Szklanka z mlekiem
©almaje/Fotolia
Styl życia

Pasteryzacja mleka. Czy pasteryzowane mleko jest zdrowe?

Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów używanych w kuchni. Można je pić w postaci jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka czy maślanki. Pasteryzacja mleka wydłuża jego okres przydatności, ale również niszczy cenne składniki – wapń i witaminy. Pamiętajmy, że na sklepowych półkach dostępnych jest kilka rodzajów mleka – obok pasteryzowanego jest również mleko UHT.

Mleko jest jednym z najpopularniejszych produktów używanych w kuchni. Można je pić w postaci jogurtu, kefiru, zsiadłego mleka czy maślanki. Pasteryzacja mleka wydłuża jego okres przydatności, ale również niszczy cenne składniki – wapń i witaminy. Pamiętajmy, że na sklepowych półkach dostępnych jest kilka rodzajów mleka – obok pasteryzowanego jest również mleko UHT.

Co to jest pasteryzacja mleka?

Pasteryzacja to obróbka cieplna mleka, która służy eliminacji mikroorganizmów chorobotwórczych oraz wydłuża jego okres przydatności do spożycia. Przebiega w temperaturze nie wyższej niż 100°C - zwykle 60-90°C. Ponadto pasteryzacja mleka usuwa specyficzny zapach i smak świeżego mleka. Pasteryzacja pozbawia jednak mleko części wapnia oraz zawartych w nim witamin (A, C, B6 i B12). Nie należy jednak zapominać, że dzięki pasteryzacji nie dochodzi do zatruć pokarmowych, powodowanych przez bakterie chorobotwórcze znajdujące się w mleku.

Pasteryzacja mleka: czy unikać?

Aby uniknąć znacznego spadku ilości składników mineralnych, należy wybierać mleko pasteryzowane w niskiej temperaturze – około 65°C, które dodatkowo poddawane jest procesowi mikrofiltracji. Mleko to zachowuje wszystkie składniki odżywcze, a dodatkowo utrzymuje swój charakterystyczny smak i zapach.

Zamiennik mleka pasteryzowanego – mleko UHT

Bardzo popularne – głównie ze względu bardzo długi termin przydatności do spożycia – jest mleko UHT. Jest ono poddawane procesowi sterylizacji, gdzie przez 2-3 sekundy utrzymywane jest w temperaturze 135-150°C, a następnie szybko chłodzone do temperatury około 20°C. Zabieg ten niszczy wszelkie drobnoustroje chorobotwórcze, ale oprócz tego doprowadza do zniszczenia większości wartościowych komponentów mleka oraz zmienia strukturę jego poszczególnych składników.

 

Szklanka mleka
©davizro photography/Fotolia
Styl życia
Domowy sposób na mleko jaglane: zrób je sama
Mleko jaglane - gęste, słodkie, kremowe, a do tego bardzo zdrowe – zawiera witaminy z grupy B oraz miedź i żelazo. Dodatkowo nie zawiera glutenu. Można je wykonać w domu z kaszy jaglanej, wody i miodu.

Mleko jaglane - gęste, słodkie, kremowe, a do tego bardzo zdrowe – zawiera witaminy z grupy B oraz miedź i żelazo. Dodatkowo nie zawiera glutenu. Można je wykonać w domu z kaszy jaglanej, wody i miodu.   Na rynku dostępne są różne rodzaje mleka roślinnego – sojowe, migdałowe, owsiane, ryżowe, gryczane, kokosowe. Nie zawsze niestety odpowiada ono preferencjom smakowym, jest dość drogie – koszt to około 8 - 9 zł za litr , a do tego może się okazać niezdrowe i tłuste. Warto zatem sięgnąć po domową metodę przygotowania mleka roślinnego. Bardzo tanim (jego koszt to jedynie 2 zł) i prostym w przygotowaniu jest mleko jaglane. Dodatkowo wszystkie składniki do jego zrobienia znajdziemy w każdej kuchni. Dla kogo mleko jaglane? Mleko jaglane to doskonały wybór dla wegan, osób z nietolerancją laktozy występującej w mleku krowim oraz wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Można je wykorzystać do przygotowania naleśników, ciast, deserów czy kremowych smoothie. Doskonale nadaje się także do zagęszczania zup i sosów. Jak przygotować mleko jaglane? Do przygotowania mleka jaglanego będą potrzebne: jedna szklanka ugotowanej kaszy jaglanej , dwie szklanki wody, dowolna substancja słodząca – polecany jest miód, ale można wykorzystać zamiennie syrop z agawy, suszone daktyle czy ksylitol. Aby uzyskać waniliowy smak można dodać kawałek laski wanilii. Według uznania można także wykorzystać orzechy nerkowca, migdały, słonecznik czy sezam.   Przygotowanie mleka należy rozpocząć od ugotowania szklanki kaszy jaglanej w dwóch szklankach wody. Kasza powinna się gotować około 10 minut, a przez kolejne 10 minut stać pod przykryciem, aby mogła wchłonąć całą wodę. Następnie do kaszy jaglanej dodajemy dodatek słodzący i przy użyciu blendera...

Szklanki z mlekiem
©luigi giordano/Fotolia
Styl życia
Mleko migdałowe – najprostszy przepis
Jak zrobić mleko migdałowe? Wystarczy zmiksować namoczone wcześniej migdały z wodą. Własna produkcja mleka roślinnego jest prosta. Uzyskany w ten sposób napój możemy dodawać do kawy, deserów, shake'ów – stosuje się go w ten sam sposób, co mleko krowie. W sklepie mleko migdałowe jest trudno dostępne i stosunkowo drogie, dlatego warto opanować umiejętność przygotowywania go w domu.

Jak zrobić mleko migdałowe? Wystarczy zmiksować namoczone wcześniej migdały z wodą. Własna produkcja mleka roślinnego jest prosta. Uzyskany w ten sposób napój możemy dodawać do kawy, deserów, shake'ów – stosuje się go w ten sam sposób, co mleko krowie. W sklepie mleko migdałowe jest trudno dostępne i stosunkowo drogie, dlatego warto opanować umiejętność przygotowywania go w domu. Dlaczego orzechy i pestki należy moczyć? Orzechy są zabezpieczone przed wczesnym kiełkowaniem inhibitorami enzymów, które powodują, że organizm przyswaja jedynie 40% zawartych w nich wartości odżywczych. Woda uwalnia pozostałe 60%. Wodę, w której były moczone orzechy warto wykorzystać np. do podlania kwiatów – jest to naturalny, pełen witamin nawóz. Przepis na mleko migdałowe Czas przygotowania: 20 minut + min. 6 h moczenia migdałów Stopień trudności: łatwy Składniki: 250 g migdałów + 2 szklanki filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Sposób przygotowania: 1. Migdały zalej wodą i zostaw na noc. Po namoczeniu odcedź na sitku, możesz obrać je ze skórki – łatwo odejdzie. 2. Wrzuć migdały do blendera kielichowego lub dużej miski – jeśli używasz blendera ręcznego . 3. Zmiksuj dokładnie na najwyższych obrotach. 4. Weź dużą miskę, umieść na niej gęste sitko i przecedź powstałą migdałową pulpę dociskając łyżką. 5. Odcedzone mleko przelej do butelki. 6. Pulpę ponownie zblenduj z wodą i powtórz krok 3-5. Przygotowane w ten sposób mleko migdałowe możesz przechowywać w lodówce około 5...

Przepis na domowe mleko sojowe
© HandmadePictures/Adobe Stock
Styl życia
Domowe mleko sojowe – najprostszy przepis
Mleko sojowe to doskonały zamiennik mleka krowiego, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy lub pozostających na diecie wegańskiej. Domowe mleko sojowe ma lekko żółty kolor, jest gęste i znakomicie sprawdza się jako dodatek do kawy, budyniu, naleśników, deserów, smoothie, ciast itp. Ma neutralny smak, dlatego można go również wykorzystywać w wytrawnych daniach.

Mleko sojowe to doskonały zamiennik mleka krowiego, szczególnie dla osób z nietolerancją laktozy lub pozostających na diecie wegańskiej. Domowe mleko sojowe ma lekko żółty kolor, jest gęste i znakomicie sprawdza się jako dodatek do kawy, budyniu, naleśników, deserów, smoothie, ciast itp. Ma neutralny smak, dlatego można go również wykorzystywać w wytrawnych daniach.   Po domowej produkcji mleka sojowego pozostaje tzw. okara, czyli wytłoczyny z ziaren soi. Jest to produkt, który można wykorzystać do przyrządzenia kotletów, chleba, ciasteczek, pasztetów, farszów, past kanapkowych i wielu innych potraw. Mleko sojowe należy przechowywać w szczelnie zamkniętym, najlepiej szklanym naczyniu (np. słoiku) lodówce nie dłużej niż 4-8 dni. Przepis na domowe mleko sojowe Składniki na około 1 litr mleka: 1 szklanka soi – suchych ziaren, 1,5 l zimnej wody, szczypta soli, szczypta ksylitolu lub innego cukru.   W przypadku, gdy mleko ma być słodkie, warto dodać również wanilię i oczywiście więcej posłodzić.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: cała noc – moczenie ziaren soi + około 45 minut   Sposób przygotowania: Opłucz soję pod bieżącą wodą i wsyp do bardzo dużego garnka, zalej 3 szklankami wody i zostaw na całą noc, aby się namoczyła. Opłucz namoczoną soję i odcedź, następnie ponownie zalej 3 szklankami wody, dodaj sól i zblenduj. Gotową sojową pulpę gotuj na bardzo małym ogniu przez około 15 minut, często mieszając. Cały czas monitoruj, czy nie kipi. Gdy na powierzchni będzie pojawiała się gęsta piana, skrapiaj ją zimną wodą. Odstaw na 5 minut z palnika i ponownie gotuj przez 15 minut. Odstaw do przestygnięcia. Przecedź mleko – w tym celu najlepiej...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria
Styl życia

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner
Newsy

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner
Newsy

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner
Newsy

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy

Małgorzata Rozenek-Majdan

BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy

Julia Wieniawa

BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy

Katarzyna Cichopek

BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show

Hotel Paradise

BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show

Ślub od pierwszego wejrzenia

BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji

Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle

Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021

Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle

Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend

Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle

Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają

Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle

Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat

Anna Kusiak