Domowa kawa mrożona to idealny wybór na letnie upały. Nie tylko nas orzeźwi i pobudzi, ale pomoże również przetrwać najgorsze upały. Jest wiele sposobów na przygotowanie mrożonej kawy - czasami służy ona jako chłodny napój na bazie lodu, a niekiedy jako słodki deser z lodami waniliowymi. Przygotowaliśmy dla Was proste przepisy na kawę mrożoną i greckie frappe.

Reklama

Greckie frappe to jedna z najbardziej popularnych kaw mrożonych. Przygotowuje się ją w specyficzny sposób, gdyż nie używa się do niej ciepłej wody. Charakterystyczny wygląd zawdzięcza wysokiej, kilku centymetrowej pianie. To świetna opcja jeśli nie masz dostępu do gorącej wody.

Przepis na kawę mrożoną

Składniki na kawę mrożoną

Zobacz także
  • 200 ml mocnej, zaparzonej kawy
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 100 ml zimnego mleka
  • kostki lodu
  • opcjonalnie: gałka lodów waniliowych lub łyżeczka cukru wanilinowego

Jak przygotować kawę mrożoną?

Zaparzamy 200 ml mocnej kawy - najlepiej sypana, ale bez fusów, np. z ekspresu lub kawiarki. Napar należy posłodzić i ostudzić. Kostki lodu zblendować wraz z mlekiem i lodami waniliowymi. Kawę i lód wlać do szklanki i zamieszać.

Przepis na kawę frappe

Składniki na kawę frappe

  • 200 ml zimnej wody lub 100 ml wody i 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 0-4 łyżeczek cukru trzcinowego
  • kostki lodu

Jak przygotować kawę frappe?

Cukier, kawę rozpuszczalną i 3 łyżki chłodnej wody wrzucamy do słoika lub shakera. Składniki energicznie wstrząsamy aż powstanie lekka pianka. Pianę przelewamy do wysokiej szklanki, dolewamy resztę wody i wrzucamy lód. Można także dodać wodę i mleko w proporcjach 1:1.

Rodzaje tradycyjnej greckiej kawy frappe

  1. Frappe sketos - kawa bez dodatku cukru, przygotowana z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej.
  2. Frappe metrios - robiona z 2 łyżeczek kawy i 2 łyżeczek cukru.
  3. Frappe glykos - bardzo słodka, z 2 łyżeczek kawy i aż 4 łyżeczek cukru.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama