trzy rodzaje papryki
©viperagp/fotolia
Styl życia

Grillowana papryka jako sos lub przekąska z fetą

Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy

Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy

 

Grillowana papryka staje się hitem w sezonie grillowym, ale można ją przygotować również w domowym piekarniku – niezależnie od sezonu.

 

Grillowana papryka w postaci sosu

Sos jako dodatek do mięs, przekąsek lub do makaronu możesz przyrządzić z pieczonej i z grillowanej papryki.

 

Składniki:

  • 3 duże papryki,
  • ½ l przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • garść świeżych liści bazylii,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • 4 łyżki oliwy.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: 30 minut

 

Sposób przyrządzenia:

 

  • Paprykę umyj, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne.
  • Pokrop warzywo oliwą z oliwek i ułóż na rozgrzanym ruszcie.
  • Grilluj do momentu, aż skórka będzie bardzo ciemna, a miąższ stanie się miękki.
  • Zdejmij paprykę z rusztu i poczekaj, aż trochę ostygnie, a potem zdejmij skórkę.

Wskazówka: Taka papryka nadaje się jako dodatek do hummusu i na kanapki.

 

  • Na patelni podsmaż na oliwie 1 cebulę pokrojoną w kostkę z 2 ząbkami czosnku.
  • Dodaj paprykę i drobno posiekaną bazylię, paprykę w proszku i sól.
  • Podsmażaj przez około 4 minuty, a następnie zalej przecierem pomidorowym.
  • Duś przez 20 minut.
  • Zawartość patelni lekko ostudź, przelej do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładko.

 

Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem

Składniki:

  • 2 duże papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 g sera typu feta,
  • oliwa do skropienia papryki,
  • sól, pieprz,
  • kilka świeżych listków bazylii.

 

Poziom trudności: łatwe

Czas wykonania: 30 minut

 

Sposób przyrządzenia:

  • Paprykę umyj i usuń gniazda nasienne, przekrój na połówki.
  • Skrop oliwą i posyp pokrojonym drobno czosnkiem, dodaj odrobinę soli, odstaw na 20 minut.
  • Ułóż paprykę na rozgrzanym ruszcie i grilluj, aż miąższ będzie miękki.
  • Wtedy połóż w środku każdej połówki kawałek sera typu feta i poczekaj, aż zacznie się topić.
  • Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem gotowa – przełóż na talerze, dopraw pieprzem i udekoruj bazylią.

 

Smacznego!


kukurydza z grilla
©Vankad/fotolia
Styl życia
Jak grillować warzywa – kilka ważnych informacji i smaczne przepisy
Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość.

Warzywa z grilla mają wyjątkowy smak ponieważ uzyskują aromat dymu jednocześnie zachowując swoją naturalną świeżość, chrupkość i soczystość. Warzywa najlepsze na grilla Najlepsze warzywa na grilla to cukinia, bakłażan, czosnek i papryka. Świetnie sprawdzają się również szparagi, kukurydza i pieczarki. Twarde warzywa, takie jak ziemniaki, seler czy marchewka wymagają trochę więcej czasu, ewentualnie wcześniejszego obgotowania lub podpieczenia w piekarniku . Przed położeniem na ruszt pamiętajmy, by zawsze skropić je odrobiną oliwy. Grillowanie warzyw – dodatki Przygotowując warzywa do grillowania pamiętajmy o przyprawach (takich jak np. tymianek, rozmaryn, bazylia, pieprz, oregano, papryka, cząber, cynamon, imbir), które nie tylko wzbogacą naturalny smak, ale dodatkowo wyśmienicie nasycą je pysznymi zapachami. Warzywa z grilla można podawać jako dodatek do mięs, ale równie dobrze funkcjonują jako samodzielne dania . Na grillu możemy przyrządzić prawie wszystkie wersje rozmaitych potraw. Doskonale sprawdzają się w tym wydaniu szaszłyki, nadziewane cukinie, papryki czy pieczarki. Warzywa z rusztu świetnie nadają się na sałatkę czy kanapkę. Oliwa, smakowe masła i sosy do dań z grilla to równie ważny element uczty. Można używać sosów majonezowych, śmietanowych, serowych, z suszonych śliwek, musztardy, pomidorów lub papryki (np. pasta harissa), przyrządzonych samodzielnie oraz tych gotowych do kupienia w sklepach. Kanapki z grillowanymi warzywami – przepis Czas przygotowania:15 minut Stopień trudności: łatwy Składniki: 2 pełnoziarniste podłużne bułki, 1 czerwona papryka, 2 ząbki czosnku , 1 mała cukinia, 1 kulka sera mozzarella, 2 łyżki oleju, pół łyżeczki sosu sojowego, 3 łyżki majonezu , 1 łyżeczka musztardy, świeżo mielony pieprz, 2 ogórki konserwowe. Przygotowanie:...

grill
Pixabay/szpadi/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Bezmięsne potrawy na grilla
Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów.

Nasze nawyki sprawiają, że potrawy na grilla najczęściej kojarzą się z mięsem, zwłaszcza z kiełbasą. Warto, jeśli nie całkiem zastąpić, to przynajmniej wzbogacić menu o inne propozycje kulinarne. Pyszne potrawy na grilla możesz zrobić z cukinii, bakłażana, papryki, pieczarek, sera pleśniowego czy bananów. Potrawy na grilla bez mięsa – trzy propozycje Grillowane warzywa z serem feta Rada: Jeśli lubisz chrupiące potrawy, możesz uprażyć pestki dyni, a następnie posypać nimi ser feta. Potrawa smakuje najlepiej na ciepło.   Składniki: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 papryka, 10 pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól, posiekana pietruszka, 200 gramów sera feta. Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Przeciśnij czosnek przez praskę. 2. Wymieszaj czosnek z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i solą. 3. Umyj warzywa. 4. Obierz bakłażana, cukinię, pieczarki i cebulę. 5. Usuń gniazdo nasienne z papryki. 6. Pokrój paprykę na pionowe paski. 7. Cukinię, bakłażan i pieczarki pokrój na małe kawałki. 8. Pieczarki pokrój na ćwiartki. 9. Warzywa połóż na grillu. 10. Grilluj warzywa z obu stron. 11. Ser pokrój na małe kawałki. 12. Wszystkie warzywa przełóż do miski. 13. Wlej sos z oliwy. 14. Wymieszaj dokładnie warzywa z sosem. 15. Posyp warzywa serem. 16. Do potrawy dodaj posiekaną pietruszkę. Grillowany ser pleśniowy w panierce Rada:   Ser przekładaj za pomocą drewnianej szpatułki lub szczypców. Podczas przyrządzania nie przekłuwaj sera widelcem, ponieważ w środku ma postać płynną. Grillowana...

Karkówka na grillu
©Daniel Rönneberg/Fotolia
Styl życia
Grillowanie karkówki – przepis na marynatę i zasady grillowania mięsa
Karkówka z grilla to gwóźdź programu wielu wiosennych i letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli grillowanie karkówki będzie się odbywało wieczorem, już rano tego samego dnia należy pomyśleć o przyrządzeniu mięsa. Powinno ono odstać kilka godzin w marynacie.

Karkówka z grilla to gwóźdź programu wielu wiosennych i letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli grillowanie karkówki będzie się odbywało wieczorem, już rano tego samego dnia należy pomyśleć o przyrządzeniu mięsa. Powinno ono odstać kilka godzin w marynacie.   Karkówkę z grilla można podawać z musztardą, ketchupem, świeżymi warzywami, np. pomidorem, ogórkiem, lub warzywami z grilla. Musztardowa marynata do karkówki Aby mięso było delikatne i soczyste, należy zamarynować je przed upieczeniem.   Składniki (6 plastrów karkówki): 2 łyżki ostrej musztardy , pół szklanki oliwy z oliwek , 3 cebule, 4 ząbki czosnku , pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pół łyżeczki suszonego majeranku, pół łyżeczki słodkiej papryki.   Sposób przygotowania: Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Zmieszać musztardę z oliwą, dodać do nich cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zamieszać. Marynatą należy zalać opłukane pod bieżącą wodą mięso i odstawić je pod przykryciem na 8-12 godzin do lodówki. Jak grillować karkówkę, żeby była delikatna i soczysta Grill należy rozgrzać przed położeniem na niego plastrów mięsa. Karkówkę grilluje się przez 8 minut: 4 minuty na jednej stronie, 4 minuty na drugiej . Żeby mięso zachowało sprężystość i po upieczeniu było soczyste, najlepiej grillować je pod przykryciem, a po zdjęciu z grilla owinąć w folię aluminiową. Nie należy od razu kroić mięsa, warto odczekać z jedzeniem ok. 10-15 minut. Przyrządzaj dania z rusztu jak najczęściej! Co wybrać: grill węglowy czy grill gazowy ? Grilluj zdrowo!  5 przepisów na dania z grilla . Warzywa z rusztu są pyszne. Oto  przepisy na grillowaną paprykę . Zabuduj swój...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner