Party Stories
Czy warto jeść grzyby? Wartości odżywcze grzybów
© minadezhda/Adobe Stock
Styl życia

Przepis na klasyczną zupę grzybową

Klasyczna zupa grzybowa z dodatkiem świeżych grzybów leśnych i śmietanki jest pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Ta zupa świetnie się sprawdzi zarówno na jesienny obiad, jak i wykwintną kolację wigilijną. Zupę można również przygotować z mrożonych grzybów lub pieczarek, ale właśnie ta wersja z grzybami leśnymi smakuje najlepiej. Poniżej znajdziecie prosty przepis na klasyczną zupę grzybową

Do tej zupy możesz użyć jednego lub różnych gatunków grzybów. Najlepiej będą pasować prawdziwki, borowiki, podgrzybki, maślaki lub kozaki, smak będzie ciekawszy jeśli będziesz mieć w zapasie kilka kurek. Osoby na diecie wegańskiej mogą pominąć śmietanę lub dodać jej roślinną wersję. 

Przepis na zupę grzybową

Składniki 

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 kg grzybów leśnych
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml śmietanki 30-36%
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Jak zrobić klasyczną zupę grzybową?

  1. W średnim garnku rozgrzać masło i oliwę.
  2. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę tymianku.
  3. Przez ten czas grzyby należy oczyścić i pokroić w kostkę.
  4. Do garnka dodać grzyby i podsmażyć je z cebulką.
  5. Całość zalej bulionem, zagotuj i gotuj przez 15 minut.
  6. Dokładnie zamieszaj śmietanę ze słodką śmietanką. Odlej kilka łyżek gorącego bulionu i zahartuj śmietany. Całość wlej do zupy i dokładni wymieszaj.
  7. Dopraw zupę i doprowadź ją jeszcze raz do wrzenia.
  8. Do zupki pasuje makaron, lane kluski, ziemniaki lub świeże pieczywo.

Przepis na kluski lane

  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • szczypta soli

Jak zrobić lane kluski do zupy grzybowej?

  1. Do małej miski należy rozbić jajka, dodać mąkę i sól.
  2. Wszystkie składniki roztrzepać widelcem na gładką masę.
  3. Masę wlewaj partiami do gorącej wody lub zupy. 
  4. Jeśli gotujesz kluski w wodzie, wyjmij je po minucie. Jeżeli wlewasz kluski od razu do zupy, to przełóż je wraz z zupą do misek. 

 

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Magda Gessler na planie programu "MasterChef"
East News
Newsy
Przepis na zupę grzybową Magdy Gessler - idealna dla wszystkich, którzy nie przepadają za barszczem!

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Już za kilka dni siądziemy z najbliższymi przy wigilijnym stole i będziemy częstować się świątecznymi daniami. Już teraz warto zastanowić się, co powinno znaleźć się na stole, tak aby nikt z uroczystości nie wyszedł głodny. Zamiast barszczu z uszkami, Magda Gessler proponuje zupę grzybową. Zobaczcie, jak przygotować w domu danie od restauratorki. Zupa grzybowa Magdy Gessler W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na zupy grzybowe, jak i po stare i sprawdzone można sięgnąć do książek kucharskich. Niezależnie od tego, z której receptury skorzystamy, najważniejsze, aby smakowało nam i naszym bliskim. O gustach się nie dyskutuje, jednak podobno wyśmienitą zupę grzybową można przyrządzić z przepisu Magdy Gessler. Jak należy ją zrobić? Zupa grzybowa Magdy Gessler składniki: 1.    20 dag grzybów suszonych 2.    1 rosołowa porcja warzyw (1 seler, 2 pory, 3 marchewki, ¼ kapusty, 1 pietruszka) 3.    1 duża cebula 4.    2 łyżki masła 5.    1½ l wywaru mięsnego (najlepiej wołowego) 6.    pieprz 7.    20 dag sera korycińskiego z czarnuszką 8.    ½ pęczka świeżego koperku (do posypania) 9.    grzanki (opcjonalnie) Magda Gessler proponuje, by suszone grzyby zamoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Następnego dnia rano wyjąć je z wody (ale nie wylewać jej) i pokroić w paseczki. Dalej należy obrać warzywa i zetrzeć na tarce. Pora pokroić w paseczki. Cebula, zanim trafi do garnka, powinna zostać pokrojona i zeszklona na maśle, po czym wszystkie warzywa oraz grzyby należy przełożyć do garnka. Całość należy dwa razy zamieszać i zalać gorącym wywarem, pamiętając aby dodać wodę z moczenia grzybów....

ser domowej roboty leżący na drewnianej deseczce
©goodmoments/Fotolia.com
Styl życia
Zupa grzybowa - przepis z wykorzystaniem sera korycińskiego, suszonych grzybów i marchewki
Zupa grzybowa z dodatkiem sera korycińskiego i świeżych warzyw to pomysł na obiad dla całej rodziny. Grzyby należy poprzedniego dnia namoczyć w wodzie. Powstały wywar wykorzystuje się później do doprawienia potrawy. Zupa grzybowa dobrze smakuje ze świeżym koperkiem oraz chrupiącymi grzankami na ciepło.

Zupa grzybowa z dodatkiem sera korycińskiego i świeżych warzyw to pomysł na obiad dla całej rodziny. Grzyby należy poprzedniego dnia namoczyć w wodzie. Powstały wywar wykorzystuje się później do doprawienia potrawy. Zupa grzybowa dobrze smakuje ze świeżym koperkiem oraz chrupiącymi grzankami na ciepło. Ser koryciński wytwarza się z niepasteryzowanego krowiego mleka, z dodatkiem soli kuchennej oraz podpuszczki (enzymu trawiennego niezbędnego do koagulacji mleka). Jego smak jest bardzo łagodny i lekko kwaskowaty. Ser koryciński stanowi smaczną przekąskę, a także treściwy dodatek do różnego rodzaju zup i sosów. Przepis na zupę grzybową z serem korycińskim, krok po kroku Suszone grzyby to dodatek do zupy, który zagwarantuje daniu intensywny smak i aromat. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, aby potrawa nie stała się zbyt gorzka. Potrzebujesz: patelni, garnka, tarki o dużych oczkach. Składniki: 100 g suszonych grzybów, 1 litr domowego bulionu warzywnego , 20 g sera korycińskiego z czarnuszką, 1 seler, 1 por, 3 marchewki, 2 cebule, 1 natka pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku, garść świeżego koperku. Czas przygotowywania: 60 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowywania: Grzyby umyj, przełóż do miski, zalej wodą i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Wyjmij grzyby i pokrój je w paski, ale nie wylewaj wywaru. Marchewki i seler obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Pora pokrój w cienkie krążki. Do garnka wlej oliwę z oliwek. Cebulę posiekaj drobno, dodaj do garnka i smaż, aż się zeszkli. Do naczynia wrzuć grzyby oraz przygotowane wcześniej warzywa i natkę pietruszki. Dodaj warzywny bulion i wywar z moczenia grzybów. Gotuj...

miska zupy krem z cukinii na drewnianym stole
©M.studio/Fotolia
Styl życia
Zupa krem z cukinii - prosty przepis

Klasyczna zupa krem z cukinii jest pyszna i sycąca. Delikatny smak podkreśla smażona cebulka z czosnkiem. Najlepiej smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek lub pestek dyni. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na zupę krem z dyni . Cukinia to warzywo , które daje nieskończenie wiele możliwości w kuchni. Można z niej przyrządzić pyszne placki, frytki czy babeczki. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, pizzy czy makaronu. Jej delikatność warto podkreślić subtelnymi smakami - kremową śmietaną, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem.  Często wykorzystywana jest do różnych przetworów - ketchup z cukinii oraz cukinia kiszona lub marynowana są niezwykle popularne. Cukinia - witaminy i składniki odżywcze Ma najwięcej wartości ze wszystkich warzyw dyniowatych . Cukinia jest dobrym źródłem takich witamin i składników , jak: witamina A, witaminy z grupy B, witamina C , fosfor, wapń, żelazo, potas, jod. Cukinia ma bardzo mało tłuszczu i kalorii, 100 g surowej cukinii to zaledwie 15 kcal. To idealne warzywo dla osób na diecie odchudzającej. Z cukinii można przygotować np. makaron spaghetti, który jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż ten klasyczny. Warto również wspomnieć, że zapobiega on zatrzymywaniu się wody w organizmie i zakwaszeniu organizmu. Przepis na zupę krem z cukinii Składniki na zupę z cukinii 1,5 litra bulionu warzywnego 3 średnie ziemniaki 2 duże cukinie cebula ząbek czosnku 3 łyżki masła 100 ml śmietany 18% sól i świeżo mielony pieprz Zupa krem z cukinii - jak zrobić? Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a cebulę na ćwiartki. Cukinię dokładnie umyć i pokroić w talarki lub kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner