Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
słodycze
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Niebezpieczny syrop glukozowo-fruktozowy w coraz większej liczbie produktów

Syrop glukozowo-fruktozowy daje słodki smak produktom, a tym samym doprowadza do przyjmowania dodatkowych pustych kalorii. Jego przyjmowanie przynosi wyłącznie negatywne skutki.

Syrop glukozowo-fruktozowy daje słodki smak produktom, a tym samym doprowadza do przyjmowania dodatkowych pustych kalorii. Jego przyjmowanie przynosi wyłącznie negatywne skutki.

Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy to wytwarzany z kukurydzy zamiennik cukru. Z kukurydzy otrzymuje się skrobię kukurydzianą, a ze skrobi wytwarza się jasnożółty syrop. Taki syrop dodawany jest do soków owocowych, napojów alkoholowych, izotonicznych i energetycznych, słodyczy, serków homogenizowanych, jogurtów, dżemów, galaretek, lodów, mleka zagęszczonego. Grupa produktów, w których występuje syrop glukozowo-fruktozowy ciągle wzrasta.

 

Syrop glukozowo-fruktozowy jest chętnie wykorzystywany w przemyśle, ponieważ:

1. jest tani (tańszy od zwykłego cukru),

2. występuje w postaci płynnej – to ułatwia transport i przechowywanie,

3. nie ulega krystalizacji.

Ryzyko spożywania syropu glukozowo-fruktozowego

Przyjmowanie syropu glukozowo-fruktozowego do organizmu nie przynosi żadnych korzyści. Te puste kalorie przyczyniają się do powstawania otyłości, cukrzycy oraz do problemów z sercem. Ten produkty powoduje zwłaszcza zwiększającą się liczbę otyłych dzieci.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Biały cukier
©koosen/Fotolia
Styl życia
Zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy. Uważaj na syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia.

Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia. Skład syropu glukozowo-fruktozowego a skład cukru Syrop glukozowo-fruktozowy produkowany jest ze skrobi kukurydzianej. Skrobia w procesie chemicznym przetwarzana jest w gęsty roztwór składający się z glukozy i fruktozy.   Cukier na potrzeby przemysłu spożywczego pozyskuje się głównie z buraków cukrowych. Jego podstawowym składnikiem jest sacharoza, związek chemiczny należący do węglowodanów. Dlaczego cukier jest zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym? Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać płynu, dzięki temu łatwiej jest rozcieńczyć jego koncentrat. Sacharozę należy wcześniej rozpuścić. Syrop glukozowo-fruktozowy nie krystalizuje się tak, jak cukier, co wpływa na lepszy wygląd posłodzonych nim produktów. Produkty posłodzone syropem można ponadto przechowywać dłużej niż te zawierające cukier. Przede wszystkim jednak produkcja i przechowywanie syropu glukozowo-fruktozowego są tańsze niż produkcja i przechowywanie cukru. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że w ramach oszczędności firmy produkujące żywność i napoje często stosują syrop zamiast cukru. Szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego Cukier nazywany jest przez niektórych białą śmiercią. Analogicznie syrop glukozowo-fruktozowy można by nazwać brązową śmiercią, ponieważ spożywanie go powoduje jeszcze większe spustoszenia w organizmie.   Choć kaloryczność cukru (sacharozy) i syropu glukozowo-fruktozowego jest porównywalna, sposób, w jaki...

kobieta u lekarza
©Robert Kneschke/fotolia
Styl życia
Objawy niedocukrzenia krwi, czyli objawy hipoglikemii
Objawy hipoglikemii występują stopniowo, wraz ze spadkiem poziomu cukru we krwi. Choroba zwana inaczej niedocukrzeniem krwi objawia się zazwyczaj sennością i silnym osłabieniem.

Objawy hipoglikemii występują stopniowo, wraz ze spadkiem poziomu cukru we krwi. Choroba zwana inaczej niedocukrzeniem krwi objawia się zazwyczaj sennością i silnym osłabieniem. Czym jest hipoglikemia? Hipoglikemia to niedocukrzenie krwi. Występuje gdy poziom cukru we krwi wynosi poniżej 55 mg/dl . Jest to najczęściej występujące powikłanie cukrzycy i pojawia się przez błędy w diecie lub nieprawidłowo leczoną cukrzycę. Niekiedy zdarza się też u osób, które nie chorują na cukrzycę. Wtedy niski poziom cukru we krwi może świadczyć o innej chorobie, np. nerek, trzustki, niewydolności kory nadnerczy, czy chorobie przysadki mózgowej. Schorzenie jest szczególnie niebezpieczne dla osób leczonych insuliną . W ich wypadku hipoglikemia może być przyczyną śmierci. Hipoglikemia – objawy Hipoglikemię możemy podzielić na trzy etapy: łagodną, umiarkowaną i ciężką . W wyniku tej pierwszej, początkowe objawy nie są charakterystyczne. Występuje osłabienie, nadmierna potliwość , szybkie kołatanie serca, dreszcze i drżenie. Niekiedy pojawia się zmiana zachowania: człowiek staje się agresywny bez konkretnego powodu. W tym wypadku najlepiej szybko zjeść bądź wypić coś słodkiego. W stanie umiarkowanym hipoglikemia objawia się trudnościami w zachowaniu koncentracji, zdezorientowaniem i roztargnieniem. Do tego dochodzą: silne uczucia głodu, zaburzenia mowy i niewyraźne widzenie. Innymi dolegliwościami w stopniu umiarkowanym są pieczenie i mrowienie ust oraz skóry. Ostatni rodzaj hipoglikemii, czyli ciężki oprócz wyżej wymienionych czynników objawia się drgawkami, arytmią i zaburzeniami pracy serca. Dodatkowo pojawia się silny niepokój, przeszkadzający we śnie. W ostatnim etapie hipoglikemii dochodzi do utraty świadomości a nawet i śpiączki. Brak szybkiej pierwszej pomocy może przyczynić się nawet do śmierci ....

świeże jabłka zielone i jedno czerwone
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Cukry proste – produkty, których lepiej unikać
Cukier prosty, inaczej sacharoza, to dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Cukry proste dodaje się do produktów, aby poprawić ich smak. Są to: cukier biały, cukier brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), syrop klonowy, melasa cukrowa, miód.

Cukier prosty, inaczej sacharoza, to dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Cukry proste dodaje się do produktów, aby poprawić ich smak. Są to: cukier biały, cukier brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), syrop klonowy, melasa cukrowa, miód. Cukier biały a cukier brązowy – przykłady cukrów prostych Cukier biały i cukier brązowy produkowane są z roślin – cukier biały otrzymuje się z buraka cukrowego, zaś cukier brązowy pozyskiwany jest z trzciny. Zarówno cukier biały , jak i cukier brązowy zawierają ponad 90% sacharozy. Cukier biały poddawany jest przemysłowemu oczyszczaniu, cukier brązowy nie. Nie wpływa to jednak prawie w ogóle na ich walory zdrowotne – z obu źródeł sacharozy najlepiej zrezygnować (lub przynajmniej je ograniczyć). Wartość kaloryczna obu produktów niewiele się różni – cukier biały ma około 406 kalorii w 100 gramach, a cukier brązowy – 380-396 kalorii. Syropy i melasa cukrowa – cukry proste w płynnej postaci Melasa to ciemnobrązowy syrop, który powstaje przy produkcji cukru białego. Zawiera około 50% sacharozy, przez co nie jest zupełnie pozbawiony wartości odżywczych – zawiera wapń, żelazo i potas. W 100 gramach ma 290 kalorii. Inne syropy zastępujące cukier biały i brązowy, to m.in: syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany) i syrop klonowy. Ten pierwszy otrzymuje się z kukurydzy przetworzonej na glukozę – 52% i fruktozę – 42%. Jest to cukier prosty bardzo szkodliwy, uznaje się go za przyczynę epidemii otyłości. Dodawany jest niemal do wszystkich produktów, ze względu na niską cenę i łatwość obróbki. Jest składnikiem słodyczy, napojów, jogurtów, pieczywa, sałatek. Z kolei syrop klonowy otrzymuje się z soku klonowego z pnia klonu i jest to populary produkt słodzący w kuchni...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner