zielony szczaw w ogrodzie
©Denis Gladkiy/Fotolia
Styl życia

Szczaw – uprawiaj go w swoim ogródku!

Szczaw jest rośliną wieloletnią, osiągająca długość od 100 do 200 cm. Najczęściej rośnie przy stawach i rzekach, na glebach wilgotnych. Roślina posiada łodygę o czerwono-zielonym zabarwieniu i kwitnie w lecie, w lipcu i w sierpniu.

Szczaw jest rośliną wieloletnią, osiągająca długość od 100 do 200 cm. Najczęściej rośnie przy stawach i rzekach, na glebach wilgotnych. Roślina posiada łodygę o czerwono-zielonym zabarwieniu i kwitnie w lecie, w lipcu i w sierpniu.

Szczaw – pielęgnacja i uprawa w ogrodzie

Szczaw jest rośliną, której pielęgnacja i uprawa jest bardzo łatwa. Jedynie co 4 lata należy przesadzać roślinę, poza tym wystarczy jej regularne podlewanie i ochrona przed ślimakami.

Sadzenie szczawiu w ogrodzie

Szczaw jest rośliną, która lubi dużo światła i jest odporna na mróz. Gleba powinna by wilgotna, żyzna, przepuszczalna i bogata w żelazo. Glebę można użyźnić stosując na nią obornik i najlepiej robić to wczesną jesienią, jeszcze przed zasianiem szczawiu.

 

Szczaw jest odporny na mróz, dlatego też można rozmnażać roślinę przez nasiona, które są siane prosto do gruntu na wiosnę bądź przez podział porą jesienną. Wiosną należy nawieźć ziemię najlepiej fosforem, azotem i potasem.

Pielęgnacja szczawiu w ogrodzie

Należy odchwaszczać, przerywać i rozsadzać roślinę. Zaleca się też pozbywania się pędów kwiatostanu szczawiu. Odstępy pomiędzy sadzonkami powinny wynosić około 30 cm. Szczaw należy też ochraniać przed ślimakami, gdyż roślina jest na nie podatna.

 

Szczaw trzeba podlewać regularnie, a dzięki temu liście będą soczyste. Pierwsze zbiory są już w 12 tygodniu po zasianiu rośliny.

Szczaw – właściwości i zastosowanie

Szczaw zawiera wiele cennych składników, takich jak witaminy C, A, błonnik, żelazo, potas, czy kwas foliowy. Jest rośliną wykorzystywaną w kuchni, a także jako napar na problemy z nerkami, wątrobą, czyraki i owrzodzenia. W kuchni z liści rośliny latem i jesienią przygotowuje się zupę szczawiową o kwaskowatym smaku. Liście doskonale nadają się też do sosów i sałatek. Należy jednak ograniczać potrawy przygotowywane ze szczawiu, ponieważ jego nadmiar wywołuje choroby nerek i odwapnienie kości. 


kwiat-jagody-goji
Flickr/Kazuhiro Tsugita/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Dlaczego warto jeść i uprawiać jagody goji?
Jagody goji to odmiana czerwonej jagody. Krzewy rosną w Mongolii, Chinach i Tybecie, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy i umiarkowany. Ich owoce mają średnicę 2 centymetrów. W Polsce dostępne są suszone jagody goji, które przypominają rodzynki.

Jagody goji to odmiana czerwonej jagody. Krzewy rosną w Mongolii, Chinach i Tybecie, gdzie panuje klimat podzwrotnikowy i umiarkowany. Ich owoce mają średnicę 2 centymetrów. W Polsce dostępne są suszone jagody goji, które przypominają rodzynki.   Warto zjadać nie więcej niż 10 gramów jagód goji każdego dnia, ponieważ ich nadmiar może skutkować problemami żołądkowymi. Owoce powinny być dojrzałe. Zjedzenie niedojrzałych jagód goji może skutkować zatruciem. Nie zaleca się jedzenia tych owoców kobietom w ciąży i karmiącym matkom. Ponadto jagody goji mogą wchodzić w reakcję z lekami podawanymi w leczeniu chorób układu krążenia i zakrzepicy. Zalety jedzenia jagód goji Są bogate w witaminy i minerały Jagody goji są nazywane najzdrowszym składnikiem pożywienia, ponieważ zawierają wiele cennych substancji odżywczych, m. in. minerały i witaminy. Zawierają ponad 20 różnych pierwiastków , wśród których można wskazać cynk, wapń, miedź, selen i fosfor. Warto je jeść, ponieważ mają trzy razy więcej żelaza niż szpinak . Witaminy, których źródłem są jagody goji, to witamina E i witaminy z grupy B. Zawierają również aż 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Jagody goji mają dużo białka i prawie 20 aminokwasów. Poprawiają funkcjonowanie organizmu Wprowadzenie jagód goji do codziennego jadłospisu wpływa korzystnie na zmysł wzroku, ponieważ zawierają one luteinę, której organizm nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Luteina gwarantuje komfort widzenia. Jagody goji mają też zeaksantynę, która chroni oczy przed promieniowaniem UV. Te owoce pobudzają produkcję hormonu wzrostu , który z roku na rok jest wytwarzany w mniejszych ilościach. Dlatego też jagody goji powinny jeść osoby dojrzałe. Dzięki tym owocom można poprawić także kondycję skóry. Jagody goji zawierają polisacharydy i kwasy tłuszczowe, które pobudzają produkcję...

Metalowa konewka
© pemaphoto/Fotolia.com
Styl życia
Kiedy najlepiej podlewać ogród: rano czy wieczorem? Podlewanie a wzrost i zdrowie roślin
Wczesny ranek to najlepsza pora na podlewanie ogrodu. Nawadnianie jest wówczas najbardziej ekonomiczne (woda najwolniej paruje) i najbardziej przyjazne dla roślin.

Wczesny ranek to najlepsza pora na podlewanie ogrodu. Nawadnianie jest wówczas najbardziej ekonomiczne (woda najwolniej paruje) i najbardziej przyjazne dla roślin.   Panuje przekonanie, że rośliny najlepiej podlewać rano lub wieczorem. Należy unikać podlewania roślin przy wysokich temperaturach i nasłonecznieniu bo woda zbyt szybko paruje i nawet może szkodzić roślinom. Warto wiedzieć, jakie znaczenie ma pora podlewania dla roślin ogrodowych. Podlewanie ogrodu - rano czy wieczorem Rośliny w ogrodzie najlepiej podlewać wcześnie rano. Po podlaniu zdążą obeschnąć przed upałami. Woda dostarczona do korzeni w godzinach porannych będzie najlepiej wykorzystana do wytwarzania substancji odżywczych w procesie fotosyntezy. Zachodzi on bowiem w ciągu dnia, z udziałem światła. Z tego powodu popołudniowe lub wieczorne podlewanie nie będzie już tak korzystne dla roślin ogrodowych .   W przypadku gdy ogród bądź jego część jest silnie nasłoneczniona przez większość dnia, można podlać rośliny późnym popołudniem. Nie jest to jednak zbyt korzystne, ponieważ rośliny nie pobierają wtedy wody tak intensywnie, jak w ciągu dnia. Ale nadmiar wody pozostanie w glebie i zostanie wykorzystany następnego dnia.   Lepiej nie podlewać roślin późnym wieczorem, ponieważ woda nie zdąży wyschnąć przed zapadnięciem zmroku. Podlewanie wieczorem sprawia również, że wilgoć utrzymuje się długo i może powodować powstawanie chorób grzybowych.   Podlewanie roślin w ciągu dnia, kiedy jest największe nasłonecznienie, ale też najwyższa temperatura, nie jest dla nich korzystne. Dochodzi bowiem do zbyt szybkiej utraty wody przez jej parowanie z gleby i transpirację (parowanie wody z części roślin znajdujących się nad ziemią). Ponadto krople wody pozostające na powierzchni liści skupiają promienie słoneczne jak soczewki . Przez to może dojść do...

©tl6781/Fotolia
Styl życia
Ogród zimowy – rośliny ciepło i zimnolubne
Rośliny do ogrodu zimowego, czyli oranżerii, powinny pasować do siebie pod względem wyglądu i wymagań środowiskowych. W ciepłym i nasłonecznionym ogrodzie dobrze sprawdzą się storczyki, oleandry i palmy, a w ogrodzie zacienionym skrzydłokwiaty, anturia i paprocie.

Rośliny do ogrodu zimowego, czyli oranżerii, powinny pasować do siebie pod względem wyglądu i wymagań środowiskowych. W ciepłym i nasłonecznionym ogrodzie dobrze sprawdzą się storczyki, oleandry i palmy, a w ogrodzie zacienionym skrzydłokwiaty, anturia i paprocie.   Ogród zimowy powinien stanowić całość. Wybierając rośliny do ogrodu zimowego , warto wcześniej określić styl w jakim chcemy go urządzić. Rośliny do nasłonecznionego ogrodu zimowego Dobierając rośliny do ogrodu zimowego na tarasie lub balkonie, powinniśmy wziąć pod uwagę temperaturę panującą wewnątrz , nasłonecznienie i położenie ogrodu względem stron świata. Większość oranżerii zlokalizowanych jest po południowej, południowo-zachodniej lub południowo-wschodniej stronie . W takich pomieszczeniach latem panuje temperatura powyżej 20°C. Zimą możemy regulować temperaturę i najlepiej utrzymywać ją wtedy na poziomie 10°C do 15°C. Wybierzmy do takiej oranżerii gatunki ciepłolubne, np. figowce, oleandry, krotony i zielistki. Rośliny do zacienionego ogrodu zimowego Jeżeli ogród zimowy zlokalizowany jest po słabo nasłonecznionej stronie północnej, będziemy musieli go dogrzewać do temperatury pokojowej i doświetlać . W takich ogrodach najlepiej sprawdzą się rośliny, które dobrze znoszą cień, np. bluszcze, kliwie, cissusy. Rośliny do ogrodu zimowego w stylu śródziemnomorskim Do oranżerii, w której zimą temperatura wynosi ok. 10°C, możemy wstawić palmy, fuksje i drzewka cytrusowe. Dobrze sprawdzą się także storczyki, paprotniki i oleandry. Rośliny o pięknych kwiatostanach to również Choisya ternata, bugenwilla gładka, kwiaty bielunia (datura) i gardenia jaśminowata . Doskonałym tłem dla kwiatów będą paprocie. Po ścianach ogrodu mogą wspinać się soczyście zielone bluszcze. W klimacie...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner