Caffe Latte w szklance
© euthymia/Fotolia.com
Styl życia

Jak zrobić kawę mrożoną i greckie frappe? Przepisy na kawę w upalne dni

Jak zrobić kawę mrożoną i greckie frappe? Przepisy na kawę w upalne dni

Domowa kawa mrożona to idealny wybór na letnie upały. Nie tylko nas orzeźwi i pobudzi, ale pomoże również przetrwać najgorsze upały. Jest wiele sposobów na przygotowanie mrożonej kawy - czasami służy ona jako chłodny napój na bazie lodu, a niekiedy jako słodki deser z lodami waniliowymi. Przygotowaliśmy dla Was proste przepisy na kawę mrożoną i greckie frappe.

Greckie frappe to jedna z najbardziej popularnych kaw mrożonych. Przygotowuje się ją w specyficzny sposób, gdyż nie używa się do niej ciepłej wody. Charakterystyczny wygląd zawdzięcza wysokiej, kilku centymetrowej pianie. To świetna opcja jeśli nie masz dostępu do gorącej wody.

 

Przepis na kawę mrożoną

 

Składniki na kawę mrożoną

  • 200 ml mocnej, zaparzonej kawy
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 100 ml zimnego mleka
  • kostki lodu
  • opcjonalnie: gałka lodów waniliowych lub łyżeczka cukru wanilinowego

 

Jak przygotować kawę mrożoną?

 

Zaparzamy 200 ml mocnej kawy - najlepiej sypana, ale bez fusów, np. z ekspresu lub kawiarki. Napar należy posłodzić i ostudzić. Kostki lodu zblendować wraz z mlekiem i lodami waniliowymi. Kawę i lód wlać do szklanki i zamieszać.

 

Przepis na kawę frappe

 

Składniki na kawę frappe

 

  • 200 ml zimnej wody lub 100 ml wody i 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 0-4 łyżeczek cukru trzcinowego
  • kostki lodu

 

Jak przygotować kawę frappe?

 

Cukier, kawę rozpuszczalną i 3 łyżki chłodnej wody wrzucamy do słoika lub shakera. Składniki energicznie wstrząsamy aż powstanie lekka pianka. Pianę przelewamy do wysokiej szklanki, dolewamy resztę wody i wrzucamy lód. Można także dodać wodę i mleko w proporcjach 1:1.

 

Rodzaje tradycyjnej greckiej kawy frappe

  1. Frappe sketos - kawa bez dodatku cukru, przygotowana z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej.
  2. Frappe metrios - robiona z 2 łyżeczek kawy i 2 łyżeczek cukru.
  3. Frappe glykos - bardzo słodka, z 2 łyżeczek kawy i aż 4 łyżeczek cukru.

 

Zobacz także
biała filiżanka z czarną kawą

Kawa z topinamburu – co to takiego?

kobieta trzyma kubek gorącego napoju

Kawa czy herbata – co jest zdrowsze? Wady i zalety picia ciepłych napojów

Piękna kobieta pije kawę

Jak działa kawa orkiszowa i jak ją przyrządzić: kawa orkiszowa z przyprawami

 

Brewerie kawowe
Newsy
Awantura o kawę we Wrocławiu. Brewerie Kawowe wróciły! Zobacz najlepsze przepisy!
Kolejna awantura o kawę w Barbarze - Brewerie Kawowe wróciły! Zobacz najlepsze przepisy!

Awantura o kawę we Wrocławiu - Brewerie Kawowe po raz kolejny! Druga edycja kawowego święta we Wrocławiu odbyła się 23 lutego, w sercu wrocławskiej kultury - Barbarze. Multifunkcjonalna przestrzeń, której gospodarzem jest Strefa Kultury Wrocław zamieniła się w arenę kawowych rozgrywek w Polsce. 23 lutego odbyły się największe w Polsce firmowe zawody baristów, obfitujące w masę atrakcji dla wrocławian. Podczas wydarzenia swoje umiejętności zaprezentowało ponad 20 najlepszych baristów kawiarni Etno Cafe z całej Polski. Oprócz kibicowania w trakcie widowiskowych konkurencji Baristów mieszkańcy Dolnego Śląska mogli wziąć udział w arcyciekawych warsztatach, prelekcjach oraz doświadczeniach - nie tylko ze świata kawy. Czym są Brewerie Kawowe? Brewerie Kawowe to profesjonalne zawody baristyczne, których uczestnicy rywalizują w trzech konkurencjach. Pierwsza, wymagająca niezwykłej pomysłowości i umiejętności łączenia smaków to “kawa kreatywna”, czyli autorski przepis na kawowy napój wraz z jego odpowiednim przygotowaniem. Zawodników oceniali, pod względem technicznym, Mistrz Polski Baristów Marcin Rusnarczyk, a sensorycznie Piotr Gładczak z Wrocławskich Podróży Kulinarnych oraz Marcin Walencik, czyli popularny bloger Mr. Wroclover. Drugiego dnia odbyły się kolejne konkurencje. Pierwsza – widowiskowa i wymagająca niezwykłej precyzji – “szybkie zamówienie” , a w nim najpopularniejsze kawowe pozycje z menu, w tym uwielbiany przez kawoszy kunszt wykonania latte art. Druga – “espresso na czas” – bariści musieli się także wykazać szybkością. Tu równorzędnie oceniane były technika i tempo. Kawowe gremium stanowiili w tym roku m.in. Ika Graboń, autorka bestsellerowej książki o kawie, Błażej Walczykiewicz, certyfikowany Trener SCA oraz Jakub...

rodzaje kawy
©BillionPhotos.com/fotolia
Styl życia
Najpopularniejsze rodzaje kawy i sposób ich przygotowania
Najpopularniejsze rodzaje kawy to espresso, cafe latte i cappucino. Zasady ich przygotowania są ściśle określone, podobnie jest ze sposobem podawania poszczególnych rodzajów kaw.

Najpopularniejsze rodzaje kawy to espresso, cafe latte i cappucino. Zasady ich przygotowania są ściśle określone, podobnie jest ze sposobem podawania poszczególnych rodzajów kaw.  Kultura baristyczna określa nie tylko sposoby przyrządzania i rodzaje kawy, ale również to jak należy ją podawać. Wprawdzie w Polsce tradycja picia tego czarnego napoju jest stosunkowo krótka i nie jest tak bogata, jak np. we Włoszech, ale miłośników doskonałej kawy stale przybywa. Espresso – mnóstwo energii w małej filiżance Espresso to bardzo mocna, esencjonalna i aromatyczna, czarna kawa z kremową pianką. Podawane jest w małych ceramicznych filiżankach (około 30 ml), często z dodatkową szklanką wody. Espresso jest zdecydowanie najpopularniejszą wersją kawy, a także bazą wyjściową do wielu innych kawowych napojów. Aby przygotować espresso bardzo ważne jest zachowanie odpowiedniej temperatury, ciśnienia wody oraz ilości i jakości kawy. Tylko bezwzględne przestrzeganie instrukcji parzenia espresso sprawi, że będzie ono pachnące i bardzo energetyzujące. Jeżeli nie dysponujemy wysokiej jakości ekspresem ciśnieniowym, dobre espresso najlepiej wypić w kawiarni. Rodzaje espresso Oprócz tego, że wiele kawowych napojów zawiera espresso, można też wyróżnić kilka rodzajów, które są odmianami tej malutkiej i super mocnej kawy. Są to: Espresso klasyczne, do którego można dodać cukier. Espresso doppio, czyli podwójne espressso. Espresso Con Pana zawiera dodatek bitej śmietany na wierzchu. Espresso macchiato to espresso z małą ilością pianki z mleka. Espresso romano zawiera dodatek soku i otartej skórki z cytryny. Kawy z mlekiem, bitą śmietaną i lodami Cappuccino zostało wynalezione przez włoskich mnichów, stąd pochodzi jego nazwa. Jest to delikatna w smaku kawa podawana z gorącym spienionym mlekiem w proporcji pół na pół. We Włoszech uważane...

Świąteczny poncz z laską wanilii podany w szklanych pucharkach
©Ruslan Mitin/Fotolia.com
Styl życia
3 przepisy na bożonarodzeniowe napoje – śnieżny koktajl, rozgrzewający poncz oraz kawę imbirową
W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.

W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.   Przyprawy korzenne, czyli cynamon, imbir, goździki, kardamon i anyż , świetnie sprawdzą się do świątecznych napojów. Dodatki te są aromatyczne, a także poprawiają trawienie i działają rozgrzewająco. Śnieżny koktajl bożonarodzeniowy z pomarańczą, białą czekoladą i cynamonem Koktajl w kolorze śniegu to doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych . Napój można podawać zamiast słodyczy.   Składniki (na 3 porcje): 2 szklanki chudego mleka, tabliczka białej czekolady , pół obranej pomarańczy, pół łyżeczki zmielonych goździków, szczypta cynamonu, bita śmietana, łyżka startej skórki pomarańczy.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do rondla wlej mleko i włóż pokruszoną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści. Pomarańcze pokrój w kostkę, a następnie dodaj do mleka i czekolady. Dopraw cynamonem i goździkami. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Koktajl przelej do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną oraz skórką pomarańczy.   Dobra rada: Osoby dorosłe mogą dodać do koktajlu odrobinę likieru pomarańczowego.   Smacznego! Jak przygotować pyszny poncz z czerwonego wina, przypraw i cytrusów? Poncz to napój z wina, herbaty, wody, przypraw korzennych i owoców. Podaje się do w wazie, zmrożony lub podgrzany. Poncz pochodzi z Indii. Ten napój świetnie rozgrzeje w chłodne, świąteczne wieczory.   Składniki (na 8 porcji):...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner