Rolada szpinakowo-łososiowa jest daniem dość pracochłonnym, ale efekt może zachwycić domowników i gości. Rolada szpinakowo-łososiowa sprawdzi się świetnie jako przekąska na jakąś specjalną okazję. Nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie wygląda.

Reklama

Przepis na roladę szpinakowo-łososiową

Składniki:

  • porcja serka twarogowego z ziołami lub chrzanowego (150 g),
  • mrożony szpinak (350 g),
  • łosoś wędzony w plastrach (200 g),
  • jajka (3 sztuki),
  • czosnek (3 ząbki),
  • sól (1/2 łyżeczki),
  • gałka muszkatołowa (1/3 łyżeczki),
  • pieprz i opcjonalnie koperek do smaku,
  • tłuszcz do natłuszczenia papieru do pieczenia i masło do smażenia.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: trudny

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Rozmrożony szpinak należy odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Na maśle podsmażyć drobno starty czosnek, po czym dodać szpinak i przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową) i dusić razem przez chwilę na wolnym ogniu. Pozostawić do przestygnięcia.
  • Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywno.
  • Do piany z białek dodawać szpinak, delikatnie mieszając.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (delikatnie natłuszczonym) wylać masę szpinakową i uformować z niej płaski placek.
  • Wstawić blachę do piekarnika (nagrzanego do temperatury 180 stopni C) i zapiekać przez 15-20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Serek twarogowy można wymieszać z koperkiem.
  • Wyłożyć ostygnięty placek i posmarować go równomiernie serkiem twarogowym.
  • Na końcu położyć plastry łososia.
  • Tak przygotowane ciasto zwinąć ciasno w roladę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki (na min. 3 godziny przed podaniem, najlepiej na całą noc).
  • Przed podaniem roladę pokroić w plastry.
  • Danie swoim wyglądem zachwyci domowników i gości, a smakiem wszystkich wielbicieli szpinaku i łososia.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama