Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Reklama

Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu.

Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono, możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące.

Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym

Czas przygotowania: 35 minut

Zobacz także

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • miski,
  • łyżki wazowej,
  • patelni,
  • drewnianej łyżki,
  • noża,
  • deski do krojenia.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
  • 250 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • 12 ml oleju
  • szczypta soli morskiej.

Farsz do naleśników na słono

  • 1 papryka (najlepiej czerwona),
  • puszka kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • 12 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • puszka pomidorów (krojonych i bez skórki),
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1,5 łyżeczki chili,
  • szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu.

Sposób wykonania:

  • Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli.
  • Składniki zmiksuj na jednolitą masę.
  • Olej rozgrzej na patelni.
  • Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta.
  • Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę.
  • Cebulę smaż do zeszklenia i dodaj mięso mielone.
  • Całość smaż około 5 minut.
  • Dodaj sól morską, pieprz, chili i zioła prowansalskie.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i smaż przez kolejne 5 minut.
  • Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Do usmażonego mięsa dodaj paprykę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy.
  • Składniki ponownie wymieszaj i duś pod przykryciem około 10-15 minut.
  • Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz z zalewy i dodaj do mięsa i warzyw, duś jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Na każdy placek nakładaj po 2 łyżki farszu i zawijaj w rulon.
  • Przed podaniem naleśniki podsmaż na patelni, aby miały chrupiącą skórkę.

Smacznego!

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • łyżki wazowej,
  • deski do krojenia,
  • noża,
  • miksera,
  • miski,
  • łyżki.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
  • 250 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 12 ml oleju,
  • szczypta soli morskiej.

Farsz z pieczarkami i kurczakiem

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 12 ml oleju,
  • 6 pieczarek,
  • 2 jaja,
  • 15 dag żółtego sera (w kawałku),
  • pół papryki (najlepiej żółtej),
  • 2 cebule dymki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób wykonania:

  • Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko, kurkumę i szczyptę soli.
  • Składniki na ciasto wymieszaj mikserem na gadką masę.
  • Olej rozgrzej na patelni.
  • Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach. W ten sposób smaż kolejne naleśniki aż do wyczerpania ciasta.
  • Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Mięso oprósz pieprzem cayenne, solą, czarnym pieprzem i słodką papryką i wrzuć na patelnię.
  • Pieczarki i dymkę umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.
  • Z papryki usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj na drobno i wrzuć na patelnię.
  • Całość duś około 10 minut.
  • Do farszu dodaj jaja i stale mieszając, smaż do czasu, aż jajka się zetną.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Dwie łyżki farszu nałóż na naleśnik, posyp żółtym serem i złóż ciasto w kopertę.
  • Przed podaniem obsmaż naleśniki na patelni, aby miały chrupiącą skórkę.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama