Party Stories
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
zdrowe produkty
©monticellllo/fotolia
Styl życia

Dieta bezbiałkowa dla alergików – czego nie można jeść?

Dieta bezbiałkowa, a właściwie bezmleczna, przeznaczona jest dla osób nietolerujących białka pochodzącego z mleka krowiego i wszelkich produktów pochodnych. Osoby uczulone powinny wyeliminować z diety szereg produktów, zastępując je innymi, bogatymi w białko z innych źródeł.

Dieta bezbiałkowa, a właściwie bezmleczna, przeznaczona jest dla osób nietolerujących białka pochodzącego z mleka krowiego i wszelkich produktów pochodnych. Osoby uczulone powinny wyeliminować z diety szereg produktów, zastępując je innymi, bogatymi w białko z innych źródeł.

Dla kogo dieta bezbiałkowa?

Dieta bezbiałkowa, czyli bezmleczna, polega na eliminacji z diety białka pochodzącego z mleka krowiego. Uczulenie na to białko występuje dość często u małych dzieci (skaza białkowa), zdarza się również u dorosłych. Białko jest człowiekowi niezbędne do właściwego funkcjonowania – dorosły człowiek powinien przyjmować 40-60 gramów białka dziennie, roczne dziecko – 3 gramy białka na 1 kilogram masy ciała, dziecko dwuletnie – 2,8 gramów na kilogram masy ciała, trzyletnie – 2,6 gramów białka na kilogram masy. Niezbędną ilość białka można jednak z powodzeniem dostarczać z innych niż krowie mleko źródeł.

Czego nie jeść na diecie bezbiałkowej?

Osoby nietolerujące białka z mleka krowiego muszą wyeliminować z diety:

  • Mleko krowie zarówno świeże, jak i skondensowane i w proszku,
  • Mleko kozie i owcze,
  • Białko jaj,
  • Maślanki, kefiry, jogurty, śmietany,
  • Sery i twarogi,
  • Wołowinę i cielęcinę,
  • Żelatynę wołową,
  • Czekoladę i wszelkie desery oraz słodycze zawierające mleko i jego pochodne.
  • Potencjalnymi alergenami mogą być również inne, mniej oczywiste produkty:
  • Orzechy włoskie, laskowe i inne,
  • Miód,
  • Grzyby,
  • Cebula i czosnek,
  • Kapusta, groch, ogórki, pomidory i sałata, a także mandarynki.

 

Te produkty nie muszą, ale mogą wzmagać alergię. Należy więc zachować wobec nich szczególną ostrożność, szczególnie komponując dietę dla dziecka.

Co jeść na diecie bezbiałkowej?

W diecie bezbiałkowej, aby zapewnić organizmowi niezbędne mu do funkcjonowania składniki, można jeść:

  • Wszelkie kasze i ryże,
  • Mleko sojowe,
  • Owoce i warzywa – szczególnie dużo białka mają rośliny strączkowe,
  • Żółtka jaj,
  • Margaryny bezmleczne i tłuszcze roślinne,
  • Ryby, drób, mięso królicze.

Uwaga na ukryte białka mleka

Białko mleka może znaleźć się w wielu produktach, w których często nie podejrzewalibyśmy jego obecności. Należy więc zawsze czytać skład kupowanych produktów, szczególnie uważając na:

  • Probiotyki, syropy, leki i suplementy diety,
  • Pieczywo, zwłaszcza bułki do hamburgerów i pieczywo tostowe,
  • Pasztety, serdelki, parówki,
  • Wszelkie słodycze.

Czytając skład zwracajmy uwagę, czy w składzie obecna jest żelatyna wołowa, mleko w proszku, serwatka laktoza bądź kazeina.


Kurze jaja
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Źródła białka zwierzęcego i roślinnego w diecie
Białko w diecie może pochodzić z różnych źródeł – zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. 75% masy tkanek miękkich ciała stanowią białka. Zapotrzebowanie na białko w diecie zależy od płci, wieku, masy ciała, aktywności fizycznej i innych czynników. Można przyjąć, że przeciętne zapotrzebowanie na białko zdrowego człowieka, to 50 gramów dziennie. Szkodzi zarówno za mała dawka białka w diecie (prowadzi do wyniszczenia organizmu), jak i jego nadwyżka (prowadzi do uszkodzenia nerek).

Białko w diecie może pochodzić z różnych źródeł – zarówno zwierzęcych, jak i roślinnych. 75% masy tkanek miękkich ciała stanowią białka. Zapotrzebowanie na białko w diecie zależy od płci, wieku, masy ciała, aktywności fizycznej i innych czynników. Można przyjąć, że przeciętne zapotrzebowanie na białko zdrowego człowieka, to 50 gramów dziennie. Szkodzi zarówno za mała dawka białka w diecie (prowadzi do wyniszczenia organizmu), jak i jego nadwyżka (prowadzi do uszkodzenia nerek). Rola białka w diecie Białko buduje nowe komórki i regeneruje stare, pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową, usuwa toksyny z organizmu. Białka to składnik krwi i mleka mam karmiących. Białko w diecie umożliwia regenerację mięśni i gojenie ran. Organizm potrafi sam produkować białko, ale jego ilość nie wystarczy, by organizm odpowiednio funkcjonował – dlatego tak ważne jest jedzenie produktów zawierających białko. Źródła białka pełnowartościowego Białko pełnowartościowe zawiera osiem aminokwasów, jest stopniowo przyswajane przez organizm, a później wykorzystywane. Dobrymi źródłami białka pełnowartościowego są jajka, produkty mleczne: sery, mleko, jogurty, maślanki, kefiry, mięso, ryby i owoce morza. Oto przykładowa lista produktów, które są źródłem białka pełnowartościowego, wraz z zawartością białka na 100 gramów produktu: tuńczyk – 26 gramów, homar – 26 gramów, pierś z kurczaka – 23 gramy, pierś z indyka – 22 gramy, stek wołowy – 21 gramów, sardynki – 21 gramów, stek jagnięcy – 19,5 gramów, krab – 18 gramów, krewetki – 17 gramów, twaróg – 12 gramów, jajko – 12 gramów, jogurt naturalny – 4 gramy mleko – 3,5 gramów. Źródła białka roślinnego Białko roślinne pozbawione jest jednego lub kilku aminokwasów. Produkty, które zawierają białko roślinne...

Dziecko z brudną buzią w trakcie jedzenia.
©BigDreamStudio/Fotolia
Styl życia
Leczenie nietolerancji laktozy
Leczenie nietolerancji laktozy niekiedy wymaga rezygnacji z produktów mlecznych. Usunięcie z diety produktów zawierających laktozę pociąga za sobą konieczność zastąpienia ich innymi pełnowartościowymi produktami, które dostarczą wapń do organizmu dziecka.

Leczenie nietolerancji laktozy niekiedy wymaga rezygnacji z produktów mlecznych. Usunięcie z diety produktów zawierających laktozę pociąga za sobą konieczność zastąpienia ich innymi pełnowartościowymi produktami, które dostarczą wapń do organizmu dziecka. Co zamiast pokarmów zawierających laktozę jogurty i kefiry . Mleko w czystej postaci można zastąpić kefirem lub jogurtem. Zawierają one mniej laktozy (100 g mleka ma ok. 4,3 g laktozy, a 100 g jogurtu 2,9 g). Zawarte w jogurcie i kefirze żywe kultury bakterii wspomagają trawienie i produkują enzym, który rozkłada laktozę. Wykazano, że tolerowane są także sery dojrzewające, ponieważ zawierają mniejszą ilość laktozy .   niskolaktozowe mieszanki mleczne . Są to produkty przypominające mleko w proszku. Zawierają niezbędne składniki, w tym także białko, ale nie ma w ich składzie dużej ilości laktozy. W 100 g niskolaktozowej mieszanki mlecznej znajduje się około 1,3 g laktozy. Inne mleka, które nie zawierają cukru mlecznego to zwykle mleka sojowe i ryżowe. Ścisła dieta bezlaktozowa w leczeniu objawów nietolerancji laktozy Osoby, które cierpią na wrodzoną nietolerancję laktozy muszą stosować ścisłą dietę bezlaktozową . Ścisła dieta bezlaktozowa polega na całkowitym usunięciu produktów mlecznych z codziennej diety. W takim wypadku należy zwracać uwagę także na niektóre leki, ponieważ laktoza często znajduje się w otoczce leku. Laktoza obecna jest także w produktach takich jak: pieczywo, gotowe sosy sałatkowe, słodycze i przekąski, margaryna. W diecie bezlaktozowej powinny pojawić się np. ryby, orzechy, warzywa strączkowe.   Wyeliminowanie produktów mlecznych z diety spowoduje ustąpienie objawów . Dieta bezlaktozowa nie dostarcza niezbędnej ilości wapnia do organizmu, jednak nie ma jednoznacznych danych, które określiłyby jak wpływa stosowanie takiej diety u dziecka...

chleb razowy i pomidory
©npls/Fotolia.comnpls
Styl życia
Dieta rozdzielna, czyli niełączenie białek i węglowodanów. Zasady diety rozdzielnej, grupy produktów żywnościowych
Dieta rozdzielna zakłada podział produktów żywnościowych na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe oraz neutralne. Zasadą jest zachowanie 4-godzinnego odstępu między posiłkiem zawierającym białka a węglowodanowym. Stosowanie diety wspomaga proces odchudzania i detoksykację organizmu.

Dieta rozdzielna zakłada podział produktów żywnościowych na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe oraz neutralne. Zasadą jest zachowanie 4-godzinnego odstępu między posiłkiem zawierającym białka a węglowodanowym. Stosowanie diety wspomaga proces odchudzania i detoksykację organizmu. Dieta rozdzielna przyczynia się do przyspieszania procesów przemiany materii skutkując spadkiem masy ciała. W trakcie jej stosowania dozwolone są praktycznie wszystkie produkty żywnościowe. Podstawową zasadą diety jest niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku. Na czym polega dieta rozdzielna? Dieta rozdzielna, nazywana również dietą niełączenia , została opracowana przez amerykańskiego doktora – Williama Haya. Według naukowca węglowodany i białka pochodzące z żywności są trawione przez różne enzymy, dlatego przy łączeniu ich w jednym posiłku dochodzi do przeciążenia układu trawiennego, a w konsekwencji do powstawania różnych chorób, m.in. otyłości. Twórca diety niełączenia podzielił produkty żywnościowe na trzy grupy: węglowodanowe, białkowe i neutralne. Głównym założeniem diety jest komponowanie potraw w taki sposób, aby w jednym posiłku nie pojawiły się zarówno węglowodany, jak też białka. Produkty neutralne mogą być łączone ze wszystkimi pozostałymi (białkowymi i węglowodanowymi). Jadłospis w diecie rozdzielnej powinien uwzględniać 5 posiłków dziennie. Pomiędzy potrawami dostarczającymi węglowodanów a białkowymi należy zachować 4-godzinną przerwę. W diecie niełączenia ważne jest picie co najmniej 8 szklanek płynów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej oraz ziołowych herbatek. Grupy produktów w diecie rozdzielnej W diecie rozdzielnej produkty dzieli się na trzy podstawowe grupy: węglowodanowe: ziemniaki, pieczywo,...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner