Deser z pieczonego jabłka na słodko
©M.studio/Fotolia
Styl życia

Zdrowy deser, czyli jabłka pieczone w piekarniku. Trzy pomysły na jabłkowy deser.

Jabłka pieczone w piekarniku można przygotować ze słodkim nadzieniem z rodzynek i miodu lub płatków owsianych i żurawiny. Ten deser należy piec w temperaturze 180-200 stopni przez 25-45 minut.

Jabłka pieczone w piekarniku można przygotować ze słodkim nadzieniem z rodzynek i miodu lub płatków owsianych i żurawiny. Ten deser należy piec w temperaturze 180-200 stopni przez 25-45 minut.

Jabłka pieczone w piekarniku to pomysł na zdrowy i pyszny deser. Niezbędną przyprawą do ich przygotowania jest cynamon. Można je zapiekać pod chrupiącą, słodką kruszonką, z miodem, żurawiną lub płatkami owsianymi.

Jak piec jabłka?

Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz kwasu askorbinowego (witamina C). Mogą być jedzone przez cukrzyków, gdyż są owocami o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że nie przyczyniają się do gwałtownych wzrostów cukru we krwi. Doskonałym przysmakiem są jabłka pieczone w piekarniku z nadzieniem. Owoce te najlepiej piec ułożone w formie do pieczenia bez nakrycia. Temperatura pieczenia powinna wynosić 180-200 stopni Celsjusza, natomiast czas jest zależny od wielkości jabłka – małe piecze się przez 25 minut, a duże do 45 minut.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka ziemniaczana

 

Urządzasz kuchnię i szukasz piekarnika w rozsądnej cenie? Wejdź na tę stronę i wykorzystaj kod rabatowy Neonet.

Przepis na pieczone jabłka z płatkami owsianymi

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 jabłka,
  • 1 łyżka suszonej żurawiny,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 4 łyżki płatków owsianych,
  • sok z cytryny,
  • 2 orzechy włoskie,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

 

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni.
  • Zetnij wierzch jabłek i wydrąż gniazdo nasienne. Uważaj, aby nie uszkodzić brzegów i skórki owoców.
  • Płatki owsiane wymieszaj z suszoną żurawiną, cynamonem i cukrem waniliowym. Nadzienie włóż do wydrążonego jabłka. Następnie delikatnie skrop owoc sokiem z cytryny.
  • Na wierzchu deseru wyłóż pokrojone lub pokruszone orzechy. Nadzienie polej syropem klonowym.
  • Przykryj otwór przykrywką z jabłka (odcięty wierzch owocu).
  • Jabłka piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut (kontroluj czas pieczenia, gdyż duże znaczenie ma wielkość jabłek). Deser podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Przepis na jabłka pieczone pod kruszonką

Składniki (na 5 porcji):

  • 1,5 kilograma jabłek,
  • 2 łyżki rumu,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • pół łyżeczki cynamonu.
  • Składniki na kruszonkę:
  • 125 gramów mąki,
  • 90 gramów masła,
  • 80 gramów cukru pudru,
  • szczypta soli.

 

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Rodzynki umieść w miseczce i zalej rumem. Wymieszaj i odstaw.
  • Na płaskim talerzu połóż masło, cukier puder, mąkę i sól. Wszystkie składniki krój nożem na malutkie kawałeczki do momentu, gdy kawałeczki masła zostaną pokryte mąką i cukrem.
  • Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Formę lub naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem.
  • Obierz jabłka, pokrój je na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ćwiartki jabłka pokrój na cztery cząstki. Ułóż owoce w naczyniu lub formie.
  • Odsączone rodzynki ułóż na jabłkach. Owoc oprósz cynamonem, a następnie równomiernie posyp przygotowaną kruszonką.
  • Jabłka piecz przez około 40 minut. Deser doskonale smakuje z dodatkiem śmietankowych lodów.

Przepis na jabłka pieczone z miodem i rodzynkami

Składniki (na 4 porcje):

 

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jabłka dokładnie umyj. Zetnij 1/3 część owocu łącznie z korzonkiem. Usuń z jabłka gniazdo nasienne.
  • Jabłka ułóż na blasze do pieczenia. Do środka każdego owocu nałóż po łyżeczce rodzynek i łyżce miodu. Dopraw cynamonem lub mieszanką do szarlotki.
  • Owoce przykryj ściętym wierzchem jabłka i wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut (małe jabłka) w temperaturze 180 stopni.

 

Smacznego!


owsiane crumble z żurawiną
©annapustynnikova/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na owoce pod kruszonką – crumble z jabłkami, żurawiną i płatkami owsianymi
Crumble z jabłkami zapieka się w piekarniku wraz z kruszonką. Owoce należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Dla podkreślenia smaku do potrawy dodaje się żurawinę, sok z cytryny oraz suszone migdały. Kruszonkę przygotowuje się z płatków owsianych, mąki, cukru oraz masła.

Crumble z jabłkami zapieka się w piekarniku wraz z kruszonką. Owoce należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Dla podkreślenia smaku do potrawy dodaje się żurawinę, sok z cytryny oraz suszone migdały. Kruszonkę przygotowuje się z płatków owsianych, mąki, cukru oraz masła. Crumble to deser brytyjski z duszonych owoców posypanych kruszonką. Danie zapieka się w piekarniku. Najlepiej smakuje podawane na ciepło. Do przygotowania deseru można użyć dowolnych owoców, np. nektarynek, brzoskwiń, wiśni, truskawek, jagód czy gruszek. Owoce pod kruszonką – pomysł na śniadanie, przekąskę, deser Owsiane crumble to pomysł na ciepłe i pożywne śniadanie. Owoce z kruszonką są również smaczną przekąską w ciągu dnia. Deser można też jeść po przestudzeniu. Osoby, które lubią słodkości i nie są na rygorystycznej diecie, mogą wierzch dania polać bitą śmietaną, cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladą. Potrzebujesz: formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, tarki o dużych oczkach, patelni, papieru do pieczenia, sitka. Składniki (na 4 porcje): 6 dużych jabłek, 4 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem klarowanym ).  Składniki na kruszonkę z płatków owsianych: 1 szklanka mąki pszennej, 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki migdałów w płatkach, 3 łyżki masła, 4 łyżki greckiego jogurtu , 1 łyżka brązowego cukru. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Jabłka umyj i usuń z nich gniazda nasienne. 4 owoce pokrój w drobną kostkę. 2 jabłka zetrzyj na tarce razem ze skórką. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż na nim starte jabłka...

Pieczone jabłka
© koss13/Fotolia.com
Styl życia
Zdrowe desery podczas diety z jabłkiem w roli głównej
Dieta zazwyczaj kojarzy się z wyrzeczeniami, niesmacznymi niskokalorycznymi posiłkami i odmawianiem sobie ulubionych smakołyków. Podjadanie w trakcie diety rujnuje nasze wysiłki, chyba że na przekąskę wybieramy nie frytki czy kebaba, a zdrowe dania z jabłek, np. pieczone jabłko, które zawiera niewiele kalorii, za to dużo witamin i składników mineralnych.

Dieta zazwyczaj kojarzy się z wyrzeczeniami, niesmacznymi niskokalorycznymi posiłkami i odmawianiem sobie ulubionych smakołyków. Podjadanie w trakcie diety rujnuje nasze wysiłki, chyba że na przekąskę wybieramy nie frytki czy kebaba, a zdrowe dania z jabłek, np. pieczone jabłko, które zawiera niewiele kalorii, za to dużo witamin i składników mineralnych.   Dania z jabłek można przygotowywać przez cały rok, ponieważ jabłka bardzo dobrze się przechowują. Oprócz tego w supermarketach bez problemu znajdziemy także jabłka importowane . Niezależnie od tego, czy zjemy je świeże, czy gotowane lub też jako pieczone jabłka, smakują wyśmienicie. Pieczone jabłka – zdrowe kalorie Jedno pieczone jabłko zawiera oczywiście kalorie, ale jest ich stosunkowo niewiele – około 100. W zależności od tego, jakie zaserwuje się do niego dodatki, będzie miało więcej kalorii – dlatego ostrożnie z dodawaniem masła czy cukru. Można je dodać do pieczonego jabłka, ale ma stanowić jedynie dodatek. Jeśli chcesz jeszcze większego urozmaicenia, dodaj orzechy, mielone migdały, żurawinę, wiórki kokosowe, wiśnie itd. Cukier możesz zastąpić miodem, syropem z agawy lub stewią. Najlepsze odmiany na pieczone jabłka to reneta lub antonówka.   Składniki: 1 kg jabłek, po 1 łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego , 4 łyżeczki cukru pudru, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżeczki rodzynek, 1 łyżka miękkiego masła , sok z cytryny, szczypta soli.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 minut   Sposób przygotowania: Rodzynki namocz w wodzie. Jedno jabłko pokrój w kostkę. Umytym jabłkom zetnij górę , z której wyrasta ogonek. Wyjmij gniazdo nasienne. Polej jabłko sokiem z cytryny. Do wnętrza...

pudding chlebowy z jablkami
©kasia2003/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić pudding chlebowy? Przepis na deser z jabłkiem, cynamonem i sosem waniliowym
Pudding chlebowy na słodko to smaczny deser, którym można poczęstować gości, np. podczas przyjęcia. Można go też podać na ciepło - na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z dodatkiem jabłek, cynamonu i sosu waniliowego deser nabiera przyjemnego aromatu i wyrazistego smaku.

Pudding chlebowy na słodko to smaczny deser, którym można poczęstować gości, np. podczas przyjęcia. Można go też podać na ciepło - na śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Z dodatkiem jabłek, cynamonu i sosu waniliowego deser nabiera przyjemnego aromatu i wyrazistego smaku. Tradycyjny pudding to popularne danie kuchni brytyjskiej. Przygotowuje się go z kawałków jasnego chleba pszennego , jabłek, rodzynek, mleka oraz brązowego cukru. Po upieczeniu chlebowej masy w piekarniku i przełożeniu jej w eleganckie pucharki, całość zalewa się sosem waniliowym.   Pudding jest również często podawany na Boże Narodzenie. Christmas pudding przygotowuje się z jajek, brązowego cukru, rodzynek, kandyzowanych owoców i alkoholu. Deser przyprawia się głównie cynamonem, goździkami oraz gałką muszkatołową . Przepis na pudding chlebowy z jabłkami i cynamonem, polany sosem waniliowym Pudding z chleba najlepiej podawać w przezroczystych pucharkach. Deser można ozdobić kawałkiem świeżego jabłka, laską wanilii lub plastrem pomarańczy.   Potrzebujesz: naczynia żaroodpornego, rondla, dużej miski, małej miski.   Składniki na pudding: 250 gramów miękkiego chleba pszennego (około pół bochenka średniej wielkości chleba), 5 dużych jabłek, 3 jajka, 100 gramów rodzynek, 1 szklanka brązowego cukru, 1 szklanka mleka, 60 gramów margaryny (około 1/4 kostki), 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego.   Składniki na sos waniliowy: 1/4 szklanki białego cukru, 1/4 szklanki brązowego cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 125 gramów margaryny (około 1/2 kostki), 125 mililitrów mleka (około 1/2 szklanki).   Czas przygotowania: około 1 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj jabłka, obierz ze...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik