Karkówka na grillu
©Daniel Rönneberg/Fotolia
Styl życia

Grillowanie karkówki – przepis na marynatę i zasady grillowania mięsa

Karkówka z grilla to gwóźdź programu wielu wiosennych i letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli grillowanie karkówki będzie się odbywało wieczorem, już rano tego samego dnia należy pomyśleć o przyrządzeniu mięsa. Powinno ono odstać kilka godzin w marynacie.

Karkówka z grilla to gwóźdź programu wielu wiosennych i letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli grillowanie karkówki będzie się odbywało wieczorem, już rano tego samego dnia należy pomyśleć o przyrządzeniu mięsa. Powinno ono odstać kilka godzin w marynacie.

 

Karkówkę z grilla można podawać z musztardą, ketchupem, świeżymi warzywami, np. pomidorem, ogórkiem, lub warzywami z grilla.

Musztardowa marynata do karkówki

Aby mięso było delikatne i soczyste, należy zamarynować je przed upieczeniem.

 

Składniki (6 plastrów karkówki):

  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki.

 

Sposób przygotowania:

Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Zmieszać musztardę z oliwą, dodać do nich cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zamieszać. Marynatą należy zalać opłukane pod bieżącą wodą mięso i odstawić je pod przykryciem na 8-12 godzin do lodówki.

Jak grillować karkówkę, żeby była delikatna i soczysta

Grill należy rozgrzać przed położeniem na niego plastrów mięsa. Karkówkę grilluje się przez 8 minut: 4 minuty na jednej stronie, 4 minuty na drugiej. Żeby mięso zachowało sprężystość i po upieczeniu było soczyste, najlepiej grillować je pod przykryciem, a po zdjęciu z grilla owinąć w folię aluminiową. Nie należy od razu kroić mięsa, warto odczekać z jedzeniem ok. 10-15 minut.


warzywa z grilla
© ruslan_100/Fotolia.com
Styl życia
Jak zdrowo grillować, czyli 5 zdrowych przepisów na potrawy z grilla
Grillowanie można w Polsce uznać za „sport narodowy”. Nic dziwnego, kiedy pogoda sprzyja, bardzo lubimy spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Spotkanie przy grillu to również ciekawa odmiana spędzania imienin czy spotkań ze znajomymi.

Grillowanie można w Polsce uznać za „sport narodowy”. Nic dziwnego, kiedy pogoda sprzyja, bardzo lubimy spędzać wolny czas na świeżym powietrzu. Spotkanie przy grillu to również ciekawa odmiana spędzania imienin czy spotkań ze znajomymi.   Poznaj 5 zdrowych sposobów na potrawy z grilla i zaskocz gości szaszłykiem warzywnym lub dziczyzną w ziołowej marynacie. Filet z kurczaka Filet z kurczaka jest najprostszym zamiennikiem kiełbasy na grillu. Zarówno mięso z kurczaka, jak i indyka jest zdrowe, ponieważ zawiera witaminy z grupy B (niacyna) oraz dużą ilość żelaza. Nie bój się również grillować udek drobiowych. Aby nadać im odpowiedni smak, namocz je wcześniej przez godzinę w marynacie miodowo-musztardowej.   Aby przygotować marynatę zmieszaj: 3 łyżki miodu , 3 łyżki musztardy, odrobinę oliwy z oliwek, szczyptę soli, kilka kropel cytryny, szczyptę ziół: słodkiej papryki, tymianku lub pieprzu ziołowego. Grillowane ryby Ryby to świetny i zdrowy zamiennik mięsa. Pstrąg, tuńczyk czy łosoś to bogactwo kwasów omega-3. Przyrządzane powinny być w marynacie z dodatkiem dużej ilości koperku.   Sposób przygotowania marynaty. Zmieszaj: 3 łyżki oliwy z oliwek , 2 ząbki posiekanego czosnku, pęczek koperku (posiekanego), kilka kropel cytryny, przyprawy: pieprzu i sól. Pstrąg i łosoś powinny być grillowane ze skórą – w przeciwnym razie mięso się rozpadnie pod wpływem ciepła. Ryby podawaj go na talerzu z cząstką cytryny, która wzbogaci ich smak. Warzywny szaszłyk Wegetariańską bądź wegańską odmianą grillowanych potraw są oczywiście warzywa . Szaszłyki warzywne, wykonane na długich, grubych pałkach to danie smaczne i zdrowe. Co może pojawić się na szaszłyku? Najczęściej poleca się paprykę, ogórek, pomidor, bakłażan,...

pieczona karkówka
© Patryk Kosmider/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na soczystą karkówkę w winie z ziołowym bobem. Jak prawidłowo upiec mięso?
Pieczone mięsa, aby były miękkie i soczyste, warto przed wstawieniem do piekarnika zamarynować, na przykład w miodowo-ziołowej marynacie. Najprostszym sposobem na uzyskanie wyśmienitej pieczeni jest pieczenie w rękawie aluminiowym.

Pieczone mięsa, aby były miękkie i soczyste watro przed wstawieniem do piekarnika zamarynować, na przykład w miodowo-ziołowej marynacie. Najprostszym sposobem na uzyskanie wyśmienitej pieczeni jest pieczenie w rękawie aluminiowym.   Pieczone mięso powinno być miękkie i soczyste. Przygotowanie wyśmienitej pieczeni jest zależne od użytych przypraw, rodzaju mięsa, temperatury oraz czasu pieczenia. Jak upiec mięso Pieczenie jest jedną ze zdrowszych metod na przygotowanie mięsa. Tak przyrządzone potrawy mają znacznie mniejszą zawartość tłuszczu oraz są mniej kaloryczne niż mięsa , które się smaży na patelni. Aby pieczeń była smaczna, miękka i soczysta należy przestrzegać kilku zasad prawidłowego pieczenia. Najlepszym mięsem do pieczenia jest mięso chude – jagnięcina, udka drobiowe, żeberka oraz tuszki gęsi, indyków i kurczaków. Jest też wielu smakoszy tłustszych rodzajów np. karkówki. Przed pieczeniem mięso najlepiej zamarynować ziołową marynatą. Doskonałym dodatkiem do mięs jest majeranek, kminem, tymianek, pieprz, papryka oraz wyciśnięty czosnek. Nierzadko dodaje się również kieliszek wina. Marynata sprawi, że mięso skruszeje. Najłatwiejszym sposobem pieczenia jest pieczenie w rękawie lub woreczkach. Pozwala to na skrócenie czasu pieczenia, a otrzymana pieczeń jest bardzo soczysta. Chude mięsa, jak pierś z indyka warto owinąć plasterkami boczku – dzięki temu pieczeń nabierze wyjątkowego aromatu i soczystości. Bardzo ważną kwestią jest temperatura i czas pieczenia. Za optymalną temperaturę pieczenia przyjmuje się 160-180 stopni Celsjusza. Mięso zawsze wkłada się do wcześniej nagrzanego piekarnika. Czas pieczenia jest zależny od wielkości mięsa. Ogólna zasada mówi, że 1 kilogram mięsa wymaga 1 godziny pieczenia. Przepis na pieczoną karkówkę w winie z ziołowym bobem Składniki (na 4 porcje): 600...

Grillowane żeberka z przyprawami.
©ruslan_100/Fotolia
Styl życia
Grillowane żeberka wieprzowe – przepis na marynatę miodową i sposób grillowania
Jednym z rodzajów mięs najczęściej wybieranych na grilla są żeberka. Jeśli wcześniej ugotuje się je, a dopiero potem zamarynuje, po zdjęciu z grilla będą soczyste, kruche i delikatne, a przy tym mniej kaloryczne niż żeberka od razu po zamarynowaniu położone na ruszt.

Jednym z rodzajów mięs najczęściej wybieranych na grilla są żeberka. Jeśli wcześniej ugotuje się je, a dopiero potem zamarynuje, po zdjęciu z grilla będą soczyste, kruche i delikatne, a przy tym mniej kaloryczne niż żeberka od razu po zamarynowaniu położone na ruszt.   Najlepiej wybrać żeberka, na których będzie znajdowało się dużo mięsa. Poniższy przepis zawiera proporcje wystarczające do przygotowania 1,5-2 kg żeberek. Gotowanie żeberek przed grillowaniem Przyprawy do gotowania żeberek: 5 liści laurowych, 8 ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka suszonego tymianku , łyżeczka suszonego majeranku, łyżeczka suszonego lubczyku , łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 2 łyżeczki soli. Sposób gotowania żeberek przed grillowaniem Żeberka należy włożyć go dużego garnka i zalać wodą. Woda (ok. 2-3 litry) powinna dokładnie zakryć żeberka . Następnie należy wrzucić do garnka przyprawy i gotować mięso pod przykryciem przez ok. godzinę. Marynata miodowa do żeberek Po ugotowaniu, żeberka należy ostudzić. Kiedy mięso będzie stygło, można przygotować marynatę.   Składniki na marynatę miodową: 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki octu balsamicznego, łyżka ostrej musztardy, 3 łyżki miodu (najlepiej gryczanego), 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki.   Sposób przygotowania marynaty miodowej do żeberek: Oliwę, musztardę i ocet należy wymieszać z miodem, dodać posiekany czosnek, sól i słodką paprykę. Wszystkie składniki należy wymieszać, a następnie zalać nimi mięso i odstawić na 1-2 godziny w chłodne miejsce. Jak grillować żeberka wieprzowe Żeberka należy ułożyć na grillu i piec do momentu, kiedy się przyrumienią, czyli ok. 10 minut. Żeberka można podawać z grillowanymi warzywami: ziemniakami,...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner