Ciastko udekorowane samodzielnie wykonaną galaretką truskawkową.
©san_ta/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na wegetariańską agarową galaretkę i truskawkowy kisiel domowej roboty

Galaretki i kisiele truskawkowe w proszku, oprócz mączki z kości zwierząt (żelatyny) często mają w swoim składzie również koszenilę – czerwony barwnik pozyskiwany z pancerzy żuczków. Najlepszym sposobem dla wegan i wegetarian na truskawkową galaretkę jest własnoręczne przygotowanie tego przysmaku. Można dowolnie modyfikować smak tych pysznych deserów.

Galaretki i kisiele truskawkowe w proszku, oprócz mączki z kości zwierząt (żelatyny) często mają w swoim składzie również koszenilę – czerwony barwnik pozyskiwany z pancerzy żuczków. Najlepszym sposobem dla wegan i wegetarian na truskawkową galaretkę jest własnoręczne przygotowanie tego przysmaku. Można dowolnie modyfikować smak tych pysznych deserów.

 

Galaretkę i kisiel truskawkowy przygotowuje się z musu ze świeżych owoców, soku lub kompotu truskawkowego. Piękny kształt galaretce można nadać, wlewając ją do silikonowych foremek. Kisiel będzie smakował wyśmienicie z herbatnikami i płatkami migdałów.

 

Rada: agar jest jedyną substancja żelującą, która po stężeniu może być ponownie podgrzana. Dzięki takim właściwościom w przypadku pominięcia jakiegoś składnika, galaretkę można jeszcze raz doprawić. Domowy kisiel powstaje z zagęszczenia soku, kompotu lub musu owocowego z mąką ziemniaczaną, kukurydzianą lub tapioką.

 

Przepis na wegetariańską galaretkę truskawkową

 

Składniki (na około 3 porcje):

  • 1 łyżeczka agaru,
  • 250 g świeżych lub mrożonych truskawek,
  • 0,5 l soku jabłkowego lub przegotowanej wody, można również zmieszać te dwie ciecze w proporcji 1:1,
  • opcjonalnie: szczypta cukru lub ksylitolu.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Pozbawione szypułek truskawki zblenduj na mus.
  • Wodę lub sok wlej do rondelka i doprowadź do wrzenia na małym ogniu, wsyp agar i gotuj, cały czas mieszając przez minimum 10 minut. Krótsze podgrzewanie może sprawić, że agar zachowa swój nieco glonowy aromat.
  • Wymieszaj gorący płyn z musem i przelej do pucharków, silikonowych foremek lub szklanek. Agar tężeje w temperaturze pokojowej w ciągu około 20 minut, dlatego nie ma konieczności wkładania galaretek do lodówki. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces, wstaw ostudzoną galaretkę na 10 minut do zamrażalnika.

 

Agarowa galaretka truskawkowa wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną z mleka kokosowego i świeżymi owocami.

 

Przepis na domowy kisiel truskawkowy

 

Składniki (na około 2 porcje):

  • 0,5 l kompotu truskawkowego z owocami lub bez,
  • łyżeczka ksylitolu – opcjonalnie - gdy kompot jest za mało słodki,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej, tapioki lub mąki kukurydzianej, w zależności od pożądanej konsystencji możesz modyfikować ilość zagęstnika.
  •  

Czas przygotowania: około 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozmieszaj mąkę lub tapiokę oraz ksylitol w 1/3 szklanki zimnego kompotu, resztę płynu wlej do rondelka i zagotuj.
  • Do wrzącego kompotu dodaj rozpuszczony zagęstnik i gotuj przez około 3 minuty, energicznie mieszając.
  • Przełóż kisiel truskawkowy do pucharków lub kubków, udekoruj ulubionymi dodatkami, np. pokruszonymi płatkami migdałowymi.

 

Smacznego!

Domowa galaretka owocowa
© iMarzi/Fotolia.com
Styl życia
Domowa galaretka z żelatyny, świeżych truskawek, soku z cytryny i cukru
Truskawkową galaretkę w warunkach domowych wykonuje się ze świeżych owoców, żelatyny oraz cukru. Sok z cytryny (można zastąpić pomarańczowym) spowoduje, że deser będzie miał orzeźwiający i lekko kwaśny smak. Domowa galaretka po schłodzeniu, wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Truskawkową galaretkę w warunkach domowych wykonuje się ze świeżych owoców, żelatyny oraz cukru. Sok z cytryny (można zastąpić pomarańczowym) spowoduje, że deser będzie miał orzeźwiający i lekko kwaśny smak. Domowa galaretka po schłodzeniu, wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną i świeżymi owocami.    Kiwi, mango, papaja oraz ananas to owoce, które powodują, że galaretka nie stężeje. Zawierają one w sobie peptydazy, czyli enzymy (np. papainę czy bromelinę), które rozkładają białka będące elementem składowym żelatyny.  Przepis na galaretkę owocową z truskawek domowym sposobem Domowe galaretki można robić z różnych owoców, z wyjątkiem tych, które utrudniają tężenie żelatyny . Do galaretkowego deseru idealnie sprawdzają się, np. maliny, wiśnie, pomarańcze, brzoskwinie, cytryna, limonka, arbuz, owoce leśne czy gruszki.    Potrzebujesz: blendera,  silikonowych foremek lub przezroczystych pucharków ,  miski, rondla, sita, wyciskarki do soku.   Składniki: 500 gramów świeżych truskawek (mogą być także mrożone), 3 łyżki cukru (w wersji dietetycznej można z niego całkowicie zrezygnować lub zastąpić miodem ), 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżeczki żelatyny.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Truskawki umyj i usuń z nich szypułki.  Zblenduj owoce na gładki mus. Zmiksowane truskawki przetrzyj przez sito, aby uzyskać jeszcze gładzą konsystencję koktajlu.  Z cytryny wyciśnij 3 łyżki soku. Przełóż mus do rondla. Dodaj sok z cytryny, cukier, żelatynę i zagotuj.  Przelej galaretkę do silikonowych foremek lub pucharków. Po lekkim ostudzeniu...

Ciasto z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Desery z truskawek na zimno – łatwe i szybkie przepisy z dodatkiem serka mascarpone oraz mrożonych owoców
Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.

Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.   Truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin: A, E, a w szczególności witaminę C , która poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność organizmu. Deser z truskawek i mascarpone Deser z truskawek i serka mascarpone, czyli słodki bałagan pokruszonej bezy z owocami i aksamitnym kemem to pomysł na umilenie letniego popołudnia.   Potrzebujesz: tortownicy o średnicy 23 cm   Składniki: 2 szklanki zblendowanych truskawek , 100 g bez, 5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny, 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego, 500 g serka mascarpone, kilka świeżych truskawek do dekoracji.   Sposób przyrządzania: Żelatynę rozpuść w soku cytryny i pozostaw na około 4 minuty. Do niewielkiego rondelka wlej zmiksowane truskawki z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wlej wcześniej przygotowaną żelatynę z cytryną i gotuj około minuty, cały czas mieszając. Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Chłodny połącz z serkiem mascarpone. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie pokrusz bezy . Wlej masę, udekoruj wierzch świeżymi truskawkami, po czym całość przykryj folią. Deser truskawkowy odłóż do lodówki na minimum 3 godziny. Deser z truskawek na zimno – sernik z truskawkami i galaretką Sernik z truskawkami na zimno przyniesie kojącą ochłodę w upalne dni.   Potrzebujesz: Blachy do ciast o rozmiarach 25x30 cm   Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g), 500 ml truskawkowego jogurtu, 500 ml śmietanki kremówki (30%), pół szklanki cukru pudru, 3 truskawkowe galaretki, około 50 g świeżych...

Wielkanocne ciasto z truskawkami
Styl życia
Zmień repertuar! Mamy nietypowe przepisy wielkanocne: chałwowe ciasto bez pieczenia i czekoladowe z truskawkami
Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.

Wielkanocne ciasta są nieodłącznym elementem świątecznego stołu. Miłym zaskoczeniem dla gości będzie przygotowanie, oprócz tradycyjnego mazurka, babki i sernika nietypowych ciast. Smaczną propozycją jest chałwowe ciasto bez pieczenia lub lekkie ciasto z musem truskawkowym.  Na wielkanocnym stole pojawia się wiele tradycyjnych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć domowych wypieków, takich jak: babka piaskowa, sernik, mazurek z orzechami czy smaczny keks z dodatkiem bakalii. Sposobem na zaskoczenie gości jest przygotowanie również innych, nietypowych ciast wielkanocnych.  Przepis na wielkanocne ciasto chałwowe bez pieczenia Składniki: 600 g herbatników maślanych (mogą być kakaowe), 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki, 1 litr mleka, po 3 łyżki: mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 żółtka, ½ szklanki cukru, 200 g miękkiego masła, 300 g waniliowej chałwy , 3 łyżki likieru amaretto, 100 g pokruszonej chałwy, tarta czekolada do dekoracji. Sposób przygotowania: 1. Odlej półtorej szklanki mleka. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, żółtka jaj, cukier, likier. Dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.  2. Pozostałe mleko zagotuj (aż zacznie kipieć). Wlej do niego przygotowaną masę z mleka, mąki, cukru, żółtek i likieru. Całość energicznie mieszaj. Zagotuj, co chwilę mieszając. 3. Gotowy budyń (po zagotowaniu) odstaw z ognia. Przelej do czystej miski i odstaw do całkowitego ostygnięcia.  4. Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż do powstania puszystej masy. Następnie do masła dodawaj budyń - stopniowo i ciągle ubijając. Na koniec do masy dodaj pokruszoną chałwę. Całość zmiksuj. 5. Przygotuj formę o wymiarach 20x30 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj naprzemiennymi...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner