Litewskie cepeliny oprószone boczkiem na stolnicy.
©posonsky/fotolia
Styl życia

Przepisy na litewskie dania: cepeliny i babka ziemniaczana

Kuchnię litewską tworzą przepisy z wielu krajów. Najbardziej charakterystyczne są dania robione z surowych ziemniaków i dużych ilości tłustych mięs. Cepeliny z aromatycznymi skwarkami czy długo pieczoną babkę ziemniaczaną z chrupiącą skórką podaje się z kiszonkami i gorącą herbatą.

Kuchnię litewską tworzą przepisy z wielu krajów. Najbardziej charakterystyczne są dania robione z surowych ziemniaków i dużych ilości tłustych mięs. Cepeliny z aromatycznymi skwarkami czy długo pieczoną babkę ziemniaczaną z chrupiącą skórką podaje się z kiszonkami i gorącą herbatą.

 

Kuchnię litewską kształtowały różne narodowości zamieszkujące tamte tereny. Obecnie słynie z potraw sycących, tłustych, z dużą ilością ziemniaków i mięs, podawanych z ciemnym, lekko kwaśnym chlebem.

Przepis na cepeliny z mięsem mielonym

Rada: cepeliny podawaj polane masłem, ze skwarkami z boczku, z kwaśną śmietaną oraz surówką z kiszonej kapusty i startej marchewki. Można również przygotować farsz bezmięsny – ze zmielonego twarogu, śmietany, masła i jajek.

 

Składniki na ciasto (na 4 porcje):

  • 1 kilogram surowych ziemniaków,
  • 4 średnie ugotowane ziemniaki,
  • szczypta soli.

 

Składniki na farsz:

  • 300 gramów mielonego mięsa (wieprzowina, wołowina lub mieszane),
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: 75 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania ciasta:

  • Obierz i wyszoruj ziemniaki.
  • Zetrzyj je na tarce i wyciśnij w płótnie.
  • Poczekaj, aż w płótnie wytrąci się osad ziemniaczany i wylej płyn.
  • Zetrzyj ugotowane ziemniaki i połącz w dużej misce ze startymi surowymi ziemniakami, mączką ziemniaczaną z płótna i solą.
  • Masę dokładnie wymieszaj i podziel na porcje po około 100 gramów.

 

Sposób przygotowania farszu:

  • Pokrój drobno cebule i podsmaż je na złoto na oleju.
  • Dodaj cebule do mięsa mielonego i dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
  • Wyrabiaj dłońmi przez 2 minuty na jednolitą masę.
  • Z każdej porcji ciasta uformuj podłużną pyzę i ułóż na jej środku nieco farszu.
  • Zawiń je dokładnie, aby nadzienie nie wystawało i gotuj w lekko osolonym wrzątku około 30 minut.
  • Wyłów cepeliny ostrożnie łyżką cedzakową i podawaj gorące.

Przepis na babkę ziemniaczaną (kugiel lub kugelis)

Litewska babka ziemniaczana przypomina na przekroju zwarte ciasto, z widocznymi kawałkami mięsa i chrupiącą skórką. Smakuje wspaniale z ogórkami kiszonymi i buraczkami na ciepło.

 

Składniki (na 10 porcji – duże prostokątne naczynie do zapiekania):

  • 2 kilogramy ziemniaków,
  • pół kilograma chudego boczku,
  • 3 całe jaja,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina oleju do wysmarowania naczynia,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Czas przygotowania: około 90 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Obierz i wyszoruj ziemniaki.
  • Zetrzyj je na tarce i odciśnij wodę, nie wylewając jej.
  • Pokrój boczek w kostki i usmaż go na suchej patelni.
  • Nagrzej piekarnik do 190° Celsjusza.
  • Po około 10 minutach odlej wodę z soku wyciśniętego ze startych ziemniaków, zostawiając skrobię.
  • W dużej misce wymieszaj usmażony boczek, starte ziemniaki, drobno pokrojoną cebulę i czosnek, skrobię z ziemniaków, jajka, sól, pieprz.
  • Posmaruj naczynie do zapiekania olejem i przełóż do niego masę ziemniaczano-boczkową.
  • Skrop zapiekankę olejem i piecz w piekarniku przynajmniej godzinę do zbrązowienia.

 

Smacznego!


 

Rolada śląska
©photocrew/Fotolia
Styl życia
Przepis na pyszną roladę śląską
Przygotowanie rolady śląskiej jest proste i trwa około godziny. Jej składnikami są mięso wieprzowe, ogórki kiszone, boczek i kiełbasa.

Przygotowanie rolady śląskiej jest proste i trwa około godziny. Jej składnikami są mięso wieprzowe, ogórki kiszone, boczek i kiełbasa.   Rolada to potrawa mięsna. Tradycyjnie przygotowywana z wołowiny lub wieprzowiny. Nadziewana farszem najczęściej z boczku, kiełbasy, ogórka, cebuli czy skórki chleba. Na Górnym Śląsku podawana z modrą kapustą i kluskami śląskimi. W innych regionach polski znana również jako zraz wołowy. Rolada śląska Pomysł na roladę śląską nadziewaną cebulą, ogórkiem kiszonym , boczkiem i kiełbasą. Smakuje wyśmienicie podawana razem z kluskami śląskimi.   Potrzebujesz: szpikulców do spięcia rolad, maszynki do mielenia, patelni, tłuczka do mięsa.   Składniki na 6 porcji: 6 grubych plastrów mięsa wieprzowego np. karkówki , łopatki lub szynki, cebula (do smaku), 2 ogórki kiszone, 6 plasterków boczku wędzonego, 6 plasterków kiełbasy , sól (do smaku), pieprz (do smaku), 6 łyżeczek musztardy stołowej, masło (do wysmarowania brytfanny), woda (do podlewania rolad).   Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na kotlety. Dopraw solą i pieprzem. Wysmaruj cienko musztardą. Zmiel w maszynce boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki. Nałóż farsz na plastry mięsa i zawiń ciasno w rulon, aby farsz po bokach nie wypadł . Zepnij każdy rulon szpikulcem. Patelnię wysmaruj masłem. Nałóż rolady do patelni. Smaż pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu podlewaj wodą. Po usmażeniu wyjmuj szpikulce z rolad.   Smacznego!   Lubisz kuchnię regionalną?  Wypróbuj czarne kluski  - najlepiej smakują ze skwarkami. Do obiadu zwykle podaje się sałatkę. Bardzo sycący będzie ...

Śląskie kluski
©sitriel/Fotolia
Styl życia
Przepis na pyszne kluski czarne – tradycyjną potrawę kuchni śląskiej
Kluski czarne można przygotować w niecałą godzinę. Smakują wyśmienicie podane z sosem grzybowym lub stopioną słoniną. Jest jedną z podstawowych potraw jadanych na Górnym Śląsku. Podawane są z dodatkiem stopionej słoniny ze skwarkami. Można je także smażyć na patelni.

Kluski czarne można przygotować w niecałą godzinę. Smakują wyśmienicie podane z sosem grzybowym lub stopioną słoniną. Jest jedną z podstawowych potraw jadanych na Górnym Śląsku. Podawane są z dodatkiem stopionej słoniny ze skwarkami. Można je także smażyć na patelni.   Kluski czarne, inaczej tarte, żelazne lub szare, to danie tradycyjne kuchni śląskiej. W innych regionach Polski znane jako pyzy . Są przygotowywane z surowych i gotowanych ziemniaków. Przybierają formę spłaszczonej kulki z wgłębieniem. Gotowane są w osolonej, wrzącej wodzie. Kluski czarne Kluski czarne to idealny pomysł na rodzinny obiad. Podane z sosem smakują pysznie i zachwycają aromatem.   Potrzebujesz: tarki, miski, maszynki do mielenia, garnka.   Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków ugotowanych, 500 g ziemniaków surowych, mąką (proporcja ziemniaków w stosunku do mąki ziemniaczanej 4:1), sól do smaku.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Kluski czarne najlepiej smakują z roladami i gęstym sosem np. grzybowym.   Sposób przygotowania: Ugotuj kilogram ziemniaków w mundurkach . Gdy ostygną – obierz. Pół kilo surowych ziemniaków zetrzyj na tarce. Po starciu lekko odsącz. Ugotowane ziemniaki zmiel. Dorzuć zmielone ziemniaki do startych. Ugnieć na jednolitą masę w misce. Ćwierć masy ziemniaczanej odłóż na bok. Do miski wsyp mąkę. Dodaj wykrojoną wcześniej masę z powrotem do miski. Zagnieć wszystko , aż uzyskasz idealną masę. Ulep kluski. Przygotuj garnek ze wrzącą, osoloną wodą. Gotuj kluski przez ok 15 minut. Gotowe.   Smacznego!   Typowym obiadowym daniem będzie  pyszna rolada  z mięsnym farszem.  Palce lizać! Do obiadu zwykle podaje się...

Kapusta z kiełbasą
©lilechka75/Fotolia
Styl życia
Przepis na ciapkapustę, czyli tradycyjne danie kuchni śląskiej z kapusty kiszonej i ziemniaków
Ciapkapusta, inaczej, ciaprówa lub pańczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Podawana jest z karminadlami czyli kotletami mielonymi, kiełbasą lub żeberkami. Śląską ciapkapustę można przygotować w niecałą godzinę. Wystarczy odrobina ziemniaków, kapusty i mięsa.

Ciapkapusta, inaczej, ciaprówa lub pańczkraut, to tradycyjne danie kuchni śląskiej. Podawana jest z karminadlami czyli kotletami mielonymi, kiełbasą lub żeberkami. Śląską ciapkapustę można przygotować w niecałą godzinę. Wystarczy odrobina ziemniaków, kapusty i mięsa.   Według gospodyń śląskich tajemnica idealnej ciapkapusty tkwi w czasie potrzebnym do „przegryzienia się” wszystkich składników. Niektóre z nich, by podać danie na stół, czekały nawet po kilka godzin od przygotowania. Ciapkapusta Ciapkapusta idealnie smakuje podana z żeberkami lub kotletami mielonymi. Jest świetnym pomysłem na zdrowy i pożywny obiad dla całej rodziny.   Potrzebujesz: garnka, patelni, tarki.   Składniki na 4 porcje: 800 g kapusty kiszonej , 1 kg ziemniaków, 300 g wędzonego boczku (ew. kiełbasy), 1 cebula, sól (do smaku), smalec (do smażenia), kminek (do smaku), pół marchewki, pieprz (do smaku).   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności : łatwe   Wskazówki: Jeśli zalewy z kapusty jest za mało, można dodać do niej trochę wody.   Sposób przygotowania: Odcedź z zalewy kapustę kiszoną (zachowaj zalewę). Posiekaj kapustę. Włóż ją z powrotem do zalewy. Dopraw kminkiem. Zetrzyj na tarce pół marchewki. Dodaj do kapusty . Całość gotuj w zalewie przez pół godziny. Obierz ziemniaki. Ugotuj je w osolonej wodzie. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek wędzony pokrój w centymetrową kostkę. Na patelni rozpuść trochę smalcu. Wrzuć na nią boczek i cebulę. Smaż do momentu, aż cebula się zarumieni. Ugotowane ziemniaki ugnieć na puree. Odcedź kapustę . Dodaj ją do ziemniaków. Boczek z cebulą wymieszaj z ziemniakami i kapustą. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.   Smacznego!...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner