Panierowane krokiety na talerzu.
ⓒgkrphoto/Fotolia.com
Styl życia

Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to pyszny, sycący posiłek, który szczególnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Farsz jest bardzo prost w przygotowaniu, możesz użyć do niego pieczarek lub suszonych grzybów leśnych. Obie wersje są warte wypróbowania. Poniżej znajdziecie prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Składniki na ciasto do krokietów

  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Składniki na farsz z kapustą i grzybami

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek lub kilka suszonych grzybów
  • cebula
  • olej roślinny
  • sól i pieprz

Składniki na panierkę do krokietów

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

  1. W dużej misce miksujemy składniki na naleśniki.
  2. Ciasto nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu.
  3. Smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. W czasie smażenia naleśników zabieramy się za farsz.
  4. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki szatkujemy. Jeśli używamy suszonych grzybów mamy dwie opcje. Albo zostawiamy je do namoczenia na noc, albo suszone grzyby miksujemy w młynku i dorzucamy do kapusty.
  5. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i kapustę kiszoną. 
  6. Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut. Doprawiamy pieprzem i solą.
  7. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy boki i zawijamy w ciasny rulon. Maczamy w jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.
  8. Krokiety najlepiej smakują na ciepło, świetnie smakują jako dodatek do zup, np. barszczu czerwonego.

 

 

Styl życia
Potrawy wigilijne: Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami
Potrawy wigilijne: Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami to znakomita przekąska - smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na wigilijnym stole odnajdą się najlepiej w towarzystwie tradycyjnego barszczu czerwonego. Farsz z kiszonej kapusty i grzybów można zawinąć w różne rodzaje ciasta, np. francuskie lub półfrancuskie. My przygotowaliśmy dla Was przepis na paszteciki z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami. Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami Składniki na ciasto 400 g mąki pszennej 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego Składniki na farsz 400 g kiszonej kapusty cebula 200 g grzybów leśnych mrożonych lub 50 g suszonych olej roślinny opcjonalnie: łyżka sosu sojowego Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami? Jeśli używamy grzybów mrożonych, należy jest rozmrozić, przelać kilka razy chłodną wodą i pokroić na małe kawałki. Grzyby suszone moczymy kilka godziny w ciepłej wodzie i kroimy na drobną kostkę. W misce zmieszaj drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i dwoma łyżkami mąki. Pozostaw na 15 minut w ciepłym miejscu. Rozczyn z droższy wymieszaj w dużej misce z resztą mąki, olejem i solą. Ugnieć przez 5-10 minut na gładkie ciasto. Można również użyć robota planetarnego. Przykryj zwilżoną szmatką i odstaw do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Ciasto powinno potroić swoją objętość. Przez ten czas przygotujemy farsz.  Kapustę płuczemy dwa razy w chłodnej wodzie. Przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody. Gotujemy około 40 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju. Do kapusty dodajemy cebulę i grzyby. Gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Ciasto...

Choinka z warzyw
©M.studio/Fotolia
Styl życia
Wegańskie dania wigilijne: bigos, pierogi z kapustą i piernik
Potrawy wigilijne dla wegan nie mogą zawierać jajek, cukru, masła, tłuszczu i mięsa. Niestety owe składniki znajdują się w niemal każdym staropolskim przepisie na świąteczne dania. Mimo tej przeszkody, z łatwością można zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak aby weganie z czystym sumieniem mogli ich skosztować.

Potrawy wigilijne dla wegan nie mogą zawierać jajek, cukru, masła, tłuszczu i mięsa. Niestety owe składniki znajdują się w niemal każdym staropolskim przepisie na świąteczne dania. Mimo tej przeszkody, z łatwością można zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak aby weganie z czystym sumieniem mogli ich skosztować. Przepisy na wegańskie dania wigilijne Wegański bigos   Składniki: 3 szklanki wrzątku, 1 kg kiszonej kapusty, liść laurowy, 100 g orzechów włoskich, 100 g migdałów, 100 g suszonych śliwek, 300 g pieczarek, 3 łyżki oleju, 2 cebule, sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, majeranek, kolendra, gorczyca, puszka ciecierzycy.   Czas przygotowania: 90 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wodę zagotować z liściem laurowym. Kiedy woda będzie się gotować, trzeba posiekać orzechy, migdały i śliwki. Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć. Kiedy woda się już zagotuje, można do niej dodać olej, orzechy, migdały, śliwki oraz podsmażone wcześniej pieczarki i cebulę. Do tych składników należy dodać wszystkie przygotowane przyprawy i sos sojowy, a na koniec dodać posiekaną kapustę. Tak przygotowany bigos należy gotować przez około godzinę. Po 40 minutach gotowania trzeba dodać ciecierzycę.   Wegańskie pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą   Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oleju roślinnego, pół szklanki ciepłej wody.   Farsz: 1,5 szklanki zielonej soczewicy, 4 łyżki oleju słonecznikowego, garść suszonych grzybów, 2 małe posiekane cebule, 2 szklanki kiszonej kapusty, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, łyżeczka cząbru, łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka kminku, szczypta kurkumy, olej lniany do podania.  ...

Bezglutenowe pierogi wigilijne
© whiteflower/Fotolia.com
Styl życia
Wigilia bez glutenu – co mogą jeść osoby chore na celiakię?
Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są najczęściej na bazie mąki pszennej, która jest przeciwwskazana w diecie osób z celiakią. W tym przypadku, przygotowując wieczerzę wigilijną, na liście niezbędnych zakupów należy uwzględnić produkty bezglutenowe, np. mąkę ryżową i kukurydzianą.

Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są najczęściej na bazie mąki pszennej, która jest przeciwwskazana w diecie osób z celiakią. W tym przypadku, przygotowując wieczerzę wigilijną, na liście niezbędnych zakupów należy uwzględnić produkty bezglutenowe, np. mąkę ryżową i kukurydzianą.   Wigilia dla osób chorujących na celiakię wiąże się z koniecznością zmodyfikowania przepisów na tradycyjne potrawy. Zamiast tradycyjnej mąki wykorzystywanej do wypieku ciast oraz przygotowywania pierogów czy uszek należy zastosować specjalną mąkę bezglutenową. Bezglutenowa wigilia – potrawy Potrzeba przygotowania bezglutenowej Wigilii pojawia się, gdy wśród członków rodziny jest osoba chorująca na celiakię , inaczej chorobę trzewną, ale również na alergię lub nietolerancję glutenu. Osoby takie nie mogą jeść produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies. W wielu tradycyjnych potrawach wigilijnych, takich jak: pierogi z kapustą i grzybami , bezmięsne uszka do czerwonego, postnego barszczu, łazanki, pierniki, kutia, występuje pszenica, mąka pszenna lub żytnia, czyli składniki przeciwwskazane w diecie bezglutenowej. Dania wigilijne można jednak z powodzeniem zmodyfikować tak, by mogły być jedzone przez osoby z celiakią. Konieczne jest zastąpienie zwykłej mąki bezglutenową, którą z łatwością kupi się w supermarkecie. Na liście świątecznych zakupów mogą pojawić się również takie rodzaje mąk, jak: kukurydziana, owsiana, ryżowa, migdałowa oraz z ciecierzycy. Na ich bazie przygotuje się równie smaczne tradycyjne potrawy na wieczerzę wigilijną. Przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami Składniki: 1 szklanka mąki bezglutenowej (pierogowej lub uniwersalnej), 1 szklanka wrzącej wody, 1 łyżka oleju,...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner