Syrniki, czyli placki z serem, to popularna potrawa w kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Potrawa przypomina trochę tradycyjne racuchy, ale nie zawiera drożdży, a jedynie: biały ser, jajka oraz mąkę. Placki serowe można serwować na śniadanie, obiad bądź słodką przekąskę w środku dnia. Doskonale smakują na ciepło z cukrem pudrem, kwaśną śmietaną, dżemem lub miodem.

Reklama

Syrniki, czyli placki serowe, to pomysł na smaczną przekąskę, która posmakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Świeżo usmażone na rumiano placuszki można ułożyć na ręczniku papierowym, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Placki z serem, gdy lekko ostygną, wystarczy oprószyć cukrem pudrem bądź podawać z kwaśną śmietaną, ulubionym dżemem lub sosem owocowym, miodem czy syropem klonowym.

Przepis na placki z serem, krok po kroku

Rosyjskie syrniki to szybkie w przygotowaniu placki serowe, które można podawać na wiele sposobów. Przepis na placki można również dowolnie modyfikować, dodając do masy serowej, np.: pokrojone w cienkie plastry jabłka, truskawki, gruszki, banany, śliwki czy jagody, jeżyny, maliny, a także rodzynki.

Zobacz także

Składniki:

  • 500 g białego sera, najlepiej półtłustego lub tłustego,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Twaróg rozgnieć dokładnie widelcem.
  • Dodaj jajka i mieszaj całość, aż składniki połączą się ze sobą.
  • Do masy serowej wsyp, przesianą przez sito, mąkę pszenną oraz cukier zwykły i waniliowy.
  • Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i smaż placki z obu stron, aby uzyskały rumiany kolor.
  • Przełóż jeszcze gorące placki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu.
  • Syrniki podawaj na ciepło z kwaśną śmietaną, dżemem albo cukrem pudrem.

Smacznego!

Reklama

Miłośnicy słodkości tradycyjne syrniki mogą oblać domowym sosem czekoladowym. Wystarczy pół tabliczki ulubionej czekolady, 5 łyżek mleka i łyżeczkę masła rozpuścić w kąpieli wodnej. Aby urozmaicić smak sosu, można do niego dodać, np.: szczyptę mielonej wanilii, cynamon lub startą skórkę z pomarańczy, cytryny albo limonki.

Reklama
Reklama
Reklama