plastry szynki na talerzu
Flickr/David Hale Smith/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Z czym jeść szynkę parmeńską? Przystawki i sałatki

Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco.

Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco.

Jak przygotowuje się szynkę parmeńską?

W celu przygotowania szynki parmeńskiej świnie karmi się m. in. serwatką pozostałą po parmezanie. Świnia przeznaczona do uboju nie może być starsza niż 10 miesięcy, a jej gicz nie powinna ważyć mniej niż 10 kilogramów.

 

Po uboju mięso schładza się i konserwuje poprzez zasalanie. Po 3 miesiącach spędzonych w soli morskiej mięso obmywa się i przenosi do miejsca, w którym obsycha i dojrzewa nawet przez 12 miesięcy. W czasie produkcji szynki parmeńskiej nie wykorzystuje się innych przypraw poza solą i pieprzem.

Z czym podawać szynkę parmeńską?

Szynka parmeńska pochodzi z północnej części Włoch, z okolic miasta Parma. Zalicza się ją do szynek surowych. Po włosku jej nazwa brzmi prosciutto di Parma. To częsty składnik potraw kuchni włoskiej. Smakosze twierdzą, że najlepiej jeść ją bez dodatków. Szynkę parmeńską należy kroić bardzo cienko. Pojedynczy plasterek powinien mieć grubość kartki papieru. Można ją podawać ze świeżym pieczywem i serami. Do szynki parmeńskiej serwuje się wino białe, na przykład prosecco, lub wytrawne czerwone.

 

Smak szynki parmeńskiej dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Ważne jest jednak, by tak połączyć produkty, aby nie stłumiły jej smaku. Przykładem takiego zestawienia jest crostini, czyli kromka pszennego pieczywa zapiekana w piekarniku z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera mozzarella.

 

Szynka parmeńska jest wykorzystywana jako składnik makaronów, pizzy, sałatek i spaghetti. Świetnie komponuje się z warzywami: pomidorami, rukolą i szparagami. Jeżeli, tak jak Włosi, kochasz makarony, możesz przygotować szybki lunch z wykorzystaniem szynki parmeńskiej.

 

Składniki:

  • około 10 sztuk zielonych szparagów,
  • 100 g makaronu (mogą być świderki albo rurki),
  • 3 ząbki czosnku,
  •  3 łyżki oliwy,
  • około 100 g sera typu camembert,
  • 100 g szynki parmeńskiej,
  • 1 łyżka poszatkowanych liści tymianku,
  • szczypta soli i pieprzu.

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi umyj pod bieżącą wodą, ułam twarde końcówki. Pokrój na kawałki o długości około 4 centymetrów.
  • Do osolonego wrzątku wsyp makaron i ugotuj go al dente.
  • Na patelni rozgrzej oliwę, którą zaromatyzuj pokrojonym w plastry czosnkiem. Dodaj szparagi i smaż około 2 minut.
  • Następnie dodaj pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską. Całość podsmaż jeszcze minutę.
  • Dodaj poszatkowane listki tymianku i pieprz.
  • Odcedź makaron i dodaj go do składników znajdujących się na patelni. Dołóż ser i odczekaj, aż się rozpuści. Gotowe!

 

Szynka parmeńska stanowi świetne połączenie nawet z owocami. Najczęściej łączy się ją z gruszką, figami, melonem, winogronem i papają. Jeśli chcesz spróbować tego połączenia smaków, przygotuj sałatkę z melonem.

 

Składniki:

  • pół melona,
  • szczypta soli, pieprzu i cukru,
  • sok z połówki limonki,
  • 4 łyżki orzechów piniowych,
  • oliwa,
  • garść liści szpinaku,
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej.

 

Sposób przygotowania:

  • Melon pokrój na kawałki, posyp cukrem, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki. Odstaw.
  • Na suchej patelni podpraż orzeszki.
  • Świeży szpinak umyj i delikatnie osusz. Rozłóż na talerzu.
  • Kawałki melona zawiń w plastry szynki i ułóż na szpinaku. Polej sokiem, który wyciekł wcześniej z melona.
  • Posyp orzeszkami pinii. Tuż przed podaniem skrop sałatkę sokiem z limonki i polej oliwą. Oprósz pieprzem.  
 

Pizza z prosciutto
© pinacolada77/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na roladki z kurczaka, sałatkę i pizzę z prosciutto – szynką parmeńską
Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.     Szynka parmeńska jest wędliną o wielowiekowej tradycji – jej smak docenili już starożytni Rzymianie. Jest ona wytwarzana z udźców wieprzowych w północnej części Włoch. Szynka parmeńska, ze względu na małą zawartość soli, nazywana jest również słodką szynką . Co istotne, prosciutto dojrzewa przez ok. rok. Największą wartość ma szynka, która waży ok. 8 kg.  Roladki z kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami  Potrzebujesz:  noża, tłuczka do rozbijania mięsa, foremki do piekarnika, wykałaczek.   Składniki (na cztery porcje):  dwie piersi z kurczaka (opcjonalnie jednej podwójnej), słoiczek suszonych pomidorów , 4 plasterki szynki parmeńskiej, łyżeczka ziół prowansalskich,  łyżeczka zmielonego czosnku, łyżeczka mielonej papryki słodkiej.    Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności:  łatwe    Sposób przygotowania: 1. Dwie piersi z kurczaka pokrój na cztery równe części (tak, żeby powstały cztery plasterki), a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka. 2. Rozbite piersi z kurczaka posyp czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi.  3. Na środek każdej z piersi z kurczaka nałóż suszone pomidory, a następnie roladkę owiń...

Szynka pokrojona na plasterki
Pixabay/romi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Szynka parmeńska – zabłyśnij wytwornymi przekąskami
Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.

Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.   Szynka parmeńska nada twojemu daniu i przystawce odrobiny luksusu oraz przeniesie cię w stronę kuchni włoskiej, która w Polsce staje się coraz bardziej modna. Mimo, że jest dość drogim produktem (w sklepie z włoskimi produktami za kilogram możesz zapłacić ok. 55 zł), to sięgnij po nią, chcąc urządzić przyjęcie. Możesz połączyć ją z serami (ser kozi, mozzarella), warzywami (rukola, oliwki, pomidor, szparagi) czy owocami (mango, nektarynka). Szynka parmeńska na pieczywie Najbardziej popularną przystawką jest oczywiście kanapka z szynką parmeńską. Podawana powinna być na kromce białego, świeżego pieczywa (najlepiej bagietki) z dodatkiem czarnych oliwek, sera koziego i pokropiona oliwą z pestek winogron. Szynka parmeńska z serem Tradycyjne roladki, które często spotykasz w polskiej kuchni, możesz również stworzyć za pomocą szynki parmeńskiej. Wystarczy kawałek sera mozzarella, koziego czy nawet żółtego otoczyć jednym plasterkiem prosciutto i już stworzysz smaczną przystawkę. Do zakończenia naszego dania możesz również dodać do niego warzywo – kilka pomidorków koktajlowych czy kilka szparagów, położonych obok na talerzu. Szynka parmeńska z jajkiem Szynka parmeńska idealnie skomponuje się usmażonym na patelni jajkiem (lub omletem), podanym z drobno posiekanym szczypiorkiem i przyprawami (sól, pieprz oraz zmielona papryka) na bułce kajzerce. Alternatywą dla smażonego jajka może być oczywiście jajko gotowane na twardo, które po ugotowaniu otaczamy szynką jak...

Szparagi z boczkiem
© sebastianreuter/Fotolia.com
Styl życia
Szparagi z boczkiem, w szynce i z kurczakiem – przepisy kulinarne na obiad ze szparagami
Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.

Dania ze szparagami to świetny pomysł na kulinarną inaugurację lata. Sezon na szparagi zaczyna się w połowie maja i kończy pod koniec czerwca. Jest to czas na to, aby wypróbować szparagi w różnych wariantach, np. jako danie obiadowe z kurczakiem, boczkiem albo szynką.   Białe szparagi należy dokładnie obrać ze skórki, aby nie były gorzkie i łykowate, kierując się od góry (spod główki) do dołu. Szparagów zielonych nie trzeba obierać. Obiadowe danie ze szparagami i kurczakiem Składniki (2 porcje dania): pęczek białych szparagów , piersi kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, świeże: sałata, rukola albo szpinak.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zagotuj wodę w dużym garnku i dodaj do niej szczyptę soli. Wody powinno być tylko tyle, żeby zakryła szparagi. Do wrzącej wody wrzuć obrane szparagi. Powinny się one w niej gotować przez 4 minuty. Po 4 minutach wyjmij szparagi, połóż je w durszlaku lub sicie i polej zimną wodą. Pokrój mięso na filety Posyp mięso z obu stron solą, pieprzem oraz papryką. Usmaż przyprawione mięso na patelni z dodatkiem oleju rzepakowego. Kiedy mięso przyrumieni się z obu stron, a po przekrojeniu będzie białe, wrzuć na patelnię szparagi i przez 2 minuty duś razem z mięsem. Danie jest gotowe. Możesz podawać je ze świeżą rukolą , sałatą, świeżym albo duszonym z czosnkiem szpinakiem. Szparagi zapiekane z szynką parmeńską i parmezanem Składniki (2 porcje): pęczek zielonych szparagów, tyle plasterków szynki parmeńskiej, ile jest szparagów w pęczku, 3 łyżki startego parmezanu, dwa ząbki czosnku, oliwa z...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner