ziemniaki
© Swapan/Fotolia.comPhotographee.eu
Styl życia

Ziemniaki: czas gotowania i triki kuchenne

Ile czasu gotować ziemniaki? Wyszorowane pod bieżącą wodą i starannie obrane ziemniaki, pokrojone w ćwiartki gotują się około 15 minut, większe i w całości - ponad 20 minut. Młode, świeże ziemniaki wystarczy wyszorować ostrzejszą ściereczką pod bieżącą wodą, bez konieczności obierania ich.

Ile czasu gotować ziemniaki? Wyszorowane pod bieżącą wodą i starannie obrane ziemniaki, pokrojone w ćwiartki gotują się około 15 minut, większe i w całości - ponad 20 minut. Młode, świeże ziemniaki wystarczy wyszorować ostrzejszą ściereczką pod bieżącą wodą, bez konieczności obierania ich.

 

Ziemniaki są tanie, ogólnodostępne, zdrowe, zawierają witaminę C i szereg cennych pierwiastków. Jeśli masz problemy z gotowaniem ziemniaków, przeczytaj, jak to dokładnie zrobić.

Ile czasu gotować ziemniaki i jak to zrobić krok po kroku

  • Gdy planujesz podanie do obiadu całych ziemniaków, wybierz warzywa równej wielkości – ugotują się w jednakowym czasie i będą ładnie wyglądać.
  • Dokładnie wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą. Młode, świeże warzywa można wyszorować ostrą ściereczką, gotować i jeść w mundurkach.
  • Obierz je cienko nożem lub obieraczką do warzyw.
  • Jeśli po ugotowaniu i tak tłuczesz ziemniaki, pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki – największe na ćwiartki, mniejsze - przepołów – będą gotowe zdecydowanie szybciej.
  • Umyj warzywa ponownie, żeby usunąć z ich powierzchni resztki ziemi czy piasku.
  • Do dużego garnka wlej zimną wodę i zagotuj jej tyle, aby przykryła ziemniaki, czyli mniej więcej 3 litry wody na 1 kilogram kartofli.
  • Wrzuć ziemniaki do wrzącej wody – zachowają wówczas najwięcej witamin i smaku.
  • Osól wodę w proporcji 1 łyżeczka soli na 1 litr wody.
  • Zacznij odmierzać czas od momentu, gdy woda zawrze ponownie.
  • Gotuj ziemniaki pod przykryciem na niewielkim ogniu. Średniej wielkości warzywa gotują się około 20 minut, ziemniaki pokrojone w ćwiartki – 15 minut, a w kostki odrobinę krócej.
  • Najlepiej sprawdzić, czy ziemniaki są już ugotowane, wbijając w jeden z nich nóż bądź widelec – gdy łatwo wejdzie i wyjdzie, kartofle są już z pewnością wystarczająco miękkie.
  • Ostrożnie odcedź ugotowane ziemniaki na sicie.
  • Nie zostawiaj ich w garnku przykrytym pokrywką – staną się oślizgłe. Parę najlepiej wchłonie umieszczona pod pokrywką czysta, bawełniana ściereczka – ziemniaki pozostaną gorące ale suche.
  • Rozgniecione tłuczkiem ziemniaki najlepiej smakują z odrobiną masła, mleka lub śmietany, posypane usmażoną na patelni na złoto cebulką i świeżym, drobno posiekanym koperkiem.

Porady:

  • Dodanie łyżki oleju lub masła do wody do gotowania sprawi, że woda nie będzie kipieć, ziemniaki ugotują się nieco szybciej, i zachowają swój piękny kolor. Na brak zmiany barwy pozytywnie wpłynie również ocet i sok z cytryny.
  • Dla uzyskania oryginalniejszego smaku można również dodać do wody ząbek czosnku, świeżą bazylię, tymianek, rozmaryn, natkę pietruszki lub szczyptę kminku.
  • Ziemniaki w mundurkach wkładamy do zimnej, osolonej wody i gotujemy około 20 minut od chwili wrzenia, w razie potrzeby odrobinę dłużej. Na początkowym etapie (zanim doprowadzimy wodę do wrzenia) gotujemy na większym gazie, następnie gaz przykręcamy. Gdy ziemniaki w mundurkach są już gotowe, skórka zaczyna lekko pękać.

 

Sto gramów ziemniaków zawiera jedynie około 70 kalorii. Tuczące są sosy i tłuszcze, którymi polewa się kartofle, a nie same warzywa. Warto jeść gotowane ziemniaki zarówno jako dodatek do głównych dań, jak i w postaci zapiekanek z serem w towarzystwie zsiadłego mleka lub surówki.

 

Już dziś skorzystaj z Home&You promocje i kup specjalne naczynie do zapiekania ziemniaczków!

 


Ziemniak pieczony w folii
Pixabay/feherandras/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Ziemniaki pieczone w folii z dodatkiem masła czosnkowego
Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek w polskiej kuchni. Można podawać je na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem może być zapieczenie ich w folii aluminiowej z dodatkiem masła czosnkowego i aromatycznych przypraw.

Ziemniaki to najpopularniejszy dodatek w polskiej kuchni. Można podawać je na wiele sposobów. Ciekawym urozmaiceniem może być zapieczenie ich w folii aluminiowej z dodatkiem masła czosnkowego i aromatycznych przypraw.   Potrzebujesz: folii aluminiowej.   Składniki: 1 kg ziemniaków podobnej wielkości, masło czosnkowe , oliwa z oliwek, sól, zioła prowansalskie. Czas przygotowania: 60-70 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Obierz i umyj ziemniaki. 2. Nożem zrób w ziemniaku kilka nacięć. 3. W nacięcia włóż masło czosnkowe. 4. Każdy ziemniak posmaruj delikatnie oliwą, a następnie posyp szczyptą soli i ziołami. 5. Podziel folię aluminiową na tyle części, ile masz ziemniaków. 6. Każdy ziemniak dokładnie zawiń w folię aluminiową. 7. Nagrzej piekarnik do 180°C. 8. Piecz 40-60 minut.   Smacznego! Brak ci obiadowych inspiracji? Te  3 pomysły na obiad z ziemniaków  wykorzystasz także na pyszną kolację! Mamy świetny przepis na maseczkę dla ciebie. Poznaj  działanie i stosowanie maseczki z ziemniaka . Do czego nadają się surowe kartofle? Oto  działanie i stosowanie soku z ziemniaka . Lubisz potrawy z ziemniaków? Sprawdź,  ile czasu gotować ziemniaki: całe, pokrojone i w mundurkach . Dania jednogarnkowe to hit każdej pani domu! Dowiedz się,  jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem . Zapiekanka warzywna idealnie komponuje się z mięsami drobiowymi, grzybami i makaronami. Jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle sycąca.  Zobacz jak ją przygotować .

Ziemniaki na talerzu
©photocrew/Fotolia
Styl życia
3 przepisy na obiad ziemniaków – kulinarny recykling
Pomysł na obiad z ziemniaków może być skomplikowanym kulinarnym wyczynem lub prostym w przygotowaniu daniem.

Pomysł na obiad z ziemniaków może być skomplikowanym kulinarnym wyczynem lub prostym w przygotowaniu daniem. Ziemniaki można przygotować na mnóstwo sposobów wykorzystując zarówno ich skórkę, środek, jak i kształt. Podane tu przepisy polegają na użyciu ziemniaka w całości, korzystając z pomysłu na tzw. recykling jedzeniowy. Nic się nie może zmarnować. Supersmaczne chrupiące czipsy ze skórek ziemniaczanych, ziemniaki faszerowane porami oraz muffiny ziemniaczane. Łatwe – ale niecodzienne wykorzystanie popularnego ziemniaka na sycący, ciekawy i zdrowy obiad. Pomysł na ziemniaki – ziemniaki faszerowane porami i suszonymi pomidorami Czas przygotowania: 20 – 40 minut Stopień trudności: łatwy Składniki: 5 dużych ziemniaków, 10 suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 pory, biała i jasnozielona część, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka tymianku – suszonego lub świeżego, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj i obierz (obierki schowaj w lodówce na czipsy) i lekko obgotuj w osolonej wodzie, pilnuj żeby nie były zbyt miękkie, widelec powinien w nie wejść z lekkim oporem. 2. Umyj pory i posiekaj drobno, pokrój pomidory – usmaż wszystko na oleju z pomidorów. Dodaj tymianek, paprykę, gałkę muszkatołową, przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek. 3. Ziemniaki odcedź, wystudź. Przekrój każdego na pół i wydrąż środek. Miąższ z ziemniaków wstaw w miseczce do lodówki wykorzystasz go do ziemniaczanych muffinek. 4. Nastaw piekarnik na 190 stopni. 5. Każdego ziemniaka wypełnij farszem porowo-pomidorowym. 6. Ułóż ziemniaki na...

©Mara Zemgaliete/Fotolia
Fleszstyle
Maseczka ziemniaczana odmładza, oczyszcza i odżywia skórę
Ziemniak jest warzywem bogatym w witaminy i minerały. Jego wartości odżywcze można wykorzystać nie tylko jedząc go do obiadu. Surowy ziemniak doskonale nadaje się do celów kosmetycznych, np. przygotowania maseczki do twarzy. Maseczka z ziemniaka odmładza skórę, działa antybakteryjnie i nawilżająco.

Ziemniak jest warzywem bogatym w witaminy i minerały. Jego wartości odżywcze można wykorzystać nie tylko jedząc go do obiadu. Surowy ziemniak doskonale nadaje się do celów kosmetycznych, np. przygotowania maseczki do twarzy. Maseczka z ziemniaka odmładza skórę, działa antybakteryjnie i nawilżająco. Działanie maseczki z ziemniaka na skórę Ziemniaki są bogate w witaminę C, która wspiera syntezę kolagenu w komórkach skóry i zapobiega szkodliwemu wpływowi wolnych rodników. Dzięki temu maseczka z ziemniaka opóźnia starzenie się skóry , sprawia, że jest ona bardziej elastyczna.   W ziemniakach znajdują się też witaminy z grupy B , które mają znaczenie dla odpowiedniego ukrwienia skóry, chronią ją i ułatwiają gojenie się ran , przeciwdziałają też trądzikowi, egzemie oraz infekcjom skórnym.   Maseczka z ziemniaka zawiera też skrobię ziemniaczaną, która pochłania nadmiar sebum i działa jak puder matujący. Po zmyciu maseczki twarz przez kilka godzin będzie gładsza i matowa. Jak przygotować maseczkę z ziemniaka? Do przygotowania jednej porcji maseczki potrzebny będzie jeden średniej wielkości ziemniak . Należy dokładnie go umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Taką papkę należy nałożyć na twarz, szyję i dekolt, a po 20 minutach zmyć ciepłą wodą.   Do maseczki można dodać sok z cytryny (1-2 łyżeczki) i łyżeczkę naturalnego miodu pszczelego. Dzięki temu dodatkowi maseczka zyska właściwości złuszczające i odżywiające: pomoże pozbyć się martwego naskórka, sprawi, że skóra stanie się jeszcze gładsza i jędrniejsza.   Aby sporządzić intensywnie nawilżającą maseczkę do skóry suchej, do papki ziemniaczanej należy dodać łyżkę oliwy z oliwek.   Maseczkę z ziemniaka należy...

Nasze akcje
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner