Jak zrobić tradycyjne syrniki, czyli rosyjskie placuszki serowe?
© rainbow33/Adobe Stock
Styl życia

Jak zrobić syrniki, czyli przepis na placki z serem - przysmak rosyjskiej kuchni

Syrniki, czyli placki z serem, to popularna potrawa w kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Potrawa przypomina trochę tradycyjne racuchy, ale nie zawiera drożdży, a jedynie: biały ser, jajka oraz mąkę. Placki serowe można serwować na śniadanie, obiad bądź słodką przekąskę w środku dnia. Doskonale smakują na ciepło z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, dżemem lub miodem.

Syrniki, czyli placki z serem, to popularna potrawa w kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Potrawa przypomina trochę tradycyjne racuchy, ale nie zawiera drożdży, a jedynie: biały ser, jajka oraz mąkę. Placki serowe można serwować na śniadanie, obiad bądź słodką przekąskę w środku dnia. Doskonale smakują na ciepło z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, dżemem lub miodem.

 

Syrniki, czyli placki serowe, to pomysł na smaczną przekąskę, która posmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Świeżo usmażone na rumiano placuszki można ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Placki z serem, gdy lekko ostygną, wystarczy oprószyć cukrem pudrem bądź podawać z kwaśną śmietaną, ulubionym dżemem lub sosem owocowym, miodem czy syropem klonowym.

Przepis na placki z serem, krok po kroku

Rosyjskie syrniki to szybkie w przygotowaniu placki serowe, które można podawać na wiele sposobów. Przepis na placki można również dowolnie modyfikować, dodając do masy serowej, np.: pokrojone w cienkie plastry jabłka, truskawki, gruszki, banany, śliwki czy jagody, jeżyny, maliny, a także rodzynki.

 

Składniki:

  • 500 g białego sera, najlepiej półtłustego lub tłustego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

 

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem.
  • Dodaj jajka i mieszaj całość, aż składniki połączą się ze sobą.
  • Do masy serowej wsyp, przesianą przez sito, mąkę pszenną oraz cukier zwykły i waniliowy.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż placki z obu stron, aby uzyskały rumiany kolor.
  • Przełóż jeszcze gorące placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
  • Syrniki podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną, dżemem albo cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Miłośnicy słodkości tradycyjne syrniki mogą oblać domowym sosem czekoladowym. Wystarczy pół tabliczki ulubionej czekolady, 5 łyżek mleka i łyżeczkę masła rozpuścić w kąpieli wodnej. Aby urozmaicić smak sosu, można do niego dodać, np.: szczyptę mielonej wanilii, cynamon lub startą skórkę z pomarańczy, cytryny albo limonki.

Knedle na talerzu z cynamonem i gwiazdkami anyżu.
© nikolaydonetsk/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na knedle serowe po węgiersku
Knedle serowe to popularna potrawa kuchni węgierskiej. Smaczne i chrupiące kulki z ciasta to pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawę przygotowuje się z tłustego twarogu, kaszy mannej, jajek i tartej bułki. Knedle z serem świetnie smakują podane z gęstą słodką śmietaną lub sosem owocowym.

Knedle serowe to popularna potrawa kuchni węgierskiej. Smaczne i chrupiące kulki z ciasta to pomysł na obiad dla całej rodziny. Potrawę przygotowuje się z tłustego twarogu, kaszy mannej, jajek i tartej bułki. Knedle z serem świetnie smakują podane z gęstą słodką śmietaną lub sosem owocowym.   Knedle to potrawa mączna, popularna na niemieckim obszarze językowym Knödl, ale lubiana jest również w Polsce. Danie to kulki z ciasta nadziewane farszem, najczęściej jest nim: mięso, śliwki, szpinak, truskawki. Knedle to potrawa, która doskonale sprawdza się w roli dania głównego, ale również jako dodatek do dań czy smaczna przekąska w ciągu dnia.   Tradycyjne knedle ze śliwkami węgierkami  to potrawa, która dla wielu osób kojarzy się z dzieciństwem. Kulki z ciasta można również przygotowywać nieco inaczej, dodając do ich środka farsz z białego sera i kaszy manny. W taki sposób knedle przygotowuje się najczęściej na Węgrzech (noszą one nazwę túrógombóc). Przepis na knedle po węgiersku (túrógombóc), krok po kroku Potrzebujesz: miksera, łyżki cedzakowej, patelni, ręcznika papierowego, garnka.   Składniki: 500 g białego sera (najlepiej tłustego), 100 g kaszy manny , 100 g bułki tartej, 4 jajka, 20 g ghee, czyli masła klarowanego , szczypta soli, 2 łyżki oleju, gęsta śmietana, cukier puder, ½ łyżeczki cukru waniliowego.   Czas przygotowania: 1h 30 minut Stopień trudności : łatwe   Sposób przygotowania: Białka oddziel od żółtek i przełóż do lodówki. Biały ser rozgnieć widelcem, dodaj do niego kaszę manną, szczyptę soli i kaszę manną i dokładnie wymieszaj składniki ze...

Usmażone banany na talerzu polane sosem karmelowym.
© thepiwko/Adobe Stock
Styl życia
Smażone banany w cieście - przepis na słodki deser, krok po kroku
Banany w cieście to propozycja na słodkie śniadanie na ciepło czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane i zajmuje ok. 10 minut. Smażone banany doskonale smakują podawane na ciepło, np. oprószone cukrem pudrem czy wiórkami kokosowymi. Potrawa to idealne danie dla dzieci.

Banany w cieście to propozycja na słodkie śniadanie na ciepło czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. Przygotowanie potrawy nie jest skomplikowane i zajmuje ok. 10 minut. Smażone banany doskonale smakują podawane na ciepło, np. oprószone cukrem pudrem czy wiórkami kokosowymi. Potrawa to idealne danie dla dzieci.   Banany w cieście to typowy deser azjatycki. Jest szybki do wykonania i delikatny w smaku. Smażone banany można podawać na kilka sposobów, np.: posypane cukrem pudrem, podane z gałką lodów o ulubionym smaku, świeżymi owocami lub polane czekoladą rozpuszczoną w wodnej kąpieli. Banany w cieście - przepis Smażone banany to deser, który jest szczególnie uwielbiany przez dzieci. Owoc obtoczony w chrupiącym cieście to pomysł na śniadanie - słodkie i pożywne. Smażone banany można również podawać jako deser na wyjątkowe okazje lub traktować jako smaczną przekąskę w ciągu dnia.     Składniki (na 3 porcje): 3 banany, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki ryżowej , 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki wiórków kokosowych, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 jajka, 100 ml wody, 1 łyżeczka cukru waniliowego, olej do smażenia.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Banany obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wiórki kokosowe zmiksuj blenderem na proszek. W misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, ryżową, ziemniaczaną, rozdrobnione wiórki kokosowe , cukier, sodę oczyszczoną). Jajka połącz z wodą i dodaj do suchych składników. Powstałe ciasto powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany (gdy będzie zbyt rzadkie - dodaj mąki, a gdy zbyt gęste -...

Placki ziemniaczane
Pixabay/Taken/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane? Przepis na placki z sosem pieczarkowym
Placki ziemniaczane z sosem są inspirowane plackami po węgiersku z gulaszem. U nas ta tradycyjna potrawa z ziemniaków podawana jest najczęściej z kwaśną śmietaną lub cukrem, choć w niektórych regionach Polski wariant z sosem – pieczarkowym, pomidorowym czy śmietanowym – jest równie popularny. Za smak placków odpowiada przede wszystkim ciasto ziemniaczane – musi być wilgotne, pulchne i niezbyt gęste. Jednak to sos do placków ziemniaczanych wybija się w daniu na pierwszy plan – wpływa nie tylko na smak, ale także na wygląd placków na talerzu, dlatego powinien być dopracowany do perfekcji.

Placki ziemniaczane z sosem są inspirowane plackami po węgiersku z gulaszem. U nas ta tradycyjna potrawa z ziemniaków podawana jest najczęściej z kwaśną śmietaną lub cukrem, choć w niektórych regionach Polski wariant z sosem – pieczarkowym, pomidorowym czy śmietanowym – jest równie popularny. Za smak placków odpowiada przede wszystkim ciasto ziemniaczane – musi być wilgotne, pulchne i niezbyt gęste. Jednak to sos do placków ziemniaczanych wybija się w daniu na pierwszy plan – wpływa nie tylko na smak, ale także na wygląd placków na talerzu, dlatego powinien być dopracowany do perfekcji.   Składniki na placki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 1 czubata łyżka mąki, 1 jajko, szczypta soli i pieprzu, olej lub oliwa do smażenia.   Składniki na sos: 0,5 kg pieczarek, 100 ml śmietany 18%, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka majeranku, koperku lub innych ziół, szczypta soli i pieprzu.   Sposób przygotowania placków: 1. Obierz ziemniaki i cebulę, a potem zetrzyj je na tartce o małych oczkach. 2. Odlej z naczynia nadmiar soku. 3. Dodaj mąkę, jajko, pieprz i sól, a następnie dokładnie rozmieszaj. Jeśli ciasto dalej będzie rzadkie, możesz dodać jeszcze trochę mąki. Wystrzegaj się jednak nadmiernego zagęszczania, bo placki będą gumowate i stracą smak ziemniaków. Masa musi być wilgotna i puszysta. 4. Smaż placki na głębokim oleju z obydwu stron. Kładź je dopiero na mocno rozgrzaną patelnię, by nie pochłonęły całego tłuszczu. Uważaj, żeby ich za bardzo nie przypiec, aby nie były gorzkie. Kolor brązowo-czarny świadczy o tym, że zostały przetrzymane na patelni. Idealnie wypieczone placki ziemniaczane powinny być złotobrązowe. 5. Po usmażeniu placki wykładaj na...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik