trzy rodzaje papryki
©viperagp/fotolia
Styl życia

Grillowana papryka jako sos lub przekąska z fetą

Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy

Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy

 

Grillowana papryka staje się hitem w sezonie grillowym, ale można ją przygotować również w domowym piekarniku – niezależnie od sezonu.

Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczny schab z owocami

 

Grillowana papryka w postaci sosu

Sos jako dodatek do mięs, przekąsek lub do makaronu możesz przyrządzić z pieczonej i z grillowanej papryki.

 

Składniki:

  • 3 duże papryki,
  • ½ l przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżych liści bazylii,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • 4 łyżki oliwy.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: 30 minut

 

Sposób przyrządzenia:

 

  • Paprykę umyj, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne.
  • Pokrop warzywo oliwą z oliwek i ułóż na rozgrzanym ruszcie.
  • Grilluj do momentu, aż skórka będzie bardzo ciemna, a miąższ stanie się miękki.
  • Zdejmij paprykę z rusztu i poczekaj, aż trochę ostygnie, a potem zdejmij skórkę.

Wskazówka: Taka papryka nadaje się jako dodatek do hummusu i na kanapki.

 

  • Na patelni podsmaż na oliwie 1 cebulę pokrojoną w kostkę z 2 ząbkami czosnku.
  • Dodaj paprykę i drobno posiekaną bazylię, paprykę w proszku i sól.
  • Podsmażaj przez około 4 minuty, a następnie zalej przecierem pomidorowym.
  • Duś przez 20 minut.
  • Zawartość patelni lekko ostudź, przelej do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładko.

 

Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem

Składniki:

  • 2 duże papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 g sera typu feta,
  • oliwa do skropienia papryki,
  • sól, pieprz,
  • kilka świeżych listków bazylii.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: 30 minut

 

Sposób przyrządzenia:

  • Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, przekrój na połówki.
  • Skrop oliwą i posyp pokrojonym drobno czosnkiem, dodaj odrobinę soli, odstaw na 20 minut.
  • Ułóż paprykę na rozgrzanym ruszcie i grilluj, aż miąższ będzie miękki.
  • Wtedy połóż w środku każdej połówki kawałek sera typu feta i poczekaj, aż zacznie się topić.
  • Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem gotowa – przełóż na talerze, dopraw pieprzem i udekoruj bazylią.

 

Smacznego!


kukurydza z grilla
©Vankad/fotolia
Styl życia
Jak grillować warzywa – kilka ważnych informacji i smaczne przepisy
Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość.

Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość. Warzywa najlepsze na grilla Najlepsze warzywa na grilla to cukinia, bakłażan, czosnek i papryka. Świetnie sprawdzają się również szparagi, kukurydza i pieczarki. Twarde warzywa, takie jak ziemniaki, seler czy marchewka wymagają trochę więcej czasu, ewentualnie wcześniejszego obgotowania lub podpieczenia w piekarniku . Przed położeniem na ruszt pamiętajmy, by zawsze skropić je odrobiną oliwy. Grillowanie warzyw – dodatki Przygotowując warzywa do grillowania pamiętajmy o przyprawach (takich jak np. tymianek, rozmaryn, bazylia, pieprz, oregano, papryka, cząber, cynamon, imbir), które nie tylko wzbogacą naturalny smak, ale dodatkowo wyśmienicie nasycą je pysznymi zapachami. Warzywa z grilla można podawać jako dodatek do mięs, ale równie dobrze funkcjonują jako samodzielne dania . Na grillu możemy przyrządzić prawie wszystkie wersje rozmaitych potraw. Doskonale sprawdzają się w tym wydaniu szaszłyki, nadziewane cukinie, papryki czy pieczarki. Warzywa z rusztu świetnie nadają się na sałatkę czy kanapkę. Oliwa, smakowe masła i sosy do dań z grilla to równie ważny element uczty. Można używać sosów majonezowych, śmietanowych, serowych, z suszonych śliwek, musztardy, pomidorów lub papryki (np. pasta harissa), przyrządzonych samodzielnie oraz tych gotowych do kupienia w sklepach. Kanapki z grillowanymi warzywami – przepis Czas przygotowania:15 minut Stopień trudności: łatwy Składniki: 2 pełnoziarniste podłużne bułki, 1 czerwona papryka, 2 ząbki czosnku , 1 mała cukinia, 1 kulka sera mozzarella, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki sosu sojowego, 3 łyżki majonezu , 1 łyżeczka musztardy, świeżo mielony pieprz, 2 ogórki konserwowe. Przygotowanie:...

grill
Pixabay/szpadi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Bezmięsne potrawy na grilla
Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów.

Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów. Potrawy na grilla bez mięsa – trzy propozycje Grillowane warzywa z serem feta Rada: Jeśli lubisz chrupiące potrawy, możesz uprażyć pestki dyni, a następnie posypać nimi ser feta. Potrawa smakuje najlepiej na ciepło.   Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka, 10 pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól, posiekana pietruszka, 200 gramów sera feta. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Przeciśnij czosnek przez praskę. 2. Wymieszaj czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 3. Umyj warzywa. 4. Obierz bakłażana, cukinię, pieczarki i cebulę. 5. Usuń gniazdo nasienne z papryki. 6. Pokrój paprykę na pionowe paski. 7. Cukinię, bakłażan i pieczarki pokrój na małe kawałki. 8. Pieczarki pokrój na ćwiartki. 9. Warzywa połóż na grillu. 10. Grilluj warzywa z obu stron. 11. Ser pokrój na małe kawałki. 12. Wszystkie warzywa przełóż do miski. 13. Wlej sos z oliwy. 14. Wymieszaj dokładnie warzywa z sosem. 15. Posyp warzywa serem. 16. Do potrawy dodaj posiekaną pietruszkę. Grillowany ser pleśniowy w panierce Rada:   Ser przekładaj za pomocą drewnianej szpatułki lub szczypców. Podczas przyrządzania nie przekłuwaj sera widelcem, ponieważ w środku ma postać płynną. Grillowana...

Ketchup z chili
©robertsre/Fotolia
Styl życia
Przetwory z papryki chilli na 3 sposoby: marynowana oraz w formie pasty i ketchupu
Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.

Miłośnicy ostrej papryki mogą zrobić z niej przetwory na zimę. Do mięs, zapiekanek, tart, sałatek, makaronów, zup i sosów świetnie sprawdzi się marynowane chili. Do wędlin, serów, pieczywa, kanapek i przekąsek warto dodać ketchup lub pastę z ostrej papryki.   Papryka chilli jest cienka i ma podłużny kształt. Roślina może mieć czerwony, pomarańczowy, zielony lub żółty kolor. Papryka chili swój ostry smak zawdzięcza substancji zwanej kapsaicyną. Marynowana papryka ostra pasuje do wielu dań Marynowana papryka to ciekawy wariant dla swojej słodkiej odmiany. Chili w marynacie możesz dodawać do zup , sałatek, dań mięsnych, zapiekanek, tart i makaronów.   Składniki: 1 kilogram papryczek chilli (różne kolory), 1 litr przegotowanej wody, 1 szklanka octu, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, 5 liści laurowych, po 3 ząbki czosnku na każdy słoik, 1 łyżeczka gorczycy, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżeczka ziela angielskiego.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Papryki umyj, osusz i usuń gniazda nasienne oraz pestki. Do garnka wlej wodę, ocet, oliwę, cukier, sól oraz przyprawy. Gotuj marynatę przez pół godziny na małym ogniu. Do wyparzonych słoików włóż papryczki oraz po 2 ząbki czosnku, a następnie zalej marynatą (ciecz musi zakrywać papryczki). Zakręć słoiki i wstaw je do garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj przetwory przez 10 minut. Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem. Jak przygotować pastę z papryki chilli? Pasta z papryki chili jest idealna dla osób, które lubią ostre dania. Przetwór doskonale pasuje do kanapek , mięs, sałatek, wędlin, serów oraz grillowanych lub pieczonych warzyw .   Składniki: 1 kilogram czerwonych...

Nasze akcje
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik