Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Zapiekanka warzywna polana sosem pomidorowym
Pixabay/bykst/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Serowy czy pomidorowy? Wybierz smak dla siebie.

Sos do zapiekanki makaronowej jest ważnym wyborem, gdy urządzasz danie dla większej liczby gości. Który lepiej podać: serowy czy pomidorowy – zdecyduj sama, a podpowiedzią niech będą nasze proste przepisy.

Sos do zapiekanki makaronowej jest ważnym wyborem, gdy urządzasz danie dla większej liczby gości. Który lepiej podać: serowy czy pomidorowy – zdecyduj sama, a podpowiedzią niech będą nasze proste przepisy.

 

Sos do zapiekanki makaronowej robi się stosunkowo łatwo, a należy podkreślić, że jest ważnym elementem naszego dania, nadając mu odpowiedni smak, kolor i konsystencję. Do wyboru mamy sos serowy oraz pomidorowy. Jak je przyrządzić i czym kierować się przy wyborze?

Sos serowy – jak zrobić

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • trzepaczki,
  • tartki.

Składniki:

  • garść żółtego sera,
  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 szklanki mleka,
  • 0,25 szklanki mąki,
  • szczypta pieprzu czarnego cayenne,
  • odrobina gałki muszkatołowej.

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

1. Rozpuść w garnku masło, dodaj do niego mąkę i energicznie mieszaj przez 5 minut.

2. Następnie dolej mleko powoli cienkim strumieniem, mieszając przy tym bardzo energicznie trzepaczką.

3. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz i gotuj to przez następne 10 minut aż konsystencja sosu zaczynie gęstnieć.

4. Starty wcześniej ser żółty wrzuć do sosu – rób to małymi partiami, aby nie powstały sklejone grudki.

Sos pomidorowy – jak zrobić

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • noża i deski do krojenia.

Składniki:

  • 4 duże pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 dużą cebulę,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • kilka listków bazylii,
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przyrządzenia:

1. Przyrządzanie sosu rozpocznij od pokrojenia cebuli oraz czosnku w kosteczkę i przysmażenia ich na oliwie z oliwek na patelni.

2. Jednocześnie sparz pomidory, obierz je, pokrój na małe kawałki i dodaj na patelnię.

3. Podsmaż wszystko przez ok. 10 minut.

4. Na koniec dodaj bazylię, sól i pieprz według własnego uznania.

 

Wybór sosu zależy od indywidualnych preferencji i poczucia smaku, jednak sos serowy przeważnie podawany jest podczas rodzinnych obiadów dla dzieci i znajomych. A sos pomidorowy uważany jest za bardziej wykwintny dodatek do zapiekanki makaronowej, dlatego też często jest serwowany podczas uroczystych kolacji i przyjęć.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Sos pomidorowy do gołąbków
Pixabay/Catkin/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Przepis na sos z przecierem pomidorowym do gołąbków
Sos do gołąbków wieńczy kulinarne zmagania z tradycyjnym, lecz wcale nie prostym do przygotowania daniem. Można pokusić się o rzadkie połączenie i zrobić sos pieczarkowy, ale tradycjonalistom gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Dobry przepis na sos do gołąbków warto opanować do perfekcji – nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również dlatego, że za to, jak danie wygląda na talerzu, w głównej mierze odpowiada właśnie sos.

Sos do gołąbków wieńczy kulinarne zmagania z tradycyjnym, lecz wcale nie prostym do przygotowania daniem. Można pokusić się o rzadkie połączenie i zrobić sos pieczarkowy, ale tradycjonalistom gołąbki najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Dobry przepis na sos do gołąbków warto opanować do perfekcji – nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również dlatego, że za to, jak danie wygląda na talerzu, w głównej mierze odpowiada właśnie sos. Świeże pomidory to podstawa do stworzenia pysznego sosu do gołąbków. Zrób niezbędne zakupy i wykorzystaj kod rabatowy Frisco . Przepis na sos do gołąbków Składniki: 400 ml przecieru pomidorowego, 8 łyżek śmietany 12%, 3 łyżki śmietany 30%, 2 łyżki mąki, 1 cebula, 0,5 szklanki mleka , 1 szklanka wody, 1 drobiowa kostka rosołowa, pęczek świeżego koperku, szczypta soli i pieprzu. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Przecier pomidorowy podgrzej na suchej patelni i rozpuść w nim kostkę rosołową. 2. Dodaj do sosu szklankę wody i zaczekaj aż się zagotuje, mieszając w tym czasie w oddzielnym naczyniu mleko z mąką. 3. Dodaj mąkę dokładnie wymieszaną z mlekiem do gotującego się sosu, energicznie mieszając, a następnie ponownie zagotuj. 4. Ciągle mieszając sos, dodaj do niego dwa rodzaje śmietany i dokładnie je rozprowadź. 5. Pod koniec gotowania dodaj startą na tartce cebulę i drobno pokrojony koperek. 6. Dopraw solą i pieprzem.   Smacznego!   Jaki  sos do zapiekanki wybierzesz: serowy czy pomidorowy ? Najlepiej wypróbuj oba! A może masz ochotę na  faszerowane jajka? Spróbuj już dziś ! Czym nafaszerować pomidory? Sprawdź przepis na  nadzienie z kaszą i mięsem....

Kanapki z pastą
Pixabay/Snufkin/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Łagodny sos do ryby na bazie mleka
Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Sos beszamelowy to także doskonały dodatek do tostów i makaronów.

Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Sos beszamelowy to także doskonały dodatek do tostów i makaronów.   Potrzebujesz: rondla, drewnianej łyżki, praski.   Składniki: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, sól, pieprz, tarta gałka muszkatołowa, 1 ząbek czosnku. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Masło rozpuść w rondlu. 2. Przy użyciu drewnianej łyżki ciągle mieszaj i stopniowo dodawaj do masła mąkę. 3. Rondel z mąką i masłem zdejmij z ognia i powoli dolewaj zimne mleko. Cały czas energicznie mieszaj. 4. Całość wstaw na wolny ogień i ciągle mieszając gotuj, aż sos osiągnie gęstą, jednolitą konsystencję. 5. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Według uznania możesz też dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.   Smacznego!   Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Zobacz jak go zrobić !

3 faszerowane pomidory na drewnianej desce, przyozdobione bazylią.
©pilipphoto/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na pomidory faszerowane kaszą gryczaną, mięsem mielonym i papryką
Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.

Faszerowane pomidory z kaszą gryczaną i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Danie doskonale sprawdzi się również jako przekąska lub kolacja.   Jeżeli nie przepadasz za kaszą gryczaną, możesz zastąpić ją kaszą kuskus, jaglaną lub ryżem.   Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia Stopień trudności: średnie Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, łyżki, miski, blendera, widelca, naczynia żaroodpornego. Składniki (na 3 porcje): 3 pomidory, 150 g mielonej szynki wieprzowej, 50 g ugotowanej kaszy gryczanej , pół papryczki chili (zapisywana też jako chilli), pół łyżeczki tymianku , 1 papryka, 1 jajko, szczypta soli morskiej i białego pieprzu, 25 ml oliwy z oliwek. Sposób wykonania: Paprykę i papryczkę chili umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pół porcji oliwy z oliwek rozgrzej na patelni, wrzuć mięso mielone i smaż przez około 5 minut. Mięso oprósz solą, pieprzem, tymiankiem i dodaj papryki. Wszystkie składniki zamieszaj i duś pod przykryciem przez około 10 minut. Gotowy farsz przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia. Pomidory umyj i odetnij ich dolną część. Końcówki odłóż, ponieważ po nafaszerowaniu, przydadzą się do przykrycia pomidorów. Łyżką stołową wyjmij miąższ z pomidorów tak, aby warzywa przypominały miseczki. Staraj się nie przebić skórki. Miąższ z pomidorów przełóż do blendera i wlej pozostałą część oliwy . Całość zmiksuj. Do mięsa dodaj rozkłócone widelcem jajko i kaszę gryczaną. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do wydrążonych pomidorów. Na czubku każdego pomidora połóż odciętą wcześniej końcówkę. Do naczynia żaroodpornego wlej zmiksowany miąższ i wstaw nafaszerowane pomidory. Pomidory piecz przez 30 minut w...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner