
Co prawda owoce suszone są bardziej kaloryczne od świeżych, ale mają wiele prozdrowotnych właściwości, a niektóre z suszonych owoców świetnie będą wspomagać proces odchudzania.
Prozdrowotne właściwości suszonych owoców
Suszone owoce świetnie sprawdzają się w profilaktyce i wspomaganiu leczenia niektórych chorób. Mają właściwości, które wpływają na sprawniejsze działanie organizmu. Na przykład suszone morele dzięki zawartości witamin A, E i C mają skondensowaną moc przeciwutleniającą. Oznacza to, że pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, które w nadmiarze powodują przyspieszenie procesu starzenia się, osłabienie odporności organizmu, a nawet mogą przyczynić się do rozwoju raka. Z kolei suszona żurawina znana jest ze swoich właściwości leczniczych i stosowana w profilaktyce chorób związanych z układem moczowym. Okazuje się, że ma również drogocenny wpływ na pracę układu krwionośnego i pomaga dbać o zęby i dziąsła. Przy odchudzaniu bardzo korzystne będzie sięgnięcie po suszone śliwki. Dzięki swoim właściwościom rewelacyjnie regulują pracę jelit i wspomagają proces trawienia. Już trzy suszone owoce dziennie, jedzone regularnie, poprawią funkcjonowanie układu pokarmowego.
Kaloryczność suszonych owoców
Ponieważ w procesie suszenia z owoców usuwana jest woda, są one skoncentrowanym źródłem wielu witamin i minerałów, ale jednocześnie zawierają więcej kalorii niż owoce świeże. Przybliżona zawartość kaloryczna w 100 gramach niektórych owoców świeżych i suszonych: śliwki (świeże 45 kcal, suszone 240 kcal), morele (świeże 48 kcal, suszone 241 kcal), żurawina (świeża 46 kcal, suszona 320 kcal), mango (świeże 60 kcal, suszone 333 kcal), jagody (świeże 55 kcal, suszone 315 kcal), jabłka (świeże 52 kcal, suszone 240 kcal).
Kasia gotuje z Polki.pl: piaskowa babka cytrynowa
Na co trzeba uważać wybierając suszone owoce w trakcie odchudzania
Osoby, które się odchudzają i liczą dzienną porcję kalorii, powinny wziąć pod uwagę wyższą kaloryczność owoców suszonych nad świeżymi. Dodatkowo dobrze jest zapoznać się z etykietą wybieranego produktu: czy na przykład suszona żurawina nie jest dosłodzona, lub czy suszone morele nie są konserwowane dwutlenkiem siarki, który może działać alergizująco.
Z pewnością suszone owoce sprawdzą się jako zamienniki niezdrowych przekąsek i jedzone z umiarem wspomogą proces odchudzania, wzmocnią odporność i kondycję skóry, a także pracę wielu narządów wewnętrznych.
- Lubisz suszone owoce? Zobacz, jakie właściwości i kalorie mają suszone morele.
- Śliwki poprawiają pracę układu pokarmowego. Poznaj właściwości suszonych śliwek.
- Suszona żurawina to doskonały dodatek do dań. Polecamy przepisy na smaczne desery z żurawiny.