Rozmowa trzech kobiet
©dianashender/Fotolia
Styl życia

Etykieta w restauracji

Savoir vivre w restauracji to zbiór wskazówek, które pozwolą nam i towarzyszom czuć się komfortowo. Znajomość zasad etykiety pozwala uniknąć gaf zarówno podczas spotkania towarzyskiego, jak i biznesowego.

Savoir vivre w restauracji to zbiór wskazówek, które pozwolą nam i towarzyszom czuć się komfortowo. Znajomość zasad etykiety pozwala uniknąć gaf zarówno podczas spotkania towarzyskiego, jak i biznesowego.

Za główną zasadę savoir vivre można uznać taki sposób postępowania, który nie wywołuje niesmaku w innych osobach.

Savoir vivre w restauracji – dziewięć zasad

Savoir vivre (fr. savoir – wiedzieć, vivre – żyć), określane także jako kindersztuba, bon ton, dobre wychowanie, to znajomość dobrych manier oraz ich stosowanie w codziennym życiu. Jedną z sytuacji, w których ogłada bardzo się przydaje, jest wizyta w restauracji.

1. Mężczyzna powinien wziąć od kobiety okrycie, a także pomóc jej dosunąć i odsunąć krzesło.
2. Krzesło odsuwamy bezgłośnie.
3. Płócienną lub lnianą serwetę rozkładamy i kładziemy na kolanach. Służy ona głównie do wycierania kącików ust i palców. 
4. Potrawę zaczynamy jeść dopiero wtedy, kiedy wszystkie osoby otrzymały pierwsze dania.
5. Podczas całej wizyty w restauracji telefon komórkowy powinien być wyłączony.
6. Nie należy dziękować kelnerowi za każdą przyniesioną rzecz, ale nie wolno go też ignorować - najlepsza będzie wymiana uśmiechów. Niewskazane jest również podawanie kelnerowi wykorzystanej zastawy.
7. Jeśli chcemy skorzystać z toalety, serwetkę z kolan kładziemy na krześle, tak, aby widoczna była czysta strona.
8. Przy stoliku nie używamy wykałaczek oraz nie poprawiamy makijażu.
9. Jeśli musimy na chwilę wyjść, zróbmy to między posiłkami i przeprośmy pozostałe osoby.

Savoir vivre w restauracji – sztućce

Sztućce ułożone są w takiej kolejności, w jakiej będą podawane dania. Należy więc zacząć używanie sztućców od tych położonych najdalej od talerza. Najlepiej odłożyć je dopiero po zjedzeniu potrawy. Po zjedzeniu zupy, łyżkę odkładamy do talerza. Łyżeczki do kawy i herbaty umieszczamy na spodeczkach. Skrzyżowane sztućce oznaczają przerwę w jedzeniu. Równoległe ułożenie sztućców sygnalizuje, że zakończyliśmy konsumpcję dania głównego. Do ust wkładamy tylko łyżkę lub widelec. Noża nigdy! Makaron spaghetti jemy za pomocą szerokiej łyżki oraz widelca. Jeśli podana została egzotyczna potrawa, której nie umiemy jeść, powinniśmy dyskretnie poprosić kelnera o podpowiedź.

Savoir vivre w restauracji – wino

Wino stołowe zamawia się w kieliszkach, w butelce lub w karafce. Te ostatnie to zwykle trunki tańsze - stołowe. Kelner powinien czuwać nad uzupełnianiem kieliszków gości. Jeśli zachodzi potrzeba nalania wina, a kelnera nie ma w pobliżu, alkohol uzupełnia gospodarz stolika. Kieliszki z winem trzymamy zawsze za nóżkę. Wyjątkiem jest koniak, który ogrzewamy ciepłem dłoni.

Savoir vivre w restauracji – rachunek

Nie ma jednej zasady płacenia rachunków. Jeśli kelner przynosi zamówienie od razu z rachunkiem, powinno się zapytać, czy mamy od razu zapłacić. Jeżeli odpowie twierdząco, należy się dostosować do panujących w lokalu zasad. W takiej sytuacji trzeba pamiętać o konieczności umycia rąk po kontakcie z pieniędzmi. Częściej jednak rachunek płaci się na koniec, po zakończeniu deseru. Tym bardziej, że w trakcie wizyty można zamawiać dodatkowe potrawy, napoje i desery. Jeśli danie szczególnie nam smakowało lub obsługa urzekła nas uprzejmością, do wyliczonej kwoty dodajemy napiwek. Zwyczajowo jest to 10% wartości zamówienia. Przyjęło się, że rachunek płaci osoba, która zaaranżowała spotkanie. Pieniądze powinny być wyliczone tak, aby nie trzeba było nic wydawać

Stół z zastawą przygotowany na przyjęcie.
©Lenslife/fotolia
Styl życia
Zasady ułożenia sztućców i nakrycia dla gości - savoir vivre przy stole
Przy organizowaniu przyjęć okolicznościowych warto przestrzegać zasad eleganckiego nakrycia stołu i układania sztućców. Nakrycie stołu jest zależne od wielkości przyjęcia oraz ilości i rodzajów zaplanowanych dań.

Przy organizowaniu przyjęć okolicznościowych warto przestrzegać zasad eleganckiego nakrycia stołu i układania sztućców. Nakrycie stołu jest zależne od wielkości przyjęcia oraz ilości i rodzajów zaplanowanych dań.   Zasady savoir vivre opisują dobre maniery oraz wymagane zachowania w różnych sytuacjach życiowych. Jedną z obowiązujących reguł jest odpowiednia etykieta stołu, jaką należy zastosować przy wizycie gości. Jak usadzić gości przy stole? Przy organizacji większych przyjęć należy zwrócić uwagę na sposób usadzenia gości przy stole. Zaleca się umieścić przy każdym nakryciu wizytówkę wskazującą nazwisko osoby , dla której przygotowano określone miejsce. Kolejną zasadą jest usadzenie gości w sposób naprzemienny: mężczyzna, kobieta. Kobieta powinna siedzieć po prawej stronie mężczyzny, z którym przyszła. Nakrycie stołu Rodzaj przyjęcia oraz zaplanowane menu pozwalają na rozróżnienie dwóch typów nakrycia stołu, czyli nakrycie podstawowe oraz rozszerzone. Podstawową zasadą obowiązującą przy obu nakryciach jest ułożenie sztućców od wewnątrz na zewnątrz . Najbliżej talerza układa się sztućce przeznaczone do dania głównego. Po stronie prawej nakrycia umieszcza się noże oraz łyżkę do zupy, natomiast po lewej widelce. Sztućce deserowe układa się nad nakryciem pamiętając o tym, że trzonek widelca powinien być zwrócony w lewo, a łyżeczki w prawo. Zwraca się również uwagę na ustawienie kieliszków przeznaczonych do różnych rodzajów napojów . Kieliszek do dania głównego powinien znajdować się nad czubkiem noża , natomiast do przekąsek umieszcza się trochę niżej. Podstawowe nakrycie stołu Nakrycie podstawowe uwzględnia danie główne złożone z trzech dań, czyli zupy,...

Rodzina je wspólnie obiad przy jednym stole.
©Rido/Fotolia.com
Styl życia
Dobre maniery w towarzystwie: jak się zachować przy stole?
Kultura jedzenia i znajomość tego, jak wypada zachować się przy stole, powodują, że nasze konsumowanie potraw nie odbiera apetytu innym. Brak poszanowania podstawowych zasad savoir vivre, takich jak: unikanie mówienia z pełnymi ustami, równoległe układanie sztućców na talerzu po zakończeniu posiłku czy podawanie przekąsek osobom siedzącym obok, może zniechęcić innych do ucztowania z nami przy wspólnym stole.

Kultura jedzenia i znajomość tego, jak wypada zachować się przy stole, powodują, że nasze konsumowanie potraw nie odbiera apetytu innym. Brak poszanowania podstawowych zasad savoir vivre, takich jak: unikanie mówienia z pełnymi ustami, równoległe układanie sztućców na talerzu po zakończeniu posiłku czy podawanie przekąsek osobom siedzącym obok, może zniechęcić innych do ucztowania z nami przy wspólnym stole.   Savoir vivre oznacza znajomość dobrych manier i obowiązujących zwyczajów. Wyrażenie to pochodzi z języka francuskiego i obejmuje m.in. takie dziedziny życia, jak: komunikację międzyludzką, wygląd i prezencję oraz sposób nakrycia i zachowania się przy stole.   Kultura jedzenia, czyli jak zachowywać się przy stole   Nienaganne zachowanie przy stole, bez względu na to, czy jesteśmy w domu, na przyjęciu czy w restauracji, to potwierdzenie dobrego wychowania. Dzięki zastosowaniu podstawowych reguł, jedzenie może stać się nie tylko dążeniem do szybkiego napełnienia pustego żołądka, ale eleganckim rytuałem. Na kulturę jedzenia wpływają m.in. sposób posługiwania się sztućcami , kolejność, w jakiej domownicy i goście rozpoczynają jedzenie dań czy rozmieszczenie posiłków i napojów na stole.   Sztućce służą nam do rozdrabniania i przenoszenia jedzenia z talerza do ust. Zawsze zaczynamy od użycia tych, które są ułożone po zewnętrznej stronie. Podczas wspólnego jedzenia posiłku, gdy trzymamy w dłoniach nóż i widelec, nie powinniśmy gestykulować ani podnosić rąk. Zupę nabieramy na łyżkę od strony gładko zaokrąglonej końcówki, nie zaś bokiem. Nóż ma nam służyć do krojenia mięs lub warzyw na mniejsze kawałki, nie powinniśmy więc za jego pomocą przenosić jedzenia do ust. Na swój talerz potrawy nakładamy tym...

Etykieta w biznesie - restauracyjny savoir-vivre
© georgerudy/Adobe Stock
Styl życia
Etykieta w biznesie - restauracyjny savoir-vivre
Biznesowa kolacja lub służbowy lunch z klientem to dobry sposób na zawiązanie bliższych więzi pomiędzy nim a twoją firmą. Podczas spotkania odbywającego się poza siedzibą firmy także obowiązuje odpowiednia etykieta. Sprawdź, jak zachować się zgodnie z nią w określonych sytuacjach.

Biznesowa kolacja lub służbowy lunch z klientem to dobry sposób na zawiązanie bliższych więzi pomiędzy nim a twoją firmą. Podczas spotkania odbywającego się poza siedzibą firmy także obowiązuje odpowiednia etykieta. Sprawdź, jak zachować się zgodnie z nią w określonych sytuacjach. Biznesowa etykieta - sprawdź, co o niej wiesz Etykieta biznesowa, a zwłaszcza to, jak powinniśmy zachować się podczas spotkania w restauracji lub w domu kontrahenta często przyprawia nas o szybsze bicie serca. Bo co jeśli przez pomyłkę użyjemy złych sztućców albo swoją niefrasobliwością urazimy naszego gościa? Chciałoby się rzec: “Spokojnie, to tylko kolacja”. Każdy popełnia błędy, sukcesem jest obrócenie niezręcznej sytuacji w żart lub ukrycie jej przed gościem. Jak zachować się podczas służbowego posiłku? Restauracyjny savoir-vivre Panująca w restauracji podczas uroczystego spotkania lub biznesowej kolacji etykieta nie jednego pracownika przyprawia o szybsze bicie serca. Niepotrzebnie. Poniżej prezentujemy kilka porad przydatnych na spotkaniach, podczas których spożywane są posiłki. Sprawdź, czy wiesz jak zachować się na obiedzie w restauracji lub proszonej kolacji w domu .   Co zrobić z serwetką, kiedy w trakcie biznesowego obiadu zadzwoni twój telefon? Odłożyć na swoje krzesło i oddalić się od stolika w celu odbycia rozmowy. Pamiętaj, żeby odejść od stolika tylko wtedy kiedy jest to naprawdę konieczne - priorytetem dla ciebie powinna być osoba, z którą odbywasz spotkanie.   Kiedy razem z deserem podawany jest w restauracji szampan, którego ty nie pijesz, nie odmawiaj przyjęcia kieliszka - nie musisz spożywać trunku, ale powinien on zostać ci nalany.   Co zrobić, kiedy niechcący zrzucisz któryś ze sztućców na podłogę? Nie podnoś go,...

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Newsy
Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Kasia Cichopek pozuje na huśtawce na swoim balkonie
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Moda uliczna z nowojorskiego tygodnia mody wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Modne fryzury wiosna 2021. Buttercream blonde to nowy trend dla fanek jasnych fryzur. Koloryzacja pasuje do większości karnacji
Marcelina Zielnik
Paul Costelloe wiosna/lato 2021
Fleszstyle
Te trzy trendy zdominowały makijaż na wiosnę i lato 2021
Marcelina Zielnik
Modelka z koloryzacją "terracotta hair"
Fleszstyle
Modne fryzury na wiosnę 2021. Koloryzacja "terracotta hair" to hit Instagrama. To najgorętszy trend
Anna Kusiak
Leonie Hanne
Fleszstyle
Ta fryzura to najgorętszy trend wiosny i lata 2021. Instagramerki ją uwielbiają
Marcelina Zielnik
Jessica Alba i soft bob
Fleszstyle
Modne fryzury na sezon wiosna-lato 2021. Soft bob odejmie ci minimum 10 lat
Anna Kusiak