Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
plastry łososia
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jak zrobić roladę szpinakowo-łososiową?

Rolada szpinakowo-łososiowa jest daniem dość pracochłonnym, ale efekt może zachwycić domowników i gości. Rolada szpinakowo-łososiowa sprawdzi się świetnie jako przekąska na jakąś specjalną okazję. Nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda.

Rolada szpinakowo-łososiowa jest daniem dość pracochłonnym, ale efekt może zachwycić domowników i gości. Rolada szpinakowo-łososiowa sprawdzi się świetnie jako przekąska na jakąś specjalną okazję. Nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda.

Przepis na roladę szpinakowo-łososiową

Składniki:

  • porcja serka twarogowego z ziołami lub chrzanowego (150 g),
  • mrożony szpinak (350 g),
  • łosoś wędzony w plastrach (200 g),
  • jajka (3 sztuki),
  • czosnek (3 ząbki),
  • sól (1/2 łyżeczki),
  • gałka muszkatołowa (1/3 łyżeczki),
  • pieprz i opcjonalnie koperek do smaku,
  • tłuszcz do natłuszczenia papieru do pieczenia i masło do smażenia.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: trudny

 

Sposób przygotowania:

  • Rozmrożony szpinak należy odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Na maśle podsmażyć drobno starty czosnek, po czym dodać szpinak i przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową) i dusić razem przez chwilę na wolnym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia.
  • Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywno.
  • Do piany z białek dodawać szpinak, delikatnie mieszając.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie natłuszczonym) wylać masę szpinakową i uformować z niej płaski placek.
  • Wstawić blachę do piekarnika (nagrzanego do temperatury 180 stopni C) i zapiekać przez 15-20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Serek twarogowy można wymieszać z koperkiem.
  • Wyłożyć ostygnięty placek i posmarować go równomiernie serkiem twarogowym.
  • Na końcu położyć plastry łososia.
  • Tak przygotowane ciasto zwinąć ciasno w roladę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki (na min. 3 godziny przed podaniem, najlepiej na całą noc).
  • Przed podaniem roladę pokroić w plastry.
  • Danie swoim wyglądem zachwyci domowników i gości, a smakiem wszystkich wielbicieli szpinaku i łososia.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
plastry łososia
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak zrobić roladę szpinakowo-łososiową?
Rolada szpinakowo-łososiowa jest daniem dość pracochłonnym, ale efekt może zachwycić domowników i gości. Rolada szpinakowo-łososiowa sprawdzi się świetnie jako przekąska na jakąś specjalną okazję. Nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda.

Rolada szpinakowo-łososiowa jest daniem dość pracochłonnym, ale efekt może zachwycić domowników i gości. Rolada szpinakowo-łososiowa sprawdzi się świetnie jako przekąska na jakąś specjalną okazję. Nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda. Przepis na roladę szpinakowo-łososiową Składniki: porcja serka twarogowego z ziołami lub chrzanowego (150 g), mrożony szpinak (350 g), łosoś wędzony w plastrach (200 g), jajka (3 sztuki), czosnek (3 ząbki), sól (1/2 łyżeczki), gałka muszkatołowa (1/3 łyżeczki), pieprz i opcjonalnie koperek do smaku, tłuszcz do natłuszczenia papieru do pieczenia i masło do smażenia. Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: trudny   Sposób przygotowania: Rozmrożony szpinak należy odcisnąć z nadmiaru wody. Na maśle podsmażyć drobno starty czosnek, po czym dodać szpinak i przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową) i dusić razem przez chwilę na wolnym ogniu . Pozostawić do przestygnięcia. Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywno. Do piany z białek dodawać szpinak, delikatnie mieszając. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie natłuszczonym) wylać masę szpinakową i uformować z niej płaski placek. Wstawić blachę do piekarnika (nagrzanego do temperatury 180 stopni C) i zapiekać przez 15-20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Serek twarogowy można wymieszać z koperkiem. Wyłożyć ostygnięty placek i posmarować go równomiernie serkiem twarogowym. Na końcu położyć plastry łososia. Tak przygotowane ciasto zwinąć ciasno w roladę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki (na min. 3 godziny przed podaniem, najlepiej na całą noc). Przed podaniem roladę pokroić w plastry. Danie swoim wyglądem zachwyci domowników i gości , a smakiem wszystkich wielbicieli szpinaku i...

Talerz naleśników z fetą i szpinakiem.
©teressa/Fotolia
Styl życia
Przepisy na farsz do naleśników ze szpinaku: z serem fetą i pieczarkami
Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.

Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.   Naleśniki na słono ze szpinakiem dobrze smakują z sosem czosnkowym. Dressing można zrobić w domu, wystarczy połączyć ze sobą: jogurt naturalny, czosnek, odrobinę majonezu, koperek, sól i pieprz. Farsz ze szpinaku z serem feta, krok po kroku Mrożony szpinak wyjmij z zamrażarki na około 15 minut przed tym, jak zaczniesz robić farsz.   Składniki: opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 gramów), 200 gramów sera fety (około 3/4 opakowania), 4 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cukru.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż około minuty. Dodaj szpinak i obsmażaj go przez około 5-6 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Farsz ze szpinakiem nałóż na rozłożone naleśniki i posyp pokrojonym w kostkę serem. Naleśnik złóż na pół lub zwiń w rulonik. Smaż na maśle około 2 minuty (po jednej minucie na każdą stronę). Nadzienie ze szpinaku i pieczarek, krok po kroku Składniki: około 300 gramów pieczarek, około 350 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku (niecałe opakowanie), 3 ząbki czosnku , 0,5 cebuli, 8 plastrów żółtego sera, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki masła, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku, szczypta gałki muszkatołowej.   Czas przygotowania: około 15 minut...

Roladki szpinakowe na talerzu.
©Jacek Chabraszewski/fotolia
Styl życia
Przepisy na łatwe i smaczne potrawy ze szpinakiem
Szpinak jest świetnym dodatkiem do rolad, sałatek, zapiekanek i sosów. Zawiera duże ilości żelaza, które wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego.

Szpinak jest świetnym dodatkiem do rolad, sałatek, zapiekanek i sosów. Zawiera duże ilości żelaza, które wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego.   Szpinak jest bogatym źródłem antyoksydantów , potasu, kwasu foliowego, magnezu, witaminy K, C oraz B. Działa przeciwstresowo i obniża ciśnienie krwi . Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem Polędwiczki idealnie smakują podane ze szpinakiem. Ich przygotowanie jest dość szybkie (trwa 45 minut) i łatwe.   Potrzebujesz: patelni grillowej.   Składniki: 2 sztuki polędwiczek wieprzowych, 2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka soli, 1 opakowanie świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 pomarańcza, oliwa z oliwek.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do miski wsyp tymianek, pieprz, sól i wymieszaj. Polędwiczki wysmaruj oliwą z oliwek i obtocz w przyprawach. Odstaw na 30 minut. Smaż polędwiczki na patelni grillowej, aż się zarumienią. Wstaw polędwiczki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Czosnek wrzuć na patelnię i lekko podsmaż. Dodaj liście szpinaku i smaż przez minutę. Szpinak z czosnkiem wyłóż na talerz i połóż na niego polędwiczki. Gotowe. Roladka drobiowe ze szpinakiem i serem feta Kurczak z nadzieniem szpinakowo-serowym smakuje wyśmienicie na ciepło oraz podawany jako przekąska na zimno.   Potrzebujesz: patelni.   Składniki: 1 filet z kurczaka, 50 gramów sera typu feta, pół garści świeżego szpinaku, zioła prowansalskie (do smaku), pieprz (do smaku) 1 jajko, 10 gramów bułki tartej, olej.   Czas przygotowania:...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner