Przygotowanie rolady śląskiej jest proste i trwa około godziny. Jej składnikami są mięso wieprzowe, ogórki kiszone, boczek i kiełbasa.

Reklama

Rolada to potrawa mięsna. Tradycyjnie przygotowywana z wołowiny lub wieprzowiny. Nadziewana farszem najczęściej z boczku, kiełbasy, ogórka, cebuli czy skórki chleba. Na Górnym Śląsku podawana z modrą kapustą i kluskami śląskimi. W innych regionach polski znana również jako zraz wołowy.

Rolada śląska

Pomysł na roladę śląską nadziewaną cebulą, ogórkiem kiszonym, boczkiem i kiełbasą. Smakuje wyśmienicie podawana razem z kluskami śląskimi.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • szpikulców do spięcia rolad,
  • maszynki do mielenia,
  • patelni,
  • tłuczka do mięsa.

Składniki na 6 porcji:

  • 6 grubych plastrów mięsa wieprzowego np. karkówki, łopatki lub szynki,
  • cebula (do smaku),
  • 2 ogórki kiszone,
  • 6 plasterków boczku wędzonego,
  • 6 plasterków kiełbasy,
  • sól (do smaku),
  • pieprz (do smaku),
  • 6 łyżeczek musztardy stołowej,
  • masło (do wysmarowania brytfanny),
  • woda (do podlewania rolad).

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na kotlety.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Wysmaruj cienko musztardą.
  • Zmiel w maszynce boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki.
  • Nałóż farsz na plastry mięsa i zawiń ciasno w rulon, aby farsz po bokach nie wypadł.
  • Zepnij każdy rulon szpikulcem.
  • Patelnię wysmaruj masłem.
  • Nałóż rolady do patelni.
  • Smaż pod przykryciem do miękkości.
  • Od czasu do czasu podlewaj wodą.
  • Po usmażeniu wyjmuj szpikulce z rolad.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama