kasza jaglana z owocami
©Kamila Cyganek/Fotolia
Styl życia

Dwa proste przepisy na szybkie dietetyczne słodkości

Słodyczy czasem trudno sobie odmówić, ale wcale nie trzeba, jeśli przygotuje się zdrową i wartościową słodkość. Można to zrobić już w pięć minut.

Słodyczy czasem trudno sobie odmówić, ale wcale nie trzeba, jeśli przygotuje się zdrową i wartościową słodkość. Można to zrobić już w pięć minut.

 

Dla wielbicieli słodkości ratunkiem w trakcie diety będą słodkie i jednocześnie zdrowe przekąski. Poniżej przykład na ekspresowe lody i pyszny deser z kaszy jaglanej z owocami, które z pewnością będą zdrowszym wyborem niż produkty pełne sztucznych dodatków i wyjątkowo niezdrowych utwardzonych tłuszczy.

Przepis na lody w pięć minut

Składniki:

  • ulubione mrożone owoce (truskawki, jagody, jeżyny) – 100 g,
  • serek homogenizowany (ważne, by nie było w nim chemii, im mniej w nim składników, tym lepiej) – ok. 1,5 – 2 łyżek,
  • miód (2 łyżeczki).

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Owoce wyjąć z zamrażarki i od razu zblendować z serkiem i miodem.
  • Po uzyskaniu gładkiej masy przełożyć do miseczki.
  • Jak na lody przystało – trzeba zjeść je od razu, inaczej stopnieją.

Smacznego!

 

Jeżyny na przykład nie tylko pomagają dbać o urodę (zawierają antyoksydanty i witaminę młodości), ale skuteczne są też w profilaktyce zdrowotnej. Jeżyny są bogatym źródłem witamin i wartości odżywczych, a w 100 gramach tych owoców jest jedynie 43 kcal.

Przepis na deser z kaszy jaglanej z owocami

Składniki:

  • kasza jaglana (1 szklanka),
  • migdały (garść),
  • miód (łyżeczka),
  • owoce (np. morele, brzoskwinie, truskawki),
  • woda.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Migdały namoczyć w ½ szklanki gorącej wody.
  • Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Wystudzić.
  • Do kaszy dodać migdały wraz z wodą, w której były zamoczone i miód.
  • Całość zblendować do gładkiej konsystencji.
  • Owoce pokroić. Można w garnku z odrobiną wody pozostawić je przez chwilę na ogniu.
  • Do szklanek przekładać warstwowo kaszę i owoce. Gotowe.

Smacznego!

 

Kasza jaglana pomaga przywrócić równowagę kwasowo–zasadową w organizmie, a migdały są świetną pożywką dla mózgu – dzięki swoim właściwościom m.in. poprawiają pamięć i koncentrację.


 

Rafaello z kaszy jaglanej
© patrisyu/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowe słodycze – rafaello z kaszy jaglanej - przepis
Rafaello z kaszy jaglanej to doskonały pomysł na słodki deser w wersji bezglutenowej i nie zawierającej laktozy. Kasza jaglana ma właściwości oczyszczające i alkalizujące (neutralizujące zakwaszenie organizmu) dlatego warto wykorzystywać ją nawet do przyrządzania deserów.

Rafaello z kaszy jaglanej to doskonały pomysł na słodki deser w wersji bezglutenowej i nie zawierającej laktozy. Kasza jaglana ma właściwości oczyszczające i alkalizujące (neutralizujące zakwaszenie organizmu) dlatego warto wykorzystywać ją nawet do przyrządzania deserów. Rafaello z kaszy jaglanej – przepis Migdały dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, takich jak poprawiający koncentrację magnez oraz wpływające korzystnie na układ nerwowy witaminy z grupy B. Mleko kokosowe jest bogate w olej kokosowy , zawierający kwas laurynowy, który hamuje namnażanie drobnoustrojów.   Czas przygotowania: około 45 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: 40 g kaszy jaglanej, 300 ml mleka kokosowego, 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy, 50 g – około pół opakowania wiórków kokosowych, 100 g - opakowanie całych migdałów.   Sposób przygotowania: 1. Migdały zalej letnią wodą – pamiętaj, aby nie używać wrzątku, ponieważ wówczas tracą większość swoich właściwości odżywczych . Odstaw na 30 minut. Po tym czasie z łatwością obierzesz je ze skórki. 2. Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą – około 3 razy – dzięki temu będziesz mieć pewność, że nie zgorzknieje. Zalej ją mlekiem i ugotuj do miękkości – około 10-15 minut – na wolnym ogniu często mieszając, aby się nie przypaliła , pod koniec gotowania wsyp 3 łyżeczki wiórków kokosowych. Odstaw do ostygnięcia, mleko powinno zostać wchłonięte. Dodaj miód lub syrop z agawy . 3. Gdy kasza ostygnie formuj z niej małe kulki, wkładając w środek migdał. Kulki obtaczaj w wiórkach kokosowych. 4. Gotowe kulki wstaw do lodówki na około 15 minut.   Smacznego! Kasza jaglana jest pełnowartościowym produktem. Poznaj dietetyczne przepisy z kaszy jaglanej . Kasa jaglana doskonale sprawdza...

kuleczki czekoladowe w szulfadce
©MartaSzloser/Fotolia
Styl życia
Dwa pomysły na słodycze sylwestrowe: wersja fit i bardzo słodka
Kuleczki daktylowo-migdałowe lub w wersji bardziej kalorycznej, ale równie pysznej – czekoladowo-czekoladowe – dwa pomysły na sylwestrowy deser.

Kuleczki daktylowo-migdałowe lub w wersji bardziej kalorycznej, ale równie pysznej – czekoladowo-czekoladowe – dwa pomysły na sylwestrowy deser. Kuleczki daktylowo-migdałowe Składniki: suszone daktyle (200 gramów), zmielone migdały (3 łyżki), ziarna sezamu (3 łyżki), ziarna kardamonu (15 sztuk). Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Z ziaren kardamonu wyciągnąć nasionka i wraz z daktylami zblendować. Daktylową masę przełożyć do naczynia, dodać migdały i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę zrolować i obtoczyć w sezamie. Odcinać kawałki i w dłoniach formować kulki, które należy ponownie obtoczyć w sezamie i nadać im końcowy kształt. Smacznego! Kuleczki czekoladowo-czekoladowe Składniki: gorzka czekolada (85 gramów), mąka pszenna (170 gramów), orzechy włoskie (60 gramów), masło (80 gramów), cukier (1 szklanka), cukier puder (1 szklanka), jajka (jedno całe, jedno żółtko), aromat waniliowy (1/4 łyżeczki), aromat migdałowy (1/4 łyżeczki), mleko (3 łyżki). Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Masło (75 g) i czekoladę (55 g) roztopić w garnku na małym ogniu, często mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175oC. Orzechy włoskie drobno posiekać. Cukier połączyć z jajkiem, żółtkiem oraz aromatem migdałowym, wymieszać do uzyskania puszystej masy . Rozmieszać z rozpuszczoną czekoladą. Mąkę wymieszać z posiekanymi orzechami i dodać do wcześniej połączonych produktów, wymieszać. Formować kulki i ułożyć je na blasze do pieczenia. Piec przez około 10 minut, aby kulki były sztywne, przełożyć na metalową podstawkę. Polewa: na małym ogniu roztopić czekoladę (30 g)...

Jaglany shake
© fahrwasser/Fotolia.com
Styl życia
2 przepisy na koktajle z kaszy jaglanej i owoców
Przepisy z kaszy jaglanej to nie tylko obiady czy jaglanki. Kasza jaglana jest także składnikiem, z którego można przygotować smaczne i zdrowe koktajle owocowe. Koktajle z kaszy jaglanej i owoców sprawdzą się jako lekka kolacja lub przekąska do pracy.

Przepisy z kaszy jaglanej to nie tylko obiady czy jaglanki. Kasza jaglana jest także składnikiem, z którego można przygotować smaczne i zdrowe koktajle owocowe. Koktajle z kaszy jaglanej i owoców sprawdzą się jako lekka kolacja lub przekąska do pracy. Kasza jaglana – przepis na koktajl z jabłkami Rada: Przepis na koktajl z jabłeki kaszy jaglanej można wzbogacić dosładzając koktajl łyżeczką miodu lub cukru trzcinowego. Do przepisu z kaszy jaglanej i malin można dodać również kiwi lub brzoskwinię.   Czas wykonania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, miski, blendera, szklanek, sitka.   Składniki: 200 ml wody mineralnej lub mleka kokosowego , ½ szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 słodkie jabłko, szczypta cynamonu , 4 daktyle.   Sposób wykonania: 1. Daktyle wrzuć do miski z gorącą wodą na około 15-20 minut. 2. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna woda). Dzięki temu kasza utraci swoją gorycz. 3. Do garnka wlej wodę i zagotuj. 4. Do gotującej się wody dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 5. Daktyle wyjmij z wody i usuń z nich pestki. 6. Do blendera wlej wodę mineralną, wsyp daktyle, ugotowaną kaszę jaglaną, obrane ze skórki i pokrojone jabłko. Całość dokładnie zmiksuj i przelej do szklanek.   Kasza jaglana – przepis na koktajl z jagodami Rada: Koktajl z kaszy jaglanej możesz udekorować listkami świeżej mięty. Przepis możesz wzbogacić zamieniając wodę mineralną mlekiem migdałowym lub kokosowym.   Czas wykonania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe  ...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner