Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Trzy owocowe lemoniady w wysokich szklankach
©rockvillephoto/Fotolia
Styl życia

Smaczne, zdrowe i orzeźwiające – domowe lemoniady w 3 letnich smakach

Domowa lemoniada to sposób na szybki i orzeźwiający napój. Lemoniada bazyliowa, rabarbarowa i ananasowa doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku i spotkania z przyjaciółmi.

Domowa lemoniada to sposób na szybki i orzeźwiający napój. Lemoniada bazyliowa, rabarbarowa i ananasowa doskonale sprawdzi się podczas rodzinnego pikniku i spotkania z przyjaciółmi.

 

Klasyczną domową lemoniadę serwuje się w wysokich szklankach, ozdobionych plasterkiem cytryny.

Lemoniada cytrynowo-bazyliowa

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • dzbanka,
  • noża,
  • deski do krojenia.

 

Składniki:

  • 2 duże cytryny,
  • około 12 listków bazylii,
  • 1 litr wody niegazowanej,
  • 2 łyżki brązowego cukru.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Cytryny umyj i obierz ze skórki.
  • Owoce pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera.
  • Bazylię opłucz pod bieżącą wodą i włóż do cytryn.
  • Dodaj cukier, łyżkę wody i całość zmiksuj na jednolity syrop.
  • Syrop bazyliowo-cytrynowy przelej do dzbanka i rozcieńcz pozostałą wodą.
  • Wstaw do lodówki na 15-20 minut.
  • Serwuj z pokruszonymi kostkami lodu.

Smacznego!

Lemoniada rabarbarowa

Rada: Jeśli przygotujesz lemoniadę z nieobranych łodyg rabarbaru, napój będzie mieć intensywny różowy kolor.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • dzbanka,
  • sitka.

 

Składniki:

  • 7 łodyg rabarbaru,
  • 1,5 litra wody,
  • 1 litry wody niegazowanej,
  • 10 listków mięty,
  • 2 cytryny,
  • 4 łyżki miodu.

 

Czas przygotowania: 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój łodygi na mniejsze kawałki (ok. 5-7 cm).
  • Posiekany rabarbar wrzuć do garnka i zalej 1,5 litra wody.
  • Całość gotuj do momentu, gdy owoce zmiękną i będą się rozpadać.
  • Kompot rabarbarowy przelej przez sitko, aby oddzielić owoce i uzyskać klarowny płyn.
  • Do ugotowanego, ciepłego kompotu dodaj miód.
  • Całość zamieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Cytryny umyj i pokrój w plastry.
  • Do wystudzonego kompotu dodaj wodę niegazowaną, listki mięty i cytrynę.
  • Lemoniadę wstaw do lodówki na 20-30 minut.
  • Serwuj z kostkami lodu.

Smacznego!

Lemoniada ananasowa

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • wysokiego naczynia,
  • blendera.

 

Składniki:

  • 1 ananas,
  • 10 listków mięty,
  • łyżeczka brązowego cukru,
  • litr wody niegazowanej,
  • 2 limonki.

 

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Ananasa umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Owoce wrzuć do blendera.
  • Limonki umyj, przekrój na pół i wyciśnij sok.
  • Sok z limonek i cukier dodaj do ananasa.
  • Całość dokładnie zmiksuj.
  • Liście mięty umyj i posiekaj na drobno.
  • Masę ananasowo-limonkową przełóż do wysokiego naczynia, dodaj miętę i wodę.
  • Lemoniadę wymieszaj i zostaw w lodówce do schłodzenia na 20-30 minut.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Trzy koktajle owocowe w wysokich szklankach
©scerpica/Fotolia
Styl życia
Przepisy na zielone koktajle z kiwi
Koktajl z kiwi z bananem, pietruszką lub pomarańczą sprawdzi się jako przekąska lub pomysł na drugie śniadanie. Jest smaczny i zdrowy – dostarcza witaminy C, A, E i K.

Koktajl z kiwi z bananem, pietruszką lub pomarańczą sprawdzi się jako przekąska lub pomysł na drugie śniadanie. Jest smaczny i zdrowy – dostarcza witaminy C, A, E i K.   Koktajl z kiwi wspomaga odchudzanie, detoksykację wątroby i podnosi odporność organizmu. Koktajl z kiwi i banana Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: blendera, noża, deski do krojenia, szklanego pojemnika.   Składniki: 2 banany, 4 liście jarmużu , 2 duże owoce kiwi , 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, opcjonalnie sok z pomarańczy.   Sposób wykonania: Liście jarmużu dokładnie umyj, osusz, oddziel od łodygi i wrzuć do blendera. Kiwi i banany obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do jarmużu. Dodaj sok z cytryny i miód. Całość zmiksuj na jednolity koktajl i przelej do szklanego pojemnika. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go sokiem z pomarańczy. Smacznego! Koktajl z kiwi i pietruszki Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: blendera, noża, deski do krojenia, wysokiej szklanki.   Składniki: 10 listków mięty, 1 kiwi, 1 łyżeczka miodu, pół pęczka pietruszki, 125 mililitrów wody niegazowanej.   Sposób wykonania: Kiwi obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj wodę i miód. Pietruszkę i miętę posiekaj i wrzuć do pozostałych składników. Całość zmiksuj na jednolity koktajl i przelej do wysokiej szklanki. Smacznego! Koktajl z kiwi i pomarańczy Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: blendera, noża, deski do krojenia, szklanki.  ...

Szklanka z lemoniadą
©capacitorphoto/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić lemoniadę cytrynową? Prosty przepis na zdrowy napój
Lemoniada cytrynowa to chłodzący, orzeźwiający napój przyrządzony z wody, cukru i soku z cytryny. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą sprzed 1300 lat. W połowie XIX wieku popularność lemoniady wciąż nie słabła. Na ulicach Nowego Yorku czy Paryża można było się jej napić z przewoźnego straganu.

Lemoniada cytrynowa to chłodzący, orzeźwiający napój przyrządzony z wody, cukru i soku z cytryny. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą sprzed 1300 lat. W połowie XIX wieku popularność lemoniady wciąż nie słabła. Na ulicach Nowego Yorku czy Paryża można było się jej napić z przewoźnego straganu .   Obecnie na sklepowych półkach znajdziemy jej różne warianty, niestety „wzbogacone” o sztuczne barwniki, słodziki i konserwanty. Dlatego lemoniadę najlepiej przygotować samodzielnie, co jest dziecinnie proste.   Lemoniadę cytrynową przygotowuje się z dodatkiem soku z cytryny i/lub limonek, pomarańczy, pomelo czy grejpfrutów. Podaje się ją schłodzoną i często również z dodatkiem wody gazowanej. Może być wzbogacana o równego rodzaju dodatki, takie jak świeże liście mięty, imbir, cynamon, a nawet chilli. Owocowe lemoniady przygotowuje się nie tylko z cytrusów, równie pyszna jest lemoniada truskawkowa, rabarbarowa, arbuzowa, ananasowa, brzoskwiniowa czy imbirowa.   Lemoniada jest napojem bezalkoholowym , często dodawanym do różnego rodzaju drinków i piwa ( shandy, radler, panaché, panasch ). Lemoniada cytrynowa – wersja podstawowa Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy Składniki: 1 kg cytryn, 5-6 łyżek cukru, 2 litry wody mineralnej niegazowanej , filtrowanej lub przegotowanej, lód w kostkach lub kruszony. Przygotowanie: 1. Cytryny włóż do dużej wysokiej miski i zalej wrzątkiem. 2. Wyciśnij z nich sok i po przecedzeniu wlej do dzbanka w której podasz lemoniadę. Każdą cytrynę przed przekrojeniem roluj naciskając mocno dłonią po blacie – dzięki temu będzie bardziej soczysta. 3. Cukier rozpuść w odrobinie ciepłej wody i zmieszaj z przygotowaną wodą mineralną, filtrowaną lub przegotowaną, wlej do dzbanka z sokiem, dodaj lód. Całość dokładnie wymieszaj. 4....

Arbuzowe napoje
© k2photostudio/Fotolia.com
Styl życia
Pomysły na arbuzowe napoje: lodowe kostki arbuzowe, koktajle i smoothie z arbuza
Lodowe kostki arbuzowe nadadzą smak nawet zwykłej wodzie. Koktajle z arbuzem w roli głównej orzeźwią w gorący dzień. Arbuzowe smoothie może z powodzeniem zastąpić przekąskę.

 Lodowe kostki arbuzowe nadadzą smak nawet zwykłej wodzie. Koktajle z arbuzem w roli głównej orzeźwią w gorący dzień. Arbuzowe smoothie może z powodzeniem zastąpić przekąskę. Przepis na lodowe kostki arbuzowe Aby zrobić lodowe kostki arbuzowe, wydrąż miąższ z umytego arbuza i pozbądź się pestek . Miąższ zmiksuj, wlej do pojemnika na kostki lodu i włóż do zamrażalnika. Tak przygotowane kostki możesz wrzucić do dowolnego napoju. Koktajl truskawkowo-arbuzowy Do przygotowania koktajlu truskawkowo-arbuzowego potrzeba: 100 g arbuza, 100 g truskawek.   Sposób przygotowania: Umyj owoce i usuń szypułki z truskawek. Pokrój arbuza na małe kawałki i usuń z niego pestki. Wrzuć owoce do blendera i wymieszaj na gładką masę . Możesz dodać lodu. Koktajl arbuzowo-bananowy Do zrobienia koktajlu arbuzowo-bananowego potrzebujesz: 3 średnie banany, 80 g arbuza, 150 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu .   Sposób przygotowania: Pokrój arbuza i pozbądź się z niego pestek. Obierz banany ze skórki i pokrój je w plasterki. Przełóż owoce do miski i dolej do nich sok jabłkowy. Dosyp cynamon i zmiksuj całość za pomocą blendera. Dodaj do niego kostki lodu. Z tych składników otrzymasz 4 szklanki koktajlu. Koktajl z arbuza z sokiem z limonki Składniki na koktajl z arbuza z sokiem z limonki to: 2 kilogramowy arbuz, 1 pęczek mięty, 3 szklanki wody, 2 szklanki soku z limonki , lód.   Sposób przygotowania: Pokrój arbuza w kostkę, uprzednio pozbywając się z niego pestek. Zmiksuj miąższ i dolej do niego sok z limonki. Możesz dodać nieco brązowego cukru, aby koktajl był słodszy. Posiekaj drobniutko miętę i dodaj do pozostałych składników. Do koktajlu dodaj wody i lodu.   Mleczny koktajl arbuzowy z limonką Aby zrobić mleczny koktajl...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner