Talerz naleśników z fetą i szpinakiem.
©teressa/Fotolia
Styl życia

Przepisy na farsz do naleśników ze szpinaku: z serem fetą i pieczarkami

Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.

Farsz do naleśników można zrobić ze szpinaku i pieczarek. Grzyby kroi się w cienkie paski i smaży na patelni. Szpinak dodaje się razem z czosnkiem, a całość przyprawia solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na posmarowane szpinakiem naleśniki można pokruszyć fetę.

 

Naleśniki na słono ze szpinakiem dobrze smakują z sosem czosnkowym. Dressing można zrobić w domu, wystarczy połączyć ze sobą: jogurt naturalny, czosnek, odrobinę majonezu, koperek, sól i pieprz.

Farsz ze szpinaku z serem feta, krok po kroku

Mrożony szpinak wyjmij z zamrażarki na około 15 minut przed tym, jak zaczniesz robić farsz.

 

Składniki:

  • opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 gramów),
  • 200 gramów sera fety (około 3/4 opakowania),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki cukru.

 

Czas przygotowania: około 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Czosnek drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej.
  • Smaż około minuty.
  • Dodaj szpinak i obsmażaj go przez około 5-6 minut.
  • Dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  • Farsz ze szpinakiem nałóż na rozłożone naleśniki i posyp pokrojonym w kostkę serem.
  • Naleśnik złóż na pół lub zwiń w rulonik.
  • Smaż na maśle około 2 minuty (po jednej minucie na każdą stronę).

Nadzienie ze szpinaku i pieczarek, krok po kroku

Składniki:

  • około 300 gramów pieczarek,
  • około 350 gramów mrożonego rozdrobnionego szpinaku (niecałe opakowanie),
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 cebuli,
  • 8 plastrów żółtego sera,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

 

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj pieczarki i pokrój w cienkie plasterki.
  • Wrzuć grzyby na rozgrzaną oliwę i smaż około 4 minuty.
  • Dodaj szpinak i mieszaj, aż się rozpadnie.
  • Czosnek wyciśnij przez praskę i połącz z farszem.
  • Dopraw solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
  • Wymieszaj składniki.
  • Rozłożone naleśniki posmaruj farszem i połóż plasterek żółtego sera.
  • Złóż naleśniki według uznania, np. w ruloniki.
  • Smaż po jednej minucie na każdą stronę naleśników, aż się zarumienią.

 

Smacznego!

 

Pieczarki rozsypane na kuchennym stole
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia
Pieczarki faszerowane z grilla z serem wiejskim, szpinakiem i cebulą – przepis krok po kroku
Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.

Pieczarki nadziewa się serem wiejskim, szpinakiem, cebulą i szynką. Farsz, doprawiony solą i pieprzem, nakłada się do kapeluszy grzybów, owija folią aluminiową i grilluje na ruszcie około 20 minut. Upieczone pieczarki można polać sosem czosnkowym.   Szpinak można zastąpić świeżą roszponką, a oliwę z oliwek - masłem. Przepis na pieczarki nadziewane z serem można zmieniać, dodając np. czerwoną lub żółtą paprykę. Przepis na pieczarki nadziewane serem wiejskim z dodatkiem szpinaku i cebuli Zanim zaczniesz smażyć farsz do pieczarek, przygotuj wcześniej patelnię oraz folię aluminiową. Na grilla połóż aluminiowe tacki (dzięki temu pieczarki nie przykleją się do rusztu).   Składniki: 12 -14 dużych pieczarek, 150 gramów gotowanej szynki, opakowanie serka wiejskiego (200 gramów), garść świeżego szpinaku (około 30 gramów), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, gałka muszkatołowa , sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Szpinak umyj, osusz i posiekaj na mniejsze kawałki. Odetnij nóżki od pieczarek. Cebulę, szynkę i nóżki pieczarek posiekaj w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw z szynką. Farsz smaż na patelni około 5-7 minut. Dodaj do całości szpinak i dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Do farszu dodaj twarożek i całość delikatnie wymieszaj. Nałóż farsz do kapeluszy pieczarek, tak aby zawartość lekko wystawała ponad brzegi grzybów. Każdą faszerowaną pieczarkę owiń folią aluminiową. Pieczarki ułóż na grillu i piecz na ruszcie około 20 minut. Smacznego! Dodatek do nadziewanych pieczarek – przepis na sos czosnkowy Pieczarki z grilla...

Porcja naleśników z pieczarkami podana na talerzu.
©gekachka/Fotolia.com
Styl życia
3 przepisy na farsz do naleśników z ciecierzycą, z pieczarkami i cukinią
Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.

Farsz z pieczarkami, cukinią lub ciecierzycą to ciekawe urozmaicenie tradycyjnych naleśników. Składniki dobrze komponują się z puszystym ciastem naleśnikowym i doskonale smakują.   Naleśniki przygotowane w wersji na słono warto posypać żółtym serem i zapiec w piekarniku. Dzięki temu danie będzie smaczniejsze i bardziej sycące. Farsz z pieczarek i szpinaku Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz : noża, deski do krojenia, durszlaka, patelni, praski do czosnku, tarki. Składniki: 500 g świeżego szpinaku baby , 200 g pieczarek, 3 ząbki czosnku, 150 g żółtego sera (w kawałku), 12 ml oleju, szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Sposób wykonania: Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w krostkę. Olej rozgrzej na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Smaż około 5 minut. Szpinak umyj, osusz na durszlaku i dodaj do usmażonych pieczarek. Całość oprósz przyprawami, wymieszaj i duś przez 4-5 minut. Farsz zostaw do wystygnięcia. Żółty ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na naleśniku ułóż dwie łyżki farszu i odrobinę żółtego sera. Smacznego! Farsz z cukinii i suszonych pomidorów Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Potrzebujesz: tarki, noża, łyżki, deski do krojenia, praski, drewnianej łyżki, patelni. Składniki: 1 cukinia, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 70 g sera pleśniowego, 12 ml oliwy, szczypta soli i pieprzu, 6 suszonych pomidorów . Sposób wykonania: Cukinię umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na cztery części. Weź łyżkę stołową i przesuwając nią po miąższu w kierunku góra-dół, usuń pestki. Cukinię zetrzyj na tarce o...

Naleśniki ze szpinakiem
©teressa/Fotolia
Styl życia
Farsz do naleśników na słono: czerwony i zielony – 2 sprawdzone i szybkie przepisy
Farsz do naleśników na słono w dwóch kolorach – czerwonym i zielonym – to sposób na szybki, dekoracyjny i bardzo smaczny obiad.

Farsz do naleśników na słono w dwóch kolorach – czerwonym i zielonym – to sposób na szybki, dekoracyjny i bardzo smaczny obiad. Farsz do naleśników na słono – zielony – szpinak z suszonymi pomidorami Czas przygotowania: 10 – 20 minut Stopień trudności: łatwy Składniki (na około 10 naleśników): pół opakowania – około 250 g - mrożonego szpinaku np. w brykietach, 2 ząbki czosnku, 10 pomidorów suszonych w oleju, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: 1. Szpinak wrzuć do rondelka, dodaj łyżkę oliwy spod pomidorów, sól. Smaż na wolnym ogniu, często mieszając. 2. Po około 5 minutach dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę lub starty na tarce czosnek. 3. Smaż wszystko około 10 minut, aż woda ze szpinaku całkiem odparuje. 4. Smaruj naleśniki farszem zawijając w krokiety. Najlepiej smakują obsmażone na oleju na złoto. Farsz do naleśników na słono - czerwony – soczewica z chilli Czas przygotowania: 30 – 40 minut Stopień trudności: łatwy Składniki (na około 10 naleśników): 1 szklanka soczewicy czerwonej + 2 szklanki wody do gotowania, 1 łyżeczka słodkiej papryki czerwonej, 1 mała czerwona cebula, szczypta sproszkowanego chilli , świeża bazylia lub natka pietruszki – opcjonalnie, olej do smażenia,sól i pieprz. Przygotowanie: 1. Pokrój cebulę w drobną kostkę i usmaż na 2 łyżkach oleju, pod koniec – czyli po około 10 minutach – dodaj paprykę i sól. 2. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i wsyp do garnka. Zalej wodą, posól i gotuj bez przykrycia na dużym ogniu około 20 minut. Pod koniec gotowania dobrze mieszaj, aby woda odparowała. 3. Do soczewicy dodaj usmażoną na złoto cebulę i chilli, dokładnie wymieszaj. 4. Smaruj naleśniki, możesz przed zawinięciem posypać każdy świeżą...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner