Naleśniki na słono, zabarwione lekko na pomarańczowo. Podane z sosem i nachosami.
©Amikphoto/Fotolia.com
Styl życia

Dwa przepisy na naleśniki na słono – po meksykańsku i z kurczakiem

Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

Naleśniki na słono – po meksykańsku lub z pieczarkami i kurczakiem – to pomysł na szybki obiad. Pikantne zawijańce doskonale komponują się z porcją czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

 

Tajemnica smaku naleśników na słono tkwi w puszystym cieście naleśnikowym i dobrze doprawionym farszu.

Rada: Gotowe naleśniki przygotowane w wersji na słono, możesz włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej sycące.

Naleśniki po meksykańsku: z czerwoną fasolą, papryką i mięsem mielonym

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • miski,
  • łyżki wazowej,
  • patelni,
  • drewnianej łyżki,
  • noża,
  • deski do krojenia.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
  • 250 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • 12 ml oleju
  • szczypta soli morskiej.

Farsz do naleśników na słono

  • 1 papryka (najlepiej czerwona),
  • puszka kukurydzy,
  • 1 cebula,
  • 12 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • puszka pomidorów (krojonych i bez skórki),
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • 1,5 łyżeczki chili,
  • szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu.

Sposób wykonania:

  • Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko i szczyptę soli.
  • Składniki zmiksuj na jednolitą masę.
  • Olej rozgrzej na patelni.
  • Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). Usmażony odłóż na talerz. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania ciasta.
  • Gotowe naleśniki odstaw do ostygnięcia.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  • Oliwę rozgrzej na patelni i dodaj cebulę.
  • Cebulę smaż do zeszklenia i dodaj mięso mielone.
  • Całość smaż około 5 minut.
  • Dodaj sól morską, pieprz, chili i zioła prowansalskie.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką i smaż przez kolejne 5 minut.
  • Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Do usmażonego mięsa dodaj paprykę, pomidory z puszki i przecier pomidorowy.
  • Składniki ponownie wymieszaj i duś pod przykryciem około 10-15 minut.
  • Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz z zalewy i dodaj do mięsa i warzyw, duś jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Na każdy placek nakładaj po 2 łyżki farszu i zawijaj w rulon.
  • Przed podaniem naleśniki podsmaż na patelni, aby miały chrupiącą skórkę.

Smacznego!

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym serem

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

Potrzebujesz:

  • patelni,
  • łyżki wazowej,
  • deski do krojenia,
  • noża,
  • miksera,
  • miski,
  • łyżki.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe
  • 250 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 3 jaja,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 12 ml oleju,
  • szczypta soli morskiej.

Farsz z pieczarkami i kurczakiem

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 12 ml oleju,
  • 6 pieczarek,
  • 2 jaja,
  • 15 dag żółtego sera (w kawałku),
  • pół papryki (najlepiej żółtej),
  • 2 cebule dymki,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób wykonania:

  • Jaja wbij do miski, dodaj mąkę, mleko, kurkumę i szczyptę soli.
  • Składniki na ciasto wymieszaj mikserem na gadką masę.
  • Olej rozgrzej na patelni.
  • Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach. W ten sposób smaż kolejne naleśniki aż do wyczerpania ciasta.
  • Pierś kurczaka umyj, usuń tłuste elementy i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Mięso oprósz pieprzem cayenne, solą, czarnym pieprzem i słodką papryką i wrzuć na patelnię.
  • Pieczarki i dymkę umyj, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do mięsa.
  • Z papryki usuń gniazda nasienne. Miąższ posiekaj na drobno i wrzuć na patelnię.
  • Całość duś około 10 minut.
  • Do farszu dodaj jaja i stale mieszając, smaż do czasu, aż jajka się zetną.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Dwie łyżki farszu nałóż na naleśnik, posyp żółtym serem i złóż ciasto w kopertę.
  • Przed podaniem obsmaż naleśniki na patelni, aby miały chrupiącą skórkę.

Smacznego!

 

Panierowane krokiety na talerzu.
ⓒgkrphoto/Fotolia.com
Styl życia
Krokiety z mięsem, czyli propozycja na szybki obiad
Przepis na krokiety z mięsem to pomysł na szybki obiad. Chrupiące, lekko pikantne mięsne nadzienie doskonale komponuje się z kubkiem czerwonego barszczu lub sosem grzybowym. Tajemnicą wybornych krokietów są puszyste naleśniki i doskonały farsz.

Przepis na krokiety z mięsem to pomysł na szybki obiad. Chrupiące, lekko pikantne mięsne nadzienie doskonale komponuje się z kubkiem czerwonego barszczu lub sosem grzybowym. Tajemnicą wybornych krokietów są puszyste naleśniki i doskonały farsz.   Przepis na krokiety możesz dowolnie modyfikować, dodając do farszu, np. kiszoną kapustę lub pieczarki. Zawinięte w naleśnik i nieopanierowane krokiety możesz przechowywać w lodówce do 3 dni. Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, maszynki do mielenia mięsa , patelni , miski, łyżki miksera, łopatki do obracania krokietów, dużego sitka, łyżki wazowej, płaskiego talerza. Składniki: Naleśniki do krokietów 250 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 3 jaja, 12 ml oleju szczypta soli morskiej. Farsz do krokietów 500 g gotowanego mięsa drobiowego, 2 cebule, 12 ml oliwy z oliwek, szczypta soli morskiej i pieprzu. Panierka 300 g bułki tartej, 4 jaja. Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób wykonania: Ugotowane mięso drobiowe posiekaj na drobno i przełóż do miski. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Oliwę z oliwek rozgrzej na patelni, dodaj cebule i smaż do zeszklenia. Usmażone cebule dodaj do mięsa. Całość przypraw pieprzem i solą morską i dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej przez gęste sitko i wsyp do miski. Do mąki dodaj jaja, olej, mleko i sól. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Olej rozgrzej na patelni. Nalej około pół łyżki wazowej ciasta naleśnikowego na patelnię i smaż naleśnik po obu stronach (po około pół minuty). W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki – aż do wyczerpania ciasta. Na gotowy naleśnik wyłóż dwie łyżki farszu i zwiń całość w rulon. Jajka wbij do szklanej miski i roztrzep...

Porcja naleśników z pieczarkami podana na talerzu.
©gekachka/Fotolia.com
Styl życia
3 przepisy na farsz do naleśników z ciecierzycą, z pieczarkami i cukinią
Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.

Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.   Naleśniki przygotowane w wersji na słono warto posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie smaczniejsze i bardziej sycące. Farsz z pieczarek i szpinaku Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz : noża, deski do krojenia, durszlaka, patelni, praski do czosnku, tarki. Składniki: 500 g świeżego szpinaku baby , 200 g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 150 g żółtego sera (w kawałku), 12 ml oleju, szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Sposób wykonania: Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w krostkę. Olej rozgrzej na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Smaż około 5 minut. Szpinak umyj, osusz na durszlaku i dodaj do usmażonych pieczarek. Całość oprósz przyprawami, wymieszaj i duś przez 4-5 minut. Farsz zostaw do wystygnięcia. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na naleśniku ułóż dwie łyżki farszu i odrobinę żółtego sera. Smacznego! Farsz z cukinii i suszonych pomidorów Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: tarki, noża, łyżki, deski do krojenia, praski, drewnianej łyżki, patelni. Składniki: 1 cukinia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 70 g sera pleśniowego, 12 ml oliwy, szczypta soli i pieprzu, 6 suszonych pomidorów . Sposób wykonania: Cukinię umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na cztery części. Weź łyżkę stołową i przesuwając nią po miąższu w kierunku góra-dół, usuń pestki. Cukinię zetrzyj na tarce o...

naleśniki
©circleps/Fotolia
Styl życia
Przepisy na zdrowe naleśniki: bezglutenowe i wegańskie
Zdrowe naleśniki, które są wegańskie i jednocześnie bezglutenowe można przygotować ze szklanki wody i ryżu.

Zdrowe naleśniki, które są wegańskie i jednocześnie bezglutenowe można przygotować ze szklanki wody i ryżu.   Dietetyczne smażenie naleśników (bez użycia oleju) jest możliwe pod warunkiem, że robi się to na patelni teflonowej lub ceramicznej. Najlepiej sprawdza się specjalna patelnia do naleśników. Dzięki temu, że jest cienka szybko się nagrzewa i nic nie przywiera. Przepis na naleśniki wegańskie Składniki na około 10 naleśników: 2 szklanki mąki pszennej np. tortowej, 1 szklanka mąki kukurydzianej, łyżka oleju, około 3 szklanek wody gazowanej, szczypta soli, olej do smażenia.   Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Sprawdź, czy nie ma grudek. Jeżeli ciasto jest za gęste, wlej wodę, jeżeli za rzadkie, dosyp odrobinę mąki. Patelnię natłuść olejem. Chochelką do zupy wylewaj ciasto na patelnię, zaczynając od środka i rozprowadzając je równomiernie. Gdy ciasto się zetnie, przewróć naleśnik na drugą stronę. Powtarzaj czynność do wyczerpania ciasta. Smacznego! Przepis na naleśniki bezglutenowe Składniki na około 10-14 naleśników: 250 gram mąki ryżowej , pół litra mleka 3,2%, 2 jajka, szczypta soli, olej do smażenia.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 5 minut + 10 minut oczekiwania + około 15 smażenia   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Sprawdź, czy nie ma grudek. Jeżeli ciasto jest za gęste, wlej wodę, jeżeli za rzadkie, dosyp odrobinę mąki. Odstaw na 10 minut. Patelnię natłuść olejem. Wylewaj ciasto na patelnię chochelką do zupy, zaczynając od...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner