanką wrzącej wody i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie można go wypić. Dla smaku można dodać do naparu łyżeczkę miodu i plasterek cytryny.

Gdzie kupić kardamon?

Suszony kardamon dostępny jest w supermarketach i hipermarketach, coraz częściej widuje się go też w osiedlowych sklepikach. Pełniejszy aromat można jednak uzyskać, doprawiając potrawy kardamonem zmielonym bezpośrednio przed zastosowaniem. Ziarna kardamonu dostępne są w sklepach zielarskich i sklepach z żywnością naturalną. Można go kupić także przez internet. Opakowanie zawierające 40 g ziaren kardamonu kosztuje ok. 10 zł.

 

 

korzenie imbiru
©kostrez/Fotolia
Styl życia
Imbir – rozgrzewa, wzmacnia, poprawia smak wielu potraw
Imbir pomaga na przeziębienia, poprawia apetyt, leczy dolegliwości żołądkowe. Jest też uznawany za afrodyzjak.

Imbir pomaga na przeziębienia, poprawia apetyt, leczy dolegliwości żołądkowe. Jest też uznawany za afrodyzjak.   Imbir jest jedną z najbardziej aromatycznych przypraw. Jest bardzo popularny w Azji, jego sława rośnie także w Polsce. Ma szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w postaci zmielonego proszku, jak świeżego korzenia .   Imbir jest byliną o lekko gorzkim i piekącym smaku. Za jego smak odpowiedzialne są substancje obecne w olejku eterycznym imbiru: gingerol i zinferon. Imbir pomaga uporać się z brakiem apetytu, biegunką, bólami żołądka, mdłościami, leczy niestrawność i migrenę . Ma działanie rozgrzewające, może więc być doskonałym lekarstwem zwalczającym przeziębienie . Imbir poprawia także krążenie krwi, często jest więc stosowany jako afrodyzjak. Drogocenne właściwości imbiru: na co pomaga? leczy chorobę lokomocyjną; wspomaga trawienie; gingerol obecny w imbirze zmniejsza ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych; hamuje stany zapalne; działa rozgrzewająco; odświeża oddech; pomaga w walce z cellulitem ; przeciwdziała zakrzepom krwi; wspomaga pracę mózgu; działa rozkurczająco (przynosi ulgę podczas miesiączki). Imbir w kuchni: zastosowanie Imbir ma szerokie zastosowanie w kuchni, staje się coraz bardziej popularną przyprawą w kuchni polskiej. Świeży imbir może być dodatkiem do kaczki i wieprzowiny, dzięki czemu wzbogaci ich smak. Sproszkowany imbir natomiast doskonale nadaje się jako dodatek do ciast. Przy przeziębieniu zaleca się dodanie świeżego imbiru do herbaty – imbir rozgrzeje i pomoże choremu szybciej wrócić do formy. Z imbiru można także utworzyć sok, który jest często spotykany w pubach, gdzie dodaje się go do piwa . Imbir nadaje piwu piernikowo-korzenny smak. Przeciwwskazania spożywania imbiru Imbir nie jest zalecany dla kobiet w ciąży oraz kobiet karmiących....

Owoce anyżu
©Floydine/Fotolia
Styl życia
Owoc anyżu na trawienie i ładną cerę
Anyż, czyli biedrzeniec, poprawia trawienie i zwalcza zaparcia, normalizuje tłustą cerę i poprawia kondycję włosów.

Anyż, czyli biedrzeniec, poprawia trawienie i zwalcza zaparcia, normalizuje tłustą cerę i poprawia kondycję włosów.   Anyż, nazywany także biedrzeńcem, jest rośliną uprawianą głównie w Indiach, Turcji, Argentynie czy Meksyku. W Polsce anyż pojawił się w średniowieczu, jednak nie zdobył takiej sławy jak zagranicą. Owoc anyżu działa odmładzająco i poprawia trawienie.   Anyż jest rośliną rosnącą do 50 cm, która kwitnie w czasie wakacji – od lipca do sierpnia. Najcenniejsze właściwości posiadają owoce anyżu, przypominające małą główkę maku. Owoce anyżu mają podobny smak do kminku, są jednak intensywniejsze i słodsze. Owoce anyżu wykorzystywane są w kuchni do wielu potraw, zarówno słonych, jak i słodkich. Oprócz walorów smakowych, anyż posiada także wiele cennych właściwości leczniczych. Może być wykorzystywany wewnętrznie jako napar do picia albo zewnętrznie jako płyn do przemywania zmienionej chorobowo skóry. Owoc anyżu: lecznicze działanie wzmacnia organizm; działa przeciwzapalnie; zwalcza kaszel, ból gardła i chrypkę; poprawia kondycję włosów; pomaga zwalczyć zaparcia; poprawia trawienie oraz wzmaga apetyt; normalizuje cerę tłustą ; pobudza laktację ; zwalcza kolki; poprawia pamięć.   Owoce anyżu zawierają także substancje lecznicze takie jak: olejki eteryczne, flawonoidy, proteiny, sterole i furanokumaryny. Te substancje poprawiają pracę układu pokarmowego oraz powodują szybsze wydalanie pokarmu z organizmu. Przepis na napar z owocu anyżu Aby przygotować napar, należy przygotować szklankę wrzątku oraz łyżkę ususzonych owoców anyżu. Oba składniki gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić i napar jest gotowy. Stosowanie: półtorej szklanki wywaru dziennie. Zaleca się picie naparu przy problemach żołądkowych, problemach z laktacją. Spożywanie...

przyprawy
Pixabay/stevepb/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Prozdrowotne działanie egzotycznych przypraw: kurkumy, imbiru i chili
Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę.

Kurkuma swoje właściwości wspierające funkcjonowanie ludzkiego organizmu zawdzięcza przede wszystkim zawartości kurkuminy. Imbir działanie lecznicze czerpie z olejku eterycznego, natomiast chili jest bogate w kapsaicynę. Kurkuma – właściwości, zastosowanie, kolor i smak Kurkuma jest nazywana „przyprawą życia”. Stosuje się ją w Indiach od setek lat jako uzdrawiającą substancję. Wykorzystywana jest przez najstarszy leczniczy system świata – medycynę ajurwedyjską. Kurkuma jest jedną z najlepiej poznanych i przebadanych przypraw. Swoje właściwości zawdzięcza obecności kurkuminy, która ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Kurkumę stosuje się na dolegliwości takie, jak: trądzik, stany zapalne i uszkodzenia skóry – przyspiesza gojenie się ran, wzdęcia, kamica żółciowa, zaburzenia trawienne, zapalenie żołądka, przewlekła biegunka, reumatoidalne zapalenie stawów, katar, przeziębienie, ospa wietrzna, świerzb, zapalenie spojówek, czerwonka, cukrzyca.   Ponadto kurkuma posiada silne działanie antyoksydacyjne (kilkakrotnie silniejsze niż witamina E), chroni wątrobę, wspomaga naturalne mechanizmy odtruwające i działa przeciwnowotworowo. Kurkumę otrzymuje się ze sproszkowanego korzenia i podziemnej łodygi ostryżu (zwanego szafranem indyjskim). Kurkuma barwi potrawy na piękny złoty kolor, w smaku przypomina imbir i nadaje potrawom aromat pieprzu i piżma. Ponadto opóźnia psucie się żywności. Imbir - właściwości lecznicze Imbir swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości minerałów, takich jak potas, fosfor, magnez i wapń. Ponadto jego kłącze jest bogate w cukry, kwasy tłuszczowe, żywicę i skrobię. Jednak najcenniejszym i najbardziej wartościowym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny. Zawarte są w nim...

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner