Sos musztardowy dodaje pikantnego, lekko octowego charakteru każdemu daniu. Doskonały do mięs oraz ryb. W starożytnym Rzymie musztarda uważana była za przyprawę o właściwościach leczniczych, ponieważ jej główny składnik – gorczyca wykazuje działanie antybakteryjne oraz pobudzające trawienie. W Middleton w USA znajduje się Muzeum Musztardy (National Mustard Museum), w którym zebrane jest ponad 5 tys. rodzajów musztard z całego świata. Podczas zwiedzania możliwa jest również degustacja.

Reklama

Sos musztardowy do mięs i ryb – przepis – niezawodny i sprawdzony

Składniki:

  • 4 łyżki musztardy (może być sarepska lub Dijon),
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina lub octu balsamicznego,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki,
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron lub rzepakowego,
  • 6 łyżek posiekanego koperku,
  • sól, pieprz.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Zobacz także

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki wlej i wsyp do miseczki i dokładnie wymieszaj, aby się połączyły.

Jeżeli tak przygotowanym sosem musztardowym polejesz mięso przed podaniem, wówczas musztarda i ocet zadziałają zmiękczająco, w rezultacie mięso będzie rozpływało się w ustach.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama