Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
grill
© Photographee.eu/Fotolia.com
Styl życia

Grill węglowy a gazowy – koszty, komfort, wygoda i smak jedzenia. Porównanie

Grill gazowy jest idealnym wyborem dla osób szukających komfortu i prostoty grillowania. Grill węglowy spodoba się wszystkim, którzy szukają smaku tradycyjnie odymionych potraw.

Grill gazowy jest idealnym wyborem dla osób szukających komfortu i prostoty grillowania. Grill węglowy spodoba się wszystkim, którzy szukają smaku tradycyjnie odymionych potraw.

 

Wybór grilla zależy od potrzeb: czy chodzi głównie o przygotowanie zdrowego, beztłuszczowego posiłku, czy raczej o zabawę na świeżym powietrzu.

Ceny grillów węglowych i gazowych

Najtańszy grill węglowy można kupić już za 30 zł. Grille gazowe to koszt zdecydowanie większy. Ceny podstawowych, markowych modeli zaczynają się od tysiąca złotych.

Komfort i wygoda grillów

Grille gazowe są zdecydowanie wygodniejsze od węglowych. By je uruchomić, wystarczy nacisnąć jeden przycisk i już po 10 minutach można rozpocząć grillowanie. Rozpalenie grilla węglowego wymaga wyłożenia np. brykietu i polania go podpałką. Zabiera to wiele czasu (nawet pół godziny), ale zwykle jest jedną z atrakcji spotkania towarzyskiego. Grill gazowy zazwyczaj jest większy niż węglowy. Pozwala zatem na przygotowanie większej liczby potraw w tym samym czasie. Trudniej za to go przenieść. Małe grille węglowe mieszczą się w małej reklamówce na zakupy.

Przestrzeń potrzebna do grillowania

W związku z tym, że grille gazowe mają z reguły większą objętość i napędzane są propanem, ze względów bezpieczeństwa, zaleca się, aby stosować je na obszarach otwartych. Grille węglowe mogą być używane bez przeszkód na tarasach i balkonach.

 

Grill węglowy można zabrać ze sobą, nawet na dłuższą pieszą wycieczkę. Grill gazowy z kolei trudno transportować pieszo na większe dystanse.

Smak potraw z grillów gazowych i węglowych

Smak potraw przygotowanych na grillu zależy od użytego paliwa. Przy korzystaniu z węgla czy brykietu nie będzie problemu z uzyskaniem typowego i tradycyjnego smaku dymu w potrawach. W grillach gazowych, by osiągnąć ten sam efekt, trzeba użyć specjalnej wędzarki.

Temperatura pieczenia na grillach

Grille węglowe pozwalają osiągnąć temperaturę około 260 stopni Celsjusza, co umożliwia szybkie przygotowanie potraw. Grille gazowe nie są w stanie zagwarantować takiej temperatury. Tylko niektóre, najdroższe modele, pozwalają osiągnąć temperaturę aż 480°C.

Utrzymanie grillów

Posiadając grill węglowy, trzeba liczyć się z systematycznym czyszczeniem go z popiołu, sadzy i nagromadzonego tłuszczu. Można, rzecz jasna, zdecydować się na grill jednorazowy, wyrzucany po jednokrotnym użyciu.

 

Czyszczenie grilla gazowego, dzięki zastosowaniu specjalnych tacek na ściekający tłuszcz, jest łatwe i szybkie.


Grillowanie w ogrodzie
© karepa/Fotolia.com
Styl życia
Czym się kierować, kupując grill?
Grillowanie w ogrodzie można sobie ułatwić, wybierając grill elektryczny. To idealne rozwiązanie dla osób lubiących wygodę i nowoczesne technologie. Potrzebują jednak podłączenia do prądu. Grille węglowe są tańsze, mobilne, dobrze nadają się na imprezy z rodziną lub przyjaciółmi.

Grillowanie w ogrodzie można sobie ułatwić, wybierając grill elektryczny. To idealne rozwiązanie dla osób lubiących wygodę i nowoczesne technologie. Potrzebują jednak podłączenia do prądu. Grille węglowe są tańsze, mobilne, dobrze nadają się na imprezy z rodziną lub przyjaciółmi.   Bez smaku potraw z grilla nie wyobrażamy sobie lata, a grillowanie stało się najpopularniejszym polskim sportem. Porady dotyczące technik smażenia mięsa i warzyw na ruszcie oraz przepisy na smakowite dania zna każdy. Warto przemyśleć wybór najlepszego grilla do ogrodu, adekwatnie do warunków, potrzeb i zasobności portfela. Tradycyjny grill węglowy Potrawy przygotowane na grillu węglowym mają charakterystyczny aromat węgla drzewnego, nadający niepowtarzalny smak potraw. Czym się kierować przy zakupie tradycyjnego grilla węglowego?   Oto najważniejsze szczegóły, na które należy zwrócić uwagę: grill nie może być zbyt płytki i płaski – uniemożliwiłoby to równomiernie opiekanie dań, przenośny grill węglowy jednorazowego użytku najlepiej sprawdza się jako sprzęt mobilny w trakcie wyprawy za miasto – zajmuje niewiele miejsca, a po użyciu można go wygasić i bezpiecznie wyrzucić, należy pamiętać, że grill węglowy nie musi być mały i prosty. Może mieć zamykaną klapę wyrównującą temperaturę wewnątrz i zmniejszającą wysuszanie potraw; regulację nawiewu powietrza; ruchome kółka ułatwiające przemieszczanie; komin, który zwiększa ciąg powietrza i ułatwia rozpalanie węgla ; dodatkowe półeczki i inne udogodnienia. Grill elektryczny Co warto wiedzieć przed zakupem grilla elektrycznego?   Grille elektryczne: są najmniej skomplikowane w obsłudze - temperaturę łatwo jest regulować , zwiększając lub zmniejszając moc...

Karkówka na grillu
©Daniel Rönneberg/Fotolia
Styl życia
Grillowanie karkówki – przepis na marynatę i zasady grillowania mięsa
Karkówka z grilla to gwóźdź programu wielu wiosennych i letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli grillowanie karkówki będzie się odbywało wieczorem, już rano tego samego dnia należy pomyśleć o przyrządzeniu mięsa. Powinno ono odstać kilka godzin w marynacie.

Karkówka z grilla to gwóźdź programu wielu wiosennych i letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli grillowanie karkówki będzie się odbywało wieczorem, już rano tego samego dnia należy pomyśleć o przyrządzeniu mięsa. Powinno ono odstać kilka godzin w marynacie.   Karkówkę z grilla można podawać z musztardą, ketchupem, świeżymi warzywami, np. pomidorem, ogórkiem, lub warzywami z grilla. Musztardowa marynata do karkówki Aby mięso było delikatne i soczyste, należy zamarynować je przed upieczeniem.   Składniki (6 plastrów karkówki): 2 łyżki ostrej musztardy , pół szklanki oliwy z oliwek , 3 cebule, 4 ząbki czosnku , pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pół łyżeczki suszonego majeranku, pół łyżeczki słodkiej papryki.   Sposób przygotowania: Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Zmieszać musztardę z oliwą, dodać do nich cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zamieszać. Marynatą należy zalać opłukane pod bieżącą wodą mięso i odstawić je pod przykryciem na 8-12 godzin do lodówki. Jak grillować karkówkę, żeby była delikatna i soczysta Grill należy rozgrzać przed położeniem na niego plastrów mięsa. Karkówkę grilluje się przez 8 minut: 4 minuty na jednej stronie, 4 minuty na drugiej . Żeby mięso zachowało sprężystość i po upieczeniu było soczyste, najlepiej grillować je pod przykryciem, a po zdjęciu z grilla owinąć w folię aluminiową. Nie należy od razu kroić mięsa, warto odczekać z jedzeniem ok. 10-15 minut. Przyrządzaj dania z rusztu jak najczęściej! Co wybrać: grill węglowy czy grill gazowy ? Grilluj zdrowo!  5 przepisów na dania z grilla . Warzywa z rusztu są pyszne. Oto  przepisy na grillowaną paprykę . Zabuduj swój...

warzywa z grilla
© ruslan_100/Fotolia.com
Styl życia
Jak zdrowo grillować, czyli 5 zdrowych przepisów na potrawy z grilla
Grillowanie można w Polsce uznać za „sport narodowy”. Nic dziwnego, kiedy pogoda sprzyja, bardzo lubimy spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Spotkanie przy grillu to również ciekawa odmiana spędzania imienin czy spotkań ze znajomymi.

Grillowanie można w Polsce uznać za „sport narodowy”. Nic dziwnego, kiedy pogoda sprzyja, bardzo lubimy spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Spotkanie przy grillu to również ciekawa odmiana spędzania imienin czy spotkań ze znajomymi.   Poznaj 5 zdrowych sposobów na potrawy z grilla i zaskocz gości szaszłykiem warzywnym lub dziczyzną w ziołowej marynacie. Filet z kurczaka Filet z kurczaka jest najprostszym zamiennikiem kiełbasy na grillu. Zarówno mięso z kurczaka, jak i indyka jest zdrowe, ponieważ zawiera witaminy z grupy B (niacyna) oraz dużą ilość żelaza. Nie bój się również grillować udek drobiowych. Aby nadać im odpowiedni smak, namocz je wcześniej przez godzinę w marynacie miodowo-musztardowej.   Aby przygotować marynatę zmieszaj: 3 łyżki miodu , 3 łyżki musztardy, odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli, kilka kropel cytryny, szczyptę ziół: słodkiej papryki, tymianku lub pieprzu ziołowego. Grillowane ryby Ryby to świetny i zdrowy zamiennik mięsa. Pstrąg, tuńczyk czy łosoś to bogactwo kwasów omega-3. Przyrządzane powinny być w marynacie z dodatkiem dużej ilości koperku.   Sposób przygotowania marynaty. Zmieszaj: 3 łyżki oliwy z oliwek , 2 ząbki posiekanego czosnku, pęczek koperku (posiekanego), kilka kropel cytryny, przyprawy: pieprzu i sól. Pstrąg i łosoś powinny być grillowane ze skórą – w przeciwnym razie mięso się rozpadnie pod wpływem ciepła. Ryby podawaj go na talerzu z cząstką cytryny, która wzbogaci ich smak. Warzywny szaszłyk Wegetariańską bądź wegańską odmianą grillowanych potraw są oczywiście warzywa . Szaszłyki warzywne, wykonane na długich, grubych pałkach to danie smaczne i zdrowe. Co może pojawić się na szaszłyku? Najczęściej poleca się paprykę, ogórek, pomidor, bakłażan,...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner