Szynka pokrojona na plasterki
Pixabay/romi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Szynka parmeńska – zabłyśnij wytwornymi przekąskami

Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.

Szynka parmeńska, uznana za królową wędlin, jest jednym z najdroższych, jak i najbardziej wytwornych produktów mięsnych na świecie. Prosciutto di Parma – tak brzmi jej oryginalna nazwa – wytwarzana jest tylko w rejonie Parmy, stąd jej unikatowy smak. Jest idealnym dodatkiem do przystawek na przyjęciu.

 

Szynka parmeńska nada twojemu daniu i przystawce odrobiny luksusu oraz przeniesie cię w stronę kuchni włoskiej, która w Polsce staje się coraz bardziej modna. Mimo, że jest dość drogim produktem (w sklepie z włoskimi produktami za kilogram możesz zapłacić ok. 55 zł), to sięgnij po nią, chcąc urządzić przyjęcie. Możesz połączyć ją z serami (ser kozi, mozzarella), warzywami (rukola, oliwki, pomidor, szparagi) czy owocami (mango, nektarynka).

Szynka parmeńska na pieczywie

Najbardziej popularną przystawką jest oczywiście kanapka z szynką parmeńską. Podawana powinna być na kromce białego, świeżego pieczywa (najlepiej bagietki) z dodatkiem czarnych oliwek, sera koziego i pokropiona oliwą z pestek winogron.

Szynka parmeńska z serem

Tradycyjne roladki, które często spotykasz w polskiej kuchni, możesz również stworzyć za pomocą szynki parmeńskiej. Wystarczy kawałek sera mozzarella, koziego czy nawet żółtego otoczyć jednym plasterkiem prosciutto i już stworzysz smaczną przystawkę. Do zakończenia naszego dania możesz również dodać do niego warzywo – kilka pomidorków koktajlowych czy kilka szparagów, położonych obok na talerzu.

Szynka parmeńska z jajkiem

Szynka parmeńska idealnie skomponuje się usmażonym na patelni jajkiem (lub omletem), podanym z drobno posiekanym szczypiorkiem i przyprawami (sól, pieprz oraz zmielona papryka) na bułce kajzerce. Alternatywą dla smażonego jajka może być oczywiście jajko gotowane na twardo, które po ugotowaniu otaczamy szynką jak wstążeczką. Należy jednak uważać na to danie, ponieważ jajko w samo w sobie ma dużo cholesterolu, a w połączeniu z szynką parmeńską stanie się prawdziwą bombą kaloryczną. Propozycje polecane są raczej na śniadanie.

Szynka parmeńska w daniach na co dzień

Szynka parmeńska, podobnie jak inne rodzaje szynki, może znaleźć się również w sałatce (w połączeniu z rukolą, oliwą z oliwek, pomidorami i oliwkami), zapiekance makaronowej czy na pizzy. Uważaj jednak na jej na dużą zawartość tłuszczu, która powoduje, że nie powinna pojawiać się w codziennej diecie.

 

plastry szynki na talerzu
Flickr/David Hale Smith/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Z czym jeść szynkę parmeńską? Przystawki i sałatki
Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco.

Szynkę parmeńską można jeść w połączeniu z melonem jako przystawkę albo jako składnik nadziewanej polędwicy wołowej. Szynka parmeńska to także składnik tradycyjnego tortellini. Najczęściej podaje się do niej białe wino, na przykład prosecco. Jak przygotowuje się szynkę parmeńską? W celu przygotowania szynki parmeńskiej świnie karmi się m. in. serwatką pozostałą po parmezanie. Świnia przeznaczona do uboju nie może być starsza niż 10 miesięcy, a jej gicz nie powinna ważyć mniej niż 10 kilogramów.   Po uboju mięso schładza się i konserwuje poprzez zasalanie. Po 3 miesiącach spędzonych w soli morskiej mięso obmywa się i przenosi do miejsca, w którym obsycha i dojrzewa nawet przez 12 miesięcy. W czasie produkcji szynki parmeńskiej nie wykorzystuje się innych przypraw poza solą i pieprzem. Z czym podawać szynkę parmeńską? Szynka parmeńska pochodzi z północnej części Włoch, z okolic miasta Parma. Zalicza się ją do szynek surowych. Po włosku jej nazwa brzmi prosciutto di Parma. To częsty składnik potraw kuchni włoskiej. Smakosze twierdzą, że najlepiej jeść ją bez dodatków. Szynkę parmeńską należy kroić bardzo cienko. Pojedynczy plasterek powinien mieć grubość kartki papieru. Można ją podawać ze świeżym pieczywem i serami . Do szynki parmeńskiej serwuje się wino białe, na przykład prosecco, lub wytrawne czerwone .   Smak szynki parmeńskiej dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Ważne jest jednak, by tak połączyć produkty, aby nie stłumiły jej smaku. Przykładem takiego zestawienia jest crostini, czyli kromka pszennego pieczywa zapiekana w piekarniku z dodatkiem szynki parmeńskiej i sera mozzarella.   Szynka parmeńska jest wykorzystywana jako składnik makaronów, pizzy, sałatek i spaghetti. Świetnie komponuje się z warzywami: pomidorami, rukolą i szparagami. Jeżeli, tak jak Włosi, kochasz makarony,...

Pizza z prosciutto
© pinacolada77/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na roladki z kurczaka, sałatkę i pizzę z prosciutto – szynką parmeńską
Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.

Szynka parmeńska, nazywana również prosciutto di Parma, jest podsuszoną wędliną wieprzową, wytwarzaną w Parmie, która położona jest w północnej części Włoch. Wędlina ta charakteryzuje się specyficznym smakiem, za który odpowiada niska zawartość soli. Szynka parmeńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do nadziewania mięsa, różnego rodzaju sałatek, a także jako składnik do tradycyjnej, włoskiej pizzy.     Szynka parmeńska jest wędliną o wielowiekowej tradycji – jej smak docenili już starożytni Rzymianie. Jest ona wytwarzana z udźców wieprzowych w północnej części Włoch. Szynka parmeńska, ze względu na małą zawartość soli, nazywana jest również słodką szynką . Co istotne, prosciutto dojrzewa przez ok. rok. Największą wartość ma szynka, która waży ok. 8 kg.  Roladki z kurczaka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami  Potrzebujesz:  noża, tłuczka do rozbijania mięsa, foremki do piekarnika, wykałaczek.   Składniki (na cztery porcje):  dwie piersi z kurczaka (opcjonalnie jednej podwójnej), słoiczek suszonych pomidorów , 4 plasterki szynki parmeńskiej, łyżeczka ziół prowansalskich,  łyżeczka zmielonego czosnku, łyżeczka mielonej papryki słodkiej.    Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności:  łatwe    Sposób przygotowania: 1. Dwie piersi z kurczaka pokrój na cztery równe części (tak, żeby powstały cztery plasterki), a następnie rozbij je przy pomocy tłuczka. 2. Rozbite piersi z kurczaka posyp czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi.  3. Na środek każdej z piersi z kurczaka nałóż suszone pomidory, a następnie roladkę owiń...

Prosciutto na drewnianej desce
© Sea Wave/Fotolia.com
Styl życia
Prosciutto crudo i prosciutto cotto – czym różnią się od siebie popularne włoskie szynki?
Prosciutto jest włoską suszoną szynką, występującą w dwóch wariantach: w postaci nieprzetworzonej (prosciutto crudo) i gotowanej (prosciutto cotto). Zazwyczaj produkuje się je z tylnej nogi świni, a niekiedy również z dzika. Proces produkcji tego typu wędlin trwa od 9 do 24 miesięcy i jest uzależniony przede wszystkim od wielkości szynki.

Prosciutto jest włoską suszoną szynką, występującą w dwóch wariantach: w postaci nieprzetworzonej (prosciutto crudo) i gotowanej (prosciutto cotto). Zazwyczaj produkuje się je z tylnej nogi świni, a niekiedy również z dzika. Proces produkcji tego typu wędlin trwa od 9 do 24 miesięcy i jest uzależniony przede wszystkim od wielkości szynki.   Prosciutto w języku włoskim dosłownie tłumaczy się jako szynkę. We Włoszech każdy region ma swoją własną odmianę wędliny. Jej najpopularniejszym rodzajem jest prosciutto di parma , czyli szynka parmeńska, której smak docenili już starożytni Rzymianie. Wytwarza się ją z wieprzowych udźców z kością. Jej charakterystyczną cechą jest delikatny smak, który związany jest z niską zawartością soli w tej wędlinie. Priosciutto crudo Priosciutto crudo jest to surowa szynka wieprzowa , która wytwarzana jest ze zwierząt ważących co najmniej 150 kg. Swój specyficzny smak zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania we włoskim mikroklimacie. Z tego względu receptury tej wędliny nie da się odtworzyć w innych krajach. Priociutto crudo uzyskuje się w wyniku moczenia w solance i dojrzewaniu mięsa wieprzowego. Dzieli się je na dwa rodzaje – pierwszą grupę tworzą szynki, produkowane z mięsa pozbawionego części golenia. Przykładem takiej wędliny jest prosciutto di parma , czyli popularna na całym świecie szynka parmeńska . Drugą grupę tworzą szynki, powstałe ze świeżych udźców wieprzowych, np. szynka świętego Daniela. Tego typu wędliny powstają z określonych ras świni, które hodowane są w specjalnych warunkach. Nie bez znaczenia jest również to, że szynki typu crudo powstają przy użyciu soli morskiej. Proces ich dojrzewania jest długi – w zależności od wielkości szynki trwa on od 10 miesięcy do nawet kilku lat. Najnowsze pyszne pl kupony to...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner