Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Kłosy zboża
Flickr/Jakob Lawitzki/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Gluten a trądzik. Dieta bezglutenowa pomaga zwalczać wypryski?

Gluten może stanowić jedną z przyczyn trądziku. U wielu osób, które przeszły na dietę bezglutenową, objawy trądziku ustępują lub stają się mniej uciążliwe. Nie ma jednak naukowych dowodów na związek glutenu z powstawaniem tej dolegliwości skórnej.

Gluten może stanowić jedną z przyczyn trądziku. U wielu osób, które przeszły na dietę bezglutenową, objawy trądziku ustępują lub stają się mniej uciążliwe. Nie ma jednak naukowych dowodów na związek glutenu z powstawaniem tej dolegliwości skórnej.

Czym jest gluten?

Gluten jest białkiem znajdującym się w produktach spożywczych, które mają w składzie ziarna pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Występuje on więc m.in. w pieczywie, makaronach, ciastkach i piwie. Gluten jest bezwzględnie zakazany w diecie osób chorych na celiakię, czyli u ok. 1% populacji.

 

Choć bezpośredni wpływ glutenu na pojawienie się trądziku nie jest dowiedziony naukowo, wiadomo, że może on zakłócać pracę jelit i wywoływać w nich stany zapalne. Problemy z jelitami natomiast szybko odbijają się na wyglądzie skóry. W szeregu badań udowodniono natomiast, że nietolerancja glutenu występuje u wielu osób z inną chorobą skóry, łuszczycą. Daje to podstawy do upatrywania przyczyn wystąpienia trądziku bądź zaostrzenia jego objawów właśnie w glutenie.

Produkty bezglutenowe – czym zastąpić pieczywo i makaron?

Jeśli podejrzewamy, że w naszym przypadku gluten może mieć związek z trądzikiem, powinniśmy ograniczyć go w diecie. Produkty zawierające gluten należy zastąpić produktami bezglutenowymi, do których zalicza się m.in.:

  • kukurydzę,
  • ziemniaki,
  • ryż,
  • soję,
  • soczewicę,
  • fasolę,
  • orzechy,
  • kaszę gryczaną.

 

Wielu producentów oznacza produkty dopuszczalne w diecie bezglutenowej symbolem przekreślonego kłosa. Symbol ten może się znaleźć na wszystkich produktach, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 mg na kg.

 

Diagnoza nietolerancji glutenu powinna być przeprowadzona przez gastrologa. Wrażliwość na gluten można sprawdzić m.in. poprzez wykonanie badań krwi.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
mąka kukurydziana
© dream79/Fotolia.com
Styl życia
Co można jeść na diecie bezglutenowej i czym zastąpić tradycyjne pieczywo?
Dieta bezglutenowa wymaga dużej dyscypliny i planowania posiłków w taki sposób, żeby nie zawierały produktów glutenowych. Nie jest to proste, ponieważ gluten znajduje się w produktach, które leżą u samej podstawy piramidy zdrowego żywienia: w pieczywie z mąki pszennej i żytniej. Osoby, które cierpią na celiakię, są uczulone na gluten lub chcą schudnąć i podejrzewają, że gluten może być przyczyną ich nadwagi, powinny się go wystrzegać.

Dieta bezglutenowa wymaga dużej dyscypliny i planowania posiłków w taki sposób, żeby nie zawierały produktów glutenowych. Nie jest to proste, ponieważ gluten znajduje się w produktach, które leżą u samej podstawy piramidy zdrowego żywienia: w pieczywie z mąki pszennej i żytniej. Osoby, które cierpią na celiakię, są uczulone na gluten lub chcą schudnąć i podejrzewają, że gluten może być przyczyną ich nadwagi, powinny się go wystrzegać.   Dieta bezglutenowa: czym zastąpić pszeniczne i żytnie pieczywo? Pszeniczne i żytnie pieczywo , a także produkty zawierające jęczmień i owies, można zastąpić produktami ze zbóż, które nie zawierają glutenu . Do takich zbóż należą:  kukurydza, gryka, biały i brązowy ryż , proso, amarantus. Osoby na diecie bezglutenowej mogą jeść potrawy z tych zbóż, np. kaszę jaglaną i gryczaną, płatki ryżowe, makaron oraz pieczywo, kaszki ryżowe i kukurydziane. Zawsze warto sprawdzić na etykiecie, czy do produktu na pewno nie dodano glutenu. Gwarancję, że produkt jest bezglutenowy, stanowi umieszczony na opakowaniu znaczek przekreślonego kłosa , którym oznacza się produkty, w których zawartość glutenu nie przekracza bezpiecznej ilości 20 mg/kg. Jakie inne potrawy można jeść na diecie bezglutenowej? Oprócz pieczywa i makaronów z bezglutenowych zbóż, na diecie bezglutenowej można jeść potrawy z ziemniaków , soi, soczewicy, fasoli, owoce i warzywa, a także orzechy oraz mięso. Przygotowując je, należy pamiętać, żeby nie dodawać do nich składników zawierających gluten, np. tartej bułki lub przypraw, w składzie których znajduje się gluten.   Dopuszczalne są też słodycze, o ile nie są to ciastka i ciasta z mąki zawierającej gluten, oraz tłuszcze: masło,...

zdrowe produkty
©monticellllo/fotolia
Styl życia
Dieta bezbiałkowa dla alergików – czego nie można jeść?
Dieta bezbiałkowa, a właściwie bezmleczna, przeznaczona jest dla osób nietolerujących białka pochodzącego z mleka krowiego i wszelkich produktów pochodnych. Osoby uczulone powinny wyeliminować z diety szereg produktów, zastępując je innymi, bogatymi w białko z innych źródeł.

Dieta bezbiałkowa, a właściwie bezmleczna, przeznaczona jest dla osób nietolerujących białka pochodzącego z mleka krowiego i wszelkich produktów pochodnych. Osoby uczulone powinny wyeliminować z diety szereg produktów, zastępując je innymi, bogatymi w białko z innych źródeł. Dla kogo dieta bezbiałkowa? Dieta bezbiałkowa, czyli bezmleczna, polega na eliminacji z diety białka pochodzącego z mleka krowiego. Uczulenie na to białko występuje dość często u małych dzieci (skaza białkowa), zdarza się również u dorosłych. Białko jest człowiekowi niezbędne do właściwego funkcjonowania – dorosły człowiek powinien przyjmować 40-60 gramów białka dziennie, roczne dziecko – 3 gramy białka na 1 kilogram masy ciała, dziecko dwuletnie – 2,8 gramów na kilogram masy ciała, trzyletnie – 2,6 gramów białka na kilogram masy . Niezbędną ilość białka można jednak z powodzeniem dostarczać z innych niż krowie mleko źródeł. Czego nie jeść na diecie bezbiałkowej? Osoby nietolerujące białka z mleka krowiego muszą wyeliminować z diety: Mleko krowie zarówno świeże, jak i skondensowane i w proszku, Mleko kozie i owcze, Białko jaj, Maślanki, kefiry, jogurty, śmietany, Sery i twarogi , Wołowinę i cielęcinę, Żelatynę wołową, Czekoladę i wszelkie desery oraz słodycze zawierające mleko i jego pochodne. Potencjalnymi alergenami mogą być również inne, mniej oczywiste produkty: Orzechy włoskie, laskowe i inne, Miód, Grzyby, Cebula i czosnek, Kapusta, groch, ogórki, pomidory i sałata, a także mandarynki.   Te produkty nie muszą, ale mogą wzmagać alergię. Należy więc zachować wobec nich szczególną ostrożność, szczególnie komponując dietę dla dziecka . Co jeść na diecie bezbiałkowej? W diecie bezbiałkowej, aby zapewnić organizmowi niezbędne mu do funkcjonowania składniki, można...

Anna Lewandowska z Klarą Lewandowską
Instagram
Newsy
Anna Lewandowska wdała się w dyskusję z internautami i zdradziła, co naprawdę jada Klara. Będziecie zaskoczeni!
Anna Lewandowska wdała się w dyskusję z internautami i zdradziła, co naprawdę jada Klara. Będziecie zaskoczeni!

Anna Lewandowska już od dawna motywuje Polki nie tylko do aktywności fizycznej, a także zdrowego odżywiania. Stworzyła nawet aplikację, którą łączy różne plany treningowe z dietami. Do tego regularnie publikuje posty na Instagramie i wpisy na blogu o tej tematyce. Oczywiste więc wydawało się, że Anna Lewandowska przestrzega swoich zaleceń tworząc posiłki zarówno dla siebie, jak i dla swojej rodziny. Tym razem jednak trenerka zaskoczyła wyznaniem, dotyczącym diety jej córeczki. Nigdy nie zgadniecie, co Klara jada! Anna Lewandowska o diecie Klary Jakiś czas temu Anna i Robert Lewandowscy udzielili wywiadu niemieckiej "Gali". W rozmowie został poruszony temat diety ich 2-letniej córki . Wtedy Anna Lewandowska wyznała:  Jeśli jemy w restauracji, a Klara widzi, że inne dziecko dostaje chleb, ona również chce kromkę. Oczywiście może jeść pizzę, ale bez glutenu. I zamiast lodów, jest sorbet. Zawsze staram się wybrać coś zdrowszego-  Anna Lewandowska zdradziła w niemieckim wydaniu "Gali". Ze słów trenerki jej fani wysnuli wniosek, że Klara ma wyeliminowany gluten z diety. Teraz jednak Anna Lewandowska podczas dyskusji z fanami zdradziła, że jest inaczej! Trenerka opisała na Instagramie, co powinno się jeść, a czego unikać. W jej wpisie nie zabrakło porady, żeby zrezygnować z jedzenia glutenu oraz laktozy, co zbulwersowało wielu fanów.  moja pani doktor w Niemczech to samo powiedziała , z umiarem ale nie przesadzać Mój lekarz rodzinny i lekarz rodzinny moich dzieci w Szwajcarii polecają zrobić najpierw badania krwi na nietolerancję glutenu i laktozy i zalecają wykluczyć dopiero wtedy kiedy ta nietolerancja występuje...  ten post jest dlatego że ostatnio w pytaniu na śniadaniu trochę pojechali po Ani A głównie że Ania wykluczyła...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner