Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
mężczyzna krojący wołowinę
©bit24/Fotolia.com
Styl życia

Jedzenie mięsa – zagrożenia związane z chorobami oraz zalety produktów mięsnych

Mięso ma dużo dobrze przyswajalnego żelaza, pełnowartościowe białko oraz minerały, takie jak cynk i selen. Jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa przyczynia się jednak do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy oraz niewydolności nerek. Mięsożercy częściej też chorują na nowotwory oraz zapalenie stawów. Mają oni wyższy wskaźnik testosteronu, co skutkuje większą agresją.

Mięso ma dużo dobrze przyswajalnego żelaza, pełnowartościowe białko oraz minerały, takie jak cynk i selen. Jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa przyczynia się jednak do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy oraz niewydolności nerek. Mięsożercy częściej też chorują na nowotwory oraz zapalenie stawów. Mają oni wyższy wskaźnik testosteronu, co skutkuje większą agresją.

Wiele osób uważa, że jedzenie mięsa nie jest konieczne dla zdrowia człowieka. Wegetarianizm jest praktykowanym stylem żywienia od tysięcy lat. Dieta roślinna jest np. podstawą hinduskiej ajurwedy.

Jedzenie czerwonego mięsa a choroby

W badaniu z 2012 roku dotyczącym konsekwencji jedzenia mięsa wzięło udział prawie 24 tysiące osób. Wynikło z niego, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Natomiast w innym badaniu pod kierownictwem Woon-Puay Koh'a okazało się, że osoby jedzące czerwone mięso o 40% częściej chorują na niewydolność nerek. Zgodnie z badaniem, ograniczenie jedzenia tego produktu do jednego posiłku w tygodniu zmniejszy ryzyko chorób nerek o 62%. Nie zauważono podobnych zależności pomiędzy tymi schorzeniami a jedzeniem drobiu, jajek czy serów.

Dodatkowo jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko miażdżycy, zawałów serca, cukrzycy (aż o 40%) oraz reumatoidalnego zapalenie stawów. Warto dodać, że w Polsce na jedną osobę przypada 47 kg czerwonego mięsa rocznie, co w przeliczeniu na każdy dzień wynosi 900 g. Według specjalistów do spraw żywienia, maksymalna ilość tego produktu powinna wynosić 210 g tygodniowo.

Białko zwierzęce przyczyną nowotworów

Zgodnie z badaniami naukowców z University of Southern California, u osób w średnim wieku, które regularnie jedzą białko pochodzenia zwierzęcego występuje czterokrotnie większe ryzyko na rozwój nowotworu niż u ludzi będący na diecie roślinnej. Jest to podobny wskaźnik zagrożenia jak w przypadku palaczy papierosów. Według naukowców, nawet niewielkie ograniczenie białka pochodzenia zwierzęcego może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory o 20%. Tego typu badania powinny rzucić nowe światło na popularne wysokobiałkowe style żywienia, takie jak dieta Dukana czy dieta paleo.

Kwas sjalowy zawarty w mięsie i nabiale dużym zagrożeniem dla zdrowia

Kwas sjalowy (sialowy) służy przekazywaniu sygnałów między komórkami w organizmie zwierzęcym. W naturalnych warunkach nie jest wytwarzany przez organizm ludzki, jednak przedostaje się do niego wraz z pożywieniem (głównie mięsnym). Ten trujący składnik odkłada się w komórkach człowieka, co wywołuje stan zapalny okolicznych tkanek. Kwas sjalowy w największej ilości występuje w wołowinie, wieprzowinie i produktach mlecznych.

Wzrost agresji wskutek jedzenie mięsa

Częste jedzenie mięsa powoduje większą produkcję testosteronu. Badacze z Harvardu udowodnili, że istnieje silna zależność pomiędzy jedzeniem mięsa a występowaniem agresji. Szczególnie jedzenie produktów wołowych i wieprzowych skutkuje bardziej wrogim nastawieniem oraz dystansem do innych. Co więcej, mięsożercy częściej popierają wojnę oraz korzystanie z broni palnej.

Jedzenie mięsa – korzyści

Produkty odzwierzęce są jedynym naturalnym źródłem witaminy B12, która odpowiada za prawidłową pracę układu krwionośnego. Mięso (szczególnie czerwone) ma wysoką zawartość żelaza hemowego, które ma wchłanialność na poziomie 22%. Jedzenie tego składnika zapobiega więc niedokrwistości. Mięso zawiera też pełnowartościowe białko, które ma wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Produkty odzwierzęce są też bogate w cynk i selen, które wzmacniają pracę układu krwionośnego oraz odpowiadają za kondycję włosów.

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Kiełbasa
© Printemps/Fotolia.com
Styl życia
Czy kiełbasa jest zdrowa?
Im więcej mięsa zawiera kiełbasa, tym większa ilość zdrowego białka. W kiełbasie jest minimum 75% mięsa.

Im więcej mięsa zawiera kiełbasa, tym większa ilość zdrowego białka. W kiełbasie jest minimum 75% mięsa.   Kiełbasa to jedna z kulinarnych wizytówek Polski. Zakup dobrej jakościowo, apetycznie wyglądającej i zawierającej dużo mięsa kiełbasy to jednak obecnie kwestia szczęścia. Co znajdziemy w kiełbasie? Mięso na kiełbasę pekluje się przez 2 doby, następnie rozdrabnia, przyprawia i wypełnia się nim jelito albo sztuczną osłonkę. W wyniku wędzenia i podsuszania wyrobu uzyskuje się kiełbasę parzoną. W procesie samego wędzenia otrzymujemy kiełbasę surową, a w wyniku pieczenia podczas wędzenia (nie na ogniu) – pieczoną. Kiełbasa określana mianem wieprzowej musi zawierać co najmniej 75% wsadu mięsa ze świni. Im więcej mięsa, tym większa zawartość w kiełbasie białka, które buduje mięśnie. Najwięcej białka znajdziemy w kiełbasie krakowskiej (25 gramów na 100 gramów produktu), drobiowej (23 g), kabanosach wieprzowych (20 g), kiełbasie wołowej (18 g) czy salami wieprzowym (17 g). Do jelit wkłada się także obniżające jakość kiełbas i ich walory smakowe mięso oddzielane mechanicznie od kości, fosforany czy karagen. Kiełbasa: kalorie zawarte w mięsie Najwięcej kalorii oraz tłuszczu zawierają wyroby z wieprzowiny, zwłaszcza kabanosy (w 100 gramach 485 kcal i 35 gramów tłuszczu) i salami (470 kcal i 44 g tłuszczu). Powinny na nie uważać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu . Najbezpieczniejsze są wędliny i kiełbasy drobiowe , w których 100 gramach zawarte jest jedynie 200 kalorii i 10 gramów tłuszczu. Negatywne skutki jedzenia czerwonego mięsa Naukowcy z Harvardu przeanalizowali dane ponad 121 tysięcy Amerykanów i sprawdzili ich przyzwyczajenia dietetyczne. Dowiedli, że codzienne jedzenie czerwonego mięsa znacząco podnosi ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób serca i raka (badania na...

kobieta-trzymająca jabłko i butelkę
©rh2010/Fotolia.com
Styl życia
Wpływ diety na psychikę – jak jedzeniem regulować samopoczucie, inteligencję i emocje?
Dieta ma równie silny wpływ na sferę fizyczną, jak i psychiczną. Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa poziom agresji, a warzywa go obniżają. Aby poprawić procesy intelektualne, warto jeść dużo orzechów, ryb i potraw zawierających witaminy z grupy B. Zła dieta wpływa również na wahania nastroju, nasilenie stanów depresyjnych i lękowych. Z tego powodu warto unikać białego pieczywa, słodyczy i fast foodów.

Dieta ma równie silny wpływ na sferę fizyczną, jak i psychiczną. Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa poziom agresji, a warzywa go obniżają. Aby poprawić procesy intelektualne, warto jeść dużo orzechów, ryb i potraw zawierających witaminy z grupy B. Zła dieta wpływa również na wahania nastroju, nasilenie stanów depresyjnych i lękowych. Z tego powodu warto unikać białego pieczywa, słodyczy i fast foodów. Od dawna wiadomo, że niewłaściwe odżywianie może powodować takie schorzenia, jak cukrzyca, osteoporoza lub nawet nowotwory. Jednak dieta ma też istotny wpływ na emocje i zachowanie człowieka. Zależność pomiędzy jedzeniem a psychiką Gdy człowiek zdrowo się odżywia i dostarcza organizmowi wartości odżywcze, witaminy i minerały, to wszystkie komórki w ciele mogą działać sprawnie. Zła dieta powoduje natomiast zaśmiecanie organizmu. W takiej sytuacji organizm nie otrzymuje substancji niezbędnych do poprawnego funkcjonowania, a ponadto toksyny i złogi substancji szkodliwych utrudniają prawidłowe działanie narządów wewnętrznych i obciążają organizm powodując złe samopoczucie. Brak witamin i minerałów skutkuje osłabioną pracą mózgu i co za tym idzie – procesów myślowych. Ten organ jest niezwykle wrażliwy na to, co dostarczamy organizmowi z pożywieniem. Związek jedzenia mięsa z agresją W 7-letnim badaniu przeprowadzonym przez The Harvard School of Public Health badacze odkryli, że istnieje silny związek pomiędzy jedzeniem mięsa a agresją . Co więcej, mięsożercy mieli 42% większe ryzyko zachorowania na zawał serca . Zauważono, że szczególnie mięso wołowe i wieprzowe przyczynia się do bardziej wrogiego nastawienia i większego dystansu do innych. Po przeanalizowaniu ankiet psychologicznych badanych okazało się, że mięsożercy bardziej popierają wojnę oraz posiadanie broni palnej. Jest to związane ze wzrostem testosteronu na skutek jedzenia...

rowerzyści
©Dmytro Titov/Fotolia.com
Styl życia
Profilaktyka przeciwmiażdżycowa: dieta i aktywność fizyczna
Miażdżyca (arterioskleroza) to groźna choroba układu krążenia, która najczęściej występuje po 35. roku życia. Atakuje częściej mężczyzn, niż kobiety. Nadwaga, palenie tytoniu i picie alkoholu oraz dieta obfita w nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zwiększają jej ryzyko.

Miażdżyca (arterioskleroza) to groźna choroba układu krążenia, która najczęściej występuje po 35. roku życia. Atakuje częściej mężczyzn, niż kobiety. Nadwaga, palenie tytoniu i picie alkoholu oraz dieta obfita w nasycone tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zwiększają jej ryzyko. Miażdżyca rozwija się bezobjawowo. Jest uwarunkowana genetycznie. Najczęstszym jej powikłaniem jest zawał serca. Inne groźne dla zdrowia i życia następstwa blaszki miażdżycowej to: niewydolność nerek, przewlekłe niedokrwienie jelit, udar mózgu oraz przewlekłe niedokrwienie kończyn dolnych grożące amputacją. Czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia miażdżycy Miażdżyca jest procesem postępującym latami. Jej pierwsze objawy najczęściej są zauważalne po 50. roku życia. W grupie ryzyka narażonej na wystąpienie poważnych zmian miażdżycowych znajdują się: osoby z nadciśnieniem tętniczym , mężczyźni, kobiety po menopauzie, cukrzycy, osoby, których członkowie rodziny cierpieli z powodu miażdżycy, osoby otyłe, palacze, osoby nadużywające alkoholu, osoby cierpiące na dyslipidemię, czyli nieprawidłowe stężenie cholesterolu w surowicy krwi, osoby stosujące dietę bogatą w tłuszcz, osoby nieaktywne fizycznie. Współwystępowanie dwóch lub więcej czynników, powinno skłonić do wykonania kompleksowych badań. Dieta stosowana w miażdżycy Miażdżyca jest chorobą, której rozwój można opóźnić lub znacznie złagodzić jej objawy. Najskuteczniejszą profilaktyką tego typu schorzeń, jest zbilansowana dieta i aktywny tryb życia. Zadanie diety przeciwmiażdżycowej to utrzymanie poziomu cholesterolu na optymalnym poziomie przy jednoczesnym zapewnieniu organizmowi wszystkich składników odżywczych. W tym celu warto włączyć do jadłospisu następujące produkty:...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner