grzyby prawdziwki
© mikebubone/Fotolia.com
Styl życia

Prawdziwki w kuchni, czyli przepis na makaron z prawdziwkami po włosku oraz wyśmienity bigos po myśliwsku

Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.

Prawdziwki, znane jako borowiki szlachetne lub jadalne, są jednymi z najsmaczniejszych grzybów, z których przygotowuje się rozmaite dania. Suszone są wyjątkowym i aromatycznym składnikiem, nierzadko dodawanym do domowego bigosu.

 

Prawdziwki są wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Świetnie sprawdzają się w roli aromatycznych sosów oraz zup kremów. Podkreślą również smak tradycyjnego polskiego bigosu czy świątecznych pierogów.

Wartość odżywcza prawdziwków

Prawdziwki przez konsumentów cenione są za wyjątkowy smak i aromat, ale również za swoją wartość odżywczą. Suszone są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B2 oraz składników mineralnych jak żelazo, magnez oraz fosfor. Ponadto porównując je do innych rodzajów grzybów, dostarczają dużej ilości białka – w 100 g borowików jest go od 3-5 g (młodsze grzyby zawierają więcej białka).

Przepis na włoski makaron z prawdziwkami

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 gramów makaronu tagliatelle,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 szalotki,
  • 800 gramów prawdziwków,
  • 200 mililitrów śmietany kremówki,
  • 150 mililitrów białego wytrawnego wina,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 ostra papryka,
  • 50 gramów + 1 łyżka masła,
  • 1 cytryna,
  • sól, pieprz, brązowy cukier.

 

Stopień trudności: średni

Czas przygotowania 30 minut

 

Sposób przygotowania:

  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę na makaron. Ugotuj go al dente, czyli na półtwardo.
  • Szalotkę oraz czosnek obierz i posiekaj. Z ostrej papryki wyjmij gniazda nasienne, a następnie ją pokrój.
  • Prawdziwki oczyść. Pokrój je na spore kawałki.
  • W rondelku rozpuść 50 gramów masła, dodaj czosnek, szalotkę oraz ostrą paprykę. Duś do momentu, aż szalotka i czosnek się zeszklą. Następnie dodaj grzyby, białe wino, małą łyżeczkę soli oraz połowę skórki cytryny.
  • Kiedy płyn odrobinę odparuje dodaj śmietankę. Odparuj, aż sos stanie się gęsty.
  • Dodaj resztę skórki cytryny, dopraw solą, pieprzem i odrobiną brązowego cukru.
  • Odcedzony makaron połącz z sosem. Posyp posiekaną natką pietruszki. Dodaj łyżkę masła. Wszystko wymieszaj.

Przepis na bigos po myśliwsku

Składniki (na 12 porcji):

  • 3 kilogramy kiszonej kapusty,
  • 1 kilogram kiełbasy,
  • 1 kilogram świeżego boczku,
  • duża garść suszonych prawdziwków,
  • 3 cebule,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 10 dekagramów suszonych śliwek,
  • 1 kilogram kości schabowych,
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu,
  • 12 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 listków laurowych,
  • olej do smażenia,
  • woda.

 

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 4 godziny

 

Sposób przygotowania:

  • Suszone prawdziwki włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  • Kiszoną kapustę potnij na mniejsze kawałki, zalej wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie. Gotuj.
  • Kości schabowe zalej wodą. Gotuj je do miękkości. Gdy będą miękkie, pozostałą wodę przelej do kapusty. Mięso obierz i dodaj do garnka z kapustą.
  • Boczek oraz kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Smaż kolejno na rozgrzanym oleju.
  • Po usmażeniu, boczek, kiełbasę i cebulę dodaj do gotującej się kapusty.
  • Na końcu dodaj koncentrat pomidorowy, ugotowane grzyby, suszone śliwki i dopraw przyprawą do bigosu.
  • Całość gotuj przez około 3 godziny, często mieszając.

 

Smacznego!

 

Bigos
Pixabay/bykst/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
3 przepisy na pyszny bigos – krok po kroku
Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.

Bigos to tradycyjna polska potrawa z kapusty i mięsa. Jego smak w dużym stopniu zależy od tego, jakich użyje się dodatków. W staropolskiej kuchni do bigosu dodawano resztki pieczeni i wędlin, przyrządzany był bez zasmażki i bez przecieru pomidorowego. Wzbogacały go za to śliwki suszone, wędzone lub powidła śliwkowe i to w dość dużych ilościach.   W zależności od tego, jakiej kapusty użyjemy, możemy zrobić bigos bardziej kwaśny lub słodki. W sezonie letnim częściej przygotowuje się bigos ze świeżej kapusty, natomiast zimą – z kiszonej. Równie ważne jest mięso – w staropolskich przepisach mięsa było więcej od kapusty! Dzisiaj podkreśla się, by dodawane mięso było jak najwyższej jakości – najlepiej by wędliny były swojskie. Jak zrobić bigos ze świeżej i kiszonej kapusty? Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg świeżej kapusty, 1,5 kg swojskiej kiełbasy, 2 cebule, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, suszone grzyby, szklanka wytrawnego wina, 2 łyżki powideł śliwkowych.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Zalej kiszoną kapustę wodą. Dodaj liść laurowy i gotuj bez przykrycia. Po 10 minutach przykryj i duś. 2. Świeżą kapustę poszatkuj, dodaj łyżkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 15 minut bez przykrycia. 3. Posiekaj cebulę i suszone grzyby, duś razem ze świeżą kapustą pod przykryciem. 4. Pokrój kiełbasę w półtalarki. 5. Gdy obie kapusty są już miękkie, połącz je ze sobą. 6. Dodaj kiełbasę, powidła i popieprz je 7. Duś do miękkości.8. Wlej wino i podgotuj 5 minut. Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty? Składniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 70 dag kiełbasy (najlepiej swojskiej), 60 dag...

talerz z tradycyjnym bigosem
©teressa/Fotolia
Styl życia
Świąteczny bigos ze śliwkami i grzybami
Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.

Trudno wyobrazić sobie stół bożonarodzeniowy bez bigosu – to tradycyjna potrawa świąteczna, której podstawowymi składnikami jest kapusta (kiszona lub świeża) i mięso. Jednak prawdziwie świątecznego charakteru tej potrawie nadają grzyby i suszone śliwki.   Tradycyjny świąteczny bigos powinien być przygotowywany przez kilka dni – prawdziwa gospodyni nie powinna zostawiać go na ostatnią chwilę! Dzięki kilkudniowemu podgrzewaniu tej świątecznej potrawy, przejdzie ona dokładnie wszystkimi smakami i aromatami. Uważaj jednak na wątrobę – bigos jest ciężkostrawną potrawą i zawiera sporo kalorii! Świąteczny bigos Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg mięsa (może być pieczeń wołowa, szynka, boczek, żeberka, kiełbasa, wędzonka itd.), 1 cebula, 1 szklanka bulionu, 4 wędzone śliwki, 2 łyżki powideł śliwkowych, 5 dag suszonych grzybów, garść jagód jałowca, 1 cebula, pół szklanki czerwonego wina, mąka, łyżka oliwy, mały przecier pomidorowy, przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Namocz na pół godziny suszone grzyby , następnie obgotuj i pokrój. Opłucz kiszoną kapustę, a następnie posiekaj. Wrzuć do garnka kapustę, grzyby, przecier pomidorowy i przyprawy i nastaw do gotowania. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż z cebulką, a następnie dodaj do kapusty. Całość duś około 40 minut, po ostygnięciu przenieś w chłodne miejsce. Następnego dnia wymieszaj bigos i ponownie gotuj pół godziny. Ponownie odstaw w chłodne miejsce. Po raz kolejny gotuj bigos – tym razem już tylko kwadrans. Dodaj śliwki, powidła i czerwone wino. Przez kolejne dwa dni doprowadzaj bigos do wrzenia , po czym zdejmij go z ognia i pozostawiaj do ostygnięcia.  ...

puree z ziemniaków i kapusty
©Monkey Business/Fotolia
Styl życia
Puree ziemniaczane z kapustą oraz ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem, czyli przepisy na łatwe tradycyjne dania irla
Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.

Kiełbasa z ziemniakami i cebulą lub puree ziemniaczane z kapustą to pomysł na obiad dla całej rodziny. Do przepisu najlepiej użyć kiełbasy wieprzowej i młodych ziemniaków.   Puree z kapustą i ziemniakami nazywa się colcannon. Jest to tradycyjna potrawa w Irlandii, przygotowywana w Dniu Świętego Patryka. Podobnie dublin coddle, czyli ziemniaki pieczone z kiełbasą, cebulą i boczkiem w piekarniku. Puree ziemniaczane z kapustą (colcannon), krok po kroku Potrzebujesz: garnka, patelni, ubijaka do ziemniaków.   Składniki (na 4 porcje): 1 kilogram ziemniaków, 3 łyżki masła, 3 łyżki śmietany 18 procentowej (lub mleka), 250 gramów liści białej kapusty , 1 pęczek szczypioru , 1 cebula, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu.   Czas przygotowania: około 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze części i włóż do garnka. Dolej wody (tak, aby zakryła ziemniaki) i dodaj 1 łyżeczkę soli. Gotuj 10 minut na średnim ogniu. Kapustę posiekaj w paski i dodaj do ziemniaków. Gotuj całość 20 minut, aż składniki będą miękkie. Odlej wodę z garnka. Dodaj śmietanę, 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę soli oraz pieprz. Ubijakiem rozgnieć ziemniaki z dodatkami i ubij na gładką masę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek posiekaj. Rozgrzej 1 łyżkę masła na patelni. Smaż cebulę i szczypior 4 minuty. Dodaj do puree i wymieszaj. Podawaj z mięsem mielonym albo piersią z kurczaka. Ziemniaki z kapustą możesz posypać szczyptą posiekanego koperku dla ozdoby. Ziemniaki z kiełbasą, cebulą i boczkiem (dublin coddle), krok po kroku Potrzebujesz: patelni, naczynia żaroodpornego folii aluminiowej.   Składniki (na 4 porcje): 1 kilogram ziemniaków,...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner