Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
chłodnik z pomidorów w przezroczystej misce, ozdobiony kawałkami arbuza
ⓒsarsmis/Fotolia.com
Styl życia

Zupy na ostatnie upalne dni lata – chłodniki warzywne i owocowe

Chłodniki i owocowe zupy na lato i ciepłą jesień to doskonały pomysł na obiad w upalny dzień. Chłodne zupy orzeźwiają, sycą, a jednocześnie dostarczają wielu witamin, jakie mają świeże owoce i warzywa, m.in. A, C i E.

Chłodniki i owocowe zupy na lato i ciepłą jesień to doskonały pomysł na obiad w upalny dzień. Chłodne zupy orzeźwiają, sycą, a jednocześnie dostarczają wielu witamin, jakie mają świeże owoce i warzywa, m.in. A, C i E.

 

Większość przepisów na chłodniki wykorzystuje mleko i inne przetwory mleczne. Weganie i osoby nietolerujące laktozy mogą je zastąpić mlekiem sojowym, migdałowym lub kokosowym.

Chłodnik litewski – tradycyjna zupa na lato

Klasyczny chłodnik litewski przygotowywany jest na bazie botwinki i zsiadłego mleka lub śmietany. To tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Chociaż jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu, należy liczyć się z koniecznością schłodzenia zupy, co może zająć nawet godzinę. Jeśli chcesz ugotować wegański chłodnik z botwiny, zamiast maślanki użyj mleka kokosowego i nie dodawaj jajek.

Składniki:

  • 1 litr maślanki,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 ogórek,
  • 3 jajka gotowane na twardo,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 20 minut + czas na schłodzenie

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Botwinkę – łodygi i buraczki – pokrój w kostkę, zalej szklanką wody i gotuj kwadrans.
  • Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek drobno poszatkuj.
  • Obierz ogórek i zetrzyj na grubej tarce.
  • Do ostudzonego wywaru dodaj maślankę i pozostałe warzywa.
  • Dopraw solą i pieprzem, a następnie schłodź w lodówce.
  • Podawaj z przekrojonymi na pół ugotowanymi jajkami.

Chłodnik w 10 minut

Zupa na lato nie zawsze musi być schładzana – można ją przygotować również bez gotowania. Wystarczy wykorzystać blender, który dokładnie rozdrobni wszystkie warzywa, tworząc z nich krem.

Składniki:

  • pół kilograma buraków,
  • 1 ogórek,
  • szklanka zsiadłego mleka,
  • szklanka kefiru,
  • szczypiorek,
  • koper,
  • czosnek,
  • cytryna,
  • pieprz, sól.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zetrzyj obrane buraki i ogórek.
  • Zalej je kefirem i maślanką.
  • Posiekaj czosnek, koper i wymieszaj z warzywami.
  • Dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny.
  • Dopraw solą i czosnkiem.

Gazpacho – hiszpański chłodnik na lato

Gazpacho to hiszpańska zupa na zimno, która nie wymaga wcześniejszego gotowania i przygotowywania wywaru. Jej podstawą są: pieczywo, oliwa, ocet i surowe warzywa. Gazpacho powinna być podawana bardzo schłodzona. Jeżeli się spieszysz, możesz do zupy dodać kostki lodu, ale licz się z tym, że zupa będzie rzadsza.

Składniki:

  • 1 kilogram pomidorów,
  • czerwona papryka,
  • mała cebula,
  • 2 ogórki,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • czosnek,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3 pszenne bułeczki,
  • sól.

Czas wykonania: 20 minut + czas na schłodzenie

Stopień trudności: łatwe

Sposób wykonania:

  • Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z czosnkiem.
  • Wydrąż miąższ z bułeczek, porwij na małe kawałki i dodaj do czosnku.
  • Dolej oliwę i odstaw.
  • Pomidory sparz, obierz ze skórek.
  • Obierz cebulę, ogórki, paprykę i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Zblenduj wszystkie składniki.
  • Dodaj ocet, dwie szklanki wody i ponownie zmiksuj.
  • Przetrzyj przez sitko i wstaw do schłodzenia do lodówki.

Szybka owocowa zupa na zimno

Zupy nie zawsze muszą być wytrawne, a w sezonie letnim wręcz wskazane jest wykorzystywanie świeżych owoców do przygotowywania słodkich potraw. Zupy owocowe są uwielbiane szczególnie przez dzieci. Dodatkowo są bardzo zdrowe – owoce leśne mają dużo witamin: C i E oraz witamin grupy B.

Składniki:

  • szklanka jagód (świeżych lub mrożonych),
  • szklanka borówek amerykańskich,
  • 2 szklanki malin,
  • szklanka maślanki,
  • garść liści mięty.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zmiksuj owoce razem liśćmi mięty.
  • Przetrzyj je przez sitko, aby pozbyć się ziarenek.
  • Wymieszaj z maślanką.
  • Podawaj ozdobione całym listkiem mięty.

Chłodnik truskawkowy

Owocowe zupy na ciepłe dni można przygotowywać także z mrożonych owoców. To dobra wiadomość dla osób, które chętnie jedzą chłodniki także zimą. Jedzenie takich zup pomaga zwiększyć odporność, ponieważ owoce zawierają dużo witamin: C, E, A, B1, B2, B3 i B6. Jeśli obawiasz się, że twój blender może nie poradzić sobie z zamarzniętymi truskawkami, wcześnie je rozmroź.

Składniki:

  • szklanka mrożonych truskawek,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • garść płatków migdałowych,
  • cukier waniliowy.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: bardzo łatwe

Sposób przygotowania:

  • Posyp truskawki cukrem i cukrem waniliowym.
  • Zmiksuj owoce z jogurtem naturalnym.
  • Po nałożeniu posyp płatkami migdałów.

Smacznego!

 

Gazpacho
© seqoya/Fotolia.com
Styl życia
Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.   Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp. Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie   Składniki: pęczek świeżej botwiny z burakami, pęczek rzodkiewki, 2 ogórki średniej długości szklarniowe, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, litr kefiru lub maślanki, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia. 2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. 3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Wstaw do lodówki.   Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem. Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis Stopień...

Chłodnik hiszpański z pomidorów podany z natką pietruszki.
©different_nata/stock.adobe.com
Styl życia
Jak zrobić hiszpański chłodnik? Mamy przepis na czerwone Gazpacho, krok po kroku
Gazpacho to tradycyjny chłodnik w Hiszpanii, który przygotowuje się z pomidorów, czerwonej papryki, zielonych ogórków i cebuli. Potrawę przyprawia się czosnkiem, papryczką chili, solą oraz pieprzem. Aby wyostrzyć smak dania, do całości można również dodać odrobinę winnego octu.

  Gazpacho to tradycyjny chłodnik w Hiszpanii, który przygotowuje się z pomidorów, czerwonej papryki, zielonych ogórków i cebuli. Potrawę przyprawia się czosnkiem, papryczką chili, solą oraz pieprzem. Aby wyostrzyć smak dania, do całości można również dodać odrobinę winnego octu. Gazpacho to najbardziej znany i lubiany chłodnik w Hiszpanii . Danie jest lekkie i smaczne. Idealnie sprawdza się w upalne dni, jako pomysł na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Chłodnik to wyjątkowa potrawa, którą w Andaluzji podaje się w bardzo oryginalny sposób, bo z gałką lodów.   Przepis na chłodnik – hiszpańskie Gazpacho, krok po kroku Chłodnik pomidorowy to idealna zupa na lato , kiedy ma się ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Danie to pomysł na obiad dla całej rodziny . W przypadku dzieci, można zrezygnować z dodania chili oraz czosnku, wtedy smak potrawy będzie delikatniejszy i z pewnością posmakuje najmłodszym domownikom.   Potrzebujesz: miski, blendera,    praski do czosnku,    ostrego noża.   Składniki: 4 duże pomidory , 1 duża czerwona papryka,    4 ogórki gruntowe, 2 ząbki czosnku, 1/2 małej czerwonej cebuli,    100 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego z białego wina,    szczypta chili,    sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: ok. 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj warzywa. Pomidory sparz we wrzątku i usuń skórę.     Obierz     ze skóry również ogórki. Paprykę, ogórki, pomidory oraz cebulę pokrój w grubą kostkę.   ...

Krem z pomidorów
© JoannaTkaczuk/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na chłodnik z papryki, zupę ze świeżych pomidorów i sałatkę z bobu z pstrągiem
Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.

Letni obiad powinien bazować na zupach, sałatkach i rybach. Dostępność świeżych warzyw w tej porze roku jest największa.   Świeże warzywa - pełne witamin i minerałów, świetnie wpływają na kondycję naszego organizmu. Zupa ze świeżych pomidorów – pomysł na najpopularniejszą, polską zupę Zupa przygotowana ze świeżych pomidorów zachwyca smakiem i aromatem.   Potrzebujesz: dużego garnka, patelni, blendera.   Składniki (4 porcje): 6 dużych pomidorów, 1 cebula, 4 marchewki, 8 ziaren ziela angielskiego , 1 łyżka masła, 1 łyżka oliwy, 2 l wody, pieprz (do smaku), sól (do smaku), cukier (do smaku), ocet winny (do smaku), 4 łyżki śmietany.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Marchewkę obierz, pokrój i wrzuć do garnka. Garnek zalej 2 litrami wody. Dopraw wszystko solą, pieprzem, zielem angielskim i gotuj przez 20 minut. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki . Pokrój je w kostkę i dodaj do cebuli. Po kilku minutach pomidory z cebulą dodaj do zupy i gotuj przez 10 minut. Wyłów z zupy ziele angielskie. Całość zblenduj na gładką masę. Zupę zapraw śmietaną, dodaj szczyptę cukru, pieprzu, soli i octu winnego. Gotowe. Chłodnik paprykowy – idealne danie na upalne dni Chłodnik przygotowany z papryki to niecodzienny pomysł na letni, lekki obiad.   Potrzebujesz: garnka z grubszym dnem, blendera.   Składniki (4 porcje): 1 kg papryki, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka bulionu warzywnego,...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner