Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
surowe mięso na talerzach
©bit24/fotolia
Styl życia

Na czym polega dieta mięsna Stillmana?

Dieta mięsna Stillmana polega na jedzeniu przez tydzień tylko i wyłącznie chudego mięsa. Jej sens tkwi w maksymalnym ograniczeniu tłuszczów i węglowodanów – chude mięso dostarcza nam przede wszystkim białka. Jest to dieta monotonna i restrykcyjna, pozwalająca jednak szybko stracić kilka kilogramów, dzięki czemu wciąż ma swoich zwolenników.

Dieta mięsna Stillmana polega na jedzeniu przez tydzień tylko i wyłącznie chudego mięsa. Jej sens tkwi w maksymalnym ograniczeniu tłuszczów i węglowodanów – chude mięso dostarcza nam przede wszystkim białka. Jest to dieta monotonna i restrykcyjna, pozwalająca jednak szybko stracić kilka kilogramów, dzięki czemu wciąż ma swoich zwolenników.

Zasady diety mięsnej Stillmana

Dieta Stillmana to bardzo rygorystyczna i monotonna dieta, opierająca się na jedzeniu tylko jednego rodzaju produktu. Trwa tydzień (nie może być stosowana dłużej!), podczas którego można jeść tylko chude mięso – cielęcinę, kurczaka itp. Mięso może być pieczone, wędzone lub gotowane, do ich przyrządzania można używać dużej ilości ziół, a nawet jest to wskazane, ponieważ zioła poprawiają trawienie.

 

Podczas stosowania diety mięsnej należy pić dużo niegazowanej wody mineralnej bądź zielonej herbaty, oczywiście niesłodzonej. Wskazane jest picie 3 litrów płynów dziennie.

 

Ze względu na niską zawartość witamin i minerałów należy przyjmować witaminy B, C oraz potas. Nie należy przyjmować żelaza, ponieważ w mięsie jest go bardzo dużo.

Dieta mięsna Stillmana: za i przeciw

Dieta ta jest bardzo skuteczna, co zawdzięcza przede wszystkim temu, że ograniczona do minimum jest zawartość tłuszczu i węglowodanów w posiłkach, natomiast zawierają one dużo białka. Organizm, trawiąc białko, potrzebuje dużo energii, co jeszcze wzmaga efekt odchudzający.

 

Przeciwnicy tej diety krytykują ją przede wszystkim za restrykcyjność i monotonność. Zabronione jest jedzenie czegokolwiek poza chudym mięsem, a to w owocach i warzywach jest najwięcej witamin, a także bardzo cenny błonnik. Co więcej, diety niskowęglowodanowe jak ta prowadzą do zakwaszenia organizmu, a tłuszcze nie są w pełni spalane, ponieważ do tego potrzebna jest obecność węglowodanów.

 

Wadą tej diety jest również to, że po jej zakończeniu wystąpi efekt jo-jo. Ponadto nie uczy ona zdrowych nawyków żywieniowych.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
kiełbaski na talerzu
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Ektomorfik – jaką powinien stosować dietę?
Ektomorfik to szczupła osoba, której trudno przybrać na wadze. Dlatego dieta na masę dla ektomorfika powinna być wysokokaloryczna i zawierać odpowiednie ilości składników odżywczych, a także witamin. Dietę należy wspomóc treningiem, który przyczyni się do zwiększenia masy ciała.

Ektomorfik to szczupła osoba, której trudno przybrać na wadze. Dlatego dieta na masę dla ektomorfika powinna być wysokokaloryczna i zawierać odpowiednie ilości składników odżywczych, a także witamin. Dietę należy wspomóc treningiem, który przyczyni się do zwiększenia masy ciała. Ektomorfik – kim jest? Ektomorfik to szczupła osoba, której trudno przytyć. Osoby te charakteryzują się długimi, cienkimi kościami i mają kłopoty z nabraniem muskulatury. Ektomorfik powinien przyjmować o 30% więcej kalorii względem zapotrzebowania. Ektomorfik – co powinien jeść? Dieta na masę dla ektomorfika powinna składać się z produktów wysokokalorycznych i bogatych w składniki odżywcze, w tym w witaminy. Ektomorfik powinien jeść regularne posiłki, najlepiej co 4-5 godzin dziennie. Częstsze posiłki nie są wskazane i nie zaleca się, by pomiędzy nimi podjadać. Przed treningiem należy unikać tłuszczów, ponieważ spowalniają one wchłanianie składników odżywczych, a warto natomiast sięgnąć po napój węglowodanowo-białkowy, który dostarczy właściwe ilości energii. Godzinę po treningu zaleca się zjedzenie drobiu, ryb, które są bogatym źródłem białka . Ważne też, by ektomorfik przyjmował spore ilości pieczywa, ryżu, ziemniaków i owoców. Dietę dodatkowo trzeba wspomóc wysiłkiem fizycznym , który powinien być intensywny i angażujący mięśnie wszystkich partii ciała. Ektomorfik – jakich produktów nie powinien jeść? Ektomorfik podczas stosowania diety na masę nie powinien korzystać z diet, ubogich w węglowodany, ponieważ większość dietetyków zaleca, by wartość energetyczna w 60% pochodziła z węglowodanów, niezależnie od ich indeksu glikemicznego. Mała ilość węglowodanów jest przeszkodzą w budowaniu większej masy mięśniowej. Pozbądź się cellulitu skutecznie! Najpierw należy oczyścić organizm z toksyn dietą na cellulit ....

pierś z kurczaka
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Co jeść w trakcie diety na przyrost masy mięśniowej?
Dieta na przyrost masy musi uwzględniać odpowiednie proporcje białka, węglowodanów i tłuszczów.

Dieta na przyrost masy musi uwzględniać odpowiednie proporcje białka, węglowodanów i tłuszczów.   Budowanie masy mięśniowej oparte jest na trzech fundamentach: na treningu,  na odżywianiu  i na regeneracji. Tylko działanie mające na celu wpływ na każdy z tych obszarów przyniesie oczekiwane efekty. Zatem nie można budować masy mięśniowej bez właściwego treningu, bez odpowiednio zbilansowanego posiłku i bez czasu przeznaczonego na regenerację. Ile białka, ile tłuszczu i ile węglowodanów w diecie na przyrost masy Jest tyle propozycji proporcjonalnego ułożenia składników w diecie, ilu jest trenerów i kulturystów. Poza tym ilości poszczególnych elementów zależeć będą od dziennego zapotrzebowania energetycznego oraz intensywności wysiłku fizycznego. W diecie powinno znaleźć się miejsce na wszystkie elementy i można przyjąć, że  białka należy przyjąć od 1,7 g do 2,5 g na kilogram masy ciała , węglowodanów od 3 g do 7 g na kilogram masy ciała (w dni treningowe ilość ta może wzrosnąć), natomiast tłuszczów od 1 g do 1,5 g na kilogram masy ciała. Białko jest oczywiście podstawowym budulcem masy mięśniowej, ale to tłuszcze i węglowodany pozwalają mu na korzystne działanie. Poza tym znaczne  ograniczenie węglowodanów przy wysokiej zawartości białka w pożywieniu może doprowadzić do kwasicy ketonowej , a osoby z zaburzeniami pracy nerek i wątroby powinny skonsultować z lekarzem stosowanie diet o wysokiej zawartości białka. Źródła białka, z których można korzystać Ryby nie tylko są źródłem białka, ale również dobrych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają świetny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy. Do wyboru jest ich wiele: makrela, halibut, tuńczyk, śledź, łosoś, szprot itd.  Źródłem białka są też mięsa – na przykład kurczak i wołowina . Również orzechy zawierają dużo białka (na podium pod tym względem...

kobieta na diecie
©Valua Vitaly/fotolia
Styl życia
Dieta błonnikowa doktora Siegala – co jeść a czego unikać?
Dieta błonnikowa to dobry sposób na zdrowe odchudzanie. Zakłada przede wszystkim jedzenie dużej ilości warzyw i owoców oraz produktów z pełnych zbóż. Dzięki dużej zawartości błonnika w posiłkach zapewnia poczucie sytości, mimo niskiej kaloryczności dań.

Dieta błonnikowa to dobry sposób na zdrowe odchudzanie. Zakłada przede wszystkim jedzenie dużej ilości warzyw i owoców oraz produktów z pełnych zbóż. Dzięki dużej zawartości błonnika w posiłkach zapewnia poczucie sytości, mimo niskiej kaloryczności dań. Na czym polega dieta błonnikowa? Dietę błonnikową stworzył dr Siegal w 1975 roku i do dziś cieszy się ona popularnością. Główną myślą dr Siegala było takie skomponowanie diety, aby u osób odchudzających się wyeliminować napady głodu. Podstawowym założeniem tej diety jest zminimalizowanie liczby kalorii poprzez jedzenie takich produktów, które mają dużo błonnika, dzięki czemu uczucie głodu nie dokucza. Dzieje się tak, ponieważ błonnik w połączeniu z płynami pęcznieje w żołądku, dając poczucie sytości, a równocześnie na długo w nim zalega, dzięki czemu stan ten długo się utrzymuje . Błonnik ma również to dobroczynne działanie, że reguluje przemianę materii i oczyszcza organizm – działa jak szczotka czyszcząca przewód pokarmowy. Dieta dr Siegala polega na jedzeniu dużej ilości warzyw, owoców oraz zbóż z pełnego przemiału. Zasady diety błonnikowej Codziennie należy przyjmować 50 gramów błonnika, pochodzących przede wszystkim z produktów zbożowych nieprzetworzonych – brązowego ryżu, kasz, pieczywie razowym na zakwasie, owoców i warzyw – zarówno świeżych, jak i suszonych. Można jeść chude białe mięso i chude ryby, a także chudy nabiał – 60-80 gramów dziennie. Można jeść masło i oliwę, ale w małych ilościach.  Nie można smażyć potraw. Nie można przyjmować cukru, słodzonych napojów, słodyczy. Nie można pić alkoholu . Można najadać się do syta! Uwaga: Przy dłuższym stosowaniu tej diety mogą wystąpić niedobory wapnia, magnezu i żelaza, trzeba więc zwrócić szczególną uwagę, czy te mikroelementy dostarczane są organizmowi...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner