Śląskie kluski
©sitriel/Fotolia
Styl życia

Przepis na pyszne kluski czarne – tradycyjną potrawę kuchni śląskiej

Kluski czarne można przygotować w niecałą godzinę. Smakują wyśmienicie podane z sosem grzybowym lub stopioną słoniną. Jest jedną z podstawowych potraw jadanych na Górnym Śląsku. Podawane są z dodatkiem stopionej słoniny ze skwarkami. Można je także smażyć na patelni.

Kluski czarne można przygotować w niecałą godzinę. Smakują wyśmienicie podane z sosem grzybowym lub stopioną słoniną. Jest jedną z podstawowych potraw jadanych na Górnym Śląsku. Podawane są z dodatkiem stopionej słoniny ze skwarkami. Można je także smażyć na patelni.

 

Kluski czarne, inaczej tarte, żelazne lub szare, to danie tradycyjne kuchni śląskiej. W innych regionach Polski znane jako pyzy. Są przygotowywane z surowych i gotowanych ziemniaków. Przybierają formę spłaszczonej kulki z wgłębieniem. Gotowane są w osolonej, wrzącej wodzie.

Kluski czarne

Kluski czarne to idealny pomysł na rodzinny obiad. Podane z sosem smakują pysznie i zachwycają aromatem.

 

Potrzebujesz:

  • tarki,
  • miski,
  • maszynki do mielenia,
  • garnka.

 

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych,
  • 500 g ziemniaków surowych,
  • mąką (proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej 4:1),
  • sól do smaku.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Kluski czarne najlepiej smakują z roladami i gęstym sosem np. grzybowym.

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj kilogram ziemniaków w mundurkach.
  • Gdy ostygną – obierz.
  • Pół kilo surowych ziemniaków zetrzyj na tarce.
  • Po starciu lekko odsącz.
  • Ugotowane ziemniaki zmiel.
  • Dorzuć zmielone ziemniaki do startych.
  • Ugnieć na jednolitą masę w misce.
  • Ćwierć masy ziemniaczanej odłóż na bok.
  • Do miski wsyp mąkę.
  • Dodaj wykrojoną wcześniej masę z powrotem do miski.
  • Zagnieć wszystko, aż uzyskasz idealną masę.
  • Ulep kluski.
  • Przygotuj garnek ze wrzącą, osoloną wodą.
  • Gotuj kluski przez ok 15 minut. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Szałot
©fanfo/Fotolia
Styl życia
Przepis na szałot, czyli tradycyjne danie kuchni śląskiej z ziemniaków, boczku i ogórków
Szałot śląski to rodzaj tradycyjnej sałatki warzywnej podsmażanej na patelni z dodatkiem sosu octowo-koperkowego. Można ją przygotować w zaledwie 20 minut.

Szałot śląski to rodzaj tradycyjnej sałatki warzywnej podsmażanej na patelni z dodatkiem sosu octowo-koperkowego. Można ją przygotować w zaledwie 20 minut.   Szałot na śląsku był przygotowywany na wszelkie uroczystości rodzinne, np. chrzciny, komunie, wesela, pogrzeby i odpusty. Tradycyjnie serwowano go na śniadanie wielkanocne do gotowanej, białej kiełbasy . Na wigilię podawano go ze śledziami . Pierwotna wersja szałotu była znacznie uboższa, do jej przyrządzenia wystarczyło mleko, mąka, trochę pietruszki, maggi i kartofle. Całość doprawiało się octem z cukrem i pieprzem. Szałot śląski – przepis na pożywne śniadanie i szybki obiad. Szałot to smaczna sałatka , którą podaje się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jest niesamowicie sycąca.   Potrzebujesz: patelni, miski.   Składniki na 4 porcje: 600 g ziemniaków, 250 g boczku wędzonego, 250 g ogórków kiszonych , 1 cebula, 1 pęczek kopru , 4 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka octu winnego, sól (do smaku), pieprz (do smaku).   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Wskazówki: Szałot śląski najlepiej smakuje podawany na ciepło .   Sposób przygotowania: Obrane ziemniaki ugotuj i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój ziemniaki i boczek w centymetrową kostkę, a cebulę posiekaj. Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oleju. Podsmaż wszystko, aż cebula się zarumieni i odstaw do ostudzenia. Ogórki ze skórką pokrój w talarki. Koperek posiekaj i wymieszaj z olejem i octem. Dodaj wszystko do siebie i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Gotowe.   Smacznego!   Typowym obiadowym daniem będzie  pyszna rolada  z mięsnym farszem.  Palce lizać! Lubisz kuchnię regionalną?  Wypróbuj czarne kluski  -...

dyniowa zupa mleczna
©Thaweerat/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na zupę z dyni na mleku kokosowym z kluskami lanymi i ziemniaczanymi – pomysł na śniadanie dla dziecka
Dyniowa zupa na bazie mleka kokosowego dobrze smakuje z ziemniaczanymi lub lanymi kluskami. Dynię pokrojoną na kawałki piecze się w piekarniku, a następnie dodaje do gotującego mleka i całość blenduje na gładką masę. Zupę mleczną z dynią doprawia się solą i cukrem. Potrawę można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem.

Dyniowa zupa na bazie mleka kokosowego dobrze smakuje z ziemniaczanymi lub lanymi kluskami. Dynię pokrojoną na kawałki piecze się w piekarniku, a następnie dodaje do gotującego mleka i całość blenduje na gładką masę. Zupę mleczną z dynią doprawia się solą i cukrem. Potrawę można posypać wiórkami kokosowymi lub cynamonem. Zupę dyniową można zrobić, dodając zamiast mleka – bulion warzywny . Dynia upieczona wcześniej w piekarniku sprawi, że zupa będzie bardziej aksamitna i aromatyczna. Umyte i wydrążone z pestek warzywo kroi się na kawałki i przekłada do naczynia żaroodpornego. Dynię oblaną olejem piecze się w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny. Warzywo można oprószyć ulubionymi przyprawami. Przepis na mleczną zupę z dynią i lanymi kluskami Potrzebujesz: 2 garnków, blendera. Składniki (na 2 porcje): 200 gramów dyni (około 1/4 całej dyni), 1/2 litra mleka kokosowego , 3 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru (może być trzcinowy), szczypta soli, szczypta wiórek kokosowych. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Mleko wlej do garnka i zagotuj. Wyjmij upieczoną dynię z piekarnika i usuń z niej skórę. Zdejmij z gazu garnek z mlekiem i dodaj do niego kawałki warzywa. Całość zblenduj na gładką masę. Zupę dopraw solą i cukrem do smaku. W oddzielnym garnku zagotuj 2 szklanki wody. Mąkę i jajko wymieszaj dokładnie widelcem. Ciasto na kluski wlewaj wąskim strumieniem do wrzącej wody. Gotuj około 2 minuty. Odcedzone lane kluski przełóż do zupy, a całość posyp wiórkami kokosowymi. Smacznego! Zupa z dyni na mleku z kluskami ziemniaczanymi Zupę mleczną z dyni można podawać z kluskami ziemniaczanymi. Są one bardziej czasochłonne w przygotowaniu niż...

Gorące racuchy ułożone są na talerzu i posypane makiem.
©noirchocolate/Fotolia.com
Styl życia
Pampuchy na parze na słodko i słono – przepisy na parowce z sosem truskawkowym i pieczarkowym
Pampuchy (inaczej parowce, buchty) to rodzaj pyz z drożdżowego ciasta, które gotuje się na parze. Możne je przygotowywać na słodko, np. z sosem truskawkowym, lub wytrawnie – z grzybowym dressingiem.

Pampuchy (inaczej parowce, buchty) to rodzaj pyz z drożdżowego ciasta, które gotuje się na parze. Możne je przygotowywać na słodko, np. z sosem truskawkowym, lub wytrawnie – z grzybowym dressingiem.   Kluski na parze z sosem pieczarkowym najlepiej smakują podane z pieczonym mięsem lub kotletami mielonymi . Słodkie pampuchy można posypać świeżymi owocami , np. truskawkami, malinami, jagodami, kawałkami brzoskwiń, bananów czy kiwi.   Przepis na pampuchy na parze z sosem truskawkowym   Słodkie parowce smakiem przypominają dzieciństwo. Potrawę w szczególności lubią dzieci. Pampuchy można podać na obiad lub kolację. Najlepiej smakują podane na ciepło , ale na zimno są równie apetyczne.   Potrzebujesz: sita, stolnicy, blendera, 2 misek, małego rondla, parowaru lub garnka z nakładką do parowania, ścierki kuchennej, szklanki.   Składniki (na 15 sztuk): 1/2 opakowania mąki pszennej (500 gramów), 1 szklanka mleka, 1/2 opakowania drożdży w kostce (50 gramów), 3 jajka, 3 łyżki masła roślinnego, 1/3 łyżeczki soli, 2 łyżki cukru.   Składniki na sos do pampuchów: 15 dojrzałych truskawek , 1 łyżka cukru pudru, 5 łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Do miski włóż pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i podgrzane (ale nie gorące) mleko. Wymieszaj dokładnie całość i odstaw na 15 minut. W małym rondlu rozpuść masło. Do drugiej miski przesiej pozostałą mąkę, dosyp soli i wbij jajka. Przelej drożdże i zagniataj ciasto. Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj całość, aż do uzyskania elastycznej konsystencji (jeżeli ciasto będzie za rzadkie – dodaj trochę mąki). Miskę przykryj ścierką i...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner