warzywa z grilla
© ruslan_100/Fotolia.com
Styl życia

Jak zdrowo grillować, czyli 5 zdrowych przepisów na potrawy z grilla

Grillowanie można w Polsce uznać za „sport narodowy”. Nic dziwnego, kiedy pogoda sprzyja, bardzo lubimy spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Spotkanie przy grillu to również ciekawa odmiana spędzania imienin czy spotkań ze znajomymi.

Grillowanie można w Polsce uznać za „sport narodowy”. Nic dziwnego, kiedy pogoda sprzyja, bardzo lubimy spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Spotkanie przy grillu to również ciekawa odmiana spędzania imienin czy spotkań ze znajomymi.

 

Poznaj 5 zdrowych sposobów na potrawy z grilla i zaskocz gości szaszłykiem warzywnym lub dziczyzną w ziołowej marynacie.

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto Pani Walewska

  1. Filet z kurczaka

Filet z kurczaka jest najprostszym zamiennikiem kiełbasy na grillu. Zarówno mięso z kurczaka, jak i indyka jest zdrowe, ponieważ zawiera witaminy z grupy B (niacyna) oraz dużą ilość żelaza. Nie bój się również grillować udek drobiowych. Aby nadać im odpowiedni smak, namocz je wcześniej przez godzinę w marynacie miodowo-musztardowej.

 

Aby przygotować marynatę zmieszaj:

  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • odrobinę oliwy z oliwek,
  • szczyptę soli,
  • kilka kropel cytryny,
  • szczyptę ziół: słodkiej papryki, tymianku lub pieprzu ziołowego.
  1. Grillowane ryby

Ryby to świetny i zdrowy zamiennik mięsa. Pstrąg, tuńczyk czy łosoś to bogactwo kwasów omega-3. Przyrządzane powinny być w marynacie z dodatkiem dużej ilości koperku.

 

Sposób przygotowania marynaty. Zmieszaj:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki posiekanego czosnku,
  • pęczek koperku (posiekanego),
  • kilka kropel cytryny,
  • przyprawy: pieprzu i sól.

Pstrąg i łosoś powinny być grillowane ze skórą – w przeciwnym razie mięso się rozpadnie pod wpływem ciepła. Ryby podawaj go na talerzu z cząstką cytryny, która wzbogaci ich smak.

  1. Warzywny szaszłyk

Wegetariańską bądź wegańską odmianą grillowanych potraw są oczywiście warzywa. Szaszłyki warzywne, wykonane na długich, grubych pałkach to danie smaczne i zdrowe. Co może pojawić się na szaszłyku? Najczęściej poleca się paprykę, ogórek, pomidor, bakłażan, grzyby, kalafior, cukinię, cebulę, a nawet podgotowane ziemniaki. Warzywa należy nadziewać naprzemiennie. Pod koniec grillowania warto na całość położyć ser: kozi, mozzarellę, pleśniowy lub tradycyjny – żółty.

  1. Dziczyzna

Dziczyzna jest o wiele droższa niż wołowina czy wieprzowina. Nic więc dziwnego, że rzadziej pojawia się na stole, choć na specjalne okazje warto zakupić mały kawałek mięsa z dzika lub sarninę. Dziczyzna ma delikatną strukturę i chude mięso, dlatego trzeba o nie odpowiednio zadbać przed wrzuceniem go na ruszt. Najlepiej zamarynować je w oliwie z aromatycznymi przyprawami (tymiankiem, majerankiem i suszoną papryką) na co najmniej godzinę przed grillowaniem.

  1. Faszerowane papryki

W różnokolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta) można włożyć farsz z ugotowanego ryżu z dodatkiem mielonego mięsa (przypominający farsz na gołąbki). Potrawa dzięki papryce jest bardzo zdrowa – warzywo jest bogactwem witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy.

 

Co ważne, można również postarać się, aby potrawy grillowane stały się jeszcze zdrowsze:

  • zamiast gęstych, tłustych sosów wykonaj lekki sos czosnkowy (jogurt naturalny i czosnek z praski) lub pomidorowy (pomidory duszone na oliwie z oliwek z małym dodatkiem jogurtu i soli),
  • zamiast napojów gazowanych, podaj gościom wyciskany sok z owoców lub wodę z cytryną i miętą.

Przepisy na szaszłyki z grilla
© fortyforks/Adobe Stock
Styl życia
Grill na diecie - przepisy na dietetyczne potrawy z grilla
Grill na diecie - przepisy na dietetyczne potrawy z grilla

Grillowanie to jeden z najbardziej popularnych sposobów spędzania letnich wieczorów z rodziną i znajomymi. Odpowiednio dobrane i przygotowane potrawy z grilla wcale nie muszą być kaloryczne. Świeże ryby, chude mięso i chrupiące warzywa świetnie sprawdzą się na ruszcie. Poniżej znajdziecie dietetyczne przepisy na grilla , idealne dla osób na diecie. Przepis na dietetyczne szaszłyki z piersią kurczaka i warzywami Składniki na szaszłyki z grilla 2 papryki (czerwona i żółta/zielona) 3 cebule podwójna pierś kurczaka przyprawy: sól, papryka słodka, zioła prowansalskie, czosnek, pieprz ziołowy 2 łyżki oleju Jak zrobić dietetyczne szaszłyki z kurczakiem i warzywami? Filet z kurczaka pokroić w duża kostkę. Olej zmieszać z przyprawami - do powstałej marynaty wrzucić mięso. Zostawić na godzinę w marynacie. Przez ten czas przygotować resztę składników. Cebulę pokroić w plastry, paprykę w duża kostkę. Składniki nabijać naprzemiennie na patyk. Polać resztą marynaty. Grillować około 15-20 minut. Przewracać raz na jakiś czas. Podawać ze świeżym sosem tzatziki. Przepis na łososia z grilla Składniki na łososia z grilla łosoś w dzwonkach lub filet z łososia cytryna przyprawy: sól, pieprz, koperek Jak zrobić dietetycznego łososia z grilla? Filet z łososia pokroić na na kawałki lub pozostawić dzwonki. Rybę skropić obficie cytryną. W miseczce zmieszać przyprawy i natrzeć nimi łososia. Odstaw na pół godziny. Grilluj przez 12-15 minut na mocno rozgrzanym grillu. Najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych sałat i pomidorkami koktajlowymi. Grillowane warzywa - dietetyczne dodatki na grilla Grillowane warzywa to idealny wybór na...

Karkówka na grillu
©Daniel Rönneberg/Fotolia
Styl życia
Grillowanie karkówki – przepis na marynatę i zasady grillowania mięsa
Karkówka z grilla to gwóźdź programu wielu wiosennych i letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli grillowanie karkówki będzie się odbywało wieczorem, już rano tego samego dnia należy pomyśleć o przyrządzeniu mięsa. Powinno ono odstać kilka godzin w marynacie.

Karkówka z grilla to gwóźdź programu wielu wiosennych i letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli grillowanie karkówki będzie się odbywało wieczorem, już rano tego samego dnia należy pomyśleć o przyrządzeniu mięsa. Powinno ono odstać kilka godzin w marynacie.   Karkówkę z grilla można podawać z musztardą, ketchupem, świeżymi warzywami, np. pomidorem, ogórkiem, lub warzywami z grilla. Musztardowa marynata do karkówki Aby mięso było delikatne i soczyste, należy zamarynować je przed upieczeniem.   Składniki (6 plastrów karkówki): 2 łyżki ostrej musztardy , pół szklanki oliwy z oliwek , 3 cebule, 4 ząbki czosnku , pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czarnego pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, pół łyżeczki suszonego majeranku, pół łyżeczki słodkiej papryki.   Sposób przygotowania: Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Zmieszać musztardę z oliwą, dodać do nich cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zamieszać. Marynatą należy zalać opłukane pod bieżącą wodą mięso i odstawić je pod przykryciem na 8-12 godzin do lodówki. Jak grillować karkówkę, żeby była delikatna i soczysta Grill należy rozgrzać przed położeniem na niego plastrów mięsa. Karkówkę grilluje się przez 8 minut: 4 minuty na jednej stronie, 4 minuty na drugiej . Żeby mięso zachowało sprężystość i po upieczeniu było soczyste, najlepiej grillować je pod przykryciem, a po zdjęciu z grilla owinąć w folię aluminiową. Nie należy od razu kroić mięsa, warto odczekać z jedzeniem ok. 10-15 minut. Przyrządzaj dania z rusztu jak najczęściej! Co wybrać: grill węglowy czy grill gazowy ? Grilluj zdrowo!  5 przepisów na dania z grilla . Warzywa z rusztu są pyszne. Oto  przepisy na grillowaną paprykę . Zabuduj swój...

trzy rodzaje papryki
©viperagp/fotolia
Styl życia
Grillowana papryka jako sos lub przekąska z fetą
Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy

Grillowana papryka jest dobrym dodatkiem do potraw mięsnych, dip paprykowy świetnie nadaje się też do słonych przekąsek. Możesz wykonać z niej samodzielną potrawę, dodając ser feta i zioła. Sprawdź nasze przepisy   Grillowana papryka staje się hitem w sezonie grillowym, ale można ją przygotować również w domowym piekarniku – niezależnie od sezonu.   Grillowana papryka w postaci sosu Sos jako dodatek do mięs, przekąsek lub do makaronu możesz przyrządzić z pieczonej i z grillowanej papryki.   Składniki: 3 duże papryki, ½ l przecieru pomidorowego, 1 cebula , 2 ząbki czosnku , garść świeżych liści bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, sól, 4 łyżki oliwy.   Poziom trudności: łatwe Czas wykonania: 30 minut   Sposób przyrządzenia:   Paprykę umyj, przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Pokrop warzywo oliwą z oliwek i ułóż na rozgrzanym ruszcie. Grilluj do momentu, aż skórka będzie bardzo ciemna, a miąższ stanie się miękki. Zdejmij paprykę z rusztu i poczekaj, aż trochę ostygnie, a potem zdejmij skórkę. Wskazówka: Taka papryka nadaje się jako dodatek do hummusu i na kanapki.   Na patelni podsmaż na oliwie 1 cebulę pokrojoną w kostkę z 2 ząbkami czosnku. Dodaj paprykę i drobno posiekaną bazylię, paprykę w proszku i sól . Podsmażaj przez około 4 minuty, a następnie zalej przecierem pomidorowym. Duś przez 20 minut. Zawartość patelni lekko ostudź, przelej do wysokiego naczynia i zmiksuj na gładko.   Grillowana papryka z serem feta i czosnkiem Składniki: 2 duże papryki, 4 ząbki czosnku, 150 g sera typu feta, oliwa do skropienia papryki, sól, pieprz, kilka świeżych listków bazylii.   Poziom trudności: łatwe Czas wykonania: 30 minut...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik